Symbiatch - maailma on rikki

Mobile Monday demo -live

06.02.2006 18.41 - mobiili 

Olen juuri Mobile Mondayn tapahtumassa ja ajattelin raportoida hieman mitä tapahtuu. Kyseessä on Suomen ensimmäinen Demo Night, jossa kuusi yritystä esittelee "kuuminta hottia" mobiilimarkkinoilta.

Tapahtuma alkoi noin puoli tuntia ilmoitetun ajan jälkeen Laika Mobilen höpinällä Venäjän markkinoista. Ei kovin kiinnostavaa, mutta sallittakoon.

HitPlayer

Hitplayeria mainostettiin kovasti upealla äänenlaadulla ja hyvällä frameratella. Ääni kuitenkin oli todella huono, diskantti puuttui kokoaan eikä laatu eronnut mitenkään huonosti pakatuista MP3:ista. Ei oikein vakuuttanut. <ilkeys>Tietysti sekin oli ihan mukavaa, että tauko oli osattu kirjoittaa englanniksi "paus."</ilkeys>

Video oli huonolaatuista ja nykivää, joten puheet 30 FPS:stä ja ei-pikselöityvästä olivat ihan turhia. Ainoastaan moottorikelkkakohtaus oli hiean parempi, mutta se onkin helppo tehdä, koska suurin osa ruudusta on valkoista. Kuva oli rasteroitua, jolla saatiin tietysti hieman vähennettyä pikselöitymisen näkymistä, mutta silti. Tahtoisi nähdä tuon paremmin omassa luurissa niin tietäisi tarkemmin.

Koko esitys ei siis yhtään vakuuttanut minua siitä että heillä olisi mitään erityistä tarjottavaa. On sitä ennenkin nähty 64x48 pikselin resoluutiolla videota ja ääntä ilman diskantteja.

Reslink

Reslink käytti suurimman osan ajasta hinnasta (390 euroa vuodessa per käyttäjä!) ja maailmanlaajuisesta toiminnasta puhumiseen. Itse demo koostui RFID-täkyjen tökkimisestä kännykällä ja parin midletin ominaisuuden esittelemisestä panelisteille. Katsojat eivät tästä saaneet mitään selvää, eikä mitään ymmärrystä tullut siitä mitä tietoja nyt lähetetään serverille ja mikä on homman nimi. Erittäin amatöörimäistä. Muistivat vielä mainita, että systeemin hinta on vain 1,64 euroa per päivä.

Fonecta SMS Map

Fonectan esittelijä vaikutti ensin puhuvan tahallaan hassusti, mutta todennäköisesti sitten puhuukin noin töksähtelevästi. Tämä "uusi" tuote nyt sitten selvittää paikkasi kun lähetät SMS-viestin ja näyttää sinulle värikartan alueesta. Whoa. Hurjaa. Todennäköisesti siis saat paluuviestissä URLin jonka avulla selaillaan karttaa.

Selitettiin, että kartassa näkyvä keltainen pallukka voit olla sinä tai hakemasi yrityksen sijainti tai kaverisi sijainti tai sinulle lähetetty osoite tai... Tässä vaiheessa oli jo sekaisin siitä mitä se nyt oikeasti sitten on ja miten tietää mitä se on. Esitys myös esitti kartat PC-ruudulle sopivana, eli yritettiin näyttää hieman parempi laatu.

Live-demossa lähetettiin viesti, jonka jälkeen saadaan linkki takaisin ja avataan WAP-yhteys. Sen jälkeen hommassa ei olekaan mitään ihmeellistä enää. Reititystä ja muita ei ehditty katsoa ollenkaan, mutta sentään sääkartta näytettiin. Aika turha sääkartta loppujen lopuksi, vaikutti vähän "pakko saada lisää jotain tähän"-jutulta. Tiedä kuinka moni kaipaa sääkarttaa sijaintinsa mukaan maksullisesti, sen kun saa wapin kautta muutenkin. Yleensä sentään tietää missä kaupungissa on. Hinta koko palvelulle tullee olemaan alle euron per viesti ja karttaa voi sen jälkeen käyttää 24 tuntia. Paitsi kun liikut, silloin joutuu lähettämään uuden viestin.

Movial

Movial esitteli palvelua, jossa 3G-puhelimesta voidaan lähettää videota PC:lle. Jos siis kaverilla ei ole 3G-kännyä, voidaan lähettää video hänen PC:lleen puhelun aikana. Demossa videoyhteys saatiin, kuva ei juuri päivittynyt (ehä kerran viidessä sekunnissa) jne. Kuvaahan ei voi edes lähettää ei-3G -puhelimen kautta, koska datayhteys ei toimi puhelun aikana kuin 3G:ssä.

Mietityttää vain miksei suoraan sitten puheyhteyskin lähetetä datayhteyden kautta. Kiinteillä datahinnoilla paljon parempi ratkaisu kuin soittaa maksullinen puhelu ja sitten näyttää kuvaa jotain kautta.

Generum OMA

Generum esittelee OMA-tuotettaan, jonka avulla voi rakentaa kännysoftia "ilman ohjelmointia." Demossa esitellään lääketuotekantaa, jossa näytetään tietoja tuotteesta ja osataan tehdä haku, joka kertoo mihin tuotetta on toimitettu. Tuotteessa käytetään vakiokontrolleja ja ulkoasu on erittäin karu. Tietoa voi syötellä sisään ja muuta. Ei mitään mullistavaa, samaa vanhaa tavaraa samassa vanhassa paketissa.

"Sovellus" luodaan webissä ja tiedot syötetään myös siellä. Itse "sovelluksen" luontia ei esitelty sen enempää kuin että datan kenttänimiä vaihdettiin. Vaikuttaa siis siltä, että kyseessä on vain tiettyjen tietokantojen käsittelyä kännykässä. Ei siis mitään oikeita sovelluksia tehdä missään.

Kun kysyttiin "missä pihvi", kertoivat että "konsultoinnissa." Mutta eivät he konsultoikaan vaan mahdolliset partnerit jne. Kovin sekavaa.

Mobile Probes

Nine Yards Designin edustaja kertoi heidän olevan ammattilaisia käytettävyydessä ja mobiilisoftissa ja vaikka missä. Demossa oli keksitty käyttää hyväksi paikallaolijoita siten, että pyydettiin lataamaan heidän sovelluksensa, jolla tehdää tutkimus paikan päällä.

Sovelluksessa on webbipohjainen luontityökalu, jonka avulla tehdään kyselyitä. Tekstiviestillä käyttäjä saa linkin sivustoon, jossa tehdään kyselyyn vastaaminen. Puhuttiin myös ihan kamerakännyn kuvien lähetyksestä jne, mutta en nyt heti keksi miten se hoidetaan wappi/weppisivustolla.

Esityksestä ei myöskään jäänyt oikein käsitystä mitä missä milloin jne, joten en tiedä miten tässä yhtään paremmin hoidetaan markkinatutkimuksia kuin nytkään.


Tuossa olivat kaikki esitykset. Aika huono oli taso, jos tämä olisi (kuten juontaja hehkutti) creme de la creme suomalaisesta mobiilisoftanväännöstä niin huhhuh. Olisi näköjään pitänyt mennä esittelemään tuotteita, vaikka eivät olekaan valmiita. Olisivat ainakin olleet parempia käyttää, ulkoasultaan selkeämpiä ja niissä olisi ollut paremmat bisnes-mahdollisuudet kuin monilla täällä nähdyillä.

(Ei, ei kiinnosta vaikka luulette että haukuin kaikki nämä ihan vain siksi, että pääsisin hehkuttamaan omaa vaporwarea. Siitä ei ole kyse, olen vain oikeasti pettynyt siihen miten valmistautumattomia esittäjät olivat.)

Comment

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu