Symbiatch - maailma on rikki

HKL kokeilee 2D-koodeja pysäkkiaikatauluihin

05.02.2007 13.28 - mobiili 

HKL on näköjään testaamassa Upcoden "älyruutuja" muutamalla bussipysäkillä. Kamerakännykällä luetaan koodi ja saadaan tietoon pysäkkiaikataulu. Kiva idea, mutta tietysti löydän tästäkin negatiivisia puolia.

Upcode käyttää Datamatrix-koodia, joka ei sinänsä ole huono asia. Huonoa on se, että tähän mennessä ovat tehneet koodit siten, että koodataan numerosarja ja vain he tietävät mitä se tarkoittaa (heidän sovelluksessaan se tarkoittaa sitä, että ohjataan selain heidän sivuilleen tiettyyn URLiin jonka perään tuo numero isketään). Paljon järkevämpää olisi käyttää vaikkapa QRCodea, tai ainakin samaa ideaa tiedon koodauksessa. Sillä koodattaessa tehdään vaikkapa koodi SMS:12345:TEST, joka lähettää viestin TEST numeroon 12345 SMS:llä. Tai URL:http://hain.fi/. Samoin voitaisi tehdä koodi BUS:HKL:2323 joka antaisi pysäkin 2323 aikataulut. Ja mikä tahansa sovellus voisi laajentua tukemaan tätä. Upcoden tyyppiä ei voi koska ei sovellus voi tietää onko kyseinen numerokoodi luettu bussipysäkiltä vai Kariniemen kanafilepaketista (niissäkin on Datamatrix-koodeilla tuotekoodi nelinumeroisena).

Myöskin tietysti monilla pysäkeillä on jo aikataulu, ei ehkä täysin reaaliaikaisena mutta silti arvioina. Ja arvioita ne reaaliaikaisetkin monesti ovat, varsinkin talvella. Ja jos verrataan käyttäjälle helppoutta siinä, että HKL:n Omat Lähdöt -sovelluksessa olisi "syötä pysäkkikoodi"-kohta ja siihen voisi neljä numeroa naputtaa (kuten heidän pysäkkikoodinsa uutisessa ainakin ovat), saataisi paljon nopeammin tieto kuin odottelemalla kameraa, tähtäilemällä, tuskailemalla huonoa valaistusta jne. Näköjään tuossa Upcoden sovelluksessa moinen onkin, joten kamera on melko turha.

Eli tekniikkaa tekniikan vuoksi. Pitäisi kai itse tehdä parempi, koodinluku on jo tehtynä ja testailtuna, pitäisi vain parantaa lukuvarmuutta. Sitten laajentaa koko mualimaan noilla nätimmillä koodauksilla.


6.2.2007: Nättiä muuten, mainostavat lataussivulla että "verified by Verisign" tjsp ja silti sovelluksesta tulee suojausvaroitus. Nättiä^2. Myöskin sain joillain heidän testikoodeillaan "toimintoa ei voi suorittaa" kun yrittää avata selainta. Ei ihan toimi.

Ja tosiaan Tommin kanssa olen huolissani fragmentaatiosta. Pitäisi lähteä oikeasti ajamaan eteenpäin yhteensopivia ja avoimia koodeja. Ja pian.

Ja kyllä, Kariniemen Kanafileen aikataulut löytyvät. Kokeilkaa vaikka. Tämä jo kertoo miten ongelmallista touhu on.

Myöskin iso osa näkövammaisista ei muuten kykene lukemaan koodia puhelimella mutta pystyy syöttämään koodin käsin tai selaamaan veppiä/vappia. Epäilen ettei kovin suuri markkina-arvo siellä puolella koodin kanssa, ellei samalla laiteta tunnusteltavaa kohtaa missä koodi on.

Luonnollisesti tietysti ymmärrän myös tuon pienten numerokoodien käytön sillä että näin saadaan koodin tietomäärä pieneksi jolloin samaan fyysiseen kokoon saadaan isommat palikat ja luku helpottuu, mutta silti.

Comment

Comments

Juha (anon, 05.02.2007 20.37)

Wow, onko kukaan saanut selville kariniemen kanapekettien aikataulua?

Tommi Vilkamo (anon, 05.02.2007 21.24) kotisivu

Niinpä. Uskon perjaatteessa vahvasti 2d-viivakoodien mahdollisuuksiin, mutta pelkään pahoin että tällaiset ratkaisut yleistyessään saatavat fragmentoida liikaa koko systeemiä...

anon (anon, 06.02.2007 11.05)

Mielenkiintoista. Meillä on tutkimusprojektissa meneillään softakehitystä jossa juuri pyritään tuohon urn/uri/url -tyyppiseen ratkaisuun. Viivakoodi siis itse kertoo mitä dataa se sisältää. Koodia on jo mutta toteutus ei edes puolitiessään.

SS (anon, 06.02.2007 13.42)

Ymmärtääkseni kameran hyödyntämistä koodien lukemiseen rajoittaa tekniikan lisäksi se että ajatusta on suojattu patentein tai vastaavin.

Uskon että tuon tyyppiset sovellukset odottavat RFID tagien tuen yleistymistä luureissa.

Mutta jokatapauksessa hienoa että asioita kokeillaan

Asiasta_tietoinen (anon, 09.02.2007 10.58)

UpCodella on näkövammaisille oma lukuohjelma joka äänen avulla auttaa niitä löytämään koodia. Jos se ei riitä nin tunnusteltavaa kohta löytyy myöskin... (lehdistötiedotteen mukaan ainakin) Tokihan ne voi syöttää koodia manuaalisesti jos ne niin haluaa.
Jos trävällä silmällä katsoo UpCode koodeja niin huomaa että alapuolella lukee UpCode... jospa se auttaisi koodien tunnistuksesta :)

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu