Symbiatch - maailma on rikki

Pahempi kuin epäonnistuminen?

02.03.2007 11.00 - ohjelmointi 

Jonkin aikaa jo The Daily WTF -sivustoa seuranneena tuli eteen kyseisen sivuston nimenmuutos. Aika paljon meteliä nousi kun WTF tarkoittaakin nyt Worse Than Failure. Jotkut kritisoivat kovasti: miten jokin voisi olla pahempaa kuin epäonnistuminen? Onneksi sivuston ylläpitäjä kirjoitti artikkelin aiheesta.

Artikkeli on oikein hyvä, kannattaa lukea. Siinä esitetään hyvä kysymys: miksi jokainen softaprojekti on onnistunut, jos softa saadaan ulos? Vaikka softa on täyttä kuraa, suunniteltu päin mäntyä (tai ei suunniteltu ollenkaan), tehty huonosti, sekoilee, vaatii jatkuvaa päivitystä jne, se on silti olevinaan onnistunut ja projekti oli menestyksekäs. Saatiinhan softa sentään ulos!

Hyvä vertaus on talonrakennukseen: jos talo saadaan valmiiksi mutta heti vuoden sisällä katto vuotaa ja perustat homehtuvat, onko se onnistunut projekti? Ei varmasti. Miksi vastaava softa sitten on?

Itse ainakaan en pidä kaikkea tekemääni onnistuneena vaikka valmista on saatu. Sen verran itsekritiikkiä pitää olla, vaikka sitä ei ulospäin kaikille toitottaisikin. Olisihan se itsemurha yrityksille sanoa: "okei, valmista tuli mutta ei tää kyllä ihan sitä ole mitä haluttiin tehdä eikä tää toimi välttämättä ilman korjailuja ja päivityksiä nyt kauaa, mutta..."

Mutta ei nyt silti käsitetä että kaikki tekemäni (tai muidenkaan tekeleet) olisivat moisia, kyllä sitä oikeitakin onnistumisia on. Toivottavasti alalla vain alettaisi vaatia - niin asiakkaiden kuin tekijöidenkin taholta - parempaa laatua. Mutta sitten päästään taas siihen iänikuiseen miettimiseen mitä laatu on jne ad nauseam.

Mutta niskasta kiinni nyt kaikki ja pitämään huoli että softista tulee parempia. Itse ainakin lupaan yrittää entistä enemmän.

(Tämä ajattelumaailma muuten sotii ouppensorsan "release early, release often"-ajattelumallia vastaan hyvin paljon, siellähän ei väliä mitä oikeasti tulee ulos, aina voidaan korjata ja paikata. Ja siinä onkin yksi syy miksi monet eivät pysty luottamaan moisiin systeemeihin.)

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu