Symbiatch - maailma on rikki

iSteve tietää parhaiten / iSteve Knows Best

17.06.2008 09.05 - mainonta mobiili 

Apple released the iPhone 3G. I won't comment that much because I don't comment things I don't have experience with. Maybe I'll get one someday, then I can write my feelings about it. But now I'll concentrate on other things Apple.

When iPhone was released, people asked for 3G. iSteve said that nobody needs that, WiFi is faster and takes less power. And WiFi is everywhere, right. When iPhone 3G came out 3G is great and wonderful and the best ever. Just right.

Developers have also asked for a solution for running multiple applications simultaenously. iPhone only supports running one application (unless you want to get married to Apple). Naturally iSteve had a solution. And no, the solution isn't allowing the device to run multiple applications. No, that would be idiotic and would waste battery and processor power. Instead, we'll have push notification functionality where an external server can send a message to Apple's server that relays it to the device via a single connection.

Great, wonderful. But wait, what does this do with the fact that I can't run IRC clients in the background? Or other IM applications? Navigators? Company business applications? Almost anything? Most of the applications in use DON'T run on any servers that could send messages. So there.

Apple also published OS X 10.6 Snow Leopard. Quite amusing things to be read on their page. Now they won't concentrate on new inventing hundreds of new features. Instead they'll focus on reliability and security. But wait, wasn't OS X supposed to be secure and reliable? How can you better that? But maybe iSteve has gotten bored developing new background images (read: features in Apple-talk) and wants to make more money easier.

But iSteve knows best. Always. Don't ever question that.

Apple julkisti sitten iPhone 3G:n. En puutu asiaan sen enempää kun en kommentoi asioita joista ei ole henkkoht kokemuksia. Näkee josko moisen joskus hankkii, sitten voin höpistä. Mutta keskityn tässä nyt Applen muuhun touhuun.

Kun iPhone julkistettiin, väki kyseli 3G:n perään. iSteve sanoi että ihan turha moinen, WiFi on nopeampi ja vie vähemmän akkua. Ja kaikkiallahan on WiFi käytettävissä, toki. Nyt kun sitten saatiin 3G-malli ulos on 3G upea ja mahtava ja parasta mitä ikinä on keksitty. Juuri näin.

Kehittäjät ovat myös kaivanneet ratkaisua ohjelmien yhtäaikaiseen ajoon. iPhonehan ei tue kuin yhtä sovellusta kerrallaan (ilman että Applen kanssa touhuaa vähän syvemmin). No, iStevellähän oli tähän heti ratkaisu. Ja ei, se ratkaisu ei ole se, että sallitaan sovellusten tausta-ajo. Ei tietenkään. Sehän tuhlaisi akkua ja prosessoritehoa. Sen sijaan toteutetaan push notification -toiminne, jossa ulkopuolinen palvelin voi lähettää viestin Applen palvelimille josta se sitten siirretään yhden yhteyden läpi iPhonelle.

Hienoa, upeaa. Mutta hetkinen, mitenkäs tämä auttaa siihen että haluaisi ajaa IRC-asiakasohjelmaa taustalla? Tai muuta IM-sovellusta? Navigaattoria? Yrityksen bisnesjärjestelmiä? Melkein mitä tahansa? Suurin osa sovelluksista kun EI pyöri missään palvelimilla jotka voisivat lähetellä näitä viestejä. Että silleen.

Apple myöskin julkisti OS X 10.6 Snow Leopardin. Huvittavaa oli lukea mainostekstiä sivuiltaan. Nyt ei enää keskitytä keksimään satoja uudistuksia vaan panostetaan toimivuuteen ja turvallisuuteen. Hetkinen! Eikös OS X:n pitänyt olla toimiva ja turvallinen jo nyt? Miten sitä voi enää parantaa? Mutta ehkä iSteve on kyllästynyt keksimään uusia taustakuvia (eli Applen kielessä ominaisuuksia) seuraavaan ja nyt halutaan rahastaa helpommalla.

Mutta iSteve tietää paremmin. Aina. Eikä sitä saa kyseenalaistaa.

Comment

Comments

Tadej (anon, 17.06.2008 13.48) kotisivu

I agree the decision to not support multitasking (at least not in the usual sense) is a bit controversial -

but for the mainstream user, it's what's keeping the whole experience simple, reliable and mostly predictable.

iPhone's main aim was to open up the "mobile on steroids" market for the mainstream customer, and it's definitely succeeded.

Us geeks out there can still use our Nokias with a gazillion features nobody else knows how to access.

Feature-wise, other manufacturers have been at the point iPhone is 3+ years ago anyway.

But in terms of usability and UX, they're decades behind.

Btw, I get your Finnish and English posts side-by-side in Google Reader, which is a marvelous UX advantage and motivates me to pick up that Finnish grammar book again soon :).

Mikael Teljä (anon, 10.07.2008 12.39)

No eipäs nyt liiotella. Virallinen syy 3G:n puuttumiseen oli se, että 3G sirut vievät liian sähköä ja iPhone on muutenkin sähkösyöppö laite.

Ei iPhone nyt mikään jeesuspuhelin oikeasti ole, mutta käyttäjäystävällisyys on ihan toista luokkaa kuin missään symbian laitteissa.

Onko niin, että kun tappelee sympparin surkeiden apien kanssa niin ei jää enää aikaa käyttäjätestaukseen?

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu