Symbiatch - maailma on rikki

Digiroad - ei niin ajantasainen vielä

20.02.2006 10.28 - IT-ala yhteiskunta 

Digiroad-projekti valmistui 14.12.2004 ja asiasta pidettiin suurta meteliä. Onhan kyseessä maailmanlaajuisestikin suuri hanke, kasata koko maan tiestö yhteen tietojärjestelmään. Suomesta materiaalia tuli yli 430 000 kilometriä. Järjestelmää mainostettiin ajantasaisena ja kattavana kaikkeen käyttöön.

Nyt kuitenkin on selvinnyt, että vieläkin aineisto on vuoden 2003 tasolla ja päivitystyötä tehdään koko ajan. Tätä ei selkeästi kerrottu aiemmin, mutta nyt Tiehallinto on asian ilmaissut. Sinänsä aineisto ei siis ole niinkään kattavaa eikä ajantasaista, sillä kahdessa vuodessa tapahtuu paljon. Esimerkiksi Kehä III:lla on tehty isoja muutoksia ja Tampereen läntinen kehätie on myös suurten muutosten kourissa. Näillä alueilla Digiroad lienee paljonkin ajasta jäljessä.

Kesäkuussa tulee ulos uusi aineisto, joka on marraskuun 2005 tasolla ja syksyllä saadaan ensimmäiset päivitysaineistot vielä uudempaan materiaaliin. Tilanne on siis hyvä ja on normaalia, että järjestelmä ei heti julkaisun jälkeen välttämättä ole täysin valmis. Asiasta tiedottaminen kuitenkin oli hieman heikompaa.

Uskon kuitenkin, että nyt järjestelmä saadaan kunnolla toimintaan ja aineisto pysyy ajantasaisena. Nostan myös hattua Tiehallinnolle projektin läpiviemisestä ja myös aineiston hinnoittelusta. Tällä hetkellä vuoden 2003 datat saa 240 euron kertakustannuksella, rojaltilaskutus poistui vuodenvaihteessa ja 11/2005 datan saanee alle 600 euron kustannuksilla. Erittäin edullinen siis moneenkin käyttöön.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

zache (anon, 20.02.2006 11.13)

Jos jaksat nii blogaappa tuosta pidempikin entry noin käyttäjän näkökulmasta. Onko mitään radikaaleja rajoituksia siitä miten datoja saa edelleen levittää? Onko esimerkiksi pakko levittää sellaisessa muodossa että ne saa ripattua siitä? Esimerkiksi wfs palvelun vaikka world windiin tai lentosimulaattoriin?

Ja sitten mielipide siitä, että mitä iloa siitä on että tuo kustantaa 240euroa käyttäjille verrattuna siihen, että datat olisi vaikka ftp serverillä.

Mutta joo olen samaa mieltä, että tämä on huomattavaa parannusta aikaisempaan tilanteeseen nähden.

Symbiatch (20.02.2006 13.26)

Pitää kirjoitella käyttö/laatukokemuksia kunhan saan koko datan, tällä hetkellä on vain testidataa hieman pyöritellyt.

Ilmaisuus olisi tietysti paras vaihtoehto, mutta jostain syystä maksullisuuteen on lähdetty. Maksuperuste on 70 €/h työstä, 20 € "tiedostokuluja" ja 10 € toimitus, aiemmin tosiaan oli vielä rojaltit jos möi dataa osana tuotetta, nyt ne on poistettu. Kyseessä on siis laskutus vain työstä, ei datasta.

Datasta voi pyytää eri rajauksilla tietoja, esimerkiksi vain kaikki moottoritiet Uudenmaan läänistä jne, joten tällaisissa maksut ymmärrän (vaikka nekin tietysti voisi automaatti tehdä, varsinkin kun voivat toimittaa enemmän dataa kuin pyydät, mutta käyttöoikeus on vain pyydettyyn dataan -> joudut jälkikäsittelemään dataa joka tapauksessa). Kuitenkin täysdata voisi aina olla saatavilla muutenkin, koska suurin osa varmaankin tämän ottaisi. Joten työtä sinänsä ei tule kuin DVD:n polttamisesta ja postituksesta, joka sekin tosiaan olisi nollakulu FTP:n kanssa.

Ehkä joskus päästää jenkkityyliin, NASAltakin voi vain käydä ryystämässä dataa FTP-palvelimelta miten lystää ja käyttö on vapaata. Pienessä maassa kuitenkin hyväksyn tämäntasoiset maksut mieluusti, koska niillä mahdollistetaan tällaisen projektin teko. Maksoihan tämä noin seitsemän miljoonaa euroa plus puolitoista miljoonaa vuodessa.

Datan luovuttaminen kolmansille osapuolille on kielletty, ellei sitä ole sopimuksessa hyväksytty. Pitääkin katsoa missä laajuudessa hyväksyvät datan jälleenluovutuksen.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu