Symbiatch - maailma on rikki

Apps4Finland - en ihan tajua

04.08.2010 14.55 - mobiili yhteiskunta 

Näköjään on menossa Apps4Finland-kisa, jossa "hyödynnetään julkisia datavarantoja" ja "tarkoituksena on tuottaa sellaisia työkaluja, jotka helpottavat yhteistyötä kansalaisten ja julkisten organisaatioiden välillä." Hieno homma sinänsä, mutta itse toteutus on nyt se, mitä en oikein ymmärrä.

Sivuilla on datakatalogi, jossa linkataan kahteen osoitteeseen: viralliseen kansalliseen datakatalogiin (data.suomi.fi) ja "uuteen kehittäjäystävälliseen katalogisivustoon" (opengov.fi). Katsotaanpa sitten mitä dataa löytyy. Huomionarvoista on myös se, että jälkimmäisestä sanotaan "opengov.fi on laajempi ja sieltä on löydettävissä kaikenlaisia hyödyllisiä sovelluksia ja datasettejä."

Data.suomi.fi-sivulta löytyy kyllä linkkejä muutamaan kymmeneen "datavarantoon" mutta en kyllä heti keksi mitä hyötyä näistä loppujen lopuksi olisi, varsinkin kun on kyse innovaatiokisasta. Sisältönä on esimerkiksi oikeusasteiden ratkaisuja, Viestintäviraston uutisia, poliisien avoimia työpaikkoja jne. Nämähän ovatkin hurjan kiinnostavia kansalaisille ja varsinkin sovelluskehittäjille. Vai mitä?

Osa datasta (esimerkiksi Geologian tutkimuskeskuksen maaperätiedot ja säätiedot) ei edes ole käytettävissä, koska ne on saatavilla vain sopimuksen mukaan tai vain yksityiseen käyttöön. Miksi ne sitten mainitaan edes kilpailun katalogissa? Ja ei, sivuilla ei ole mitään erillistä mainintaa, että kisassa saisi näitä käyttää.

Entäs sitten tämä "laajempi" ja "kehittäjäystävällinen" opengov.fi? Siellä on 16 tietolähdettä. 16. Näistä 10 on vapaasti käytettävissä. Ja nämäkin taas ovat oikeusasteiden päätöksiä ja kaupunkien uutisia. Hurjan hyödyllistä. Ja itse sivusto on täysin raakile (se sentään mainitaan kisan sivuillakin) eikä ainakaan minulle tuo mieleen mitään avointa hallintoa.

Kisan järjestäjät myös miettivät saadaanko Suomessa enemmän ehdotuksia ja sovelluksia kuin Norjassa, jossa saatiin 135 kappaletta. Epäilen että ei todellakaan saada, jos dataa ei ole saatavilla, tai ainakin esimerkit ovat näin huonoja.

Kisassa on kyllä yksi hyvä osio, eli ideaosio. Tässä saa ideoida ihan mitä haluaa, minkälaisilla tietojoukoilla haluaa. Niiden ei siis tarvitse olla avoimia tällä hetkellä, tai mitenkään muutenkaan saatavilla. Ehkä sinne tuleekin jotain fiksua.

Jotenkin tästä tulee myös mieleen VTT:n ideakeräystouhu. Kerättiin tuhansia ideoita kansalaisilta (tyyliin "haluun kännykkään pullonavaajan"), hehkutettiin miten saatiin tuhansia ideoita ja sen jälkeen dumpattiin vaan ideat skannattuina papereina nettiin ja unohdettiin koko homma. Tämä on juurikin sitä mitä olen tottunut näkemään VTT:n ollessa kyseessä. Tehdään jotain ja sitten kun rahat on käytetty tai kyllästytään, jätetään homma siihen. Ei kiva.

Mutta katsotaan miten käy. Itse mieluusti moiseen kisaan osallistuisin, mutta kun on pakko käyttää jotain näistä tietojoukoista, ei oikein kauheasti kiinnosta loppujen lopuksi.

Ai niin, tämä on jo toinen vuosi kun kisa on olemassa, mutta en onnistunut löytämään tietoja viime vuoden kisasta. Luulisi sivustolla olevan tietoja edes voittajasta ja mieluiten muistakin. Mutta ei kai sitten ole tarpeellista?

Comment

Comments

Antti (anon, 06.08.2010 00.45)

Tällä hetkellä kiinnostaisi tietää miten poliitikot äänestää mistäkin asiasta. Ja mitä aloittteita on tehty. Voisi seurata 'oman' edustajan touhua. Sekä verkossa että mobiilisti. Löytyykö datasettiä?

Symbiatch (anon, 17.08.2010 15.56)

Ainakin on mahdollista hakea netistä moisia tietoja, muttei kai listattuna per edustaja. Voisikin tutkia onko dataa saatavilla käyttöön vai ei.

http://www.eduskunta.fi/thwfakta/aanestys/aax/aax3000.shtml

J (anon, 30.08.2010 12.40)

Olisiko tuosta apua: http://www.kansanmuisti.fi .

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu