Symbiatch - maailma on rikki

ASP.NET-ärsytystä

28.04.2006 06.36 - web 

Olen taas ärsyyntynyt ASP.NETin tapaan tehdä javascriptiä sivuille. Vaikka muuten pidänkin tekniikasta erittäin paljon, muutamat asiat on selkeästi tehty välittämättä kaistankäytöstä.

Jos teen sivun ilman mitään ihmeempiä, ei mitään javascriptejä normaalin postback-funktion lisäksi tule. Kaikki on siis kaunista. Sanonpa formissa että tämä tekstikenttä pitää olla valittuna ensin. Ei siis vaikeaa, bodylle onload ja siellä focus-kutsu, eikös? Ei. ASP.NET lisää sivulle linkin kahteen javascript-tiedostoon jotka haetaan web-resursseista. Ja kun ne kerran ovat dynaamisia, niille ei anneta etagia eikä expire-aikaa. Ja kun näitä ei anneta, ne ladataan joka sivunlatauksella. No eihän se paljoa haittaa, tuollainen pari riviä, vai mitä? Ei. Dokumenttien yhteiskoko on yli 40 kilotavua. Ja ne ladataan joka sivulatauksella. Ei näin!

Vielä pahempi on Atlas. Siinä tulee staattista javascriptiä mukana, mutta kun kerran se olisi niin rasittavaa kopioida niitä scriptejä (jotka muuten ovat ouppensorsaa [kyllä, voit muokata ja jakaa jne]) sinne veppihakemistoon aina, laitetaan nekin web-resursseina. Ja ladataan siis joka sivupyynnöllä. Näiden koko? Yli 400 kilotavua!

Mutta eihän kukaan Atlasta käyttävänä enää lataa sivua kuin kerran, loppu hoituu AJAXilla. Tai sitten ei. Microsoft on antanut epävirallisen ohjeen miten voi muuttaa nämä skriptit ladattavaksi ihan suoraan levyltä, jolloin selain voi ne pitää välimuistissaan. Kyselen josko tämä ominaisuus tulisi viralliseksi, muuten alkaa vähän liikaa tavaraa heilua verkossa. Itsekin ajattelin laittaa skriptit yhteen osoitteeseen ja viitata sinne kaikilta sivuilta. Tällöin ei tule kuin yksi kappale selaimen muistiin vaikka sivuja olisi paljon.

On se ikävää kun kaikilla ei ole gigan kuitua kotiin, silloinhan tällaiset eivät olisi ongelmallisia.

Toinen ärsytys on Visual Studion sisäänrakennetun webbiserverin kanssa. Cassinille voi sanoa käsin käynnistettäessä minkä se laittaa webrootiksi. Visual Studio pakottaa tämän väkisin projektin nimeksi. Suurin osa sivustoista joita käytän alkavat aina juuresta, mutta nytpäs en voikaan testailla moisia Cassinilla, ellen laita jokaista linkkiä serverikontrolliksi ja linkkaa ~/jossain/joku.gif. Ja tämähän on tehotonta.

Visual Studioon tuli laajennoksena vanhanmallinen webbiprojekti, joka ei käännä samalla tavalla koodeja kuin nykyinen. Tässä on myös asetuksena webrootin asetus Cassinille ja se on vakiona "/". Mikseitätäsaadamyösnormaaliinprojektiin?!? En oikein haluaisi hankkia lisenssiä Windows Serveriin vain että saisin omalla koneella pyöriteltyä useita saitteja nätisti. Nyt sitten vaihtelen sen yhden ainoan webbisivuinstanssin kotihakemistoa ja ajelen IISin läpi kaiken. Ja sen tietää että keksit on sekaisin kun localhostiin viittaavat kaikki (en jaksa kirjoitella DNSiin eri osoitteita osoittamaan lokaalikoneeseen, se korjaisi tietysti tuon).

Lähetin näistä viestiä Microsoftille kivalle esitelmöitsijälle, jonka eilen tapasin. Katsotaan miten käy. Tuosta webrootista olen jo ennen VS 2005:n julkistusta puhunut heille mutta silloin ei mitään tehty. Tämä esitelmöitsijä kuitenkin sanoi nähneensä tämän raportin ja että se olisi vielä aktiivisena. Toivoa siis on.

Kommentoi

Kommentit

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu