Symbiatch - maailma on rikki

Joulu tuli myöhässä: N810 / Christmas Came Late: N810

09.01.2008 13.23 - mobiili 

(I'll update this in English later since I'm writing this on the go)

Nyt sitten tuli N810 perille. Ja tunnelmat ovat hieman sekavat. Valittamista kyllä heti löytyi, kuten voitte arvata. Tässä lennossa kirjoittamaani asiaa, ehkä jäsentelen joskus paremmin.

Kyseessä on ensimmäinen Intternettitaplettini, olen vain joskus tökkinyt N800:a hieman jossain kaupassa (kiitos Tero, hyvä huomio :) Ja tietysti kun suomalaisista on kyse, lähden käyttämään tyyliin "ei niitä manuskoja kukaan tarvi." Tekstiä siis tulee lisää varmasti viikon verran ehkä jopa. Ettei tarvitse taas aloittaa kommentointia tyyliin "aina vaan kaikki on paskaa" :)

Laite on kivan iso ja näytölle annettu tilaa runsaasti. Näyttö vaikuttaa tarkalta. Mutta tikku on ihan kauhean ohut ja kulmikas. Sattuu sormiin eikä ollenkaan mukava. Vähän isompi olisi parempi. Myöskin tikulla liikuttaessa ruudun pinnalla tikku tuntuu kuin jäisi kiinni pintaan ja pelkää että naarmuttaa näytön. Ei kiva tunne mutta kai tuo on normaalia. Kirkkautta on taas liikaakin, pelkään jo valmiiksi miten kauhea kokemus on käyttää tuota pimeässä. Ja kun laite osaa mennä himmeämmäksi, miksen asetuksista voi valita vakiona sitä niin himmeäksi? Haloo?

Laite on yllättävän painava. Ei tuollaista joka paikkaan raahaa mukana, vieläpä puhelimen lisäksi. Laite on myös ohut joka jotenkin häiritsee kädessä pitäessä, mutta eihän sitä nyt kauhean paksuakaan haluaisi.

Muistikortin suhteen ihmetyttää onko saatu jämäerä miniSD-lukijoita vai miksi se on valittu. Täyskokoiselle ei kuulemma ollut tilaa, mutta miksei microSD? Minissä tällä hetkellä saa kahden gigan palikkaa, microna saa kahdeksaa gigaa. Eli tarvitaan adapteri ja esimerkiksi Sandiskilta saa multipakin vain 2 gigaan asti. Nyt sitten ihmettelemään mistä adapterin saisi. Grr!

Laturiliitin on pieni (en tarkistanut, tuntui vaan niin pieneltä, luulin että on ihan erilainen kuin kännyissä), USB-liitin on erilainen. Mitä sitä turhaan pitämään näitäkään yhtenäisenä puhelinmallien kanssa. Voihan sitä raahata mukana kaikkien laitteiden piuhoja.

Karttasofta on hidas. Käyttöliittymä on hidas. Selain on hidas. Flash tekee siitä vielä hitaamman. Ja heti kun yritän mennä katsomaan sofapäivitystä saan "Operation temporarily disabled due to low memory." ARGH! Ei tässäkään siis ole tarpeeksi muistia että voisi edes käydä Nokian sivuilta katsomassa päivitystä? Muita softia ei ole käynnissä, ehkä selain ja muut vuotavat sitten niin paljon? Tulee mieleen Nokia 7710:n käyttäminen tästä hitaudesta. Ja myöskin käyttöliittymän ilmoituselementeistä ja oranssista väristä. Ehkä on ollut esikuvana?

Kello on typerä applettina, parempi olisi saada se yläpalkkiin vakiona.

RSS-lukija applettina ruutuun, seuraavaksi miettii mistäs tätä säädetään sitten. Jahas, menussa on asetukset, mutta ei siellä puhuta sanallakaan feedeistä. Ehkä olisi kannattanut vähän miettiä ja laittaa valinta jolla pääsee suoraan RSS-lukijaan. Ja vakiona feedeissä jotain BBC Sporttia, woohoo. Montako prosenttia noita kaipaa?

Selaimessa sitten ensimmäisenä saikin tuhota vakiobookmarkit. On skypeä ja feispuukkia ja wikisontaa ja vaikka mitä turhaketta. Tiedän, ehkä muut noita käyttävät, itse en. Mutta ei iso asia tuhota noita.

Kokeilenpa nyt josko uudempi softa tosiaan olisi saatavilla. Backup siis noista vähistä asetuksista jotka jo tein. Ja backup kestää ja kestää. Mediatiedostoja ja ties mitä varmistetaan. Mutta en mitään laitteeseen ole tallettanut. Eli varmistaa nyt sitten myös vakiona mukana tulevat kurat. Oi ei :P

Päivityksen jälkeen ilmoitettiin heti että olis varmistuksia, palautetaanko. Kiva. Ja palautuksen jälkeen vielä käynnistyi uudelleen. Sitten tulikin että appmanin piti uudelleenasentaa jotain, katsotaanko listaa. Sanoin joo ja sitten sanoikin "Operation failed." Vois ehkä kertoa mikä operaatio edes.

No, katsotaanpa sitten mitä softaa tuolta voi suoraan asentaa. Hassu alle kymmenen softaa, eikö täällä näytetäkään edes garagen kamoja eikä mitään? Päivityksissä olisi näköjään maps, jonka päivitysyritys taas kaatuu ilmoitukseen "Software contains updates to packages installed from a different source and is likely to harm the system." Ookke, eli mukana tulevat vakiosoftatkin voivat olla vaarallisia. Kiva!

Päivitys ei tuntunut vaikuttavan hitauteen, pitää tutkailla vielä enemmän niin näkee onko sillä mitään merkitystä.

Näppäimistö ei ole kovin hyvän tuntuinen, mutta ei nyt ihan karseimmastakaan päästä (Qtek 9100:ssa on huonompi ainakin, mutta Nokia 9500:ssa on parempi vaikka näppäimet siinä ovatkin pienemmät hieman). Laitteen yläpuolen nappeja taas on todella vaikea painaa jos näppäimistö on esillä. Olisi voinut siihenkin hieman laittaa miettimistä.

Laite vilkuttelee tuossa koko ajan vihreää kun latautuu, pitää tarkistaa että saiko noita säädettyä. Joku ledisäätö oli kyllä. Ja saahan sen pois, onneksi. En halua todellakaan että laite vilkkuu ja välkkyy koko ajan, joissain kännyissäkin nähnyt tuota (taas Qtek 9100 hyvä esimerkki valoista: neljä erilaista valoa riippuen mitä on käytössä eikä saa pois!).

USB-liitäntä tosiaan ei ole täysikokoinen eikä mini vaan taitaa olla mikro. Eli ei tosiaan samat piuhat sitten käy. Ja lataus USBin kautta olisi tietysti idoottimaista, parempi se on pitää sitä laturiakin mukana. USB-liitin on myös "sangan" alla, eli jos haluaisit pitää laitteen nätisti tasaisena pöydällä ja USBin kiinni, se on voivoi.

Softan asennus sitten onkin eri asia. Nätisti mennään maemo.orggiin ja valitaan softa. Alkaa ladata, tulee monta varmistusta ja valitusta ettei ole Nokian softaa. No, sitten ladataan ja ilmoitetaan "ei voi asentaa kun puuttuu X, Y ja Z." Jahas, se siitä sitten. Eikö tämän pitänyt olla Debian-pohjainen laite, miksei sitä käytetä sitten asentamaan puuttuvia osia vai pitääkö säätää ja vääntää kauheasti ensin? Kaivellaanpa asetuksia ja vakiona Maemo extras on disabloituna. Ruksi pois ja nyt näyttäisi asentuvan sitten. Yritetäänkö tällä varjella sitten tavista asentamasta juuri mitään?

Softat asentuvat aika pirteästi WLANin ja ADSL:n läpi, näyttävät olevan aika pieniä paketteja. Tämä on tietysti hyvä asia. Pitää nyt testailla softia, asensin tuossa muutaman kymmentä softaa. Surku että Monoa ei vielä ole OS2008:lle, pitänee itse kääntää ja testailla. Saa softaa väännettyä sitten helposti sillä.

Sähköpostiohjelma on aika kelvoton parinkin asian takia: tulee virheitä tyyliin "error occurred", voisi kertoa mikä virhe. Listasta ei voi poistaa kenttiä, ei minua kiinnosta pitää siinä tilaa viemässä tyhjiä kenttiä kun edes päiväys ei mahdu vakiona ruutuun. Fonttikokoa ei voi säätää, eli Nokialle tyypilliseen tapaan ruudulla näkyy puolet siitä tiedosta mitä siihen voisi laittaa. Ja niin edelleen. Pitänee testata muita softia tuohon.

Ruutua ei saa pimennettyä heti kun haluaa näköjään. Virtanapin takana voisi olla optio mutta eipä sellaista ole huomattu tehdä. Ja tuossa päänäkymässä on joku säätänyt ylärajan oudosti. Appletteja ei voi siirtää ihan yläpalkkiin kiinni, joten taas on hukkatilaa kauhea kasa.

Valintojen aktivointi on sekavaa. Esimerkiksi ohjauspaneelissa yksi tökkäys vain valitsee osion, muttei aktivoi sitä. Mutta taas applikaatiovalikossa ensimmäinen tökkäys käynnistää softan. Hieman voisi olla enemmän yhtenäisyyttä näissä.

Mukana tuleva "kotelo" on parempi kuin missään aiemmassa Nokialaisessa joita olen tökkinyt. On pehmeä, laite liukuu sisään ja ulos mukavasti, muttei tipahda pois. Väri on vähän ruma harmaa, mutta ei sentään mikään silmiinpistävä. Oikein hyvä.

Ohjelmien käyttö olisi paljon mukavampaa jos full screen -asetus olisi globaali. Eli kun käynnistän tiedostonhallinnan ja laitan sen täydelle ruudulle ja avaan vaikkapa PDF:n, olisi kiva kun se PDF-lukijakin olisi suoraan täydellä ruudulla. Turhia napinpainalluksia vaan tulee kun painelee koko ajan. Eikä paha asetus olisi sekään että aina olisi full screen -tilassa. Kelpaisi minulle todennäköisesti parhaiten, ei minua kiinnosta nuo sivunapit tai muutkaan jos käytän muita softia. Ihan kuten vaikkapa S60:ssakaan ei näytetä idletilan ikoneja kun muita softia ajellaan.

Kamera vaikuttaisi olevan totaalinen turhake (ainakin camera-sovelluksella kokeillessa). Kuva on täynnä kohinaa ja pikselit saavat väriä ihan mistä sattuu. Ehkä tuo jossain parin tuhannen luxin valoisuudessa toimii paremmin?

PDF-lukija vaikuttaa oikein mukavalta. Itse kaipailin juuri tämäntyyppistä laitetta dokumenttien lueskeluun. S60-laitteissa Adobe Reader on totaalisen käyttökelvoton (varsinkin muistinkäytön takia), ruutu on pieni jne. Qtek 9100 ei myöskään napannut, pieni ruutu ja huonohko softa kai löytyi. Nokia 9500 taas ei oikein näytä järkevästi noita myöskään. Mutta tämä saattaa hoitaa juuri tämän tarpeen. Vielä kun saisi käännettyä dokumentin pystyasentoon, yleensä jos on kaksipalstainen dokumentti voisi paljon paremmin lukea pystyasennossa vierittämättä ja sitten vaihtaa toiseen palstaan.

Otin sitten rdesktop-softalla yhteyden Windows-palvelimeen. Olipas ihana yllätys! Näyttö oli todella tarkka ja tavaraa mahtui tarpeeksi kerralla. Ainut ongelma oli oikean napin käyttäminen: se toimi kyllä suurimmassa osassa softia mutta ei esimerkiksi PgAdminissa ei toiminut. Tällaisia fontteja ja muita kaipaisin ihan peruskäyttöönkin, nuo vakiona olevat boldit jättikirjaimet vain tuhlaavat tilaa.

Sangasta meinasi tippua jo ruuvi, onkohan maanantaikappale. Pitää varoa tuota ettei se tipahda pois. Kuitenkin sitä joutuu heiluttelemaan eestaas tuossa.

Akku meni yön aikana vaikka tuon piti idlenä kestää yli viikon. Oli kylläkin asetuksissa ettei WLAN-yhteyttä suljeta vaikkei käytetä ja sähköpostien tarkistus 5 minuutin välein, ehkä se vaikutti. Lataus täyteen sammutettuna kesti melko tarkkaan kolme tuntia ja nyt katson miten kauan kestää satunnaista käyttelyä.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Tero (anon, 09.01.2008 14.40)

Hep, olikos sulla aikasemmin ollut noita noksun tabletteja? Että tiedän vähän miten suhtautua tilitykseen. Itse kirosin jo 770 tabletin kohdalla laturin liitintä, kokoa ja muistin vähyyttä. Niin jos sulla on aikasemmin ollu joku tabletti niin sit tää on paljon huolestuttavampaa tekstiä kuin se että jos tää on sun ensimmäinen suhe ko. laitoksiin :)

symbiatch (09.01.2008 14.43)

Hyvä huomio, lisäsinpä tuonne maininnan. Eli ensimmäinen oma tablettini ja olen N800:a vain vähän tökkinyt joskus mutten oikeasti käyttänyt. Eli ihan nyyppä olen näissä laitteissa.

Tero (anon, 09.01.2008 14.56)

Jeh, itse muistan kyllä hieman pettyneeni ekaan tablettiini. Sen takia skippasin kokonaan n800 -mallin. Aluksi olin että "joo ei tää mitään näppistä kaipaa, ihan hyvä". Mutta jotta tuo voisi oikeasti toimia minään muuna kuin medialautana/matkasurffaimena, niin laite lähes _vaatii_ muun kuin onscreen näppiksen (ulkoinen bt-näppis ei ole mun ratkaisu).

Laturin reikä söi mua kanssa aluks, mutta siihenkin olen jo tottunut kun nokian puhelimetkin on siirtyny siihen pieneen liittimeen (kotona tosin vanha tabletti ja LD-3W GPS-mokkula ovat ainoita pienireikäsiä tähän mennessä).

Jotenkin tota tablettia aina tulee haukkuneeks, mutta samalla sen kyllä jollai asteella hyväksyy kaikkine paskuuksineen; sillä HEI! Ei kukaan muu ole vastaavaa laitosta tehnyt sellaiseen muotoon että Keke Kuluttaja voisi sitä näppäillä ilman sormi perseessä istumista.

Eniten mua pelottaa tässä 770->N810 transitiossa se että jos se ei ole riittävän paljo tehokkaampi ku toi 770 (CPU ~200MHz ripeämpi ja muistia tuplat) tai että jos se näppis on oikeesti ihan täys susi.. Yksi huoli on vielä näytön suojaus, 770:n mukana tuli kova muovikuori joka oli osa laitetta, sen sai sillain irrotettua, käännettyä ympäri ja kiinnitettyä laitteen taakse siksi aikaa kun käytti laitetta. Kova muovi näytön suojuksena rauhotti mieltä kummasti.

Oma N810 matkustaa tällä hetkellä itämerellä, UPS luvannu toimituksen perjantaiks.

Tero (anon, 13.01.2008 21.28) kotisivu

Noin, perjantaina UPS kiikutti mulle mun tabletin. Muutoin laitos on ollut tosi kiva ylläri kun vertaan sitä aikaisempaan 770 -malliin. Kaikin puolin parempi. Ainoa asia mikä minua tuossa harmittaa on tuo tuotannon huono jälki, eli laite on tosi viimeistellyn näköinen ja tyylikäs. Mutta kun sen ottaa käteen niin tuo tuntuu nitisevän ja natisevan vähän mistä sattuu. Liukunäppiksessä on vähän klappia ja sitten laitteen taustalevy vähän joustaa turhan paljon. Tässä näkee kuinka laatu kärsii kun hinta pitää polkea alas.

Positiivisena yllärinä pidän myös tuota että laitteen pikaviestin osaa suorilla yhdistää myös voippipalveluihin. Saunalahden Nettipuhelin istui suorilla siihen ja toimii jopa natin takaa kaksisuuntaisesti tosi hyvin. Videopuhelut kahden n810 välillä toimii kivasti (vaikkakin kuvan laatu on aika luokaton). Nyt pitäis vaan pohtia että miten voisin matkan päältä jutella videopuheluita kotona hengailevan MacBookin kanssa.. molemmissa kamera, mutta millä v***lla ne saataisiin sit toimimaan siten että vois kuvaakin välittää niiden välillä.

Hmm.. pitäis varmaan harkita taas bloggaamista ni ei tarttis toisten kommentteihin vuodattaa ;)

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu