Symbiatch - maailma on rikki

OpenOffice.org kivittää...not

05.03.2007 07.24 - IT-ala 

Olen tässä hieman taas kokeillut OpenOffice.orgia, mutta ei todellakaan vakuuta. Käytettävyys ja ihan perusjututkin ovat jotenkin niin heikkoja Microsoft Officeen tottuneelle. Ja minäkään en paljoa noita käytä, joten mistään tehokäytöstä ei ole kyse.

Otetaanpa esimerkiksi OOo:n taulukkolaskenta. Kirjoitetaan kaava, menee hieman väärin (vaikkapa pilkut kun pitäisi olla puolipisteet). Excel sanoisi virheen ja missä kohdassa se on. OOo sanoo "Error: 501" (tai 504 tai jokin muu, kuitenkin idea tuo). Avuliasta? Ei todellakaan.

Kirjoitetaanpa soluun tietoa. Edellisessä solussa on sana "autokoulu", kirjoitetaan "auto", loppuosa täydennetään. Painetaan tabbia että päästään seuraavaan soluun. Eipäs päästäkään vaan ollaan jumissa tuossa. Enteriä painamalla hyväksyy, mutta siirtyy alempaan soluun. Nuolilla heilumaan sitten takaisin tai unohdetaan koko täydennys.

Impress taasen onnistui tekemään tällaisen:

Impress ei anna tallettaa, mutta silti dokumentti muuttunut

Huomioikaa miten save-nappi on harmaana, eli ei voi tallettaa. Mutta silti sulkiessa sanoo että muutoksia on tehty, haluanko tallentaa. Kumpi siis on oikeassa?

Impressissä myöskin syötettäessä tekstiä taustan väri joskus muuttuu tasaiseksi jotta on mukavampi kirjoitella kun näkee selvästi, mutta joskus vain osalle riveistä, joskus se ei poistu kokonaan jne.

Ja tietysti yksi tärkeimpiä asioita uudelle käyttäjälle: vinkit työkalurivin nappuloissa. Impressissä niitä ei ole. Eli pitää arvata mitä mikin työkalu tekee. Tai saahan tietysti vinkkiä kun valitsee nappuloiden näyttö/piilotusjutun, siellä nimi sanotaan. Ja luonnollisesti tuokin on tehty päin mäntyä: MS Officessa voi napsutella päälle ja pois miten tahtoo ja valikko pysyy auki. OOossa valikko menee kiinni joka kerta. Eli jos lisätään viisi nappia, se vie MS Officessa seitsemän napsautusta. OOo:ssa se vie viisitoista. Ah tätä käyttömukavuutta.

Eli pitkälle on OOo tullut joissain asioissa, mutta kyllä se aika ärsyttävältä tuntuu aloittelevalle käyttäjälle monien tällaisten ehkä pieneltä tuntuvien asioiden takia, mutta kuten itsekin olen huomannut usein: pikkuasiat ovat ne jotka vaikuttavat. Luonnollisesti isot asiat pitää olla kunnossa ensin, mutta käyttäjä valittaa hyvin helposti jos pienet usein tehtävät asiat ovat vaikeita. Harvoin tehtäviin voi hetken kuluttaakin, mutta jokapäiväiset pitää tapahtua helposti ja nätisti.


Lisää ihanuuksia: teen Draw:lla piirrosta kokeeksi. Laitan pari PNG-kuvaa ja vähän tekstiä. Yritänpä exportata PNG:ksi. Hupsista, eipä ole valintaa minkä kokoisena haluaa ulos, joten tulos on aina liian pieni. Ja tämä asia on tiedetty jo hyvin pitkään mutta ei tunnu kiinnostavan tehdä paria pikku valintaa (itse toiminnallisuus kun kuulemma löytyisi). Ei siis kelpaa tähänkään. Ja ei, en ala ulostaa possua ja siitä muuntaa tuota, liian vaikeaa.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

LK14 (anon, 05.03.2007 09.29)

hinta/laatu suhteessa openoffice on varsin kaukana officen edellä.

Symbiatch (05.03.2007 15.15)

Hinta/laatu-suhteella ei tuossa ole merkitystä jos ei saa hommia tehtyä nätisti kyseisellä välineellä. Hinta/laatu sopii johonkin, itse lasken mieluummin ROI-tyyppisiä asioita, käytettävyyttä ja sitä saadaanko asiat tehtyä. Jos OOolla nuo menevät hetkessä negatiiviseksi niin...

Paljon paremmin tuo silti toimii kuin aiemmin testaillessani (siitä on jo aikaa), perushommat olivat ihan ok, mutta tosiaan mieluummin taidan laittaa MS Officen koneelle kuin tuon kanssa ihmetellä.

lulu (anon, 07.03.2007 15.52) kotisivu

BELAS MULHERES FAMOSAS DO BRASIL NUA

http://www.hotsexymuscles.net

Ennustaja (anon, 07.03.2007 19.56)

En ota kantaa tuohon OpenOffice asiaan, mutta näyttäisi jollain tapaa olevan sellainen kehitys vallaallaan ohjelmistojen kehitysympäristössä, että laatu tulee heikkenemään myös isojen yritysten tuotteissa.

Nyt kun markkinoilla on Symbian, niin kyllä kait muutkin seuraavat perässä ja ryhtyvät samanlaiseen laaduttomuuden tuottamis-ympäristöön. Nyt vaan jää nähtäväksi se, että kuinka MS tulee seuraamaan perässä. Esim. Vistahan yskii jo senkin vuoksi, että Windows-koodi on loppuun kaluttu. Että mitä
sieltä MS:n puolesta nyt tuodaan raakileita
ohjelmistojen kehittäjien työpöytään.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu