Symbiatch - maailma on rikki

IIS7, tule jo

28.04.2006 13.17 - web 

Eilen näin myös esityksen jostain IIS7:n uusista ominaisuuksista ja täytyy sanoa, että olen taas entistä tyytyväisempi että siirryin ASP.NET/IIS-alustalle. Seiska saa esimerkiksi Apachen näyttämään entistä vanhanaikaisemmalta.

IIS7 tulee olemaan täysin komponenttipohjainen. Jopa niin pitkälle, että voit poistaa koneesta ne modulit joita et tarvitse. Tässä siis tullaan samalle tasolle Apachen kanssa sinänsä. IIS7 kylläkin vaikutti jopa Apacheakin modulaarisemmalta pikakatselulla. Ja jokaisen modulin rajapinta on dokumentoitu, voit halutessasi tehdä omat versiot tilalle.

Jokainen sivusto voi latailla moduleja itse miten haluaa. Voin siis määrittää halutessani itselleni tiettyyn hakemistoon autentikointimodulin X, toiseen hakemistoon käytetään IISin vakiota. Voin vaihtaa vaikka hakemistolistausmodulin tietyllä sivustolla vaikkapa kuvagalleriaksi (tätä esiteltiin demossa). Tähänhän Apache ei kykene.

Voin myös asettaa halutessani säätää mitä tahansa asetuksia (jos ylläpitäjä antaa luvan) suoraan konffitiedostosta. Kyllä, tekstieditori käteen ja menoksi. Samasta tiedostosta tietysti sitten säädetään myös ASP.NETin asetukset, eli kaikki hoituvat kerralla.

Asetuksia voi myös tehdä hallintasoftalla. Softaan voi tehdä itse laajennoksia. Ja asetukset menevät sinne tekstitiedostoon(kin), joten voi niitä sieltä käpistellä. Hallintasofta toimii HTTP:n läpi, joten etähallintakin toimii. Ja ylläpitäjä voi tietysti sanoa millä tunnuksella saa säädettyä mitäkin sivustoa, tai vaikka yksittäistä applikaatiota. Mennään reippaasti Apachen ohi.

Sitten itse asiassa PHP vs. ASP.NET -taisteluun kiva bonus: ASP.NET 2.0:ssa on VirtualFileProvider-rajapinta. Tämän avulla voit sanoa että tietyn urlin alla olevat tavarat haetaan modulin kautta. Voit siis laittaa sivut vaikka kantaan ja näyttää sieltä. Ei mitään ihmeellistä tässä, mutta tehdäänpäs tämä PHP/Apachella: jos URL osoittaa ASP.NET-sivuun, se käännetään koodiksi ja ajetaan, ihan kuin se olisi levyllä. Jos se osoittaa PHP-sivuun, se ajetaan PHP-tulkin läpi. Ja niin edelleen. Pop.

Paljon muutakin on tietysti, yhtenä isona asiana tietysti Apache-porukan haluttomuus tehdä perchild-modulia toimivaksi. On se kivaa kun ei saa suoraan ajettua PHP:tä joka saitilla eri tunnuksella (paitsi CGI:n läpi tai usealla Apachella). Näitä ongelmia ei oikeissa webbiservereissä ole.

Niin ja niille jotka aikovat itkeä kuinka IIS on niin turvaton: IIS6 ei ole tarvinnut yhtään turvapäivitystä. Montako Apache sinä aikana? ];)

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

zache (anon, 28.04.2006 14.02)

"Sitten itse asiassa PHP vs. ASP.NET -taisteluun kiva bonus: ASP.NET 2.0:ssa on VirtualFileProvider-rajapinta. Tämän avulla voit sanoa että tietyn urlin alla olevat tavarat haetaan modulin kautta. Voit siis laittaa sivut vaikka kantaan ja näyttää sieltä."

Kuulostaa zopelta...

Symbiatch (28.04.2006 14.58)

Tuossa osassa ei mitään ihmeellistä olekaan, se on se seuraava osa joka on se pop. Zope tuskin osaa käännellä PHP:tä, ASP.NETiä, ASPia, teeomamodulitähän jne? Ja tietystikään siis mikään pakko ei ole olla kannassa tietojen, ne voidaan vaikka generoida lennossa.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu