Symbiatch - maailma on rikki

Digiroad-häiriöitä

13.04.2006 08.04 - IT-ala 

Huomasin jo aiemminkin hieman outoja asioita Digiroad-aineiston kanssa. Kun sieltä otan osoitetietoja ulos, löytyikin yhtäkkiä saman kunnan alueelle kaksi samannimistä tietä samoilla talonumeroilla. Yhdessä kunnassahan ei voi olla tällaista tilannetta joten ihmetytti. Nyt sitten tutkin asiaa tarkemmin ja selvisi mistä on kyse.

Esimerkiksi Ähtärissä on aineiston mukaan kaksi Valkeistentietä. Eroa näillä teillä on noin 19 kilometriä, joten ei voi olla duplikaattidataa. Otin sitten molempien alkupisteet ja katsoin kartalta: toinen onkin Soinissa. Digiroad-aineistossa on vain merkitty molempien kuntakoodiksi 989, eli Ähtäri.

Ikävää jos aineistoa pitää alkaa käsin korjailla tällaisten tietojen suhteen. Toisaalta Digiroad-dokumentaatiossa TIEE_KUNTA sanotaan olevan "Digiroadin sisäisessä käytössä." Mutta mistä sitten kuntatiedon saa ellei siitä?


19.04.2006: Eilen sainkin vastauksen Digiroad-operaattorilta ja kertoivat, että kuntakoodi on oikein. Vaikka sääntö onkin ettei saisi olla kahta samannimistä tietä, näitä on muutamia. Suurin osa tuosta tiestä on tosiaan Soinissa, mutta se alkaa Ähtäristä ja on ihan oikein koodattu Ähtäriin kuuluvaksi (tuohan on hyvin rajalla).

Eli nyt sitten yritetään keksiä miten käyttäjä voi tietää onko Valkeisentie 1, Ähtäri vai Valkeisentie 1, Ähtäri se osoite jota hakee. Epäilen kuitenkin että nämä tiet eivät ole mitään kovinkaan usein ajeltuja teitä (nuokin ovat ihan pieniä metsäteitä kartan mmukaan), joten ei kai näistä kauheasti ongelmaa synny.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

zache (anon, 13.04.2006 09.49)

Miksei voisi olla samannimisiä teitä yhden kunnan alueella? Varsinkin kun kuntaliitokset on pop ja rok, niin voisin hyvinkin kuvitella moisia tilanteita tulevan. Jotain kauppakatuja on joka ikisessä kylässä.

Tietysti se on varmaan ihan saakelin epäkäytännöllistä ja nimeävät teitä uusiksi tarpeen mukaan, mutta olisiko muka joku sääntö mikä kieltäisi sen?

postinumero muuten voisi auttaa tuossa jos sen saa.

Symbiatch (13.04.2006 10.07)

No ainakaan Posti ei varmaan tykkää jos on yksi kunta ja useita samannimisiä ja -numeroisia taloja. Postinumero tietysti voi auttaa, mutta on siinä silti hurja sekaannusmahdollisuus. Pienemmillä paikkakunnilla ei postinumerokaan välttämättä vaihdu.

En tiedä onko mitään lakia tai asetusta joka tuon kieltäisi, mutta epäilen että liitostilanteissa saatettaisi jopa kadunnimiäkin muuttaa. Kuitenkin maailma pyörii paljon paremmin kun kunta/tie/talonumero on uniikki.

Niin ja Digiroadissa tietystikään ei ole postinumerotietoa. Muuten kävisin noita käsin läpi mutta ensi kuussa pitäisi tulla uudet datat, pitänee odottaa niitä että näkee onko näitä virheitä vielä jäljellä (jos edes ovat virheitä kun ovat "sisäistä tietoa")

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu