Symbiatch - maailma on rikki

Selain päivittymässä ja vähän Navteqia

14.10.2007 20.01 - mobiili 

Ookoo, ensimmäisen päivän pari sessiota takana. Oli puhetta Mapping & Navigation Frameworkista ja Web Widgeteistä. Jälkimmäinen oli aika tylsää alkuselityksen jälkeen kun esiteltiin veppitekniikalla widgettien tekoa ja esimerkeissä oli vähän perusteetkin pielessä. Mutta enihuu.

Ensimmäisessä osiossa vasta tajusin, että tämän takiahan se Navteq ostettiin. Nimittäin Nokia on aiemminkin jo puhunut siitä, että kartta-alustaa (Nokia Maps/Smart2Go) tarjottaisi kolmansillekin osapuolille. Mutta tekijänoikeus/lisensointijutut ovat vähän auki. Nyt selvisi vähän lisää.

Nyt Nokia on tuomassa tuon MNF:n julki ja sen avulla voi esittää karttoja, reitittää jne "providerien" kautta. Kyllä, monikko. Ja ei, et voi tehdä omaa. Luonnollisesti kysyin Nokian edustajalta onko mahdollista tehdä omaa implementaatiota kun kerran APIssakin on funktiot providerien enumerointiin jne. "Öö, ehkä ja ei, vielä ei puhuta mutta miksi ihmeessä kukaan sellaista haluaisi tehdä?" Mainitsin että itse voisin tarjota saman rajapinnan kautta omaa karttaprovideriani geokoodauksineen Suomeen ja toisaalta mainittiin myös Google Maps. Mutta ei, ei ole tulossa. Eli taas näytetään kiinnostusta herättävää asiaa ja sitten lyödään näpeille sanoen "hyi, et saa."

Selkeästi siis Navteq-kauppa oli tähänkin liittyvä. Nyt voidaan tarjota omaa kartta-aineistoa (eihän se alunperin omaa ole, mutta ei ole enempää välikäsiä) omilla lisenssiehdoilla. Ja lisenssiehdot ovat näillä näkymin seuraavat: ilmaissoftat saavat käyttää ilmaiseksi. Ilmaissoftissa ei saa olla mitään mainoksia, ei epäsuoria tuloja, ei mitään. Kaupalliset softat maksavat per käyttöönotettu softa. Eli trialeja saa jakaa ja sitten kun softa oikeasti otetaan käyttöön, maksetaan. Ja maksu on 1-2 euroa per softa. Ostettavissa todennäköisesti 1000, 2000 ja 5000 lisenssin paloissa.

Fleet Tracking -tyylisiä sovelluksia ei saa tehdä ellei tehdä vain laajennosta olemassaoleviin järjestelmiin. Tähän ei oikein selkeää syytä saatu miksi näin, mutta kai siinä joku hyvä syy on että se rajataan ulos.

Enihuu. Tuon avulla voi sitten tehdä geokoodausta, näyttää POIta kartalla, antaa valita paikan kartalta jne. Ja tämä joko erillisessä softassa tai oman softan näkymänä. Ja ei, tällä hetkellä ei saa mitenkään kontrollina että voisit omia valikoita tehdä. AIW (joku applikaatioiden välinen tiedonvaihto) on tulossa S60 3.2:ssa ja sillä voi tehdä jotain pientä. Eli typerää. Ai niin, on sentään tulossa ehkä kai mahdollisesti sellainen ominaisuus että voit pyytää kartasta bitmapin tietystä kohdasta ja sitä sitten näyttää omassa softassa. Whoa!

Tuki tulee olemaan S60 3.0, 3.1, 3.2 ja siitä eteenpäin. 3.2 tukee AIW:tä ja kaikkea muutakin, 3.1:een AIW:n saa virittämällä, 3.0:aan ei edes tule. Mutta itse kartta/navigointijutut toimii 3.0:sta lähtien. Joka lienee hyvä uutinen niille jotka ovat tuskailleet esim N80:n ja Nokia Mapsin kanssa. Mutta en huomannut kysyä tuleeko myös E-sarjaan jne.

Niin ja jos haluat tehdä softan joka näyttää reitin ja opastaa, sitten tietysti käyttäjän pitää ostaa Nokia Mapsiin reititystuki. Eli Nokia saa rahaa kaikesta mahdollisesta. Tietysti.

Web Widgetit sitten olivatkin aika tylsiä. Applelta "lainattu" paljon tavaraa, myös idioottimaisen typerät plist-tiedostot joista olen jo aiemmin valittanut. Ei mitään uutta eikä ihmeellistä näissä. Asentuvat kuten softat (vaikka ovat vain zippipaketteja joissa tietyt tiedostot), näkyvät kuin softat, poistuvat kuin softat. Ja ovat vain selaimessa pyöriviä sivuja jotka voivat kysyä muistinvaraustietoja ja muita sellaisia turhuuksia. Mutta AJAX jne kaikki mitä tuossa 3.2:n selaimessa on toimivat. Ihan ookoo, mutta aika tylsää katsella vääntöä tunti. Ja näytti jotenkin tyhmältä että nämä widgetit ovat vain applikaatioita muiden joukossa. Koko ruudun vievät jne.

Mutta tuki Widgeteille on tulossa hyvin varmasti ainakin 3.1-laitteille ja mahdollisesti 3.0:lle. Ja mitäs tämä tarkoittaa? Sitä että 3rd edin vanhemmatkin laitteet saisivat uusimman selaimen, vihdoinkin!

Mutta älkää pidättäkö hengitystänne. Ei se vielä hetkeen tule.

Ai niin, Nokia myös hehkutti että S60 on ensimmäinen mobiilialusta jolla on tollaset hienot widgetit. Taisivat unohtaa että iPhone on jo kaupoissa, S60 3.2 on tulossa joskus aikaisintaan kai vuoden päästä tai jotain. Että onnea vaan.

Että sellaista ensimmäisenä päivänä. Pian lähdetään porukalla iltaa viettämään, huomenna sitten enemmän asiaa. Raportoin lisää sitten.

Comment

Comments

on (anon, 15.10.2007 13.20) kotisivu

iPhonea ei taideta laskea mobiilialustaksi

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu