Symbiatch - maailma on rikki

iPhone, I Haz It

11.07.2008 08.26 - mobiili 

Nyt on ollut iPhone 3G omistuksessa yli seitsemän tuntia, woohoo. Tehollista käyttöaikaa kylläkin hyvin vähän, luonnollisesti. Mutta onhan tuosta jo jonkinmoinen käsitys tullut.

Aktivointi tökki ensimmäisellä kerralla, piti repiä puhelin irti ja yrittää uudestaan. Tuossa menetin ainakin 15 sekuntia, kauheaa. Toisella kerralla meni läpi ja homma toimii. Puhelin synkkaa iTunesin kanssa ja kamat ovat sisässä.

Ensimmäisenä tietysti WLAN käyttöön. Asetukset menevät helposti ja yhteys muodostuu heti. Ainut "hankaluus" kosketusnäppis joka vaatii luonnollisesti hieman totuttelua. Noin joka kymmenes merkki menee viereiseen, mutta eiköhän tuntuma parane kun käyttää enemmän.

Käyttöliittymä on sulava, kuten oli tiedossa. Viime vuonna brittilässä iPod Touchia tökkineenä toiminta oli tuttu. Yksi ihanimpia käyttöliittymäkeksintöjä on tuo "ylivieritys" tai "jousihommeli" tai mikä onkaan: ruutua/listoja vierittäessä voi vierittää yli reunojen ja ruutu pompahtaa takaisin kun sormen nostaa. Erittäin hyvä palaute siitä että nyt ollaan rajalla. Sen sijaan piiloutuvat vierityspalkit ovat vähän kaksipiippuinen juttu, joskus ei edes huomaa että voi vierittää ellei yritä eikä ainakaan tiedä paljonko voi vierittää minnekin.

iPod-toiminto on oikein mukava, nyt voi tähdittää kappaleita paljon helpommin kuin vanhassa 5.5G iPodissa. Ja kappaleiden vaihto samalta levyltä jne on paljon selkeämpää. Ainut negatiivinen asia oli musiikin hiljentäminen kun tekee jotain muuta. Joutuu menemään pois sovelluksesta kotiruutuun, siitä iPodiin ja sitten voi painaa pausea. Äänenvoimakkuus toki säätyy sivunapeista. Cover Flow -toiminto tulee automaattisesti kun puhelimen kääntää vaaka-asentoon ja toimii muuten hyvin mutta vähän vaikea nähdä mitä kansia liikkuu kun sormi pitää olla niiden päällä kelatessa...

Pikaopas ei kerro miten SIM-kortti asennetaan puhelimeen, mutta kuulemma paketissa on jokin kuva. Tuon asennus kun ei ole ihan itsestäänselvä, luukku on piilotettu ja pitää käyttää mukana tulevaa SIM Installation Toolia (pieni metalliklipsi) jotta saa luukun auki.

Yksi ikävä puoli tässä "tehdään kaikki simppeliksi"-touhussa on: monissa ohjelmissa ei ole mitään valikkoja, asetuksia tai muita suoraan ohjelmassa. Asetukset pitää tajuta käydä hoitamassa asetus-appletista. Kaksipiippuinen juttu, toki on hyvä että kaikki asetukset ovat yhdestä paikasta hoidettavissa, mutta toivoisin kyllä itse ohjelmassakin olevan asetuksiin pääsy.

Exchange-yhteys muodostui nätisti. Antoi sähköpostiosoitteen, tunnuksen ja salasanan ja homma käynnistyi. Myöskin iTunes tajusi samalla että eipäs synkatakaan Outlookista enää kalenteria ja tehtäviä kun on Exchange käytössä. Synkkaus myöskin synkkaa kaikki kansiot ja muut, ei vain inboxia kuten Nokian MfE. Mutta push-mailia en ole kokeillut vielä.

Synkkaus osaa vihdoinkin synkata Outlookin lisäksi myös Windows Mailin ja Windows Contactsin eli hyödyllisempi myös kotikäyttäjille jotka eivät Outlookia tarvitse.

Tekstiviestittely on vähän hassua, viestit näytetään puhekuplaketjuna. Kai tuo sopii teinix WTF OMG LOL -touhuun aika nätisti, itselle ei ehkä niinkään.

Kotinäytöstä ei saa poistettua vakiosoftia eikä niitä voi piilottaa "kansioihin" joten pitää sitten katsella turhakeikoneja joita minulle löytyy kuutisen kappaletta :P

AppStoressa ainakin kun katsoo lisätietoja softasta ja palaa kategorialistaan, tietysti lista on hypännyt takaisin ylimpään ja joutuu etsimään kohdan jossa oli menossa. Ja kun lataa sovelluksen AppStoresta hypätään kotiruutuun ja joutuu aloittamaan selailun uusiksi. Eli ei ihan käytettävä luurilla.

Siinä nyt aluksi asiaa, pitää tökkiä lisää ja asennella SDK ja vaikka mitä että voi kaivella sitä valittamistakin ;)


Sitten hieman toiveita mitä itse olisin mieluusti ottanut tämänhintaiseen ja -tasoiseen puhelimeen: A2DP, modeemituki, videokuvaus on siinä ja siinä (en juurikaan ole tarvinnut), kamera voisi olla hieman parempi, iTunes voisi toimia muutenkin kuin WLANin kanssa, WLANin yli synkkaus, Exchange-tukeen myös tehtävien synkkaus, vapaasti omaan luuriin softien tunkeminen. Siinä näin aluksi puuttuvia asioita, lisääkin varmasti löytyy.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

(anon, 11.07.2008 23.35)

Vähän niinkuin latistui se jonotushomma siellä pääkallon paikalla aikaan zero plus 1.

Ei siinä mittään kun ihan aidosti on paikan päälla ensimmäisten joukossa saamassa kapinetta itselleen myöhempää arviointia varten.

Mutta syntyyhän sitä jonoa jopa uuden kirjan julkaisun yhteydessä. Esimerkkinä Potter.

Manu (anon, 14.07.2008 10.19)

Tuo, että iTunes ei toimi kuin WLANin yli on mielestäni jo aika iso miinus, kun kaikilla ei ole välttämättä mahdollisuutta käyttää WLANia.

Kai ladatut softat saa omiin kansiohin?

Mitä äkkiä katoin AppStoresta, niin näytti olevan suurin osa hakukoneita ja sitten jotain tosi pikku pikku aplikaatioita, jotka pitäisi periaatteessa tulla jo mukana... Löytykö sieltä mitään hyvää? Ja Nokia Downloadissa taitaa olla enemmän aplikaatioitakin.

Onko ollut paljon jo paljon rasitetta, kun moniajoa ei tueta?

Symbiatch (anon, 15.07.2008 19.38)

Apple on tuossa ajatellut kai sitä, että väki ei ainakaan vahingossa tuhlaa 3G-datalla itseään köyhäksi. Mutta olisi sen voinut silti laittaa jonnekin optiona ison huutomerkin kanssa. Applen tyyli kuitenkin on estää väkeä tekemästä asioita kuten haluavat, joten...

Kansioita ei ole olemassakaan, ainoastaan sivulle vieritettäviä ruutuja joihin mahtuu kerralla 16 sovellusta. Eikä ole pakko laittaa täyteen yhtä että pääsee seuraavaan, enkä ole katsonut montako sivua saa luotua.

AppStoressa on tosi paljon pikkusälää ja turhakkeita, itse odotan että Apple saisi käsiteltyä hakemuksen ja otettua rahat niin pääsisi tunkemaan softaa AppStoreen. Tässä parina päivänä naputtanut mutta siitä enemmän ihan kokonaisessa kirjoituksessa :)

Moniajon puutetta ei normikäytössä huomaa. Selain muistaa millä sivuilla on oltu, samoin muut softat pääsääntöisesti. Ainut mihin tuota tarvitsisi tietysti olisi IRC/IM jne. Mutta niitä kun ei ole niin eipä sitä silloin kaipaa :P

Mutta kirjoittelen jossain välissä lisää kokemuksia sekä kehittämisestä (rasittavaa, muttei läheskään niin kauheaa kuin Symbianille) että käyttämisestä.

M (anon, 15.07.2008 20.29)

Musiikin soidessa iPod-säätimiin pitäisi päästä muissa sovelluksissa, kun painaa home-nappulaa nopeasti kaksi kertaa peräkkäin. Sama onnistuu myös, kun puhelin on lukittu.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu