Symbiatch - maailma on rikki

Ongelma signed-muutoksissa / Problem With the New Signed Protocols

18.10.2007 00.58 - mobiili 

Aiemmin kirjoitin lennossa muutoksista jotka ovat tulossa Symbian Signed -ohjelmaan. Ajattelin hieman enemmän kirjoittaa tuntojani näistä asioista, koska tunnelma on kovin kaksijakoinen.

Pienyrittäjänä odotan innolla Express Signed -prosessin tuloa. Jos aiemmin joutui maksamaan $200/allekirjoitus, samalla hinnalla voi nyt tehdä vaikka 9 bugikorjaustakin perään. Ei hinta tippuu kymmenykseen perussoftan osalta. Erittäin mukavaa kun ei enää tämä rahasumma ole esteenä sille että voisi käyttää vaikkapa Location-kapaa.

Mutta sitten taasen se, että enää et voi hakea kehittäjäsertiä jotta voisit itse allekirjoittaa softan vaikkapa laitedebuggaukseen on todella typerää. Mietitäänpä hetki minkälainen prosessista tulee:

 1. käännä asennuspaketti
 2. lähetä paketti Symbianille allekirjoitettavaksi laitteelle
 3. väännä captchat ja muut tiedot sisään
 4. odota sähköpostia
 5. lataa allekirjoitettu paketti
 6. asenna paketti puhelimeen
 7. käynnistä debuggaus
 8. löydä ensimmäinen ongelma
 9. muuta koodia ja hyppää kohtaan yksi

Tällaista helppoa ja kätevää prosessia sitten pyöritellään kohta? Ei kiitos, aivan järjetöntä. Jotain pitää asialle tapahtua vielä tai muuten kehittäjillä poksahtaa pää.

Eli vinkkinä Ristolle ja muille asian kanssa painiville: hieman lisää miettimistä ainakin tämän osalta ennen kuin muutoksia tulee. Muuten pitää oikeasti vääntää kello koneesta ja kännykästä väärään aikaan kun puolen vuoden kehittäjäserti vanhenee.

Toinen kiva asia olisi tietysti se, että saisi hoideltua Express Certified -prosessissa maksun vaikkapa per softa (tai hintakatto). Eli voisit maksaa vaikkapa $200/vuosi/softa ja allekirjoittaa vaikka joka päivä uuden version. Mutta hinnoittelu ei ole vielä ihan varmaa, todennäköisesti jonkinmoinen bulkkihinnoittelu tulee kuten ennenkin. Ja onhan tuo hinnanalennus jo niin iso että aiemman testauksen hinnalla julkaiset vuoden aikana joka kuukausi melkein uuden version itse testattuna.

Previously I wrote about the changes that are happening in the Symbian Signed program. I thought that I should write a bit more about my feelings about this subject since I'm quite on the fence about this.

As a small company owner I'm very anxious to get the Express Signed process up and running. Previously you had to pay around $200 to get a signature but now you can do also 9 bug fixes for the same amount of money. So the price is cut 90% for basic software. Very nice, now the price isn't a problem for example to use the Location capability.

On the other hand the lack of developer certificate is very annoying. Especially for on-device debugging. Let's see how the procedure works in this case:

 1. build the sis file
 2. send the file to Symbian for signature on your device
 3. hassle with captcha and other information
 4. wait for the email receipt
 5. download signed sis file
 6. install sis file onto your phone
 7. start debugging
 8. find the first problem
 9. change code and jump to step one

This kind of a simple and handy process is used soon? No thank you, completely insane. Something must be done to this or us developers are gonna go mad.

So a tip to Risto and others working on this subject: a little more thinking at least on this matter before making the changes. Otherwise we really have to change the clock on our machine and on the phone after the current developer certificates expire.

Another nice thing would be the possibility to be able to pay Express Signed fees e.g. yearly fee per application (or maximum price per application per year). You could pay e.g. $200/year/application and sign it every day if you wanted. But the pricing isn't completely certain, there will probably be a bulk pricing as there has been before. And the price drop is already so big that you could release a new version almost every month in a year with the previous price.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

manko (anon, 19.10.2007 14.53) kotisivu

http://developer.symbian.com/main/learning/press/books/pdf/large_symbian_signed.pdf

Tuo Open Signed publisher ID:llähän on sama kuin developer certti, vain otsikko muutettu. Certin teossa käytty työkalukin on vielä sama devcertrequest :)

symbiatch (19.10.2007 18.10)

Mutta kuinkas moni harrastelija aikoo hankkia Publisher ID:n vain siksi että voi helpommin debuggailla ja yleensäkin kehittää? Aika iso raha moiseen.

manko (anon, 22.10.2007 21.21) kotisivu

No ei tässä munkaan mielestä mitään järkeä ole, mutta kaikki "oikeat" devaajat joutunet moisen hankkimaan. Ehkä pitää kehittää oma symbaali signed-ohjelma O:)

(anon, 24.10.2007 19.19)

Heps !
Itse en ole enää aikoihin uskonut S60-ohjelmien kehityksen kehittymiseen sitten 2005. On aivan selvästi näkyvissä sellainen kehitys, että Nokia/Symbian tulee ottamaan "kuristusotteen" mitä näihin pieniin purkkeihin tullaan kehittämään ja asentamaan harrastelijoiden ja pienten yritysten toimesta. Tosin, Nokialla ja operaattoreilla on hyvä perusta toimia näin, kun vastustavat tällä "verukkeella" virusten leviämistä luureihin. Josko MS olisi toiminut yhtä vastuullisesti aikoinaan, ei Nokiankaan ohjelmistoja kehitettäisi MS alustalla - siis sitä vähääkään mitä nyt VS 200X:llä voidaan tehdä.

Oikeastaan, kaikkien S60-ohjelmistojen kehittäjien tulisikin tietää se, että Nokia ei toimikkaan kapitalistisen yhteiskunnan säännöillä, vaan maksimoi voittonsa sosialististen maiden tavoilla, rajoittamalla ja kieltämällä toimintoja yksittäisen yksilön maailmassa.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu