Symbiatch - maailma on rikki

Paras mobiilipalvelu -kisan testausta

07.02.2006 08.05 - mobiili 

Sain vihdoinkin latailtua joitain kisan sovelluksia ja ajattelin kertoilla kokemuksiani. Kun nyt tuntuvat vieläpä olevan samaa linjaa eilisen Mobile Monday Demo Nightin kanssa.

Mobihall RSS

Pitäisi olla RSS-lukija. Java-softa käynnistyy, sanoo hieman tietoja (mobreg: null, pw null, loggaa sisään vepskaan jne), sitten yrittää verkkoa ja kaatuu. Joka kerta. Ei siis voi arvostella.

Sanakirja

Yksinkertainen midletti, joka kysyy kieliparin, sanan ja hakee webistä vastauksen. Kuluttaa siis kaistaa aika runsaasti ja löytää hyvin yksinkertaisia vastauksia sanoille. Ei sentään kaadu.

Videosoittoääni

Softa latautuu, asentuu, sen jälkeen sitä ei näe missään valikoissa tai muualla, soittoääni ei vaihdu videoksi jne. Ei siis mitään hajua mitä tällä pitäisi tehdä.

Kännykauppa

Softa käynnistyy, tulee huonosti rivitetty (keskeltä sanoja vaan poikki) selitys miten nyt on maksutonta, mutta sitten maksaa jne. Sitten sovellus yrittää ladata asetuksia piiiiitkään (3G-verkossa vieläpä) ja sen jälkeen kaatuu. Toisella kerralla ei saa yhteyttä palvelimeen. Kolmannella kerralla saa ja pääsee sisään. Yritän hakea asuntoja, tulee vain "haetaan" ja siihen jää miettimään eikä yli pääse. En siis pääse tutkimaan mitä osaa.

Tässä softassa on kuitenkin vähän edes laitettu graafisuutta ilmeeseen, siitä plussaa. Ulkoasu on silti hirveä, joten siitä miinusta.

Seitsemännellä yrityksellä sain jopa haettua myynnissä olevia autoja, kuviakin jne. Näyttää ihan mukavalta, mutta aika karu ulkoasu todellakin.

Langs-peli

Kiva idea, mutta toteutus on todella kökkö. Valintaa ei voi peruuttaa, vain valita kirjaimia ja sen jälkeen tulee toinen ruutu, jossa sanotaan ettei onnistu ja pitää mennä uudestaan valitsemaan sana. Sananvalintalista menee aina alkuun, josta pitää kelata kauheasti saadakseen haluamansa sanan. Tätä ei parin sanan jälkeen jaksa oikeasti käyttää, vaikka kivaa harjoitusta olisikin.

Mondo

Kokeilin sekä Tallinnaa että New Yorkia. Palvelussa on viisi kategoriaa, esimerkiksi syö, juhli ja shoppaa. Joka kategoriassa on 5-7 paikkaa. Miettikää hetki: jos New Yorkista ei matkailualan lehti osaa kertoa kuin seitsemän ravintolaa, joissa kannattaa syödä, mitä tällä tekee? Myöskin lisätiedot ovat erittäin suppeat: pari hassua lausetta (tyyliin: "Turkkilainen ravintola. Kiva sisustus.") ja osoite. Ei puhelinnumeroa, josta voisi varata pöydän, ei lisätietoja missä kaupunginosassa osoite on, ei aukioloaikoja, ei mitään. Enemmän tietoa saa soittamalla tai käymällä turisti-infossa tai nappaamalla melkein mistä tahansa kauppakeskuksesta tai isommasta kaupasta turistioppaan.


Eli kaikkiaan ei näytä tämäkään hyvältä ollenkaan. Pitänee testata loputkin vielä. Jostain syystä käytettävyyttä ei olla ajateltu juuri yhtään ja ulkoasu on hyvin karu melkein kaikissa. Kisassa kuitenkin haetaan valmista, käytettävää palvelua, joten ei oikein tiedä miten nämä kuuluisivat tänne.

Comment

Comments

(anon, 10.02.2006 13.37)

Mikähän kapula sinulla oli käytössäsi?

Omalla 6630:lla seuraavia havaintoja:

Mobihall:
Ylen uutiset OK, seiska ei toimi. Todella hankala käyttää, mutta ei kaadu.

Sanakirja&videosoittoääni:
Kuten edellinen kirjoittaja.

Kännykauppa:
Toimii varsin luotettavasti (ei kaatunut tai jumittanut kertaakaan), asuntoja ei ole, eikä paljon muutakaan, paitsi autoja. Kuvat ja kartat toimivat OK. Ulkoasussa ja käytettävyydessä olisi kyllä viilaamisen varaa.

Langs:
Ok, muttei säväytä.

Mondo [Tallinna]:
Sinänsä ok, mutta sisältö todellakin aika "ohut".

Kanavat:
Siisti toteutus, toimivat sisällöt. Hieman häiritsevät mainokset.

Geniem -hakemisto:
SMS -palvelut yksissä kansissa. Noh, on tämä parempi, kuin yrittää muistaa nuo palvelunumerot...

Hain:
Vähän sekavan oloinen ja kaatui pari kertaa, mutta ajatuksena ok.

RokkStar HIM:
Siisti toteutus, Ei kaatuillut [vaati tosin tekemään "kriittisen päivityksen", mutta sen jälkeen kaikki OK].. ei valittamista.

Viivi&Wagner -joulukalenteri:
Ihan hauska sovellus, ei kaatuiluja, ei odottamista... Mutta "kertakäyttökamaa".

Viisas Chat:
Tätä en saanut toimimaan.

Eli jokseenkin samoilla linjoilla edellisen kirjoittajan kanssa, mutta ei tilanne mielestäni aivan niin synkkä ollut... Olihan osa sovelluksista "testisovellus" maininnalla.

Symbiatch (10.02.2006 14.28)

Puhelin oli 6680, joka ei kyllä itsessäänkään toimivuudellaan säväytä, mutta yleensä sovellukset ovat toimineet ok.

Testisovellus-maininta tarkoittaa vain sitä, että palvelu on "uusi", eli ei kaupallisesti ollut tarjolla aiemmin. Itse toimivuudesta se ei sinänsä kerro juuri mitään.

Mielenkiintoista muuten, että sait Hain-sovelluksen kaatumaan, mitä satuit tekemään? Sen osalta tuo testisovellus-maininta on sopiva, koska tuo Java-versio on todellakin tuore (testattu tähän mennessä viidellä puhelinmallilla kolmelta valmistajalta), Symbian-versio on kehittyneempi mutta ei sisällä tällä hetkellä TV-ohjelmia jne.

(anon, 10.02.2006 16.38)

Moi,
Hain jämähtää systemaattisesti TV tietojen katsomiseen... Tai siis "Palaa <" ei koskaan toimi, eikä yksittäisen ohjelman tiedoista pääse mihinkään.

(anon, 10.02.2006 16.47)

... Ja jatkona edelliseen, Hain myös sulkee aina itsensä, mikäli avaa uutislinkin. Aika epämiellyttävä piirre, jos haluaa lukea muitakin uutisia, kuin sen yhden valitsemansa. Kaatui myös uutisten selailussa kerran, vaihtaessa talousuutisista urheiluun, tuli näytölle "Lataan...", jonka jälkeen mikään näppäin ei enää reagoinut mitenkään, =/.

Symbiatch (anon, 13.02.2006 07.42)

Tuo TV-ohjelmien jumitus on ikävä, se pitää tarkistaa heti.

Uutislinkin takia kaatuminen voi johtua puhelimen ihanuuksista, esimerkiksi 6680 Java-ohjelmaa ajaessaan käyttää yli puolet muististaan. Kun tämän päälle avataan selain, muisti loppuu ja Java-ohjelma tapetaan taustalta pois.

Luonnollisesti toisten valmistajien puhelimissa tämäkin toimii paremmin. S60-softan kanssa tällaisia ongelmia ei tulisi, koska siellä muistinkulutus on niin paljon pienempi. Rakastakaamme Nokiaa kun haluavat kaikkien tekevän Symbian-softia eikä ikinä Javaa, näinkin raaoilla toimenpiteillä.

Symbiatch (anon, 13.02.2006 07.44)

Tuli mieleeni, ei kai tässä ole tämä softan ikävä epäloogisuus, eli "palaa" on nuoli vasemmalle, ei vasen pehmonäppäin? Itsekin muistaakseni tuolta ohjelmatietoja katsoin viime viikolla enkä huomannut ongelmaa.

Tuo on erittäin epäselvästi esitetty nuolilla tekstien vieressä, joistain kohdista taisi jäädä pehmonäppäinten käsittely pois. Ohjeissa pitäisi kyllä olla maininta tästä toiminnasta, mutta ohjelmienhan pitäisi olla itsestäänselviä ja toimia kuten muutkin alustan ohjelmat. Iso miinus itselle tästä siis.

(anon, 13.02.2006 09.10)

Moikat,

Eipä ollut kyse siitä, etten olisi hoksannut tuota nuolta... Ellei sitten kapsahtanut siihen, että painoin ENSIN vasenta pehmonäppäintä, pitääpä kokeilla vielä uusiksi.

(anon, 13.02.2006 09.20)

Moi,

Menee entistä mielenkiintoisemmaksi... Perjantaina yritin neljä kertaa ja aina sama jumitus, tänään parikymmentä kokeilua ja toimii kuin unelma, joka kerta, ilman mitään ongelmia, =)... Olisikohan perjantaina joku toinen sovellus "jumittanut" java-enginen jotenkin solmuun ennen tuota Hakimen käyttöä? Nyt ei edes sulkenut sovellusta uutisten luvun jälkeen, =).

zache (anon, 13.02.2006 12.33)

Jos kaikki noissa ollut on kuraa, niin kait Suomessa jotain hienoakin on tehty?

Oma siistit jutut listani on

* Merkitys (Softa joka metatagittaa ja uploadaa kuvia suoraan flicr:iin)
http://meaning.3xi.org/

Tehkääpäs muuten tuosta Merkityksestä sellainen versio joka tukiasemien perusteella metatagittaa myös koordinaati. :)

* Random Equal (peli, oli tuossa kisassakin mukana)
http://www.3dmobilegames.com/download_main.htm

Ja tavallaan myös kanavat sovellus olisi ollut hieno jollei se olisi ollut paska...

Symbiatch (13.02.2006 16.33)

Ei kaikki sentään Suomessa sontaa ole, mutta näissä parissa jutussa sitä vaan on nähty jonkin verran. Eikä tuossa kisassakaan oikein voi sinänsä sontaa sanoa kaiken olevan, osa vain ei toimi ja osa kaipaisi paljon vielä työtä. Hyviä ideoita kyllä joitain on.

Random equal oli aika turhauttava kun ei siitä hetkessä keksinyt kaavoja! :) Hyvä idea kyllä, aika saisi vaan olla hieman pidempi keksiä niitä. Olen kai vain huono numeroiden kanssa sitten, tai ovat liian pieniä numeroita...

Kanavat olisi tosiaan jonkinmoinen, mutta yllättäen Nokia sen pilaa (todennäköisesti se on Nokian jostain nappaama eikä tekemä, kuten melkein kaikki muukin mitä tunkevat ulos).

Tuo Merkitys on tietysti kiintoisa, mutta itse en siitä välitä kun en välitä Flickristäkään. Tuo myöskin aiheuttaa hieman kysymysmerkkiä tietosuojavaltuutetun suuntaan, sillä tuossa voidaan julkistaa _muiden_ tietoja. Jos tiedät kaverin BT-täkyn ja etsit tuolta, saatat löytää sitten kuvia, joista tiedät missä tämä henkilö oli. Ja täysin henkilön tietämättä. Tietysti BT-tunnusta ei heti keksi, mutta jos kavereiden kanssa on siirrellyt tiedostoja, voi puhelimesta saada ID:n ulos helposti ja sitten vain hakemaan.

Tietysti aika epätodennäköistä että tuo tapahtuisi, mutta jos tuollaisen käyttö laajenisi niin hyvinkin voi tulla rajatapauksia.

Muutenkin asian olisi voinut tehdä toisin. Voisinen myös paljastaa, että meillä on ollut tähän Jutut-sivustoon tulossa "geoblogging"-toiminne, jolla voi sitten lähetellä kuvia jne tänne tägäten ne koordinaateilla ja niiden mukaan hakea. Flickrhän ei osanne hakea mitenkään lähialueita tai muitakaan? Näkee josko tuo tulisi käyttöön tässä softien tulon myötä, voisi katsoa kiinnostaako ketään.

zache (anon, 13.02.2006 18.38)

Se RandomEqual on vielä paljon hmm.. "turhauttavampi" kun pelaa oikeita ihmisiö vastaan ja on pakko todistaa, ettei ole ainakaan joukon tyhmin tai jotain.. :)

Kanavat on muuten Sendandsee nimisen puljun softa ja se on minusta lähinnä konseptidemon tasolla tällähetkellä. En oikein ymmärrä miksi nokia sen julkaisi lehdistötiedottein, kun kerran niillä on ihan ammattilaisia testaamassa noita jutuja. Avauduin tuosta enemmänkin 5G:hen aikoinaan.
http://blogit.hs.fi/teknologia/?p=59#comment-402

Tuossa flicr hommassa kannattaa huomata se, että sen hienous ei ole kuvien nettiin saamisessa saan mahdollisuudessa käyttää flicr jutskia muualla myös. Yleisimmin liittää kuvia blogeihin/www-sivuille. Mutta joo tuo flicr:n Folksomia on vähän ongelmallinen tuon hakemisen kannalta, mutta toisaalta löytyy myös geokuva hakupalveluita jotka tukevat flicr:ssä käytettyjä geotageja (luulisin).

http://pohdiskeleva.liftari.org/2006/01/22/mita-folksonomia-on/


Bluetooth jutuista tulee myös vasta mielenkiintoisia silloin, kun niiden identiteettiä pystyy hallitsemaan. Esimerkiksi bt-mac on ihmiselle lukukelvoton, mutta siitä tulee heti paljon mielenkiintoisempi kun siihen liitetään nikki (joko botspot tyyppisen palvelun kautta tai käsin). Toisaalta yksityisyys muuttuu taas askeleen ongelmallisemmaksi.

Pointti tuossa oli kuitenkin se, että juttujen kiinostavuus riippuu siitä kuinka hyvin ne on liitettävissä toisiinsa.

Mitäs muuten veikkaat olisiko operaadot riittävän fiksuja ymmärtämään tuon Merkityksen hyödyllisyyden niiden bisnekselle. Siinähän olisi valmis GPL softa joka tarvitsisi vain brandata ja väsätä omista tukiasemista koordinaattilista joilla lykkiä tukiasema-id:n lisäksi koordinaatit flicr:iin.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu