Symbiatch - maailma on rikki

Nokia, ECIS, Microsoft, Silverlight, XAML

11.03.2008 21.06 - web 

Kaikki ovat varmaan jo nähneet miljoonat uutisoinnit Nokian tulevasta tuesta Microsoftin Silverlight-teknologialle. Harva kuitenkaan välttämättä muistaa miten tilanne oli vain vuosi sitten. Minäpä muistan, varsinkin kun kirjoitin asiasta aikoinaan.

Nokia on (vieläkin?) osa yhteenliittymää nimeltä ECIS, johon kuuluu mm. IBM, Sun, Oracle, RealNetworks ja Adobe (sivulinkki ei näköjään ainakaan enää toimi). Kyseessä on olevinaan porukka joka vaalii avoimia speksejä vähän kaikkeen. Niinkin huvittavasti että Adobellakin on Flash, jota ei avoimeksi voi sanoa, kuten myös PDF oli (ja on vieläkin osin vaikka kuinka olisi ISO-standardi).

No, vuosi sitten kyseinen porukka nosti metelin siitä että Microsoft aikoo vallata maailman, tai ainakin webin, XAML-kielellä. Ja kun tämä on Vistassa sisäänrakennettuna niin iikapua, EUn pitää äkkiä kieltää kaikki. Ja oltiin menossa oikeuteen ja vaikka mitä.

No mitäpä tapahtui sitten nyt. Nokia innoissaan on ottamassa Silverlightia kännyihinsä. Mitenkäs tämä kuuluu asiaan? Siten, että Silverlight juurikin käyttää XAMLin osajoukkoa kuvaamaan sisältöä. Eli Nokia on nyt sitten yhtäkkiä avustamassa Microsoftia asiassa josta sitä syytti vielä vuosi sitten? Pienoinen takinkääntö kenties?

Syytökset olivat huvittavia jo heti vuosi sittenkin. Ihan kuin jokin instanssi voisi "vallata" webin uudella tekniikalla kun ei sitä tähänkään mennessä ole voitu tehdä. Mutta onhan se kunnianosoitus Microsoftia kohtaan kuvitella että he kykenisivät moiseen.

Joten miten on, Nokia, vieläkö XAML on paholaisen keksintö ja se pitäisi tuhota pois vai onko sittenkin niin että XAML ja Silverlight ovatkin todella hyviä teknologioita jotka tuovat erittäin hyvää kilpailua raskasta ja versiosekoiluista kärsivää Flashia vastaan?

You have all probably already seen the millions of articles about Nokia including Microsoft's Silverlight technology in their devices. Very few remember how things were just a year ago. I remember, especially since I wrote about it then.

Nokia is (still?) part of a group called ECIS which includes among others IBM, Sun, Oracle, RealNetworks and Adobe (the link doesn't seem to work anymore). The group was trying to be about open specifications for everything. Very amusing, since e.g. Adobe's Flash is far from open as wasn't PDF (and still isn't even though it's an ISO standard).

A year ago the group yelled about Microsoft trying to take over the world or at least the web with XAML. And since it's included in Vista, OMG OMG EU must ban everything. And lawsuites were flying.

What happened then? Nokia is very excited about Silverlight support coming to their devices. And the relevance? The fact that Silverlight uses a subset of XAML to describe the content. So now Noia is helping Microsoft to achieve what they accused them of trying just a year ago. Talk about a 180 or what.

The accusations were hilarious even a year ago. Like someone could "take over" the web with a new technology after many have tried and failed. It's somewhat an honor to Microsoft to think that they could do it.

So how is it Nokia. Are you still considering XAML to be an invention of the devil and trying to destroy it or is it so that XAML and Silverlight are a very good technology and bring a long awaited competition to the bloated version problematic Flash?

Comment

Comments

(anon, 22.05.2008 17.51)

Pitäisikohän laitaa kommentti Samille jotta havahtuisi taas kirjoittamaan.

Eli, oletko tutustunut Qt:n juttuihin. Hitto vieköön, josko Symbiaaaanin ohjelmistojen kehitys muuttuisi "syntaksiltaan" kuten Qt osoittaa, niin eipä olisi hätiä mitiä, eikä mitään ohjemistonikkarien osaamisen kannalta hälyttävää. Että, eihän sitä Symbian C++:aa viitsi opetella tulevat ohjemiston toteuttajat, kun työmarkkinat ovat jonkin muunlaisen kuin Symbian C++-osaamisen areenoilla.

Symbiatch (anon, 22.05.2008 18.05)

Jahas, olenko ollut liian hiljaa pari kuukautta. En edes huomannut että näin kauan meni...

Qt:ta en ole tonkinut vuosiin, mutta ei se varmasti hankalampaa ole kuin Symbian-vääntö. Auttaisihan se varmasti firmoja ja työntekijöitä kun voisi vähän muullakin osaamisella toteuttaa asioita.

Mutta näkee miten käy, epäilen ettei kyllä hetkeen Qt:ta nähdä S60-alustalla kun S60 5th edition on tulossa pian (tai "pian", en tiedä tarkemmin) ja siihen sitä ei saada varmastikaan.

Mutta ehkäpä Nokian höpinät Linuxista sitten tuovat jotain uutta, voihan olla että Linux-luuri joskus tulee. Ja sitten nähdään miljoona nörttiä kiimapissa housuissa ja julkistuksen jälkeen itkemässä kun ajurit on suljettuja ja rautaa ei pääse käpistelemään miten haluaa ja...

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu