Symbiatch - maailma on rikki

Rahastusta a la Symbian

14.04.2005 14.59 - IT-ala mobiili 

Symbian-leirissä yritetään viedä eteenpäin kovaa vauhtia Symbian Signed -toiminnetta. Tässä yritetään varmentaa softan valmistaja ja toimivuus Symbian-järjestelmissä. Ihan hyvä idea, mutta Symbianin ollessa kyseessä tähänkin isketään kunnon rahastus väliin.

Jos haluan allekirjoittaa esimerkiksi Windows-ympäristössä softan, senkun ostan koodiallekirjoitussertifikaatin ja hoidan homman. Tämä takaa, että softa tulee minulta (tai joku on varastanut sertifikaattini, joka on minun vikani). Se siitä. Näinhän voisi toimia ihan Symbianinkin kanssa, vai mitä? Ei suinkaan.

Symbian vaatii ensimmäiseksi koodiallekirjoitussertifikaatin hankinnan. Ja tietysti VeriSignilta (yleensä esimerkiksi Thawten sertifikaatit kuitenkin käyvät, vaikka tällainen vaatimus olisi, Thawten sertifikaatit ovat 75% halvempia, vaikka onkin VeriSignin tytäryhtiö!). Sen jälkeen softa pitää lähettää testausorganisaatioon, joka veloittaa testauksesta arviolta $560 (Symbianin materiaalin mukaan). Tämän jälkeen voit levittää softaa puhelimiin.

Mutta entäpä kun teet seuraavan version softasta? No tietysti lähetät uudestaan testaukseen, maksat uudestaan maksut jne. Eli rahaa palaa vaikka kuinka.

Miksi vaivautua, voihan softaa levittää muutenkin? Pian ei välttämättä voi. SonyEricsson ja Nokia ovat jo ilmoitelleet kuinka heidän puhelimensa pian alkavat vaatia sertifikaattia, Nokia ei hyväksy omiin levityskanaviinsa softaa jota ei ole allekirjoitettu jne. Eli teepä siinä ohjelmistoja kun pian eivät edes asennu laitteisiin.

Näin sitä pitää, eikä EU vieläkään näe mitään pahaa Symbianin toiminnassa...

Kommentoi

Kommentit

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu