Symbiatch - maailma on rikki

Nokia lisää muistia / Nokia Increases Memory

27.12.2007 11.54 - mobiili 

Jo pitkään on käyttäjiä vaivannut S60-kännyköissä muistin vähyys, varsinkin kun käyttöjärjestelmä imee nykyään suurimman osan muistista. Hassusti aikoinaan 6260:lla tuli toimeen mukavasti 8 megatavun vapaalla muistilla ja siinä ajeli irkkiä ja sähköposteja ja selainta jne (tietysti selain on yksi kehittynyt osa, joka vie enemmän muistia, mutta silti). Nyt esimerkiksi N95:n alkuversiossa muistia oli 64 megatavua, josta vain 18 megatavua oli käyttäjälle vapaana. Tämähän ei sitten riittänyt mihinkään.

Varsinkin Java-toteutus oli niin surkea että imi muistia kuin sieni (johtuen esimerkiksi siitä että jokainen luokka ladataan muistiin käynnistyksessä, ei vasta kun tarvitaan!). Ja selain oli toinen. Ja kun Symbian 9.x:ssä tapetaan kysymättä softia taustalta jos muisti alkaa vähentyä, ei moniajosta voinut puhuakaan. Ja kovasti käyttäjät huusivat lisämuistia, muistipiirien hinnat kun eivät päätä huimaa eivätkä ole se virtasyöpöin osakaan kännyssä.

Ensin tuli E90 128 megan muistilla. Nyt oli käyttäjän sovelluksille vapaana jopa 80 megaa muistia. Tällä jo tekikin jotain. Sitten tuli N95 8GB ja N95-3 NAM, joissa myös nostettiin muistin määrä 128 megaan. Ja E51. Eli Nokia alkaa tajuta ettei puhelimilla tee mitään jos muistia ei ole tarpeeksi.

N95:n omistajille kylläkin erittäin hyvä asia oli v20-sarjan ohjelmistopäivitys. Siinä tuli on-demand paging käyttöjärjestelmään, joten enää ei latailla kaikkea muistiin heti (paitsi Java-luokat) vaan tarpeen mukaan. Joten pelkkä käyttöjärjestelmän imemä muistimäärä tippui reippaasti ja muistia pitäisi olla vapaana yli 30 megaa. Ja kun kaikki käynnistettävätkin softat vievät vähemmän muistia, muistinlisäys tuntuu vielä isommalta.

Tällaisen päivityksen kun yhdistää 128 megan muistiin, aletaan jo puhua toimivasta ympäristöstä. Ohjelmistot voivat tehdäkin jotain, eikä tarvitse joka tavua viilata koodista. Ei sillä etteikö se olisi silti hyvä, jokainen hukattu tavu on Paha Asia alustasta riippumatta.

Että ehkä 1-2 vuoden päästä kaikissa S60-luureissa on tarpeeksi muistia että voi oikeasti ajaa useampia sovelluksia. Ja toivottavasti joskus tajuavat korjata tuon typerän softien tappamisen taustalta, varsinkin kun se on Symbian Signed -rikkomus jos softa ei kuole taustalta kun käyttis pyytää. Siirräpä siinä vaikka isoa tiedostoa FTP:llä samalla kun luet posteja, FTP-softa vain tapetaan ja se siitä. Hienoa, tätähän halusinkin!

For a long time people have had problems with the size of memory in S60 mobile phones, especially since the OS will hog most of the memory. It's quite funny that with 6260 you could get by with 8MB of free memory while running IRC, email, browser etc (naturally the browser has since evolved and does take more memory, but anywho). Now, for example, in the first N95 edition there was 64MB of RAM of which only 18MB was available for the user. And this wasn't enough by a longshot.

Especially the Java implementation was so crap that it used lots of memory (one reason being that all classes were loaded to memory on startup, not when needed!). And the browser was another. And since Symbian 9.x kills applications from the background without asking when memory runs low you can't really talk about multitasking. And users were screaming for more memory. Memory chips don't cost that much and aren't the most power hungry part of the device.

First came E90 with a 128MB memory. Now the user had even 80MB of memory free for applications. With this you could do something. Then came N95 8GB and N95-3 NAM, which also raised the memory to 128MB. And E51. So finally Nokia is starting to realize that you really can't use the phones without enough memory.

For original N95 owners the help came in the form of the v20 firmware upgrade. It supports on-demand paging which allows the OS not to load everything into memory (except the Java classes) but only when needed. So just the OS's memory requirements dropped drastically. Now there should be at least 30MB of free memory. And when all started applications require less memory, the actual feel of the memory increase is even greater.

This kind of an upgrade combined with 128MB of memory, that's when we're talking about a real working environment. Applications can actually do something and you don't have to check your code for every byte. Not that it isn't good anyway, every byte wasted is a Bad Thing, not depending on the platform.

So maybe after 1-2 years all S60 devices will have enough memory to actually allow the user to multitask. And hopefully someday they'll realize to fix the stupid idiotic background application killing, especially since it's a violation of the Symbian Signed requirements if the application won't allow itself to be killed. Just try to transfer a big file with FTP while reading emails. The FTP transfer is killed and that's that. Exactly what I wanted!

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Henrikki (anon, 27.12.2007 23.44) kotisivu

Njaah,

kyllä tuo nykyinen muisti alkaa olla jo aika riittävä. Oma N82 psytyy pitämään yllä jo aika kovia muistisyöppöjä yhtä aikaa.

Alan olla tyytyväinen, joten tuo ennustus 1-2 vuodesta on aika pessimistinen.

symbiatch (27.12.2007 23.48)

N82:ssa on myös 128 megaa muistia, josta 90 megaa käytettävissä. Eli todennäköisesti on-demand paging käytettävissä. Siksi sillä voikin tehdä jotain.

Tarkoitin 1-2 vuodella sitä aikaa kun massalla on moisia laitteita, kaupan hyllyltä kun siirtyvät käyttäjien taskuihin kuitenkin aika hitaasti.

Täsmennystä muistiasiaan - please (anon, 28.12.2007 01.14)

Minä olen kalkkis siltä ajalta kun prosessorit olivat 8-bittisiä ja rammia oli vaan osoiettavissa sen verran mitä prosessorissa oli osoittamassa rammin osoitelinjoja.

Että mitenkä on tänään näissä luuriprosesoreissa kun puhutaan noin yleensä muistin määristä. Että eikö luureissa olekkaan enää prossun suoraan osoitettavaa rammia, vaan kaikki muistit olisivat luurissa samalla viivalla kunhan niitä vaan kutsutaan muistiksi.

Että, ennen oli nopeaa rammia jota osoitettiin prosessorilla suoraan ja sitten epäsuorasti osoitettavaa muistia (tosin nopeaa sellaista kuitenkin).

Nythän kaiketi on niin, että puhutaan vaan muistista joka voi olla vaikkapa sarjamuitoisesti siirrettävää sieltä jostain ulkoisesta muistista keskusmuistiin, ja näin on hidasta dataa ajettavaksi prosessorissa, kun data tulee siirtää sieltä jostain prosessorin luettavaksi ja suoritettavaksi.

Että, miten menee tänäpäivänä muistien osoitukset prosessorin kannalta ajateltuna. Kait asiani tuli selväksi mitä yritin ajaa takaa vanhan tekniikan kannalta ajateltuna.

Kuis on.


Dalai (anon, 10.01.2008 11.11) kotisivu

Kovin yksinkertaistettuna:
Puhelimessa on periaatteessa yksi muistisiru käytössä se legendaarinen flash-muisti ja sitä sitten osoitellaan eri tavoin. Siinä on "RAM" (ajonaikainen muisti) ja käyttäjän muisti (ns. kovalevy) samassa. Onhan siellä DMA:ta ja muita hienouksia käytössä, mutta eivät ne voi vaikuttaa tuon muistisirun määrään...

Oikeaa RAM:ia ei ole, koska käyttöjärjestelmä varautuu siihen, että virrat voi katketa koska tahansa ja muistin tilan pitää pystyä säilymään (muistaakseni). Tätä ei RAM:ssa tapahdu ja siksi sitä ei kai käytetä.

No sit on noita muistikortteja jne. juttuja, mutta toi se on syynä ja erona näin hatarasti muisteltuna.

symbiatch (10.01.2008 11.15)

Kyllä siellä on ihan RAMmiakin, koska Flash-muisti olisi aivan liian hidasta normaalikäyttöön. Myöskin sillä on rajoitettu kirjoitusmäärä, joten se palaisi loppuu vähän liian nopeasti.

Itse käyttis ja tiedostot ovat flashilla, joko sisäisellä tai ulkoisella ja näkyvät erillisinä massamuisteina. Eli sinänsä tilanne ei ole oikeastaan muuttunut vuosien saatossa yhtään mihinkään. Eikä kauheasti ole tarvettakaan.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu