Symbiatch - maailma on rikki

Muutkin uskaltavat puhua

27.04.2005 08.04 - mobiili 

Tietoviikossakin jopa vihdoinkin mainitaan Symbianin ongelmista. Tampereen Teknillisen Yliopiston professori Tommi Mikkonen sanoo rajapintojen määrän kasvun olevan ongelma kehittäjille. Myös ympäristön heterogeenisyys on suuri ongelma. Parhaiten asian tiivistää kommentti Nokiasta: "Nokian halu tehdä hienoja uudenlaisia puhelimia on ollut suurempi kuin halu tarjota muille mahdollisuus tehdä pitkäaikaisia sovelluksia." Näinhän asia juurikin on.

Nokialta vastataan, että viesti on kuultu ja asiaan ollaan puututtu. Forum Nokiassa kuulemma on yhdenmukaistettu eri kehitysalustojen rajapinnat. Puhuupa vielä Series 40/60/80-alustoistakin, joten tarkoittaakohan näitä? Kun ei edes Series 60:n rajapinnat ole yhteneväiset puhelimesta toiseen, saati että toteutettaisi tarpeellisia Java-rajapintoja, miten nyt sitten kuvittelevat yhdistävänsä muita? Nokialla taitaa olla oma käsitys yhtenäisestä. "Yhteiset rajapintamäärittelyt ovat saaneet hyvää palautetta kehittäjiltä", niin varmasti saisivat, kunhan niitä olisi vielä enemmän. Vai unohtaako Nokia kaikki myymänsä vanhat puhelimet ja kuvittelee kaikkien ostavan uudet laitteet heti?

Professori Mikkonen puhuu myös .NETistä. Ongelmana tälle näkee sen, etteivät laitevalmistajat vielä halua käyttää Windows Mobilea, vaikka Microsoftin panostus kehittäjiin on huomattavasti suurempi kuin Symbianin ja Nokian. Aika näyttää miten käy.

Erään yrityksen edustaja kaipaisi myös sertifiointijärjestelmää Symbianille, jotta voitaisi erotella jyvät akanoista. Epäilen, että oikeasti haluaa erotella isommat ja rahakkaammat pienemmistä, kuten Nokiakin tahtoo. Vain isojen halutaan leikkivän Symbian-hiekkalaatikolla, pienemmät voivat jäädä pois. Malli on vallan toinen Windows Mobile -puolella.

Kommentoi

Kommentit

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu