Symbiatch - maailma on rikki

Nokia ostaa Navteqin

02.10.2007 09.11 - mobiili 

Nonni, nyt sitten Nokia on ostamassa Navteqia. Kuulemma sopii niin hyvin intterveppipalvelupisnekseen. Huoh sanon minä.

Onkohan tässä näkyvissä samantyylinen touhu kuten aikoinaan esimerkiksi MTV3:n kanssa. Aiemminhan MTV3 tuotti omaa ohjelmistoaan ja oli muutenkin ihan oikea TV-kanava. Sitten tuli nettiliittymät ja mobiilihömpät ja vepskaportskaalit ja ohjelmatuotanto myytiin muualle. Ja nyt sitten pääosa hommista onkin veppiportaalia ja rahastusta chateilla ja peleillä, itse TV-toiminta on jäänyt jonnekin taustalle.

Tuntuu tämä Nokian suunnanmuutos vähän samantyyppiseltä. Huomataan, että ei ollakaan se kulman kovin kundi. Ei ollakaan enää tilanteessa jossa sanotaan mitä markkinat haluavat vaan pitäisi kuunnella oikeasti mitä ne haluavat. Mitä sitten tehdään? Muutetaanko tyyliä ja tehdään mitä asiakkaat haluavat? Ei tietenkään. "Kopioidaan" pari suosittua puhelinmallia ja muutetaan strategiaa aivan toisiin asioihin.

Itse mieluummin näkisin Nokian kehittämässä sitä tärkeintä osa-aluetta eli niitä puhelimia. S60-alusta ei ole kehittynyt itsessään mihinkään juuri koskaan. Jos vertaa vaikkapa N95:ttä ja N-Gagea itse ohjelmistollisesti ei eroa välttämättä huomaa, jos jättää värikkäämmät ikonit huomiotta. Tämä kertonee aika paljon. Tungetaan turhia lisäominaisuuksia sisään muttei oikeasti mietitä mitä pitäisi tehdä.

Ehkä mukana on myös palanen Googlea. Halutaan tunkea lonkerot joka suuntaan ja siirtyä perusbisneksestä muualle, mutta ei sitten viitsitä oikeasti tehdä asioita kunnolla vaan vähän sinne päin. Ja luotetaan siihen että kun kansa diggaa niin siinähän se sujuu. Mutta sujuuko ja jos niin kuinka pitkään?

Tämän kaupan valossa ei mikään ihme, että lokakuussa Forum Nokia Developer Dayssa on yhtenä aiheena juurikin LBS-toiminnot Nokian alustoilla. Epäilen vain että mitään oikeasti innovatiivista ei sielläkään tule, vain tätä "on meillä kartat ja softat tässä kännyssä mutta ei niitä nyt ihan noin vaan voi käyttää mut miksi tarviiskaan kun Nokia Maps on pop"-touhua. Mutta toivottavasti yllätyn. Nokia Maps kun on ainakin täällä pääkaupunkiseudulla erittäin surkea navigoimaan ja käyttöliittymästä ei voi edes puhua. On se hyvä että Nokia voi itse allekirjoittaa softat sisään, Nokia Maps ei menisi Symbian Signed -testauksesta edes läpi.

Tulipas pitkästä aikaa taas valitettua, josko sitä taas pääsisi vauhtiin...

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Karri (anon, 02.10.2007 11.58)

Niin,
helppo haukkua Nokiaa siitä mitä se tekee huonosti. Syyllistyn siihen itsekin - usein. Tosiasia on kuitenkin se, että firma _takoo_ rahaa. Vuodesta toiseen. Vaikka tekevätkin kaikki aina väärin:)

Toinen fakta on myös se, että rautapuolella katteet pienenevät koko ajan (Average Selling Price lienee 90Eur tällä hetkellä ja pienenee koko ajan). Tämä tarkoittaa sitä, että kasvu pitää hakea muualta -> palvelubusiness on hyvä suunta. Varmasti tulee huteja, ja useita sellaisia, mutta näin on aina kun uutta luodaan.

Outsider! (anon, 02.10.2007 12.10)

Kyllä Suomalainen osaa Suomalaista ruoskia! Ehkä sen takia Noksukin tahkoo rahaa 8)...

Ongelmahan ei ole se että verkkoja on vetämässä vähän joka suuntaan vaan jotkut yksittäiset osa-alueet eivät ole tarpeeksi kehittyneitä tai niistä puuttuu näkemys kokonaan.. Symbian toki epocin perillisenä on aika paljon hanurista.

Kopioinnissa ei ole mitään pahaa. Sitä Japanilaiset tekivät autoteollisuudessa ja nyt hallitsevat bisnestä. Sitä tekevät kaikki. Eurooppalaisilla on fiksaatio että tuotteen pitää olla originaali ja täysin valmis ennenkuin sitä voi myydä. Katsokaa jenkkejä! puolivalmiita tuotteita maa täynnä. Onhan heillä sanonta good enough...

Kyllä noksun johdossa softa ongelmat tiedostetaan mutta iso laiva kääntyy hitaasti. Yksittäisen koodarin on melko vaikea nähdä kokonaisuutta. Yksittäisistä asioista on helppo purnata.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu