Symbiatch - maailma on rikki

Pekka Roine puhuu asiaa

03.09.2008 21.48 - IT-ala 

Teksti on minun live-referenssini Pekka Roineen puheesta Microsoftin Kumppanistudiosta. Asia on kuin minun suustani mutta paljon paremmin kerrottuna. Ja hänen sanomanaan varmasti paljon enemmän painoarvoa.

Pekka Roine kertoi hyvin miten meitä on johdettu harhaan. Inno-Suomea ei ole olemassakaan, korkeintaan innovointi-Suomi. Suomessa keksitään asioita, mutta innovaatio vaatisi myös hyväksikäyttöä. Ja sitähän ei Suomessa osata. Ja Tekes, Sitra jne jotka innostuneesti Inno-Suomesta puhuvat eivät ole oikeasti tehneet mitään sen eteen, että Inno-Suomi olisi olemassa.

Myöskin koulutus sai pyyhkeitä kivasti. Pisa-testit ja muut ovat hehkutuksen kohteena, mutta entäs korkeakoulut ja muut? Ei oikeasti valmisteta ihmisiä konkreettiseen tekemiseen.

Rahoitusta saa yli 90 eri paikasta ja hehkutetaan miten rahaa kyllä saa kunhan hakee. Mutta ei tällä ole mitään merkitystä. Kasvuyrityksiä ei oikeasti ole eikä yrityskanta kehity vaikka rahaa olisikin.

Myös yrityshautomoja puskettiin alas. Suomessa pitäisi olla yli sata yrityshautomoa, mutta nämä ovat leikkikouluja kansainvälisessä mittakaavassa. Yleensä näitä pyörittävät kiinteistöyritykset jotka vain haluavat tilansa täytettyä. Itse hautomotoimintaa, esimerkiksi Piilaakson tyyliin, ei löydy yhtään mistään.

Meitä kaikkia johdetaan myös harhaan ihastelemalla itsetyydytyksellisiä kansainvälisiä selvityksiä siitä, miten Suomi on vähiten korruptoitunut jne. Erkki Liikanen aikoinaan jo kritisoi että nämä ovat vain kohteliaisuuksia. Näihin pitäisi vastata "kiitos, hienoa." Mutta sen sijaan hehkutetaan itseisarvona kuinka nyt ollaan paras ja hienoin ja upein.

Meitä on johdettu harhaan puhumalla Suomesta johtavana teknologiamaana. Israel on maailman johtava teknologiamaa, Suomi ei ole. Aasia ja Pohjois-Amerikka ovat johtavia teknologiamaanosia, Eurooppa ei ole. Israel on päässyt erittäin pitkälle yhtenäisellä ja suunnitelmallisella politiikalla. Microsoft avasi uuden tutkimuskeskuksen Israelissa, 600 henkeä heti mutta vielä tarvitaan 150 lisää. Intelin melkein kaikki prosessorikehitys on Israelissa, tuhansia henkilöitä töissä.

Ja kyse ei ole siitä että ovat juutalaisia vaan se, että ekosysteemi on rakennettu oikein. Ja tämä olisi kopioitavissa minne tahansa. Mutta ei.

Ja myös globalisaatiolla johdetaan harhaan. Valtiolle itketään sellutehtaista ja vaikka mistä. Globalisaatio on uhka, mutta se on myös erittäin suuri mahdollisuus. Globalisaatio on tulossa, halusimme sitä tai emme. Erittäin iso osa Suomen työpaikoista on lähtemässä pois. Tämä pitää hyväksyä ja ymmärtää, että suomalaisen hyvinvoinnin pohja ei voi perustua näihin menneisiin työpaikkoihin vaan uusiin kasvaviin tietoalan töihin. Ja ennen kuin tämä asia myönnetään, mitään ei myöskään tehdä.

Monet tällä toimialalla olevat johtavat myös itseään harhaan. Ajatellaan että IT on vanha juttu, kaikki on tehty ja puuhastellaan nyt jotain tässä. Mutta se on todella kaukana totuudesta. Roine aloitti tietokoneen käytön melko tarkkaan 40 vuotta sitten, Digital PDP/9 -järjestelmällä. Keskusmuistia oli 16 kilotavua ja 256 kilotavua levymuistia, joka siihen aikaan oli uskomatonta. Nykyään jokaisella on kotona helposti miljoona kertaa enemmän levytilaa ja muistia.

Suomi on kuitenkin menossa lupaavaan suuntaan ja tulevaisuus näyttää hyvältä, varsinkin kasvuyrittäjyyden suhteen. Mauri Pekkarinen kirjoitti blogissa että kasvuyrittäjyyden ekosysteemi tarvitsee ilmastonmuutoksen. Jos kerran ministeriössä on asia tiedostettu, on huomattavasti parempi pohja sille, että kasvuyrittäjyys oikeasti olisi suojeltuna. Sari Sarkomaa on taas viemässä korkeakoulujärjestelmää läpi suurinta muutosta ikinä eikä tämä varmastikaan tule jäämään Aalto- yliopistoon vaan muokataan korkeakouluja ja yliopistoja tuottamaan sellaisia ihmisiä joita Suomi tarvitsee.

Tekes on myös julkistanut uusia rahoitustuotteita, joilla voidaan tukea kasvuyrittäjiä pidemmälle. Suomessa ongelmana on alikehittynyt pääomasijoittamisen pelikenttä. Kansainvälistä VC-toimintaa on turha täältä etsiä, mutta ehkä joskus. "Hautomoiden" rinnalle on syntymässä oikeitakin hautomoja, jotka ovat käyneet Israelissakin tutkimassa miten asiat pitäisi tehdä. Tärkeää olisikin nyt valita ne lupaavimmat yritysalkiot ja hautoa sekä kiihdyttää näitä kansainväliseen menestykseen, joka on kasvuyrittäjyyden työllistävän vaikutuksen takana.

Kaikki työpaikat jotka katoavat pitää siis luoda tyhjästä uudelleen. Ja tähän tarvitaan juuri näitä muutoksia. Suomessa julkinen valta on nähnyt valon ja alkanevat johtamaan meitä oikeaan suuntaan eikä harhaan. Mutta meidän vastuullamme on itse tekeminen. Teknologian kehittäminen, uusien ratkaisujen keksiminen, uusien yritysten luominen.

Roineen 40 vuoden aikana on vain raapaistu pintaa. Oikeasti mitään ei ole vielä tehty ja paljon tulee muuttumaan tulevaisuudessa. Microsoft teki nyt Hollannissa toimipisteen, jossa ei ole henkilökohtaisia työpisteitä. Roine oli tällaisessa tilassa Digitalilla jo 1987.

Varsinkin liikenteen alalla ei olla vielä päästy mihinkään. Autolla ajaminen on täysin manuaalista ja mekaanista työtä. Miksei tällä alalla ole tehty yhtikäs mitään? Miksei liikennevirtoja saada hoidettua järkevämmin? Energiaa ei osata säästää, älytaloja ei ole missään, ei säädetä asukkaiden mukaan asioita vaan typerän termostaatin mukaan.

Suomi on heräämässä henkiin, julkinen Suomi on ainakin etsimässä, ehkä löytämässäkin, ratkaisuja niihin esteisiin jotka hidastavat suomalaista yrittämistä ja teknologista kehitystä. Mutta ne jotka sitten poistavat nämä esteet ja rakentavat ratkaisut olemme me.

Olen löytänyt uuden idolin.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Arvioija (anon, 04.09.2008 20.42)

Eiköhän Suomen suurin ongelma teknologiamaana ole se, että meiltä puuttuu omat sisäiset markkinat. Jos jotain uutta saadaan aikaan, niin piilaaksolaiset ovat kyllä heti hyvä pataa tuotekehittelystä kuullessaan, mutta loppupeleissä vetää kovimmat rahat kotiin suomalaisen teollisuuden nenän alta. Resurssit ja mahdollisuudet kun Suomessa ei riitä. Nokian tarinaa voikin vain ihmetellä.

Israelista.
Ainakin minun käsityksen mukaan, Israelin lippulaiva teollisuutensa suhteen on aseteknologia. Ei ole vaikea arvata, että amerikassa asuvat juutalaiset omistavat myös aseteknogiaa Israelissa. Eikä ole mikään salaisuus se, että jenkkien kehittämää aseteknologiaa vuotaan Israelin käyttöön. Sieltä aseteknologian puolelta "keksinnöt" tulevat kuluttajienkin käyttöön myöhemmin.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu