Symbiatch - maailma on rikki

Mitä minä sanoin...

24.05.2007 12.51 - mobiili 

Montako kertaa olen sanonut, että on typerää luottaa vain kolmannen osapuolen testitaloihin ja pitäisi luottaa enemmän käyttäjään? Nyt sitten nähdään että olin taas oikeassa.

F-Secure raportoi spywaresta S60-alustalla. Ja mielenkiintoisia tietysti ovat nämä kohdat:

An interesting fact is that the spyware for the Symbian 3rd Edition platform is Symbian signed. Therefore it can be installed without any warnings and is capable of operating without Symbian security alerting the user that something is going on.
The fact that the spy tool authors could get their software certified indicates a potential issue when using digital signatures and certificates as the only security measure.

Että näin. Jokohan pikku hiljaa siellä Symbian-maailmassa tajutaan tehdä ehdotukseni mukaan, tai edes vähän sinne päin? Ja vielä samalla korjataan vanhat alustat, eikä vain mainosteta "nyt Symbian 10 - entistä turvallisempi, osta uusi känny!"


Ja sitten toinen poiminta See Into S60 -blogista:

I found out that there is a trojan horse program out there that sends messages to a premium SMS number in the background, thus costing you a ton of money.

Ja tämä tietysti pystytään tekemään ihan ilman testausta, vaikka kuinka on platseccia. Nättiä.

Kommentit (8) | Kommentoi

Propertyt Javaan - paremmin kuin C#ssa?

24.05.2007 11.56 - ohjelmointi 

Törmäsin tässä aika huvittavaan pätkään tonkiessani nettiä ihan muista asioista. Cay Horstmannin sivuilla (näyttää kirjoittaneen useita kirjoja Javasta jne eli tietänee sentään jotain, toisaalta on opetusvirassa) on linkki hänen oppilaansa tekemään viritelmään jolla saisi propertyt Javaan. C#:ssahan moiset ovat oikein mukavia. Hän kylläkin mainitsee tästä viritelmästä: "Like C#, just better." Ja toivoo että Java 7 sisältäisi nämä. Katsotaanpa miten ovat parempia.

Ehdottavat seuraavaa muotoa:

@Property
private String name;

Joka sitten tuottaisi tällaisen Java-koodin:

private String name;

public String getName() {
    return name;
}

public void setName(String name) {
    this.name = name;
}

Ok. Eli siis parempaa kuin C# lienee se, että C#:lla joutuisi tekemään näin:

private string _name;

public string Name()
{
    get { return _name; }
    set { _name = value; }
}

Eli hieman vaikeampaa, mutta helpompaa kuin Javassa nykyään. Mutta jos sitten mietitään mikä se pointti on: propertyjen idea on suojata dataa ja hallita miten sitä käsitellään. Heidän esittämänsä yksinkertainen esimerkki on järjetön. Vaikka kuinka olioinnin paradigmat sanoisivat, ettei ikinä saa päästää suoraan kiinni muuttujiin, minä en sitä syö. Jos kerran saa lukea ja kirjoittaa mitä tahansa, miksi tehdä toimintaa hidastavat getterit ja setterit? Ja kun heidän esimerkkinsä todellakin vain tekee tuon!

Myöskin ihmetyttää miten tuo heidän makroviritelmänsä on parempi kuin C# kun sillä ei näytä saavan tehtyä edes tällaista perustoimintoa:

private int _length;

public int Length()
{
    get { return _length; }
    set
    {
        if (value < 0)
        {
            throw new ArgumentException("Value cannot be negative");
        }
    }
}

Saati sitten vaikkapa metodikutsuja tiedon päivittämiseen kantaan tai laskentarutiinia joka palauttaa sisäisen metrisen mitan maileina tai...

Mutta tokihan tällaisia ei kukaan kaipaa, joten heidän esittämänsä propertyt riittävät. Vai pitäisiköhän heidän miettiä hieman uudestaan miten homma pitäisi tehdä?

Argh. Juuri huomasin että tyyppi on todellakin käsittänyt asiat ihan väärin:

Properties are useful for specifying, that is, marking certain aspects of the entity that are to be highlighted to a client of this entity, and in doing so, allowing this client to deduce special behavior from these markings. For example, a Widget class can define properties to represent its visual aspects, which can later be used by a GUI builder tool.

Tuota... Ehkä kannattaisi laajentaa maailmankatsomusta. Kyllä niitä noihinkin voi käyttää (ja C#:ssa on sitten vielä attribuutit joilla määritellään mukavia lisäjuttuja), mutta kyllä niillä on ihan tärkeämpiä perustoiminteita kuten juurikin datan eheyden varmistus.

Kommentit (4) | Kommentoi

N95:n kamera - vitsi?

18.05.2007 21.18 - mobiili 

(On mennyt taas "vähän" valittamiseksi tämä, mutta minkäs teet kun saa ylihypetettyä tavaraa käteensä ja näkee realiteetit)

Testailin tässä ohimennen nyt iltasella N95:n paljonhehkutettua autofocusta. Vaikutti olevan aika vitsi.

Ulkona on valoa reippaasti, vaikka onkin jo ilta. Silti kamera ei pysty tarkentamaan mitenkään. Ei taloa valossa, puolivarjossa tai varjossa. Ei autoa. Ei ihmistä pihalla. Ei puita. Ei nurmikkoa. Ei lähellä, ei kaukaa. Eikö N95:ttä ole tarkoitettu käytettäväksi Suomen kesäilloissa ulkona?

Sisällä autofocus toimi paremmin, valoa vähän väläytteli ja onnistui hämäriäkin lähellä olevia kohteita kuvaamaan. Mutta kauempana olleet eivät tarkennu ollenkaan.

Kokeillaanpa sitten ottaa lähikuvia ja tietysti laitetaan asetukseksi lähikuva (tarkoitettu 10-60 sentin päässä olevien kohteiden kuvaamiseen). No hupsista, eipä tarkennu ainakaan kasveihin tai muihin. Automaatilla tarkentui aika mukavasti.

Eli onko autofocus tarkoitettu sisäkuvaukseen ja kaikki muu saa mennä miten menee? Näemme lisää huomenna kunhan kokeilen vielä päivänvalossa kuvata. Tähän mennessä ei vakuuta.

Siirsinpä sitten kuvia koneelle ja katselin. Puolikoossa näytti ihan ookoolta, mutta otetaanpa 1:1 ruudulle. Hyi hemmetti! Ei kestä katsella yhtään. Jopa N93 otti parempia kuvia. Laitanpa tähän muutamia esimerkkikuvia hetken päästä niin näette mitä tarkoitan.

Ensimmäisessä kuvassa on esitteen kannessa oleva talo, kuvattu parin metrin päästä. Ei mikään paras valaistus, myönnetään. Toisessa näkyy nätisti miten sutataan kaikki mukamastarpeettomat yksityiskohdat pussissa ja Pernod-pullon raja pussia vasten on aika hurja. Kukkaset on kuvattu hyvässä luonnonvalossa noin 1-1,5 metrin päästä ja suttua tulee. Ja viimeisessä näkee taas blokkiartefaktit.

Onko se oikeasti niin vaikeaa saada sieltä kameralta siedettävää kuvaa ulos? Tuntuu että data pakataan heti JPEGiksi mahdollisimman kovalla pakkaussuhteella ja kuvitellaan sen riittävän :P

Tässä vertailun vuoksi N93:lla sama Pernod-pullo ja pussi. Ei mikään huippulaatuinen tämäkään, mutta selvästi vähemmän sutataan ja kuvassa on vain kohinaa. Mieluummin tätä katselisi vaikka JPEG-pakkaus tässäkin luurissa on vedetty ihan liian kovalle.

Ja ei, en odota känn[yi]kameroiden olevan mitään huipputavaraa mutta jos jaksetaan mainostaa N93:a kamerana enemmän kuin puhelimena ja N95:ttä viiden megapikselin kamerana niin voisi jotain substanssiakin olla takana.


Kokeilinpa sitten päivänvalossa ulkokuvausta. Eipä tarkennu vieläkään. N93:lla ei ollut mitään ongelmia tarkentamisessa ja kuvien ottamisessa. Pitääköhän tämä luuri viedä huoltoon, jos vaikka olisi maanantaikappale. En ainakaan ymmärrä miten tuollaista muuten ulos päästettäisi.


Pari testiä lisää:


Autofocus onnistui, käsivaralta otettu, ei tuntunut tärähtävän. Kuva on kylläkin tärähtänyt.


Autofocus onnistui, pöytään tuettu, ei tuntunut tärähtävän. Kuva on kylläkin vähän tärähtänyt.


Autofocus onnistui, pöytää vasten, 2 sekunnin itselaukaisin (suositeltiin jossain käyttämään). Kuva on parempi. Mutta katsokaa taustalla olevan vihreän osan JPEG-blokkiartefakteja. Näistä juuri olen valittanut N93:nkin kanssa, miksei voida käyttää kunnollista pakkauskirjastoa? Samoin Jaffa-pullon tekstit ihan suttua, eikä johdu vain tarkennuksesta. Nasu sen sijaan näyttää joltain.

Eli kunhan tukee kameran johonkin, käyttää viivettä jne niin jotain saa aikaiseksikin. Kunhan silti pienentää kuvat vähintään puoleen. Ja kunhan ei kuvaa ulkona jossa en vieläkään ole saanut tarkennusta onnistumaan.


Tässä vasemmalla pienennettynä kuva terävimmällä asetuksella. Ei näytä kovin hyvältä, virheitä vihreässä ja muualla näkyy vieläkin. Klikkaapa ja katso 1:1-koko. Yrgh :G Oikealla sama Nasu N93:lla käsivaralla otettuna. Paljon parempi kuva vaikka vähän sumeampi mutta ei tällä kertaa blokkiartefakeja edes, niitä monesti tälläkin näkee.

(Kyllä, tuo Nasu on työpisteessäni, samoin kuin pinkkejä PostIt-lappuja, kaksi pinkkiä hörhelökynää, pinkki karvapenaali jne...)

Kommentit (7) | Kommentoi

N95 saapui

16.05.2007 10.32 - mobiili 

Sain juuri käteeni N95:n, surku vain ettei ole pinkki. Mutta kai tälläkin pärjää. Kirjoittelen tässä nyt aluksi tajunnanvirtaa kun tuota päivän aikana tökin ja ehkä sitten jossain välissä siistin vähän konsistentimmaksi.

Puhelimessa aluksi softa 10.0.018, juuri päivitän uudempaan jos löytyisi. Netissä ainakin maininta että olisi 11-sarjaa.

Ensimmäisenä tietysti huomasin mediamenun hitauden. Yli 5 sekuntia saada valikko ruutuun! Ei kiitos! Tämän pitäisi korjaantua 11-sarjassa. Ja korjaantuikin, nyt vie sekunnin. Ok.

Automaattinen näppäinlukko myös ärsyttää. Varmasti asetuksissa on aikaraja ja pois otto ja suurin osa käyttäjistä tuntuu tätä halunneen, itselleni tuo on vain haitta kun näppäimet on koko ajan lukossa kun puhelinta haluaisi käyttää.

Näppäinlukon asetukset ovat Yleiset - Suojaus - Puhelin ja SIM-kortti. Ei heti ensimmäisenä tuolta sitä etsi, mutta kai se on jonkun mielestä looginen. Ja näköjään tänne on tehty sitten muutos minunkin valittamaani asiaan, eli valintavaihtoehtoihin. E61:ssä esimerkiksi jotkut aika-asetukset ovat vakiot, eikä käyttäjä saa valittua mitä haluaa (esimerkiksi kauanko valoa vilkutetaan sähköpostin tultua). Nyt voi näppäinlukon viiveen säätää sekunnin tarkkuudella haluamakseen. Hyvä.

Kuulokeliitäntä standardiplugilla on pop. Mini-USB on pop. Nyt voin käyttää yhtä aikaa PC-liitäntää ja kuulokkeita, aiemmin pop-portin kanssa ei voinut. Ja se että ohjausyksikkö on erillinen kuulokeosasta on oikein hyvä idea. Kuulokkeet eivät vain oikein tunnu pysyvän jos laittaa johdon niskan takaa, kuten aiemmat kuulokkeet on laitettu.

GPS ei löytänyt parissa minuutissa sijaintia, mutta GPS-tekniikassahan vaaditaankin melko pitkä aika jos ei ole hetkeen ladattu tietoja radoista. Pitää kokeilla tarkemmin kun on taas taivasalla ja saa kunnon signaalit.

Näyttö vaikuttaa kirkkaalta ja tarkalta. Hieman pienempi kuin E61:n mutta ei tällaisessa luurissa pidäkään olla mikään jättiruutu.

Ja päivitys 11-sarjaan onnistui kolmannella yrityksellä...

Bluetooth toimii aika heikosti, ei löydä vieressä olevaa E61:ä (10-sarja löysi), välillä sanoo ettei mitään laitteita löydy jne. Yritän siis synkata tietoja puhelinten välillä. Katsotaan josko se nyt jotenkin löytäisi tuon luurin :P

Musiikkisoitin ei lopeta soittamista heti kun menee taaksepäin sivuissa vaan pitää painaa stoppia. Ihan hyvä muutos.

Asetuksissa oli fonttivalinta, tykkään pienistä fonteista niin valitaanpa se. En heti kyllä huomaa mitään pientä esim. active idlessä, ihan liian isot tekstit ovat. En yleensä lue kännyn ruutua metrin päästä, nyt sekin onnistuisi. Mitenköhän isot isot fontit olisivat, vai vaikuttavatko yhtään tuohon ruutuun.

Visual Radio vakiona yritti hakea tietoja wapin kautta ja vilkutteli hetken ja sitten itki järjestelmävirhettä. Intternettiyhdynnän kautta onnistui hakemaan. Radion laatu heikko, YleX, NRJ jne suhisevat monona, Aalto ei meinaa löytyä automaattihaulla (ei ollut listalla). Iskeläm kuuluu ok, välillä jopa stereona, muttei aina. Puhelimen nosto pystyyn vähän auttaa, mutta ei se oikein onnistu laturin ollessa kiinni. Heikkoa. Olen sisällä, mutta ikkunarivi on parin metrin päässä. Tietysti lähetin voi olla ihan muualla päin, kyllä edellisissä kännyissä silti kuului radio täälläkin.

EDGE-yhteys näkyy E-kirjaimena, kiva ominaisuus (tämähän taisi olla uusissa kommukoissa jopa). Näkee vähän minkätasoinen yhteys on.

Rakenne on vähän löyhä, tuo liukuva kansi lonksuu ja naksuu käytettäessä ikävästi. Olisi voinut hieman tukevammaksi tehdä.

Valikossa on kiva kun näkyy mitkä ohjelmat ovat käynnissä. Myöskään punainen nappula ei tässä tunnu sulkevan kaikkia softia. Epäloogisuutta taas Nokian taholta.

GPS löysi sijainnin ulkona aika nopsasti kun oli esteetön näkymä taivaalle. Pysyi mukana ihan hyvin bussissakin jopa. Nokia Maps näköjään tiputtaa GPS:n pois jos ohjelman laittaa taustalle, ihan ok sisäisten kanssa, mutta ulkoisten kanssa ongelma jos laite ei osaa käynnistää itseään kun yhteyttä yritetään. Yritin myös reitittää Nokia Mapsilla Innopoli 2:sta Kiloon ja hupsista kun mentiin metsään. Tai siis lumenkaatopaikalle, jossa on puomit ja joka ei tosiaan ole yleinen tie. Eipä taida muut navigaattorit noin typerästi tehdä, en usko että TeleAtlaksen data olisi noin huonoa. Sain myös puhelimen buuttaamaan kun yritin asettaa lauttoja pois reitinhausta kokeeksi. Myöskin Nokia Maps on täysin typerä valikoiden suhteen monissa kohdissa, ärsyttää.

Toisen reunan soittonappulat tuntuvat totaalisen turhilta, tai ainakin väärin toimivilta. Kun ne ottaa esiin, tulee vieläkin hitaasti turha multimediavalikko. Jos soittimen laittaa päälle, sitä voi ohjata D-padillakin, joten napit on turhia. Vain jos haluaa ohjata taustalla olevaa soitinta tekee noilla jotain, mutta minä yleensä silloin käytän ITU-näppistä, joten on aika hankalaa vääntää nuo napit esiin, odotella valikkoa, sitten painella stoppia tai muuta jne. Näytön kääntyminenkin on rasittava kun näyttö jää vaakatilaan ellei liu'uta ITU-näppistä esiin ja taas kiinni.

Sivunapit ovat aika jäykät. E61:ssä taas nauhoitusnappi oli liiankin herkkä, ottaa luurin käteen ja nauhuri on aina ruudussa. Tässä taas saa painaa voimalla että mitään tapahtuu. Myöskin tuo outo nappi kameranapin vieressä tuntuu turhalta (en vielä lukenut manuaalista miksi se on olemassa. Nappia painamalla tulee Galleria ja viimeisin otettu kuva ruutuun. En keksi hyötyä. Sen sijaan ohjelmoitavana nappina se olisi kiva. Mutta miksi antaa valinnanvapautta käyttäjälle, kyllä Nokia tietää paremmin.

Kaiuttimien sijoittelu on myös vähän hassu. Jos liu'utan medianapit esiin ja pidän kaksin käsin kiinni menee itselläni sormet kaiuttimien päälle automaattisesti. Pitäisi siis opetella pitämään nappien päältä kiinni, joka on aika tyhmää.

Nokia myös mainosti tätä tyyliin "what PCs have become." Minun PCissäni kylläkin voi ajaa useita softia yhtäaikaisesti, musiikinsoitto ei katoa taustalta jos selaan veppiä jne. Tässä taas veppisivujen selailu helpostikin tiputtaa esimerkiksi radion taustalta pois. Voisiko vihdoinkin joku tajuta että sitä muistia saa aika halvalla lisää ettei tarvitsisi toimia näin typerästi. Tai edes kysyisi käyttäjältä saako noin tehdä vai jätetäänkö veppisivu selailematta.

Tähän mennessä siis löytynyt aika reippaasti sontaa. Kädessä laite ollut 9 tuntia ja olen ehtinyt tehdä työpäivänkin tässä. Joten nämä eivät ole edes kaivamalla kaivettuja juttuja vaan ihan ensikokemuksia. Näkee mitä löytyy kun tuota enemmän käyttää.

Positiivista! USBin kautta käytettäessä muistikorttia ei enää pakoteta luuria offline-tilaan!

Miksi muuten E-sarjassa (ainakin E61:ssä) olevaa kaiuttimen päällekytkemistä heti soiton alettua voi tuoda N-sarjaan? Omituista että pitää tehdä sekin eri tavalla näissä. Itse soittelen satunnaisesti lyhyitä ilmoituksia autosta ja luonnollisesti kaiuttimen kautta (kun en ole jaksanut hankkia uutta handsfreeta). E61:ssä senkun painoi pari kertaa vihreää ja sitten oikeaa pehmoa ja odotteli vastausta. N-sarjalaisten kanssa saa odotella että puhelu saadaan alkuun ja sitten vasta voi valita kaiuttimen.

Jostain syystä Valikossa on tehty karsintaa. Enää ei ole esimerkiksi Yhteydet-kansiota vaan tavarat on siirretty parin valinnan alle. Ja luonnollisesti jos noita tuosta siirtelee ja sitten joutuu puhelimen päivittämään tai formatoimaan, ne siirtyvät takaisin. Joten vähän turhaa.

Ikinä en ole tajunnut miksi Viivakoodi-sovellus on Toimisto-kansiossa. Miten se liittyy toimistoon? Myöskään N95:llä ei lukeutunut yksikään testikoodini vaikka kuinka heilutteli, sen sijaan oma softa luki kaikki hetkessä. Ei hyvä. Ja kun tuo vakiosofta ei osaa edes lukea QR-koodista kuulemma tietoja ulos vaan näyttää ne pelkkänä tekstinä niin hyöty on hurja.

En ole aiemmin huomannut asiaa, ainakin N95 tallettaa tiedostojen aikaleimat UTC:nä muistikortille. Hyvä idea, ovatpahan aina helposti näytettävissä täsmälleen oikein on aikavyöhyke sitten mikä tahansa. Voipi olla että näin oli aiemmissakin versioissa.

Tein tuossa myös testin Location APIn kanssa ja oli yllättävän yksinkertaista. GPS myös alkaa antaa dataa aika nopsasti ja ei tunnu huojuvan eikä heiluvan. En vielä testannut kaupunkikanjoneissa kylläkään mutta epäilen että sielläkin toiminee vähintään riittävästi.

Softien asennus ja viestien käsittely tuntuu nopeammalta kuin E61:ssä, olen vieläpä synkannut nämä keskenään joten viestimäärät jne ovat samat. Asennettuja softia on vähän vähemmän mutta nopeusero on niin iso ettei selittyne sillä.

En ole varmaan aiemmin maininnutkaan, mutta olen erittäin tykästynyt synkkaussoftaan uusissa S60-puhelimissa. Tai uusissa ja uusissa, taisi olla jo N70:ssä tuo, ellei aiemminkin. Kun itse käytän 2-3 eri puhelinta riippuen tilanteesta, on oikein kiva kun saa synkattua tekstiviestit ja soitetut puhelutkin eri luureihin. Suuri kiitos sille joka tuon on keksinyt tehdä.

Yksi kiva pikkujuttu käyttöliittymässä: jos painelet liikaa valintalistassa johonkin suuntaan, vilkutellaan nätisti että "hei, tonne suuntaan vaan voi enää mennä, ei tänne." Ihan mukava lisäindikaattori.

On muuten myös otettu mallia vanhoista Siemensin luureista (tai sitten keksitty itse tai luettu miun höpinöitäni tai...). USB-asetukset löytyvät sekä Asetuksista että erikseen Työkaluista. Toisaalta vaan vähän hassu, luulisi USB-kuvakkeen löytyvän Työkaluista helposti jos Asetuksetkin löytää. Mutta ei huono ollenkaan. Vielä kun jotenkin saisi sanottua että menepäs USB-kuvake pois siitä ilman että täytyy tehdä kansioita.

Kaiuttimesta kuuluu puheluissa ärsyttävä sirinä, onkohan tämä kappale rikki vai mitä?

Positiivisena asiana pitää mainita kuitenkin koko, puhelin ei ole liian pieni muttei liian isokaan. ITU-näppäinten kaarevuus on hyvä asia, täysin litteät näppäimet olisivat liian tunnottomat ja joutuisi tuijottamaan mitä painelee. Näyttö on tosiaan selkeä ja värikäs. Ulkoisia reunanäppäimiä ei painele vahingossa (vaikka välillä tuntuvat hieman liiankin jäykiltä). Sen sijaan D-padia painellessa painan liian usein valikkonäppäintä tai muuta vieressä olevaa kun ovat liian lähekkäin.

Eli seuraavaa softaversiota odotellessa taidan käyttää luurin huollossa katsomassa josko olisi jotain vikaa tarkennuksessa ja ainakin tuo sirinä puhelussa pitää saada pois.

Kommentit (1) | Kommentoi

Oi voi Carbidea

15.05.2007 11.16 - mobiili ohjelmointi 

Carbide.c++ 1.2 tuossa jokin aika sitten tuli valmiiksi ja laitettiin pihalle. Voisi nyt betan jälkeen kommentoida hieman asiaa kun tuolla aiemmin jo positiivissävytteisesti jotain sanoinkin. Arvannette että tämä ei ole niinkään positiivinen kirjoitus.

Ensinnäkin, olen aina ollut pitämättä Eclipsestä ("inhota" olisi ehkä liian vahva sana tähän). En pidä workspace-ideasta, varsinkaan siksi että kaikki asetukset joutuu tekemään joka workspaceen erikseen. Miksei voi olla jotain globaaleja asetuksia? En myöskään pidä siitä että pikanäppäimet eivät toimi aina (esimerkiksi joskus Eclipse ei ihan tiedä mikä projekti onkaan valittuna joten build-nappi ei toimi ellei valitse Outlinesta/muusta projektinäkymästä projektia). Ja näppäinten "kontekstuaalisuus" on ikävää. Jos minä painan F5, haluan että se käynnistää debugin olen sitten editorissa tai siellä tai täällä. Eclipsen tekijät näköjään eivät tätä oikein halua. En tajua miksi.

Puhumattakaan CDT:n indeksoijan jumittumisista, Intellisense-kopion surkeudesta jne. Joka tapauksessa Eclipsen minullesopimattomuudet, bugit ja misfeaturet pois jättäen, yritänpä päästä itse asiaan eli Carbideen.

UI designer oli kiva idea, mutta omat kokemukseni siitä ovat sellaiset, että helpompi tehdä käsin. Nokia on kovasti puhunut "scalable UIsta" ja vaikka mistä. Enpä sitä Carbidessa näe. Voit lätkiä kontrolleja ruutuun, mutta mitenkäs nyt teinkään sellaisen ruudun jossa kontrollit toimivat oikein kun vaihdan näytön vaa'asta pystyyn? En keksinyt, olenko vain tyhmä? Muutenkin puuttuu paljon asioita joita itse tarvitsen ja designer tuottaa paljon rumaa, turhaa ja tehotonta koodia (kontrollien paikkoja asetellaan ihan turhaan monissa tilanteissa jne).

Debuggeri on käytännössä vitsi. Laitteen kanssa debuggaus toimii monesti, mutta usein ei. N93:ssa pelkkä näytön kääntäminen jumittaa koko systeemin. Ja kun Carbide kaatuu debuggaussessiossa, koko puhelin on jumissa ja pitää repiä akku irti. Myöskään muuttujatietoja ei ole aina saatavilla, muistin luku toimii puolet ajasta jne. Emulaattoridebuggaus taas ei vastaa laitetta yhtään (voisivat miettiä uudelleen tuota emulaattori-nimeä. emulaattori viittaa samaan toiminnallisuuteen, S60 SDK:ssa sellaista ei ole). Debuggerin käynnistys jumittuu noin joka kolmas kerta ja koko Carbide pitää käynnistää uudestaan. Ja luonnollisesti emulaattori pitää käynnistää joka käännöksen jälkeen uudestaan (SDK:n vika kai, ei niinkään Carbiden?)

Käännösvirheet menevät monesti täysin ohi. Carbide kääntää, ilmoittaa että yrittää tehdä SIS-pakettia ja se siitä. Ei virheitä. Sitten ihmettelet miksi paketissa ei olekaan mitään eroa ja huomaat, että konsolissa onkin liuta virheitä jotka Carbide nätisti jätti huomiotta. Hupsista. Itse huomasin viimeksi tämän vasta kun tein projektille clean/build-operaation ja sitten Carbide huomautti että makesis ei löydäkään exeä. Muuten ei huomannut 30 linkkerivirhettä ollenkaan!

Virheitä myös tulee joskus tuplina, joskus virheilmoitus on vain "in xxx.h line 5" tai muuta vastaavaa. Ota näistäkin selvää, helpompaa lukea lokia koko ajan kuin yrittää setviä Problems-näkymään. Puhumattakaan siitä, että se skrollaa kaikissa kolmessa käyttämässäni koneessa aina Warnings-osioon eikä pidä sitä suljettuna vaikka haluaisin. Tietysti voin filtteröidä varoitukset pois, mutta miksi? Kyllä nekin haluan nähdä, mutta ehkä ne virheet ovat tärkeämpiä!

Vistayhteensopivuus on myöskin olematonta. SDK vaatii pari puukotusta että toimii Vistassa, Carbide taas vaatii että se ajetaan XP-yhteensopivuustilassa. Muuten tulee satunnaisia ongelmia, varsinkin debuggeria käynnistettäessä. Mutta eihän se Vista olekaan ollut saatavilla vielä pitkään ja eihän Carbide ole kuin Javaa, joka on täysin alustariippumatonta ja... Myöskään Carbidea ei voi ajaa 64-bittisellä Javalla vaan vaaditaan 32-bittinen. Miksei kukaan ikinä tee softaa joka oikeasti tukisi 64-bittistä JRE:tä? Tiedän, niitä on, mutta tällä hetkellä koneellani olevista Java-softista yksikään ei sitä tue.

Carbiden saa myös jumiin ihan vain lisäämällä ja poistamalla projektiin tiedostoja ja ruksailemalla "muista valintani"-bokseja. Pitää siis opetella toimimaan kuten Carbide haluaa, ei kuten itse haluaisi.

Kaiken kaikkiaan itse mieluummin teen editoinnin Visual Studiolla ja käännän komentoriviltä. Säästää hermoja. Debuggausta jos joutuu tekemään niin sitä ehkä hetken voi yrittää Carbidella. Mutta sekin tuntuu helpommin menevän ihan vain tekemällä lokia tai muuta vastaavaa. Kun debuggauksella harvemmin muutenkaan Symbianissa saa selville mikä on vikana. Jostain vain tulee satunnainen paniikki muttei mitään tietoa miksi.

Eli siis en Carbidesta maksa edes tuota $299 hintaa mitä halvin maksullinen maksaisi. Ihan siksi että se on täysin riittämätön tarpeisiini. Onko se kehittynyt 1.1:stä? On, runsaasti. Mutta vielä ollaan kaukana siitä että minä sitä haluaisin käyttää ja vieläpä maksaa siitä. Katsotaan sitten miten 1.3:n suhteen käy. Paljon on siinäkin lupailtu korjauksia ja parannuksia. Näkee pääseekö beta-ryhmään seuraamaan tilannetta.

Tällä hetkellä muuten Carbide itkee joka käännöskerralla flex-lisenssijuttuja kun poistin betan ja asensin ilmaisen Expressin tilalle. Nokiallakin oli näköjään kai huomattu epäselvyys kaupallisen käytön suhteen kun sivuillaan oikein sanoivat että Express soveltuu kaupalliseen käyttöön myös. Katsotaan jos tapan lisenssitiedostoja josko tuo tuosta tokenisi.

Kommentoi

Luonto on lähellä maalla

08.05.2007 08.18 - eläimet 

Täällä maalla (on tämä melkein Kehä3:n kohdalla sentään jo) on luonto lähellä. Pari otusta tulee jo kuistille syömään eikä väliä vaikka ikkunan takana on pari hauvaa.

(Ja ihan tarkistan että videonkin lähetys ATOM APIlla toimii vielä)

Kommentit (2) | Kommentoi

RSS-laajennos

05.05.2007 12.47 - bloggaus 

Nyt on saatavilla myös kommentit RSS-feedissä kirjoitusten mukana. Toivottavasti helpottaa elämää joillekin.

Kommentoi

Sosiaalinen media - bullshitbingo?

04.05.2007 08.10 - bloggaus IT-ala 

Tänään osallistun pieneen tapahtumaan jossa puhutaan sosiaalisen median rahantekomahdollisuuksista. Oletusarvo: bullshitbingolappu täyttyy hetkessä.

Tapahtumassa on puhumassa mm. Whitevectorin edustaja, siis tuon samaisen firman jonka sivuilla kerrotaan heidän julkistavan tuotteensa aikaisin vuonna 2007 ja uutislinkin vievän ei-mihinkään. Myöskin VTT:n erikoistutkija on puhumassa. Omat kokemukseni VTT:stä ovat viitanneet vain siihen, että mitään käytännöllistä ei ikinä löydy.

Mutta katsotaan olenko väärässä tilaisuuden sisällöstä vai en...

VTT aloitti selittämällä oman käsityksensä sosiaalisesta mediasta ja sanoi ettei heillä Web 2.0 ole sama asia. Jostain syystä "ketterät menetelmät" sisälsi yhtäkkiä ajaxin ja blogit ja muuta. Mitenköhän nämä sitten liittyy toisiinsa? Itse en heti tajua.

Youtube ja Flickr tulivat esiin hetkessä, luonnollisesti. Mainosmyynti, lisämaksupalvelut jne ovat yksiä liiketoimintamalleja mutta VTT keskittyy vain niihin jotka ei perustettu ilmaisena huvikseen. Sitten esiteltiin sivustoja aika kiinnostamattomasti. VTT:n julkaisun selailin läpi ja eipä siinä juuri asiaa ollut. Mysliä hehkutettiin kun on melkein kaikkien taustamoottorina. Joillekin sitten riittää sekin, minulle ei. Kukin tyylillään, ei aloiteta tästä taas yhtä sotaa.

VTT:n mielestä ala vielä kuluttajavetoista jne. VTT tutkii kaikenlaista mutta... Idealiike mainittiin hyvänä julkisuustempauksena. Sitähän se oli mutta homma jätettiin ihan kesken. Missä jatkokehitys? Missä kerättyjen tietojen aggregointi? Eli kuten jenkkilässä sanottaisi: missä pihvi?

Yhdistäminen tiedolle, kaupallisen tiedon haku blogeista, paikkatietomainokset, mobiili tiedonvälitys jne nähdään tulevaisuuden asiana. Hyvin pitkälle sitä mitä itse olen sanonut ja tehnytkin. Mutta tarkoittaako tämä sitä, että kun tutkija pitää jotain hyvänä, se ei oikeasti ikinä toteudu ja pitäisi miettiä jotain muuta? ];)

Whitevector sitten esitteli lyhyesti mitä tekevät ja muuta sellaista. Tässäkään ei selvästi selitetty miten rahaa voi tehdä yleisesti, vain mitä he ovat tehneet ja tekevät. Ei kauhean kiinnostavaa, puhujan puheestakaan ei aina saanut selvää joten se siitä.

Sen jälkeen olisi pitänyt alkaa tehdä sosiaalista ryhmätyötä ja suunnitella swbusiness.fi-kotskaportskaalille uutta ilmettä ja liiketoimintamallia jne. Tässä vaiheessa kiinnostus lopahti täysin, varsinkin kun olisi pitänyt tehdä ilmaistyötä sivustolle, jonka ainoa "anti" on ollut spämmit satunnaisilta firmoilta. (Ja kun kerran pääsivulla "uutiset" tulevat Digitodaysta, joka on alaa tuntevampien keskuudessa tunnettu enemmänkin hupisivustona josta on kiva käydä katsomassa mitä asioita nyt on tajuttu väärin eikä itse uutisasioiden takia niin...) Sivustolla kuulemma 500 käyntiä päivässä ja "hyvin vähän" sellaisia jotka käyvät lähes päivittäin. Tiedä sitten onko se hyvä asia että sivustolla käydään harvoin, sehän tarkoittaa ettei se kiinnosta.

Mutta ehkä saivat jotain ryhmissä kasaan, itselleni aamun anti oli melkolailla nolla. Bullshitbingosta olin väärässä, olisi pitänyt ennemminkin arvata että kyseessä on brändibingo. Ja missä se otsikonmukainen asia sosiaalisen median liiketoimintamalleista tai rahan tekemisestä oli? Kai niissä parissa lauseessa joissa esiteltiin että voi myydä mainoksia, tarjota maksullisia palveluja tai yrittää tehdä firmasta sellaisen että joku ostaa. Tuon olisi voinut hoitaa yhdellä lauseella webissä, ei olisi tarvinnut noin pitkään puhua ei-mitään.

Kommentoi

Edullista namia (kai)

02.05.2007 18.13 - ruoka 

kuva031
Uskomatonta miten täällä voi olla järjettömän edullista ruokatavarat. Jopa turisteille suunnattu hypermarket tarjoaa 300 g leivoksen 1,50 eurolla. Ja Fazerin sämpylöitä saa 65 sentillä, Suomessa taitaa olla pari euroa paketti. Hienoa.

Kommentoi

Tuttu hotelli metropol

02.05.2007 18.08 - matkustus 

kuva028kuva029kuva030
Hotelli on tuttu Metropol, täällä olen viimeksikin yöpynyt. Itse asiassa vasta toinen matkani Viroon, pitäisi käydä useammin. Ja WLAN-yhteys löytyy tietysti ja sen läpi tässäkin lähetellään kuvia ja tekstejä.

Kommentoi

Eestissä nähtyä

02.05.2007 18.05 - matkustus 

kuva013kuva021kuva022kuva027
Eestissä on myös karu baari, hyvänniminen kauppa, selkeitä varoituksia varkaista ja hirmu faktor!

Kommentoi

Ruokaa Arizonassa

02.05.2007 18.00 - matkustus ruoka 

kuva024kuva025kuva026
Käytiin syömässä Arizonassa ja en suosittele kenellekään sekä alkuruuan että pääruuan syömistä. Sen verran isoja molemmat että ahtaa piti. Ranskalaiset ihan liian suolaisia mutta tosi kiva idea tarjota burger patonkina ja suolakurkut, sipulit jne erikseen. Pekonia oli runsaasti.

Kommentoi

Eestin tuhoja

02.05.2007 17.05 - matkustus yhteiskunta 

Aika monessa paikassa näyttää olevan vanerit ikkunoissa, tietysti avatud-laput päällä ettei ihan luulla kiinni olevan. Muuten on rauhallista vielä tähän aikaan.

Kommentoi

Pet Shop Boys, ma tulen

02.05.2007 07.53 - musiikki 

Täna ma lähen Tallinnasse ja käin Pet Shop Boysi kontsertis. Toivottavasti vaan sää suosii eikä ole ihan niin märkää kuin miltä vaikuttaa :P

Kommentoi

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu