Symbiatch - maailma on rikki

Lisää Symbian 9:n allekirjoituksista

17.02.2006 11.01 - mobiili ohjelmointi 

Tietokone-lehden lisäjutussa valotetaan hieman lisää tätä Symbian ysin uutta maksusotkua. Tässä on vain yksi aika iso ristiriita:

"Testaus on puhtaasti tekninen, siinä katsotaan esimerkiksi ohjelman asentaminen ja toimivuus luvatuissa päätelaitteissa. Tarkistuksessa ei puututa ohjelmien sisältöön tai siihen, miten esimerkiksi operaattorit niihin suhtautuvat", Forsyth sanoo.

Symbianin omilla sivuilla aiemmin kylläkin selitettiin syyksi tälle pakolliselle testaukselle (verrattuna siihen, että ohjelman tekijä testaa ja allekirjoittaa sovelluksen) se, että voidaan varmistua ohjelman toiminnasta tarkasti jne. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että testaus katsoo vain muutamia asioita, kuten kaikkien tiedostojen poistumista kun sovellus poistetaan, sovellus ei saa käynnistyä jos muistia ei ole jäljellä juurikaan jne (tällä hetkellä esimerkiksi 6680:n vakiosoftatkaan eivät pääsisi tästä läpi). Tästä sitten maksetaan 160-580 € per laaki. Jotenkin ei ymmärrä miksi.

Myöskin kerrotaan, että "tietyt laatuvaatimukset täyttävät yritykset" voivat hoidella itse testejään. Eli suomeksi: pikkufirmat maksavat jokaisesta versiosta $150, isommat voivat sitten tehdä itse samat yksinkertaiset testit ja pääsevät halvemmalla.

Myöskin ärsyttää se, että koko ajan puhutaan VeriSignin sertifikaatista. Muilla tarjoajilla voi ostaa esimerkiksi Thawtelta (VeriSign senkin kyllä omistaa) huomattavasti halvemmalla sertifikaatin ja käyttää sitä (taitaa olla noin neljännes VeriSignin hinnasta). Epäilen, että tässäkin toimisi, mutta halutaan rahastaa olemalla kertomatta vaihtoehdoista.

Myöskin hintatasot testitaloilla ovat järkyttävän erilaisia: CapGeminilla uuden softan testaus 560 €. Uudelleentestaus (uusi versio) 280 €. NSTL:llä hinta on aina 250 €. Ja Mphasis tarjoaa testausta hinnoilla 185 € ja 160 €. Jos testikriteerit ovat kerran samat, miksi maksaa CapGeminille kolminkertainen hinta?

Myöskin freewarelle tarkoitettu ilmainen sertifiointi kiertää kolmannen osapuolen kautta. Ohjelma lähetetään jollekin "publisherille", joka sitten päättää testaako vai ei. Jos ei, se on voivoi. Jos testaa ja pääsee läpi, allekirjoittavat omalla sertifikaatillaan sitten ohjelman. Saas nähdä miten paljon sovelluksia (tällä hetkellä yksi) publisherit sitten hyväksyvät.

Entäs sitten sellainen tilanne, että haluat tehdä softan sekä Symbian ysille, että aiemmille? Binääriyhteensopivuus on rikki, joten pitää tehdä vähintään kaksi pakettia. Jos käytetään vaikkapa kameraa ja halutaan tukea kaikkia S60-laitteita, tarvitaan ainakin kolme pakettia. Kaikista maksettaneen sitten testausmaksu.

Mukavia poimintoja Symbian Signed Freeware FAQ:sta:

It is intended that all submitted freeware which offers substantial functionality and appears to be of reasonable quality will be tested and signed. The Publisher Certifier reserves the right to refuse to test particular applications and ultimately their decision is final.
You can submit updated versions of your application if it has gone through a major functionality update
As a guideline you should not submit updated versions more frequently than once every quarter.
Our guideline to Cellmania is to accept one re-test per failed application every six months - i.e. if your first submission fails, you have a second change to submit one corrected version within six months. If that also fails, you have to wait six months before attempting to re-submit.
Your application will be distributed by Cellmania, and will be published in the Symbian Signed applications catalog.

On hyvinkin ymmärrettävää, ettei nyt joka viikko sitten lähetetä testistä läpipääsemätöntä sovellusta takaisin, mutta puoli vuotta on aika pitkä aika. Varsinkin jos uusia versioita saa taas kolmen kuukauden välein toimitella. Ja kun kyseessä on ilmaissoftat, ei kai kovin moni tykkää huonoa vaikka Cellmania softaa levittääkin. Toisaalta, jos jossain välissä softa onkin vähän rikki eikä Cellmania testaa uutta versiota pariin kuukauteen, voi olla ikävää että sitä levitetään. Tietysti voi kokeilla pyytää poistamista.

Ja tietysti Cellmanian ehdoissa on tyypillinen kohta: "Cellmania may opt not to sign the application for any reason or no reason." Se heille suotakoon. Minimikriteerit kyllä löytyvät ehdoista myös:

* Originality of content - The application should have substantially unique content.
* Usability - The application should be easy to navigate keeping in mind the logistics of a mobile device.
* The application should work with most popular devices.
* Functionality - The application should be fully operational, with all links functioning properly.
* Usefulness - The application should offer some useful content to the user.
* Robust content - The application should offer a solid amount of content to satisfy a user.

Eli softan pitää toimia, sen pitää olla huomattavan omaperäinen, sen pitää olla käytettävä, sen pitää olla hyödyllinen ja sisältää runsaasti sisältöä tyydyttääkseen käyttäjän. Eli siis kaikki tetrikset ja muut jäänevät pois, samoin monet muut pelit, koska useat eivät ole omaperäisiä ja monessa ei ole paljoa sisältöäkään.

Cellmania voi myös itse päättää mihin kategoriaan sovellus laitetaan, näkyykö siinä yhtään mitään tekijän ohjeistusta, kommentteja tai avainsanoja jne. Myöskään et saa julkisesti sanoa että softa on Cellmanian hyväksymä tai julkistama ellet pyydä kirjallista lupaa etukäteen heiltä.

Eli ei se nyt ihan läpihuutojuttu olekaan, että ilmaisohjelmistot saavat sertifioinnin. Odotan kuitenkin innolla tietoja miten sertifioinneissa käy, kunhan joku tekee ensin sovelluksia näille puhelimille, joissa sertifiointi vaaditaan.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Henrikki (anon, 22.02.2006 13.59)

Sori, tämä tulee tähän, kun en löytänyt sitä kirjoitusta, jonka kommenteissa kehuit sitä, miten Microsoft jakaa kyllä tietoa ja dokumentaatiota omista ohjelmistaan auliisti ja kaikille..:)

http://www.theregister.com/2006/02/22/microsoft_sued_again/

Symbiatch (22.02.2006 16.00)

Ei haasteen esittäminen vaadi sen asioiden olevan faktuaalisia, kuten on ennenkin nähty. Tuossakaan tekstissä ei luonnollisesti kerrottu mitä nyt uupuu ja mikä on väärin lisensoinnissa (harvemmin uutisiin näitä tietoja otetaankaan), joten vaikea sanoa onko mitään perää. Mutta tuossa juuri kirjoitin Nokian seuraavasta valituksesta, jossa ei ainakaan ole kyse dokumentaation puutteesta. Silti ollaan haastelemassa oikeuteen asiasta.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu