Symbiatch - maailma on rikki

ECIS vs. Microsoft

30.01.2007 11.41 - IT-ala web 

Anteeksi, Nokia, mutta itsepähän touhuillanne pakotitte "haukkumaan"...

Taas vaihteeksi ECIS (eli Nokia, IBM, Sun, RealNetworks jne) on nostanut meteliä Microsoftin tekemisistä. Kyseessä on jo vuosi sitten EUlle lähetetystä valituksesta jonka mukaan Microsoft taas tekee jotain tuhmaa. Tällä kertaa valituksen aiheena on XAML.

ECIS väittää, että XAML tulee syrjäyttämään HTML:n netissä kun Microsoft on sen kehittänyt. Aivan, älkää aivan tippuko tuoleiltanne. Ihan kuin joku voisi tuon tehdä. Varsinkin kun ymmärretään mikä XAML on.

XAML, eli Extensible Application Modeling Language on muunmuassa WPF:n (Windows Presentation Framework, osa .NET 3.0:aa) käytössä käyttöliittymien kuvaamisessa. XAML on samantyyppinen kuin Mozillan käyttämä XUL, eli sillä määritellään käyttöliittymän osat. Lätkitään nappulat ja tekstilootat ja muut paikoilleen. Miten tämä sitten syrjäyttää HTML:n, kuulen kaikkien kysyvän? Kysykää ihmeessä ECISiltä, minä kun en myöskään tajua.

XAMLin yhteys webbiin on taas WPF/E:n kautta. Kyseinen tekniikka mahdollistaa WPF-sovelluksien tekemisen webbiin, vähän kuten appletit, ActiveX-kontrollit ja Flash. Hassusti näistä ei ole itketty että HTML syrjäytyy ja ei-Windows-käyttäjille tulee vaikeat ajat. Edes ActiveX:stä. Ja ei sekään HTML:ää syrjäyttänyt.

Myös Miguel de Icaza (esimerkiksi Monon taustahahmo) on ollut kovasti peloissaan siitä, että XAML syrjäyttää webissä HTML:n. Tiedä sitten onko oikeasti vai onko vain hyväksikäyttänyt meteliä julkisuusarvon takia.

Itse en ole yhtään peloissani. XAMLin speksit voi ladata kuka haluaa ja vääntää sen mukaan toiminnot. Mono-projektissa tätä tehdäänkin samalla kun .NET 3.0:aa implementoivat (tällä hetkellä pääpaino tietysti 2.0:ssa). WPF/E-sovellukset tullevat johonkin asemaan, varsinkin kun Microsoft julkaisee pluginit esimerkiksi Safarille ja Firefoxille, mutta en usko sen nyt ihan HTML:ää syrjäyttävän. Vai haluaisitteko te tehdä nettiin sivuja sovelluksen käyttöliittymän kuvauskielellä? En minäkään. Mutta lomakkeita ja muita voisin sillä tehdäkin.

Joten paljon porua tyhjästä, vaatisivat nyt ensin ECISin taholta Flashin speksit auki koska Adobella on täysi markkinajohtajuus tuolla alueella. Mutta Adobe ei ole Microsoft ja Adobe on ECISin jäsen, joten ECIS (jossa I tarkoittaa interoperabilitya) ei välitä sen epäyhteensopivuudesta ja poropietariluonteesta. Luonnollisestikaan.

Kaksoisstandardit ovat aina kivoja.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Esko (anon, 31.01.2007 22.19)

Rauhassa, rauhassa..vaikka melkoisen usein aiheesta dissaatkin noksua, niin nyt kannattaisi ehkä tehdä niinkin yksinkertainen asia kuin Google-haku ja asioita voisi ehkä ruveta maagisesti selviämään. Tuo XAMLi-hässäkkä on kieltämättä hieman turha ja olen siinä aika lailla samoilla linjoilla sinun kanssasi. Loppupostauksen kanssa olen vain hieman eri linjoilla.

Macromedia on kauan aikaa sitten julkaissut Flashin speksit (kokeile vaikka hakusanoilla "flash file format") ja sinäkin voit ne helposti saada. Tosin kiellettyä on tehdä Flash player spekseihin perustuen, mutta voit tehdä exportterin omaan formaattiin ja siihen sitten playerin. Ja näin jotkut firmat ovat myös tehneet.

Ja tuosta WPF/E:stä..kuten varmasti hyvin tiedät, niin WPF/E:hen kuuluu myös muita MSFT-spesifisiä teknologioita, joiden tukemisesta Microsoft vaatii massia (mikä tietysti on luonnollista, rahaahan heidän on tarkoitus tehdä). Turha minusta on sinun ruveta itkemään, että Microsoft ei yritä tehdä lock-iniä ja rahastaa sillä pitämällä osaa avainteknologioista (esim. WMV ja WMA) takataskussaan.

Symbiatch (01.02.2007 13.01)

Hieman huono sanamuoto kyllä Flashin suhteen, tiedän kyllä että formaatista saa tietoa ja olen itsekin speksin ladannut, mutta juuri tuo "ette sitten tee kilpailevaa ohjelmaa ettekä videoenkooderia"-asia on minun silmissäni interoperability-este. Pelkkä export-tuki ei kelpaisi MS:nkään ollessa kyseessä kuitenkaan. Eli täysin vapaaksi koko speksi ja käyttö, samaan tapaan kuin PDF:n suhteen (eli siis haastetaan MS oikeuteen jos he aikovat käyttää sitä ;) niin alettaisi olla vähän paremmassa jamassa.

Pääpointti silti ECISillä on se, että XAML syrjäyttää HTML:n. En sano etteikö XAML olisi mahdollisesti MS-riippuvainen, varmasti ainakin joiltain osin. Mutta hassua tässä on se, että se on juuri yksi hyvä syy miksi XAML ja kumppanit eivät vepissä syrjaytä HTML:ää. Eivät kaikki käytä Safaria, Firefoxia tai IEtä eivätkä kaikki halua moista palikkaa edes asentaa. Joten ei sivuja tehdä vain tuota käyttäen kuitenkaan.

ECISin itkut tässä suhteessa ovat sama kuin alkaisi itkeä WMV:n syrjäyttävän DVD:t ihan kohta. Varmasti juu kun maailmassa on muutama DVD-soitin jo olemassa ja väki haluaa nykyisen speksin mukaista kamaa ostaa, ei uusia laitteita heti.

Ai hitto, nyt taisin antaa liian hyvän vinkin seuraavaksi itkuksi heille...

Niin ja WMA/WMV on kuitenkin lisensoitavissa, VC-1 on standardoitu jne. Ihan samalla tavalla joutuu MPEGistäkin maksamaan jos haluaa tukea, joten ei noissa mitään sen kummempaa ole.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu