Symbiatch - maailma on rikki

7710 kädessä

30.04.2005 09.05 - mobiili 

Nyt on Nokia 7710 kädessä, ensikokemukset hieman ristiriitaiset. Tätä puhelintahan ei varmasti myydä miljoonia, hintakin kun on mitä on. Eikä ole tietoa aikooko Nokia ikinä tehdä toista vastaavaa.

Puhelimessa ensimmäisenä pistää silmään hitaahko toiminta. Käynnistys kestää jonkin aikaa, käyttöliittymä piirtyy välillä osissa ruudulle ja antaa aika huonon kuvan puhelimesta. Muuten käyttöliittymä on ihan mukavan näköinen ja hyvin erilainen esimerkiksi Series 60:een nähden. Series 80:n käyttäjille taas liittymä on melko tuttu.

Häiritseviä asioita ovat muunmuassa se, että ohjelmissa on monesti oikeassa reunassa kommunikaattorityyppiset valintapainikkeet (kommukassa neljä, tässä kolme). Puhelimessakin on oikeassa reunassa kolme painiketta, joten voisi olettaa näiden toimivan kuten kommukassa, eli valitsevan näitä valintoja. Turha luulo. Valintoja pitää painaa kosketusnäytöstä, kolme nappia ovat melko turhia. Yksi vaihtaa fonttikokoa (melkein kaikissa ohjelmissa on kolme eri fonttikokoa, jokainen ohjelma muistaa oman fonttikokonsa), yksi tekee mitä milloinkin ja kolmas ei tunnu yleensä tekevän mitään.

Monessa ohjelmassa kaipasi back-nappulaa. Oikean reunan alin nappula näyttää sellaiselta, mutta ei tunnu olevan. Esimerkiksi jos lisäät kalenterimerkintää ja haluatkin peruuttaa sen, ei se onnistu suoraan. Merkintä on jo kalenterissa, joten se pitää poistaa. Erittäin epäloogista. Sama ilmiö esimerkiksi taulukkolaskimessa. Uuden luonti luo samantien muistiin tiedoston, joka pitää poistaa, jos et sitä tarvitsekaan.

Poissa on myöskin Series 60:stä tuttu prosessilistasta ohjelmien tappaminen. Pitämällä sovellusnäppäintä pohjassa tulee lista neljästä viimeksi käytetystä sovelluksesta. Se siitä. Ei enempää, ei voi tappaa, eikä suurimmassa osassa sovelluksia ole poistumisvalintaa. Jäävät sitten taustalle ajoon tai eivät. Samantyylinen siis kuin Motorola MPx220:n Windows Mobile tältä osin.

Näppäin- ja kosketusnäyttölukko menee vakiona päälle automaattisesti, ihan kiva. Mutta näyttö on niin pimeä, ettei näytöstä saanut mitään selvää mitä piti painaa että sai lukon pois. Virtanapin painallus sytyttää valot (kuten yleensäkin Nokialla) ja sitten tiesi (ohjekirjaahan nyt ei aleta moisissa asioissa konsultoida tietenkään). Napit ovat vastakkaisille reunoilla, joten vahingossa tuskin painuvat (miten voisivatkaan, ei tätä luuria taskussa pidetä), mutta yhden käden käyttö on melko mahdotonta.

Puhelintoimintokin on vain erikseen käynnistettävä, sitten voi naputella numerot ruudulta. Puhelimena tuota ei vielä ole tullut käytettyä, pitänee sekin koettaa.

Kommentoi

Lisää kommentti

Nimi:
Email:
Kotisivu:
Kotisivu:
Kommentti:

Kommentit

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu