Symbiatch - maailma on rikki

Nokia, ECIS, Microsoft, Silverlight, XAML

11.03.2008 21.06 - web 

Kaikki ovat varmaan jo nähneet miljoonat uutisoinnit Nokian tulevasta tuesta Microsoftin Silverlight-teknologialle. Harva kuitenkaan välttämättä muistaa miten tilanne oli vain vuosi sitten. Minäpä muistan, varsinkin kun kirjoitin asiasta aikoinaan.

Nokia on (vieläkin?) osa yhteenliittymää nimeltä ECIS, johon kuuluu mm. IBM, Sun, Oracle, RealNetworks ja Adobe (sivulinkki ei näköjään ainakaan enää toimi). Kyseessä on olevinaan porukka joka vaalii avoimia speksejä vähän kaikkeen. Niinkin huvittavasti että Adobellakin on Flash, jota ei avoimeksi voi sanoa, kuten myös PDF oli (ja on vieläkin osin vaikka kuinka olisi ISO-standardi).

No, vuosi sitten kyseinen porukka nosti metelin siitä että Microsoft aikoo vallata maailman, tai ainakin webin, XAML-kielellä. Ja kun tämä on Vistassa sisäänrakennettuna niin iikapua, EUn pitää äkkiä kieltää kaikki. Ja oltiin menossa oikeuteen ja vaikka mitä.

No mitäpä tapahtui sitten nyt. Nokia innoissaan on ottamassa Silverlightia kännyihinsä. Mitenkäs tämä kuuluu asiaan? Siten, että Silverlight juurikin käyttää XAMLin osajoukkoa kuvaamaan sisältöä. Eli Nokia on nyt sitten yhtäkkiä avustamassa Microsoftia asiassa josta sitä syytti vielä vuosi sitten? Pienoinen takinkääntö kenties?

Syytökset olivat huvittavia jo heti vuosi sittenkin. Ihan kuin jokin instanssi voisi "vallata" webin uudella tekniikalla kun ei sitä tähänkään mennessä ole voitu tehdä. Mutta onhan se kunnianosoitus Microsoftia kohtaan kuvitella että he kykenisivät moiseen.

Joten miten on, Nokia, vieläkö XAML on paholaisen keksintö ja se pitäisi tuhota pois vai onko sittenkin niin että XAML ja Silverlight ovatkin todella hyviä teknologioita jotka tuovat erittäin hyvää kilpailua raskasta ja versiosekoiluista kärsivää Flashia vastaan?

You have all probably already seen the millions of articles about Nokia including Microsoft's Silverlight technology in their devices. Very few remember how things were just a year ago. I remember, especially since I wrote about it then.

Nokia is (still?) part of a group called ECIS which includes among others IBM, Sun, Oracle, RealNetworks and Adobe (the link doesn't seem to work anymore). The group was trying to be about open specifications for everything. Very amusing, since e.g. Adobe's Flash is far from open as wasn't PDF (and still isn't even though it's an ISO standard).

A year ago the group yelled about Microsoft trying to take over the world or at least the web with XAML. And since it's included in Vista, OMG OMG EU must ban everything. And lawsuites were flying.

What happened then? Nokia is very excited about Silverlight support coming to their devices. And the relevance? The fact that Silverlight uses a subset of XAML to describe the content. So now Noia is helping Microsoft to achieve what they accused them of trying just a year ago. Talk about a 180 or what.

The accusations were hilarious even a year ago. Like someone could "take over" the web with a new technology after many have tried and failed. It's somewhat an honor to Microsoft to think that they could do it.

So how is it Nokia. Are you still considering XAML to be an invention of the devil and trying to destroy it or is it so that XAML and Silverlight are a very good technology and bring a long awaited competition to the bloated version problematic Flash?

Kommentit (2) | Kommentoi

Elämä voittaa / Life Prevails

11.03.2008 20.30 - IT-ala 

Windows Server 2008 + Macbook

Tulipahan sitten kyllästyttyä melko lopullisesti OS X:n sotkuihin puolen vuoden käytön jälkeen. Järjestelmä kun on "helppokäyttöinen", eli "me päätämme miten teet asiat, tyydy siihen tai mene pois." Joten päätin mennä pois.

Esimerkiksi Finder vs Explorer. Finderissä ei hakemistopuuta, joten tiedostoja siirtäessä pitää joko odotella kansioiden pompahtamista auki ja selailla pitkiä polkuja tai sitten avata kaksi ikkunaa joissa vedellä. Explorerissa vaan vetää hakemistopuussa haluamaansa paikkaan. Puhumattakaan siitä että Finder ei tue tiedostojen leikkaamista, joka on erittäin kätevää Explorerissa. Valikossa moinen valinta kummittelee, kuin piruillakseen.

Myöskin aimmin mainitsemani muistin katoilu on todella ärsyttävää ja tekee järjestelmästä käyttökelvottoman hetkessä.

iTunes on sanotusti bloattihirviö Windowsissa. Hassusti silti OS X:ssä se rantapalloilee jatkuvasti ja hidastelee, Windowsissa täsmälleen sama kirjasto (täsmälleen samat tiedostot, kirjasto mukaanlukien) pyörii nätisti, vidcastit latautuvat eikä mitään ongelmia. Hassua.

Eli tästä lähtien käyttöjärjestelmä on Windows Server 2008. Pyörii loistavasti Macbookissa, kunhan haki näytönohjaimelle ajurit Inteliltä ja netistä latasi uusien Mac Proiden ajurilevyn. Jostain kumman syystä Apple ei tarjoa päivityksenä "vanhoihin" Leopardeihin 64-bittisiä ajureita, mutta uusissa Pro-laitteissa tulevat mukana. Ja jostain syystä ei tueta touchpadin napautusta vaan pitää painaa nappia.

Virtuaalityöpöydät tulivat nätisti VirtuaWinin kautta ja toimii paremmin kuin OS X:n Spaces. Ei pakkovaihda pöytää kun avaat tiedoston latautumaan toiseen softaan, ei häiritsevää ja hidastavaa animaatiota, ei rumaa ja sotkevaa HUDia. Vain työpöydät, se siitä.

Suosittelen siis lämpimästi vaihtamaan OS X:n 64-bittiseen Vistaan (Vista SP1 on binääreiltään sama kuin Windows Server 2008) niin hommat sujuvat. Enää puuttuu hibernaatiopakotus, sleep-tila kun vie akkua tässä laitteessa aika paljon.

Mutta kyllä se tästä. Nyt voi oikeasti tehdä töitä eikä tarvitse kärsiä käyttiksen jumailuista.

I finally got totally bored using OS X after six months of use. The system is "user friendly" which means "we decide how you do things, live with it or go away." So I decided to go away.

For example Finder vs Explorer. In Finder there is no directory tree, so if you want to move files you have to either wait for folders to pop open and go through long paths or open two windows and drag between them. With Explorer you just drag the files to where you want in the directory tree. Not to mention that Finder doesn't have cut for files, which is a very nice feature in Explorer. The cut selection is in the menu, just pissing on the user.

Also the memory problems I mentioned before are totally annoying and make the system unusable in no time.

iTunes is said to be a bloated monster in Windows. Funny, in OS X it's constantly hanging and making me wait and in Windows with the exact same library (exact same files, even the library file) there is no problem. Everything works smoothly, vidcasts download nicely etc. Very strange.

So starting now my operating system is Windows Server 2008. Works very well in my Macbook. I just had to get display drivers from Intel and downloaded 64bit drivers from the Net for new Mac Pros. For some strange reason Apple won't support "old" Leopards with 64bit drivers. They are only included in the new Pro devices. And for some reason the drivers don't support tapping the touchpad, I have to click the button.

Virtual desktop is provided by VirtuaWin which works better than Spaces in OS X. No forced change of desktop when opening a file in another application, no annoying slow animations, no ugly distracting HUDs. Just the desktops, nothing more.

So I very much recommend everyone to change from OS X to 64bit Vista (Vista SP1 is the same binary as Windows Server 2008) and you'lle get things done. The only thing missing is forced hibernation, this machine uses quite a lot of battery when sleeping.

But this'll do. Now I can actually get work done and I don't have to suffer the slow operating system.


Niin ja jos haluat asentaa WS2008:n tai Vistan ja ainut mitä saat on kysely tyyliin "1. 2. Select boot method" niin se johtuu siitä että levyllä on sekä BIOS- että EFI-boottimahdollisuus ja Applen rauta on niin ihanaa ettei näppäimistö toimi tuossa vaiheessa pätkääkään. Lataa siis oscdimg.exe (esim KAIK-paketissa, joka on 1,2 gigaa kylläkin) ja sano sille loitsu oscdimg -bX:\boot\bootsect.com X:\ C:\image.iso ja polta kyseinen image. Tämän jälkeen ei ole kuin yksi boottivaihtoehto niin asennus käynnistyy nätisti. (X: on DVD-asema, C: on minkä haluatkin)

Oh, if you want to install WS2008 or Vista and all you get is a prompt like "1. 2. Select boot method" it is because of the dual BIOS/EFI boot on the DVD and Apple's hardware is so nice that the keyboard won't work while booting. So download oscdimg.exe (included at least in the KAIK, which is 1.2GB though) and use the command oscdimg -bX:\boot\bootsect.com X:\ C:\image.iso and burn the resulting image. After this there is only one boot method and installation will start as it should. (X: is the DVD drive, C: is whatever you want)

Kommentit (1) | Kommentoi

OS X/VMware ja muisti / OS X/VMware and Memory

02.03.2008 10.56 - IT-ala 

Olen tuskaillut OS X:n muistinkäyttöä, joka saattaa liittyä myös VMware Fusioniin. Ensimmäinen kuva on sen jälkeen kun käyttis on ollut pari päivää päällä ja VMwarea on ajeltu. Muistia on 3,5 gigaa käytössä ja se ei vapaudu vaikka aktimonitorin mukaan softat eivät sitä kaipaa (kyllä, kaikki prosessit näkyvissä).

Tässä jos yrittää käynnistää softia jotka kaipaavat vähän enemmän muistia ja tehoja (esim. Aperture 2:n testiversio), tahmaa niin kauheasti eikä muistia anneta käyttöön. Nättiä.

Jälkimmäinen kuva on käynnistyksen jälkeen. Nätisti 3 gigaa enemmän muistia käytettävissä. Ota tästä sitten selvää onko vika käyttiksessä vai VMware typerästi pitää muistia varattuna vai mikä. Toisaalta, VMwaren virtuaalikoneillekaan ei ole annettu kuin 1,5 gigaa muistia joten ei liene syynä siihen että kolme gigaa katoaa. Mutta tiedä häntä.

I've been quite pissed off at OS X and it's memory usage which could be related to VMware Fusion. The first image was taken after the OS has been running for a couple of days and VMware has been used. Memory usage is 3.5GB and it is not freed even though Activity Monitor doesn't show any processes that would require the memory (all processes showing).

In this state if I try to start applications that require a bit more memory and power (like Aperture 2 trial, everything will be very sluggish and the memory is not freed. Nice.

The latter image is after reboot. 3GB more for use. So is it the problem of OS X or is VMware keeping memory in its use even though it's not running or what. Though VMware VMs have only 1.5GB of memory allocated to them so I can't understand why it would lose 3GB. But you never know.

Kommentit (4) | Kommentoi

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu