Symbiatch - maailma on rikki

N95 saapui

16.05.2007 10.32 - mobiili 

Sain juuri käteeni N95:n, surku vain ettei ole pinkki. Mutta kai tälläkin pärjää. Kirjoittelen tässä nyt aluksi tajunnanvirtaa kun tuota päivän aikana tökin ja ehkä sitten jossain välissä siistin vähän konsistentimmaksi.

Puhelimessa aluksi softa 10.0.018, juuri päivitän uudempaan jos löytyisi. Netissä ainakin maininta että olisi 11-sarjaa.

Ensimmäisenä tietysti huomasin mediamenun hitauden. Yli 5 sekuntia saada valikko ruutuun! Ei kiitos! Tämän pitäisi korjaantua 11-sarjassa. Ja korjaantuikin, nyt vie sekunnin. Ok.

Automaattinen näppäinlukko myös ärsyttää. Varmasti asetuksissa on aikaraja ja pois otto ja suurin osa käyttäjistä tuntuu tätä halunneen, itselleni tuo on vain haitta kun näppäimet on koko ajan lukossa kun puhelinta haluaisi käyttää.

Näppäinlukon asetukset ovat Yleiset - Suojaus - Puhelin ja SIM-kortti. Ei heti ensimmäisenä tuolta sitä etsi, mutta kai se on jonkun mielestä looginen. Ja näköjään tänne on tehty sitten muutos minunkin valittamaani asiaan, eli valintavaihtoehtoihin. E61:ssä esimerkiksi jotkut aika-asetukset ovat vakiot, eikä käyttäjä saa valittua mitä haluaa (esimerkiksi kauanko valoa vilkutetaan sähköpostin tultua). Nyt voi näppäinlukon viiveen säätää sekunnin tarkkuudella haluamakseen. Hyvä.

Kuulokeliitäntä standardiplugilla on pop. Mini-USB on pop. Nyt voin käyttää yhtä aikaa PC-liitäntää ja kuulokkeita, aiemmin pop-portin kanssa ei voinut. Ja se että ohjausyksikkö on erillinen kuulokeosasta on oikein hyvä idea. Kuulokkeet eivät vain oikein tunnu pysyvän jos laittaa johdon niskan takaa, kuten aiemmat kuulokkeet on laitettu.

GPS ei löytänyt parissa minuutissa sijaintia, mutta GPS-tekniikassahan vaaditaankin melko pitkä aika jos ei ole hetkeen ladattu tietoja radoista. Pitää kokeilla tarkemmin kun on taas taivasalla ja saa kunnon signaalit.

Näyttö vaikuttaa kirkkaalta ja tarkalta. Hieman pienempi kuin E61:n mutta ei tällaisessa luurissa pidäkään olla mikään jättiruutu.

Ja päivitys 11-sarjaan onnistui kolmannella yrityksellä...

Bluetooth toimii aika heikosti, ei löydä vieressä olevaa E61:ä (10-sarja löysi), välillä sanoo ettei mitään laitteita löydy jne. Yritän siis synkata tietoja puhelinten välillä. Katsotaan josko se nyt jotenkin löytäisi tuon luurin :P

Musiikkisoitin ei lopeta soittamista heti kun menee taaksepäin sivuissa vaan pitää painaa stoppia. Ihan hyvä muutos.

Asetuksissa oli fonttivalinta, tykkään pienistä fonteista niin valitaanpa se. En heti kyllä huomaa mitään pientä esim. active idlessä, ihan liian isot tekstit ovat. En yleensä lue kännyn ruutua metrin päästä, nyt sekin onnistuisi. Mitenköhän isot isot fontit olisivat, vai vaikuttavatko yhtään tuohon ruutuun.

Visual Radio vakiona yritti hakea tietoja wapin kautta ja vilkutteli hetken ja sitten itki järjestelmävirhettä. Intternettiyhdynnän kautta onnistui hakemaan. Radion laatu heikko, YleX, NRJ jne suhisevat monona, Aalto ei meinaa löytyä automaattihaulla (ei ollut listalla). Iskeläm kuuluu ok, välillä jopa stereona, muttei aina. Puhelimen nosto pystyyn vähän auttaa, mutta ei se oikein onnistu laturin ollessa kiinni. Heikkoa. Olen sisällä, mutta ikkunarivi on parin metrin päässä. Tietysti lähetin voi olla ihan muualla päin, kyllä edellisissä kännyissä silti kuului radio täälläkin.

EDGE-yhteys näkyy E-kirjaimena, kiva ominaisuus (tämähän taisi olla uusissa kommukoissa jopa). Näkee vähän minkätasoinen yhteys on.

Rakenne on vähän löyhä, tuo liukuva kansi lonksuu ja naksuu käytettäessä ikävästi. Olisi voinut hieman tukevammaksi tehdä.

Valikossa on kiva kun näkyy mitkä ohjelmat ovat käynnissä. Myöskään punainen nappula ei tässä tunnu sulkevan kaikkia softia. Epäloogisuutta taas Nokian taholta.

GPS löysi sijainnin ulkona aika nopsasti kun oli esteetön näkymä taivaalle. Pysyi mukana ihan hyvin bussissakin jopa. Nokia Maps näköjään tiputtaa GPS:n pois jos ohjelman laittaa taustalle, ihan ok sisäisten kanssa, mutta ulkoisten kanssa ongelma jos laite ei osaa käynnistää itseään kun yhteyttä yritetään. Yritin myös reitittää Nokia Mapsilla Innopoli 2:sta Kiloon ja hupsista kun mentiin metsään. Tai siis lumenkaatopaikalle, jossa on puomit ja joka ei tosiaan ole yleinen tie. Eipä taida muut navigaattorit noin typerästi tehdä, en usko että TeleAtlaksen data olisi noin huonoa. Sain myös puhelimen buuttaamaan kun yritin asettaa lauttoja pois reitinhausta kokeeksi. Myöskin Nokia Maps on täysin typerä valikoiden suhteen monissa kohdissa, ärsyttää.

Toisen reunan soittonappulat tuntuvat totaalisen turhilta, tai ainakin väärin toimivilta. Kun ne ottaa esiin, tulee vieläkin hitaasti turha multimediavalikko. Jos soittimen laittaa päälle, sitä voi ohjata D-padillakin, joten napit on turhia. Vain jos haluaa ohjata taustalla olevaa soitinta tekee noilla jotain, mutta minä yleensä silloin käytän ITU-näppistä, joten on aika hankalaa vääntää nuo napit esiin, odotella valikkoa, sitten painella stoppia tai muuta jne. Näytön kääntyminenkin on rasittava kun näyttö jää vaakatilaan ellei liu'uta ITU-näppistä esiin ja taas kiinni.

Sivunapit ovat aika jäykät. E61:ssä taas nauhoitusnappi oli liiankin herkkä, ottaa luurin käteen ja nauhuri on aina ruudussa. Tässä taas saa painaa voimalla että mitään tapahtuu. Myöskin tuo outo nappi kameranapin vieressä tuntuu turhalta (en vielä lukenut manuaalista miksi se on olemassa. Nappia painamalla tulee Galleria ja viimeisin otettu kuva ruutuun. En keksi hyötyä. Sen sijaan ohjelmoitavana nappina se olisi kiva. Mutta miksi antaa valinnanvapautta käyttäjälle, kyllä Nokia tietää paremmin.

Kaiuttimien sijoittelu on myös vähän hassu. Jos liu'utan medianapit esiin ja pidän kaksin käsin kiinni menee itselläni sormet kaiuttimien päälle automaattisesti. Pitäisi siis opetella pitämään nappien päältä kiinni, joka on aika tyhmää.

Nokia myös mainosti tätä tyyliin "what PCs have become." Minun PCissäni kylläkin voi ajaa useita softia yhtäaikaisesti, musiikinsoitto ei katoa taustalta jos selaan veppiä jne. Tässä taas veppisivujen selailu helpostikin tiputtaa esimerkiksi radion taustalta pois. Voisiko vihdoinkin joku tajuta että sitä muistia saa aika halvalla lisää ettei tarvitsisi toimia näin typerästi. Tai edes kysyisi käyttäjältä saako noin tehdä vai jätetäänkö veppisivu selailematta.

Tähän mennessä siis löytynyt aika reippaasti sontaa. Kädessä laite ollut 9 tuntia ja olen ehtinyt tehdä työpäivänkin tässä. Joten nämä eivät ole edes kaivamalla kaivettuja juttuja vaan ihan ensikokemuksia. Näkee mitä löytyy kun tuota enemmän käyttää.

Positiivista! USBin kautta käytettäessä muistikorttia ei enää pakoteta luuria offline-tilaan!

Miksi muuten E-sarjassa (ainakin E61:ssä) olevaa kaiuttimen päällekytkemistä heti soiton alettua voi tuoda N-sarjaan? Omituista että pitää tehdä sekin eri tavalla näissä. Itse soittelen satunnaisesti lyhyitä ilmoituksia autosta ja luonnollisesti kaiuttimen kautta (kun en ole jaksanut hankkia uutta handsfreeta). E61:ssä senkun painoi pari kertaa vihreää ja sitten oikeaa pehmoa ja odotteli vastausta. N-sarjalaisten kanssa saa odotella että puhelu saadaan alkuun ja sitten vasta voi valita kaiuttimen.

Jostain syystä Valikossa on tehty karsintaa. Enää ei ole esimerkiksi Yhteydet-kansiota vaan tavarat on siirretty parin valinnan alle. Ja luonnollisesti jos noita tuosta siirtelee ja sitten joutuu puhelimen päivittämään tai formatoimaan, ne siirtyvät takaisin. Joten vähän turhaa.

Ikinä en ole tajunnut miksi Viivakoodi-sovellus on Toimisto-kansiossa. Miten se liittyy toimistoon? Myöskään N95:llä ei lukeutunut yksikään testikoodini vaikka kuinka heilutteli, sen sijaan oma softa luki kaikki hetkessä. Ei hyvä. Ja kun tuo vakiosofta ei osaa edes lukea QR-koodista kuulemma tietoja ulos vaan näyttää ne pelkkänä tekstinä niin hyöty on hurja.

En ole aiemmin huomannut asiaa, ainakin N95 tallettaa tiedostojen aikaleimat UTC:nä muistikortille. Hyvä idea, ovatpahan aina helposti näytettävissä täsmälleen oikein on aikavyöhyke sitten mikä tahansa. Voipi olla että näin oli aiemmissakin versioissa.

Tein tuossa myös testin Location APIn kanssa ja oli yllättävän yksinkertaista. GPS myös alkaa antaa dataa aika nopsasti ja ei tunnu huojuvan eikä heiluvan. En vielä testannut kaupunkikanjoneissa kylläkään mutta epäilen että sielläkin toiminee vähintään riittävästi.

Softien asennus ja viestien käsittely tuntuu nopeammalta kuin E61:ssä, olen vieläpä synkannut nämä keskenään joten viestimäärät jne ovat samat. Asennettuja softia on vähän vähemmän mutta nopeusero on niin iso ettei selittyne sillä.

En ole varmaan aiemmin maininnutkaan, mutta olen erittäin tykästynyt synkkaussoftaan uusissa S60-puhelimissa. Tai uusissa ja uusissa, taisi olla jo N70:ssä tuo, ellei aiemminkin. Kun itse käytän 2-3 eri puhelinta riippuen tilanteesta, on oikein kiva kun saa synkattua tekstiviestit ja soitetut puhelutkin eri luureihin. Suuri kiitos sille joka tuon on keksinyt tehdä.

Yksi kiva pikkujuttu käyttöliittymässä: jos painelet liikaa valintalistassa johonkin suuntaan, vilkutellaan nätisti että "hei, tonne suuntaan vaan voi enää mennä, ei tänne." Ihan mukava lisäindikaattori.

On muuten myös otettu mallia vanhoista Siemensin luureista (tai sitten keksitty itse tai luettu miun höpinöitäni tai...). USB-asetukset löytyvät sekä Asetuksista että erikseen Työkaluista. Toisaalta vaan vähän hassu, luulisi USB-kuvakkeen löytyvän Työkaluista helposti jos Asetuksetkin löytää. Mutta ei huono ollenkaan. Vielä kun jotenkin saisi sanottua että menepäs USB-kuvake pois siitä ilman että täytyy tehdä kansioita.

Kaiuttimesta kuuluu puheluissa ärsyttävä sirinä, onkohan tämä kappale rikki vai mitä?

Positiivisena asiana pitää mainita kuitenkin koko, puhelin ei ole liian pieni muttei liian isokaan. ITU-näppäinten kaarevuus on hyvä asia, täysin litteät näppäimet olisivat liian tunnottomat ja joutuisi tuijottamaan mitä painelee. Näyttö on tosiaan selkeä ja värikäs. Ulkoisia reunanäppäimiä ei painele vahingossa (vaikka välillä tuntuvat hieman liiankin jäykiltä). Sen sijaan D-padia painellessa painan liian usein valikkonäppäintä tai muuta vieressä olevaa kun ovat liian lähekkäin.

Eli seuraavaa softaversiota odotellessa taidan käyttää luurin huollossa katsomassa josko olisi jotain vikaa tarkennuksessa ja ainakin tuo sirinä puhelussa pitää saada pois.

Kommentoi

Kommentit

Sähköpuolen "developer" (anon, 18.05.2007 20.16)

Niin, tokkopa nämä kuluttajille suunnatut laitteet tulevat koskaan olemaa sellaisessa myyntikunnossa, että kaikentietävät kuluttajat olisivat tuotteisiin tyytyväisiä.

Itse toimin aikoinaan sähköverkkojen tuotekehityksessä. Tässä ympäristössä ei passannut töppäillä, kun toimitettiin laitteita, jotka suojelevat ihmisten elämään ja omaisuuksia. Eli, nyt onkin tullut nämä luuri-jutut tapetille tavallisten kuluttajien käsiin, niin ei voi kuin todeta, että tyhmä se on joka keskeneräisiä tuotteita ostaa.

Mutta minkäs teet, kun kaikki valmistajat tuppaa puolivalmistetta ulos tavallisten pulliaisten testattavaksi.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu