Ensin Adobe yritti repiä Applelta rahaa PDF-tuen saamisesta OS X:ään. Apple ei suostunut vaan hoiti asian muuten. Adobe itki.
Sitten Adobe yritti repiä Microsoftilta rahaa PDF-tuen saamisesta Officeen. Microsoft ei leikkinyt mukana vaan teki tuesta erillisen, ilmaisen pluginin. Adobe itki lisää.
Nyt Adobe on sitten keksinyt että Microsoft on tuhma kun ovat laittaneet Vistaan ja Office 2007:aan XPS-tuen. XPS on monilta osin laajempi ja parempi kuin PDF (esimerkiksi painotalot ovat kaivanneet monia parannuksia ja niihin on XPS:ssä puututtu) ja vieläpä XML:ää PDF-oksennuksen sijasta. Adobe itkee ja parkuu ja yrittää saada EUta mukaan kun Microsoftilla on isompi kaivuri hiekkalaatikolla.
Ehkäpä Adoben kannattaisi laittaa hieman paukkuja tuotekehitykseen ennemminkin. Muutama sata euroa siitä että saa PDF-tiedostoja tuotettua on aika järjetöntä. Ja tuossa aiemmassa Office-itkussahan selvästi totesivatkin että kukaan ei ostaisi heidän Acrobatiaan jos Officesta saa suoraan PDF:t pihalle.
Kyllä sinne PDF:ään tungetaan 3D-malleja ja muita mutta vieläkään, vuonna 2006, ei Adobe Reader osaa avata tiedostoja joiden nimet ovat unicodea. Uskomatonta? Minustakin, mutta silti näin on. Kokeilkaapa laittaa tiedostonimeen vaikkapa hattu-s tai kyrillinen merkki kun käyttis muuten käyttää Windows-1252:a tai muuta. Adobe Reader sanoo nätisti filenotfoundit ja se siitä.
Puhumattakaan siitä että XPS menee avoimeksi standardiksi C#:n ja CLIn tapaan. PDF:ää Adobe ei ole halunnut missään nimessä tehdä standardiksi vaan pitää mustasukkaisesti siitä kiinni. Niin sitä pitää, ehkä joskus ei tarvitse tuskailla PDF-oksennuksia enää.