Symbiatch - maailma on rikki

Blast From The Past

13.10.2005 08.43 -

riot-e.jpg

Törmäsinpä sattumalta Pasilassa tällaiseen takkiin. Eipä ole tuotakaan nimeä kauheasti näkynyt viime aikoina, ainoastaan jonkun tekemän kirjan yhteydessä tuostakin firmasta puhuttiin. Nostalgista.

Comment

Nokia kosii bisneskäyttäjiä

13.10.2005 07.09 - mobiili 

Nokia julkisti uuden E-sarjan bisneskäyttäjille. Huvittavaa sinänsä oli Niklas Savanderin kommentti: "it-osastot haluavat turvallisen ja hallittavan alustan, ja laitteiden on samalla tuettava erilaisia työntekijöiden tarpeita." Niin, eihän tässä ole kuin pitkään valiteltu yritysten taholta kun ei oteta huomioon yrityskäyttäjiä mitenkään. On kommuja, joita ei hinnan, koon ja muiden syiden takia hankita kuin harvoille. Muut joutuvat tyytymään satunnaisiin muihin malleihin, joista sitten puuttuu softatukea, eikä edes kolmansilta osapuolilta saa kaikkea. Nyt sitten ovat näköjään yhtäkkiä keksineet, että tarvitsisi tehdä jotain. Vau.

E60 näyttää melko samalta kuin edellisetkin luurit, sisältö ja WLAN-tuki lienee ainoa uusi asia. E70 taasen on klooni vanhasta luurista, ympätty nyt vain mukaan Series 60 ja WLAN. E61 näyttää suoralta kopiolta jenkkilässä myytävistä laitteista, ensimmäisenä tulee mieleen Blackberryt ja Treot. Onneksi Nokia innovoi.

Comment

Blogilista vaihteeksi toimimaton

12.10.2005 07.59 - bloggaus IT-ala 

Blogilista taas vaihteeksi ei toimi, tai sitten ei pidä kirjoituksistani. Väittää vieläkin viimeisten kirjoitusten olevan 5.10. vaikka sen jälkeen on useita kirjoituksia. Hienoa. Eikä auta vaikka vaihtaa tarkistettavan sivun osoitettakin. Eli sen mielestä kaikki on samaa kuin edellinen.

No, enpä tuolta palvelulta ikinä mitään ihmeempiä odottanut, sen verran viritys se on aina ollut. Kuten hitaudestakin näkee, tekemässä ei ole ollut alan ammattilainen.

Comment

SE W550i

12.10.2005 07.51 - mobiili 

Sain pikakokeiluun SonyEricssonin W550i -walkmanpuhelimen protoversion. Ulkoasu on aika mukava, erilainen verrattuna vanhoihin Ericssonin laatikkomalleihin. Värillinen osa kuoresta on mielenkiintoisen tuntuinen, hieman kumimainen. Kuori on myös tukeva, jotain mitä Nokian monissa malleissa on kovasti kaivattu.

Näppäimistö pyöritetään puhelimen alta esiin, tämä on aika epäkäytännöllistä. Edelliset numerot, nimet jne tietysti saa ilmankin hoideltua, mutta viestien lähetys on vähän ikävää jos joutuu aina kääntelemään. Puhumattakaan vakiona olevasta äänestä, joka metelöidään aina näppäimistöä käännettäessä. Näppäimistö ei ole myöskään "normaalisti" koholla, vaan hieman kuoren sisällä, eikä painotunnetta juuri tule.

Puhelimessa näkee Walkman-idean heti: aina näkyvillä on Walkman-nappi, josta pääse musiikkiin käsiksi. Biisit vaihtuvat oikealle ja vasemmalle paineltaessa, ylös ja alas pääsee biisilistaan käsiksi. Äänenlaatu on hyvä ja puhelimessa on kolme kaiutinta: edessä, takana ja sivulla. Tämä tuo ihan mukavan äänen riippumatta asennosta. Toisin kuin verrattuna Nokian 7710:aan, jossa ääni tulee kapeasta raosta ja muuttuu kulmasta riippuen rajustikin.

Puhelimessa on myös web-nappi, josta pääsee suoraan web-selaimeen. Nokialaisissa tämä on tehty pitämällä 0-näppäintä pohjassa hetki, tämä on ehkä hieman kätevämpää. Selain näyttää ihan hyvältä perusselaimelta, valitettavasti en ehtinyt enempää sitä tutkailla. Näppäinlukolle on myös oma liukunappi kyljessä. Näppäinlukitus on siis hyvin helppoa, pois saa liu'uttamalla samaa kytkintä kahdesti. Erittäin kätevää.

Käyttöliittymä on tuttu uusista SE:n puhelimista, värikäs ja mukava. Ei käytetä Nokian Series-tyyliin tylsiä yksivärisiä töksähteleviä listoja vaan isketään värejä mukaan, vieritetään pehmeästi jne. Erittäin mukavan tuntuinen ja mikä tärkeintä: nykyaikainen. Series-puhelinten käyttöliittymä muistuttaa enemmänkin Windows 3.0:aa kuin nykyajan järjestelmiä.

Puhelimessa oli sisällä Gauntlet ja se tietysti voitti vanhan sydämen. Oi niitä aikoja kun Atari ST:llä pelailtiin tuota vanhaa klassikkoa. Itse peli oli aika identtinen vanhan kanssa, äänetkin tuntuivat suoraan alkuperäisestä otetuilta. Radoista en muista, saattaahan olla, että ovat samat myös.

Toinen peli jota hieman kokeilin oli Digital Chocolaten joku snoukkapeli. 3D:tä pyöritti hieman ja kyllähän se ihan kivalta näytti, jos ei välittänyt häiriöistä. Pelattavuus ihan ok. Puhelimella pelataan vaakatasossa ja tällöin on myös vasemmalla kaksi toimintanappia käytettävissä. Napit ovat läpinäkyviä ja melkein huomaamattomia normaalikäytössä, erittäin hyvä valinta.

Kameran laatu vaikutti hyvältä, kuva päivittyi ruudussakin nopeasti. Video oli erittäin hyvän näköistä verrattuna viimeksi kokeilemiini Nokian 6260:aan tai 7710:aan. Tästä saa jopa hyvin selvää, eikä kuva ole täynnä neliöitä. Kokeilin liikkuvassa autossakin kaupunkialueella ja silti kuvanlaatu oli hyvä.

Kaiken kaikkiaan mukava puhelin, nykypäivän ihmiselle hyvä ostos. Tulee kivoja pelejä, musiikin kuuntelu helppoa jne.

Comments (2) | Comment

Nokia tajuaa freewaren arvon

12.10.2005 07.36 - mobiili 

Symbian-ryhmittymä on jo jonkin aikaa puhunut Symbian Signed -asioista. Kyseinen idea on siis se, että maksat isot rahat testiorganisaatiolle siitä, että he "testaavat" ohjelmasi toimivaksi, varmistavat että se on sinulta ja lisäävät siihen digitaalisen allekirjoituksen. Muilla alustoilla tällainen allekirjoittelu hoituisi ihan valmistajan toimesta, mutta Symbian-ryhmittymä haluaa rahaa kaikesta.

Nyt Nokia on sitten tajunnut, että freeware on tärkeää ja vähenee huomattavasti, ellei alueelle keksitä jotain allekirjoitusten osalta. Nyt sitten alkaa joku instanssi tarjota ilmaisia "testauspalveluja" ilmaisten ohjelmien tekijöille. Nähtäväksi jää miten nopeaa tai laadukasta testausta tuo sitten on. Epäilen että jää kaikkien maksavien asiakkaiden jalkoihin hyvin pitkälti.

Nokian dokumentti asiasta

Comment

GIGA ja VAMOS alkoivat

06.10.2005 09.19 - IT-ala 

Tuli käytyä kuuntelemassa osa Tekesin GIGA- ja VAMOS-projektien aloitusseminaarista. Erittäin ärsyttävästi nämä projektit oli niputettu toisiinsa siten, että asiat olivat limittäin. Täten olisi joutunut olemaan koko päivän paikalla, vaikkei toinen projekti kiinostaisi. Myöskin puhujavalintoihin olisi voinut hieman kiinnittää huomiota.

Kari Tilli aloitti puhumalla Tekesin ohjelmatoiminnasta. Painotus oli ohjelmien muidenkin etujen käyttämisessä kuin vain rahoituksen. Yritykset tähän mennessä ovat käyttäneet ohjelmia pääasiassa rahoituslähteenä vaikka niistä olisi paljon hyötyä liiketoiminnassa muutenkin.

Seppo Borenius puhui seuraavaksi GIGA-ohjelman tavoitteista. Tämä puhesessio olisi ollut ohi viidessä minuutissa (kesti nyt 20 minuuttia), mutta puhuja takelteli ja toisteli sanoja hyvin paljon. Asia oli kuivaa ja meni reippaasti ohi ihan puhujankin takia. Suurta ihmetystä meidän ryhmässämme aiheutti termi "konvergoituvat verkot." Konvergoituminen tarkoittaa johonkin yhteen pisteeseen ajautumista. Silti puhutaan jatkuvasti heterogeenistyvästä laite- ja verkkokannasta. Mikä siis konvergoituu? Kaikki liittyvät IP-verkkoon? Liittyvät jo, eli ei se ole konvergoitumista. Hyvin epäselvää asiaa. Puhumattakaan sloganista: gigabitti verkko kaikille kaikkialla vuoteen 2010 mennessä. Varmasti.

Petteri Saarinen kertoi VAMOS-ohjelmasta. Puhuja oli selkeästi kokenut, hoiti asian tyylikkäästi loppuun saakka, vaikkakin hieman kuivasti.

Henry Tirri yllätti sitten täysin. Kyseinen henkilö oli loistava puhuja (professorismiehiä), esitti erittäin mielenkiintoisia visioita ja asioita ja häntä olisi mieluusti kuunnellut ihan tunnin, ellei kaksikin. Surku että tämäkin sessio kesti vain 20 minuuttia.

Markku Tinnilä selitti sitten liiketoimintamalleista murroksessa. Mitä voi odottaa selitykseltä, jos heti ensimmäisenä kertoo koko terminkin olevan epäselvä, tuhansia merkityksiä ja tuhansia "malleja" eri yrityksissä. Malli tarkoittaa jotain, jonka avulla valmistetaan muita "objekteja", miten siis joku voi olla malli, jos sitä ei käytetä kuin kerran? Sehän on vain objekti itse. Muutenkin koko esitys oli erittäin ristiriitainen ja sai ymmärtämään, että taidan olla aivan väärässä paikassa, jos muut tästä jotain irti saavat. Kovasti myös annettiin ymmärtää, että kaikki tuntevat Porterilaisen mallin ja kaikki muut, koska kaikkihan ovat käyneet bisneskouluja.

Mitä jäi mieleen hänen puheestaan? Liiketoimintamalli on termi, jota heitellään kun ei osata sanoa mitä oikeasti tehdään, tai ei haluta tehdä mitään. Arvoketjut verkottuvat pajoissa räätälöimään vakiopaketteja, joita arvopajat eivät tietenkään määrityksen mukaan tee. Ja niinn edespäin. Tämän jälkeen enempää ei kestänyt.

Vasta lounaan ja puolen tunnin GIGA-ohjelmasepustuksen jälkeen olisi ollut se itseä kiinnostava asia, eli VAMOS-ohjelman selitys Tekesin taholta. Jostain syystä ei vain kyennyt jäämään siihen asti kun aamu jo meni aivan järkyttäväksi höpinäksi. Myöskin olisi ollut verkottumissessio, jossa melkolailla kaikki tutkimusasiat ovat GIGA-projektista eivätkä liity VAMOSiin.

Sinänsä siis sääli, että nämä projektit nivottiin niin tiukasti yhteen. Parempi olisi ollut tehdä molemmille oma osansa, toinen aamulla, toinen iltapäivällä. Silloin olisi voinut kuunnella vain ne asiat jotka oikeasti liittyvät omaan alaan, eikä suoraa BS:ää.

Comment

Nokian tuotteet myöhässä bugien takia!

05.10.2005 17.38 - mobiili 

Nyt on tapahtunut jotain järkyttävää: Nokia on myöhästyttänyt muutaman tuotteen markkinoilletuloa (N91 ja 770) koska niissä oli ohjelmisto-ongelmia! Tämä alkaa olla varmaan lopun alkua, ennemminhän on tuotteet isketty markkinoille toimivuudesta välittämättä ja sitten julkistettu uusia softaversioita. Ja softista tietysti ei tiedoteta käyttäjille, vaan pitää itse keksiä käydä kyselemässä olisiko uudempaa saatavilla.

Josko Nokia nyt samalla perustaisi sivun, josta saisi aina katsottua uusimmat softaversiot puhelimiin, kertoisi mitä on korjattu jne. Mutta se varmaan vaatisi aivan liikaa työtä noin pieneltä firmalta.

Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu