Symbiatch - maailma on rikki

Samsung SGH-Z500

15.11.2005 09.47 - mobiili 

Tuli kokeiltavaksi tuossa jokin aika sitten Samsung SGH-Z500 enkä ole edes muistanut kirjoitella kokemuksiani. Kyseessä on siis paketinkin mukaan "Compact & Stylish 3G UMTS Phone"

Puhelin on simpukkamallinen ja kovin pieni. Ei kuitenkaan liian pieni että sen hukkaisi helposti. Pari milliä paksumpi kuin Nokia 6260, avattuna kolme senttiä lyhyempi ja tyyli todellakin toiselta planeetalta. Vaikka toisaalta pidänkin 6260:n askeettisuudesta, ei se vetoa varmastikaan muotitietoisempaan. Z500 sen sijaan vetoaa.

Ulkoasu on musta hopeilla reunoilla, normaalia muovia. Pinta tuntuu kuitenkin kestävämmältä kuin 6260:n, jossa maali lähtee muovin pinnasta helposti irti (varsinkin kun tiputtaa sepeliin, ärr). Ulkokuoressa on näyttö, jossa vakiona sinisellä digitaalikello, kuuluvuus ja akun tila. Suljettaessa simpukka näkyy hetken aikaa myös oranssilla analoginen kello. Kuoressa on myös kameran linssi.

Sisäpuolella on myös kamera, koska puhelin tukee luonnollisesti 3G-videopuheluja. Näyttö on selkeä ja kirkas. Kameratilassa kuva päivittyy nopeasti ja kuvanlaatu näyttää hyvältä.

Näppäimistö sen sijaan on hieman outo, meni hetki tajuta, että kun ruudussa on kaksi pehmonäppäinselitystä, ne pehmonäppäimet ovat 4 senttiä näytöstä alaspäin. 6260 on tässä suhteessa selkeämpi (mutta kyllä 7710:n sekoilu pehmojen ja ruudulta painettavien nappien välillä on silti hulluinta). Näppäimistö on litteä ja tuntuma on mukava. Löytyy normaalit ITU-T -näppäimet sekä C, soitto, katkaisu, kaksi pehmonäppäintä, D-pad tulitusnapilla sekä kaksi erikoisnäppäintä. Erikoisnäppäimet ovat saranan "alla", joten ainakaan minun peukaloillani ei niitä paineta kovin mukavasti.

Sitten varoitus: jos haluat käyttää puhelinta suomeksi, ÄLÄ osta tätä! Suomennos on mahdollisesti jopa kauheampi kuin Motorola MPx220:ssa. Tyhjätään välimuisti, puhelin sanoo "Lopetettu." Mitähän se lopetti? Ahaa, se tarkoittaa "Completed", selvä. Puhelin myös sanoo virheellistä JARia ladattaessa "virheellinen kuva", josta ei moni tajua tarkoitettavan tosiaan imagea, mutta ei mitään ruudulla näytettävää kuvaa, vaan ohjelman binäärivedosta. Loogista. Muutakin hauskaa ja tuskastuttavaa löytyy, selkeästi Suomi on niin pieni alua ettei kannata tuhlata sitä paria sataa euroa mikä menisi tuon suomentamiseen edes kohtalaisesti.

Puhelin ei tue Bluetoothia J2ME:stä, joka on hassua. Puhelimessa kuitenkin on MIDP 2.0 ja Bluetooth, miksei JSR-082 ole tuettuna? Puhelin ei myöskään hyväksy JADeja eikä JAReja sinihampin kautta, vaan ne pitää ladata selaimella. Ja selainhan sitten pitää kaiken välimuistissa vaikka väkisin, eikä historiatietoihinkaan mene JAD-URLit, joten joka kerta tyhjätään välimuisti, kirjoitetaan uudestaan osoite ja taas asennetaan, jos haluaa testata sovelluksia.

Kaiken kaikkiaan mukava perusluuri tyylitietoiselle, tehokäyttäjän kannattaa hankkia joku muu.

Comment

Comments

Tiina (anon, 31.10.2006 11.28)

Mä sit vissiin ono tyylitietoinen, koska mulla on just tuo puhelin ja tykkään ihan hirveesti!
Juttu oli hauska, oli kiva saada tietää jonku toisenki mielipide. :) Kaikilla on oma mielipide ja mun on se, että mä tykkään tosta puhelimesta. :)

Juho Keskinen (anon, 06.11.2006 20.13)

Ittelläni on tämä puhelin. Käyttöliittymän suomennos on kieltämättä kehno, mutta muuta suurta valituksen aihetta en ole löytänyt. Kamerall otettujen kuviwen numerointi tosin menee vähän hassusti; puhelin jatkaa ja jatkaa numerointia, vaikka aikaisemmat kuvat poistaisikin (esim. minulla on ollut muistikortilla 13 kuvaa, joten seuraavaksi otettavan kuvan nimeksi tulee Photo0014. Nyt vaikka poistaisin nuo 13 aiemmin otettua kuvaa puhelin jatkaa numerointia luvusta 14.)

Symbiatch (07.11.2006 05.58)

Tiina: Hyvä että olet tyytyväinen, itse katselen ehkä enemmän teknisiä asioita ja tietysti pääasiassa ongelmia. Kaikilla on makunsa :)

Juho: Tuo on sinänsä oikein hyvä ominaisuus, tiedostot eivät mene päällekäin siirrossa. Nokioissa aiemmin oli aina alusta alkava ja sitten sai tuskailla kun jokainen tiedosto piti nimetä uusiksi. Onneksi nyt sielläkin on päivämäärä valittavissa ja numerointikin jatkuu, surku vain että päivämäärä ei ole ISO-formaatissa joten tiedostolistaus ei pysy järjestyksessä.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu