Symbiatch - maailma on rikki

I'm Accredited

28.01.2008 16.27 - ohjelmointi 

Accredited Symbian Developer

So, I'm an accredited Symbian developer. Pheer my Symbian skilzzors!

Comments (3) | Comment

Nokia osti suurimman osan Trolltechistä

28.01.2008 10.30 - mobiili 

Nokia on sitten ostanut kaksi kolmasosaa Trolltechistä. Syynä on näköjään se, että Trolltechin osaamisella voidaan tehokkaammin kehittää monialustaohjelmistoja, kohteena niin intterveppi kuin PC:t ja mobiililaitteetkin.

Eli kohtako meillä on uusissa laitteissa Qt S60n päällä vai Linux vai mitä? Lehdistötiedotteessa hehkutetaan kuinka tämä laajentaa entisestään Nokian tukea alustariippumattomille systeemeille kuten Flash, Java, Web Runtime jne. Ei tainnut setä tajuta että Flash on hyvinkin riippuvainen oikeasta versiosta, Java on kaukana alustariippumattomasta niin PC:llä kuin mobiileissakin ja Web Runtime on vain yksi implementaatio vepistä ja widgeteistä. Mutta ei nyt sotketa faktoja tähän.

Odotan kauhulla mitä seuraa.

Comment

Haluatko alphatestaajaksi?

25.01.2008 22.56 - mobiili 

Huom. Käyn läpi kaikki mailit kerralla pikapuoliin, älä siis huolestu vaikket olisi saanut heti vastausta.


Nyt olisi mahdollisuus päästä alphatestaajaksi tulevaan sovellukseen. Sovellus on aluksi S60-alustalle. Vaatimukset:

 • S60-alustainen puhelin
 • kiinnostus mobiilisovelluksiin
 • ei saa olla suhteessa yrityksiin jotka toimivat mobiilisovellusalalla
 • ei saa levittää tietoa sovelluksesta ulkopuolisille ennen kuin sovellus on julkisessa levityksessä
 • antaa palautetta versioista

Jos kiinnostaa, laita sähköpostia ja kerro ainakin seuraavat asiat:

 • osaamistasosi mobiililaitteiden kanssa
 • lyhyt selitys kokemuksestasi mobiilisovellusten parissa
 • käytössäsi olevat S60-puhelinmallit
 • minkälaisia sovelluksia käytät yleisimmin
 • mahdollinen ohjelmointikokemuksesi (mitä kieliä, miten paljon)
 • kaikkea muuta mahdollista mitä haluat kertoa

Huom! Testaajaksi alkaminen ei vaadi erikoisosaamista mobiilialalta, kaipaan kaikentasoisia käyttäjiä antamaan palautetta. En vielä voi kertoa tarkemmin millaisesta sovelluksesta on kyse, mutta kohdeyleisönä on ihan tavallinen puhelimenkäyttäjä, ei siis mikään erikoisnörttisovellus.

Comment

N810 järkevämmäksi / More Sense to N810

21.01.2008 18.18 - mobiili 

Olen tässä yrittänyt saada N810:aa vähän fiksummaksi, eli enemmän "standardinmukaiseksi" Linuxiksi ja turhia paketteja pois. Tämä onkin vähän vaikeampi homma kun systeemin paketit on tehty tyhmästi. Esimerkiksi busybox on niin vaadittu vähän liikaa ja kaikki mahdolliset lokalisoinnit ja muut roskat on pakotettuja. Ei oikein minulle mieluista.

Busyboxin poistaminen onnistui jopa puukottamalla. Mutta ei se helppoa ollut. Tilalle täytyy asentaa bash, coreutils, procps, netbase jne. Mutta tämä pelkästään ei riitä koska busybox poistetaan ensin jolloin kaikki peruskomennot katoavat. Eli pitää ensin purkaa coreutils ja muut sopivaan paikkaan ja laittaa polut kuntoon (dpkg -x paketti /polku).

coreutils, grep, textutils jne vaativatkin sitten libsepollia ja libselinuxia ja vaikka mitä. Ja näitä ei tietenkään löydy repositorysta. Vaan ne pitää hakea Debianin pakettivalikoimasta. Grr.

Lopulta kun sain nuo paketit sisään (kolmannella yrittämällä, kaksi ensimmäistä kertaa päättyi siihen että laite ei enää toimi ja piti flashata uudelleen) alkoi homma toimia vähän paremmin. Niin ja se syy miksi nuo halusin? Koska haluan että sed, find jne toimivat kuten normaalisti, ei siten kuin busyboxin tekijät ovat päättäneet ne toteuttaa.

Seuraava homma olikin tutkia miksi systeemi vie hitosti muistitilaa. Yllättäen firmwaressa tulee kaikki mahdolliset lokalisoinnit ja näitähän ei voi poistaa paketinhallinnasta koska vaatimukset ovat typerät. Softa X vaatii X-l10n-mr0:n joka vaatii kaikki lokalisoinnit. Urghs. No, ei muuta kuin rm -r /usr/share/locale/[a-df-z]* kehiin ja tuli tulaa 15 megaa lisää.

Sitten vilkaistaankin pre-installed-* -paketit. Hienoa, kymmeniä megoja tungettu taustakuviin, videoon ja pariin biisiin. Eikun pois.

Sitten poistetaankin gizmon ja skypen installeripaketit. Ärsyttää kun pitää tunkea moisia sisään ja estää niiden poisto ilman että menet red pill -moodiin (tai rootiksi komentoriviltä). Kai siellä on raha sopivasti liikkunut tai jotain.

Sitten tarvitaan psql että voin tonkia kantoja vehkeellä. Yllättäen taas melkein kaikki paketit löytyvät, mutta postgresql-common puuttuu. Onneksi Debianin paketti meni heittämällä sisään ja sitten toimi.

Tahtoo mountata SMB-jakoja. Ei, ei löydy vakiona paketteja (ja tiedostonhallinta ei toimi järkevästi). Eikun kääntämään itse todella ärsyttävän hankalalla scratchboxilla jotain että saa aikaiseksi.

Eli kauhealla tappelemalla sai N810:sta jotenkuten järkevämmän. Eikä ole vielä tappelu ohi. Paljon tavaraa uupuu mitä tuonne tarvitsisin. Mutta ehkä sitä pitää itse sitten kääntää koko Debianin repository että saa mitä haluaa.

I've been trying to get the N810 to be a bit smarter, meaning more "standard" Linux and remove unnecessary packaged. This isn't as easy as you'd think since the packages have been done in a stupid way. For example, busybox is too much needed and all possible localizations and other crap are forced. Not the way I'd like it.

Removing busybox required some hacking. But it wasn't easy. You have to install bash, coreutils, procps, netbase etc. And this isn't enough since busybox is removed first and after that there are no basic commands available. So first you need to extract coreutils and others somewhere and set paths correctly (dpkg -x packet /path).

coreutils, grep, textutils etc require libsepol and libselinux. And these aren't in the normal repository. You have to get them from Debian's repository. Grr.

Finally I got those packages installed (third try, the two others ended with the device nonfunctional and a re-flash was needed) everything worked better. Oh, and why did I want to do this? Because I want sed, find etc to work as they work everywhere, not like the busybox people have decided to make them work.

Next thing was to determine why the system takes a lot of memory. Surprise, the firmware contains all imaginable localizations and they can't be removed cleanly with the package manager since the requirements are idiotic. Application X requires X-l10n-mr0 which requires all localizations. Grrg! Oh well, rm -r /usr/share/locale/[a-df-z]* to the rescue and 15 more megs of space available.

Then to check the pre-installed-* packages. Great. Tens of megs of background pics, a video and some tunes. Removed.

Then to remove the installer packages for gizmo and skype. Annoying that that kind of stuff is installed and you can't remove them unless you're in red pill mode or as root in command line. Money changing hands nicely or something?

Then I needed psql so that I can check my databases with the device. Surprise, almost all packages are available, but postgresql-common is missing. Fortunately Debian's version installed without problems.

So, I want to mount SMB shares. No, by default you can't (and the file manager doesn't work as it should). So, off to build my own packages in the horribly complicated scratchbox.

After all this fighting I got the N810 to be a bit more sensible. But it's not over yet, lots of stuff missing. But maybe I should just compile the whole Debian repository to get what I want.

Comment

Osta hyvä palvelin / Buy a Good Server

21.01.2008 16.18 - IT-ala 

Maksettu mainos ;)

Olisi myynnissä aivan uusi Dellin 1U-palvelin. Lisätietoja löytyy huutokaupasta.

Comment

Microsoft portannut .NETiä S60:lle / Microsoft Has Ported Parts of .NET to S60

17.01.2008 14.24 - mobiili ohjelmointi 

Törmäsin jokin aika sitten artikkeliin, jossa kerrottiin kuinka Microsoftilla (European Microsoft Innovation Centerissä) oli testimielessä portattu osia .NET CF:stä S60:lle. Yllättäen MS:n toteutuksessa oli nopeampi grafiikka kuin S60:n systeemeissä, koodi toimi tehokkaammin kuin J2ME-koodi jne. Tämä on jo pian kaksi vuotta vanha asia, ihmetyttää ettei tätä ole viety (ainakaan julkisesti) eteenpäin. Olisi aika hienoa jos MS tekisi virallisen implementaation S60-alustalle. Saisi huomattavasti lisää kehittäjäkuntaa. Pitänee kysellä artikkelin kirjoittajilta lisätietoja asiasta.

I ran into an article about Microsoft having ported parts of .NET CF to S60 (European Microsoft Innovation Center, to be precise) a while back. No surprise to me, Microsoft's implementation had faster graphics than S60 native, code was more efficient than J2ME etc. This was done almost two years ago, I'm wondering why nothing has happened (at least in public) since. It would be great if MS would create an official implementation on S60 platform. It would gain a lot of developer support. Must ask from the article authors what's going on.

Comments (1) | Comment

Viikon jälkeen N810 / N810 After a Week's Use

17.01.2008 14.06 - mobiili 

Nyt kun N810 on ollut kanssani noin viikon, pitää kommentoida lisää (aiempi kirjoitus vielä laajentunee, mutta tässä yhteenveto).

Olen ollut tyytyväinen laitteeseen kaikkiaan. Näyttö on tosiaan erittäin hyvä, toimintanopeus on riittävä (tuo performanssipäivitys jonka asensin alkukäytön jälkeen varmaan paransi asioita), akku kestää mukavasti tunteja käyttöä ja päiviä jos ei käytä jne. Edellisessä kirjoituksessa oli niitä ärsyttävyyksiä ja ongelmia, pitänee ne kasata vielä yhteen myöhemmin niin voisi vaikka katsoa jos niitä raportoisi bugeina.

Claws-mail tuntuu kivalta postisoftalta, saa sentään fontteja ja käyttöliittymää säädettyä ja toimii mukavasti. Sisäinen mail ei ole ollenkaan kiva. GPE on kokeilussa muussa PIM-touhussa, vielä kun saisi synkattua jotenkin. Uskomatonta ettei Nokia ole vakiona tunkenut synkkausta kännyn kanssa, todella tärkeä ominaisuus olisi.

Eli kaikille jotka tuskailitte valitusteni kanssa: olen ihan tyytyväinen. Mutta esitän aina ensimmäisenä kritiikiä ensikokemusten pohjalta (ja myöhempienkin) ja mielipiteet ovat omiani. Jos joku on eri mieltä, ihan vapaasti. Emme ole kaikki samanlaisia.

Now that the N810 has been with me for about a week I thought I'd comment a bit more (the original posting will be translated and elaborated on but here's a summary).

I've been satisfied with the device all in all. The display is great, performance is adequate (the performance update that came after I wrote the first comments probably helped), battery is enough for hours of use and days of idle etc. In the previous article there were lots of annoyances and problems, I'll have to compile a nicer list and maybe even report them as bugs.

Claws-mail seems to be a nice email application. I can change fonts and user interface and it works. The internal mail application is not nice at all. GPE is under testing for other PIM needs. I just need a synchronization system. Incredible that Nokia hasn't provided syncing by default. Very much needed!

So for all of you that were annoyed by my complaints: I'm quite happy. But I always write criticism from my first feelings (and also later on) and the opinions are mine. If someone disagrees, feel free. We're not all the same.

Comments (10) | Comment

Microsoft avaa .NETin koodia / Microsoft Opens Parts of .NET Source

17.01.2008 13.56 - ohjelmointi 

Microsoft on avannut osan .NETin lähdekoodista kaikkien saataville. Lähdekoodi on "read-only"-lisenssillä, eli et saa muutella etkä käyttää omassa koodissasi, mutta saat kyllä kehittää muille alustoille kuin Windows vastaavia toiminnallisuuksia. Ja lisää koodia avataan myöhemmin.

Eli nyt viimeistään voi lopettaa itkut siitä ettei tiedetä miten täsmälleen homma toimii kun voi lukea sorsista. Ja sorsissa on kehittäjien kommentitkin mukana, ei pelkkää koodia. Eikä estetä lisensseilläkään kehitystyötä. Tämä osoittaa oikein hyvin Microsoftin halun todellakin tehdä .NETistä alustariippumaton systeemi.

Mono on kyllä edistynyt ilmankin todella hurjasti, olen pitkästä aikaa hieman sitä testaillut OS X:n päällä ja eipä ole ongelmia tullut. Sovellukset eivät kauhean monimutkaisia ole olleet, mutta kuitenkin on käyttöliittymiä ja muita ja toimivat ihan kuin Windowsissa. Nättiä. Hieman hitaampi kuin kuin virtualisoidussa Windowsissa ajaa, mutta ei kauhean paljon.

Odotan innolla miten paljon nopsemmin Mono kehittyy, en tutkinut onko näissä lähdekoodeissa miten paljon sellaisia osioita joita ei ole vielä toteutettu. Näkee miten käy.

Microsoft has released parts of .NET source code. The source is under a "read-only" license, meaning that you can't modify or use it in your own software, but you can use it as a reference when implementing similar functionality on non-Windows platforms. And more source is going to be released later on.

So now at least people can stop whining about not knowing exactly how things are done since you can read the source. And there are lots of developer comments included, not just plain code. And the license doesn't prevent development. This shows very well how Microsoft is dedicated in developing .NET to be truly multi-platform.

Mono has advanced really well even without the source. I've been testing it after a long pause on OS X and I've had no problems. The applications I tested weren't that complicated, but there are user interfaces and whatnot and they work exactly as on Windows. Nice. Performance is a bit slower than on a virtualised Windows, but not by much.

I'm excited on the possibility of Mono advancing even faster. I didn't check how much of the code is for things that are not already implemented. We'll see what happens.

Comment

Tehokkaampi tapa poistaa tiedostosta pala / More Efficient Way to Skip Bytes From a File

10.01.2008 02.07 - IT-ala 

Monet varmaankin tietävätkin komennon dd ja miten sillä on kiva kopioida tiedostoja ja leikellä palasia jne. No, tulipa tarve poistaa useiden gigojen tiedoston alusta 6 tavua. Tämähän menisi tietysti esimerkiksi sanomalla dd if=orig.file of=result.file ibs=6 skip=1 mutta jos tätä kokeilee, se on erittäin tehoton. Omalla koneellani tämä vei kaiken prosessoritehon ja sai siirrettyä 5 megatavua sekunnissa. Ei ollenkaan kiva.

Aloinpa sitten viritellä ja muistin että saahan komentojen tulostuksen putkitettua useammallekin prosessille kuin yhdelle. Joten kokeilinpa sitten tätä: dd if=orig.file bs=16M | (dd bs=6 count=1 of=/dev/null; dd of=result.file bs=16M). Ja hupsista, nopeus oli sen jälkeen 100 megatavua sekunnissa.

Eli kannattaa muistaa ehkä tämä pieni vinkki jos tarvitsee kopioida tiedostoja jättämällä alusta pieni määrä tavuja pois.

Many of you probably know the nice command dd and how to use it to copy files and parts of etc. Well, I needed to strip 6 bytes from the beginning of a multi-gigabyte file. This could be done with dd if=orig.file of=result.file ibs=6 skip=1 but if you try it, it's very inefficient. On my machine I could transfer 5MB/s. Not nice at all.

Then I started to tune it and remembered that you can pipe the output of a command to more than one process. So then I tried dd if=orig.file bs=16M | (dd bs=6 count=1 of=/dev/null; dd of=result.file bs=16M). And voilá, speed was 100MB/s.

So it may be wise to remember this little thing if you need to copy files and strip a small portion from the beginning..

Comment

Joulu tuli myöhässä: N810 / Christmas Came Late: N810

09.01.2008 13.23 - mobiili 

(I'll update this in English later since I'm writing this on the go)

Nyt sitten tuli N810 perille. Ja tunnelmat ovat hieman sekavat. Valittamista kyllä heti löytyi, kuten voitte arvata. Tässä lennossa kirjoittamaani asiaa, ehkä jäsentelen joskus paremmin.

Kyseessä on ensimmäinen Intternettitaplettini, olen vain joskus tökkinyt N800:a hieman jossain kaupassa (kiitos Tero, hyvä huomio :) Ja tietysti kun suomalaisista on kyse, lähden käyttämään tyyliin "ei niitä manuskoja kukaan tarvi." Tekstiä siis tulee lisää varmasti viikon verran ehkä jopa. Ettei tarvitse taas aloittaa kommentointia tyyliin "aina vaan kaikki on paskaa" :)

Laite on kivan iso ja näytölle annettu tilaa runsaasti. Näyttö vaikuttaa tarkalta. Mutta tikku on ihan kauhean ohut ja kulmikas. Sattuu sormiin eikä ollenkaan mukava. Vähän isompi olisi parempi. Myöskin tikulla liikuttaessa ruudun pinnalla tikku tuntuu kuin jäisi kiinni pintaan ja pelkää että naarmuttaa näytön. Ei kiva tunne mutta kai tuo on normaalia. Kirkkautta on taas liikaakin, pelkään jo valmiiksi miten kauhea kokemus on käyttää tuota pimeässä. Ja kun laite osaa mennä himmeämmäksi, miksen asetuksista voi valita vakiona sitä niin himmeäksi? Haloo?

Laite on yllättävän painava. Ei tuollaista joka paikkaan raahaa mukana, vieläpä puhelimen lisäksi. Laite on myös ohut joka jotenkin häiritsee kädessä pitäessä, mutta eihän sitä nyt kauhean paksuakaan haluaisi.

Muistikortin suhteen ihmetyttää onko saatu jämäerä miniSD-lukijoita vai miksi se on valittu. Täyskokoiselle ei kuulemma ollut tilaa, mutta miksei microSD? Minissä tällä hetkellä saa kahden gigan palikkaa, microna saa kahdeksaa gigaa. Eli tarvitaan adapteri ja esimerkiksi Sandiskilta saa multipakin vain 2 gigaan asti. Nyt sitten ihmettelemään mistä adapterin saisi. Grr!

Laturiliitin on pieni (en tarkistanut, tuntui vaan niin pieneltä, luulin että on ihan erilainen kuin kännyissä), USB-liitin on erilainen. Mitä sitä turhaan pitämään näitäkään yhtenäisenä puhelinmallien kanssa. Voihan sitä raahata mukana kaikkien laitteiden piuhoja.

Karttasofta on hidas. Käyttöliittymä on hidas. Selain on hidas. Flash tekee siitä vielä hitaamman. Ja heti kun yritän mennä katsomaan sofapäivitystä saan "Operation temporarily disabled due to low memory." ARGH! Ei tässäkään siis ole tarpeeksi muistia että voisi edes käydä Nokian sivuilta katsomassa päivitystä? Muita softia ei ole käynnissä, ehkä selain ja muut vuotavat sitten niin paljon? Tulee mieleen Nokia 7710:n käyttäminen tästä hitaudesta. Ja myöskin käyttöliittymän ilmoituselementeistä ja oranssista väristä. Ehkä on ollut esikuvana?

Kello on typerä applettina, parempi olisi saada se yläpalkkiin vakiona.

RSS-lukija applettina ruutuun, seuraavaksi miettii mistäs tätä säädetään sitten. Jahas, menussa on asetukset, mutta ei siellä puhuta sanallakaan feedeistä. Ehkä olisi kannattanut vähän miettiä ja laittaa valinta jolla pääsee suoraan RSS-lukijaan. Ja vakiona feedeissä jotain BBC Sporttia, woohoo. Montako prosenttia noita kaipaa?

Selaimessa sitten ensimmäisenä saikin tuhota vakiobookmarkit. On skypeä ja feispuukkia ja wikisontaa ja vaikka mitä turhaketta. Tiedän, ehkä muut noita käyttävät, itse en. Mutta ei iso asia tuhota noita.

Kokeilenpa nyt josko uudempi softa tosiaan olisi saatavilla. Backup siis noista vähistä asetuksista jotka jo tein. Ja backup kestää ja kestää. Mediatiedostoja ja ties mitä varmistetaan. Mutta en mitään laitteeseen ole tallettanut. Eli varmistaa nyt sitten myös vakiona mukana tulevat kurat. Oi ei :P

Päivityksen jälkeen ilmoitettiin heti että olis varmistuksia, palautetaanko. Kiva. Ja palautuksen jälkeen vielä käynnistyi uudelleen. Sitten tulikin että appmanin piti uudelleenasentaa jotain, katsotaanko listaa. Sanoin joo ja sitten sanoikin "Operation failed." Vois ehkä kertoa mikä operaatio edes.

No, katsotaanpa sitten mitä softaa tuolta voi suoraan asentaa. Hassu alle kymmenen softaa, eikö täällä näytetäkään edes garagen kamoja eikä mitään? Päivityksissä olisi näköjään maps, jonka päivitysyritys taas kaatuu ilmoitukseen "Software contains updates to packages installed from a different source and is likely to harm the system." Ookke, eli mukana tulevat vakiosoftatkin voivat olla vaarallisia. Kiva!

Päivitys ei tuntunut vaikuttavan hitauteen, pitää tutkailla vielä enemmän niin näkee onko sillä mitään merkitystä.

Näppäimistö ei ole kovin hyvän tuntuinen, mutta ei nyt ihan karseimmastakaan päästä (Qtek 9100:ssa on huonompi ainakin, mutta Nokia 9500:ssa on parempi vaikka näppäimet siinä ovatkin pienemmät hieman). Laitteen yläpuolen nappeja taas on todella vaikea painaa jos näppäimistö on esillä. Olisi voinut siihenkin hieman laittaa miettimistä.

Laite vilkuttelee tuossa koko ajan vihreää kun latautuu, pitää tarkistaa että saiko noita säädettyä. Joku ledisäätö oli kyllä. Ja saahan sen pois, onneksi. En halua todellakaan että laite vilkkuu ja välkkyy koko ajan, joissain kännyissäkin nähnyt tuota (taas Qtek 9100 hyvä esimerkki valoista: neljä erilaista valoa riippuen mitä on käytössä eikä saa pois!).

USB-liitäntä tosiaan ei ole täysikokoinen eikä mini vaan taitaa olla mikro. Eli ei tosiaan samat piuhat sitten käy. Ja lataus USBin kautta olisi tietysti idoottimaista, parempi se on pitää sitä laturiakin mukana. USB-liitin on myös "sangan" alla, eli jos haluaisit pitää laitteen nätisti tasaisena pöydällä ja USBin kiinni, se on voivoi.

Softan asennus sitten onkin eri asia. Nätisti mennään maemo.orggiin ja valitaan softa. Alkaa ladata, tulee monta varmistusta ja valitusta ettei ole Nokian softaa. No, sitten ladataan ja ilmoitetaan "ei voi asentaa kun puuttuu X, Y ja Z." Jahas, se siitä sitten. Eikö tämän pitänyt olla Debian-pohjainen laite, miksei sitä käytetä sitten asentamaan puuttuvia osia vai pitääkö säätää ja vääntää kauheasti ensin? Kaivellaanpa asetuksia ja vakiona Maemo extras on disabloituna. Ruksi pois ja nyt näyttäisi asentuvan sitten. Yritetäänkö tällä varjella sitten tavista asentamasta juuri mitään?

Softat asentuvat aika pirteästi WLANin ja ADSL:n läpi, näyttävät olevan aika pieniä paketteja. Tämä on tietysti hyvä asia. Pitää nyt testailla softia, asensin tuossa muutaman kymmentä softaa. Surku että Monoa ei vielä ole OS2008:lle, pitänee itse kääntää ja testailla. Saa softaa väännettyä sitten helposti sillä.

Sähköpostiohjelma on aika kelvoton parinkin asian takia: tulee virheitä tyyliin "error occurred", voisi kertoa mikä virhe. Listasta ei voi poistaa kenttiä, ei minua kiinnosta pitää siinä tilaa viemässä tyhjiä kenttiä kun edes päiväys ei mahdu vakiona ruutuun. Fonttikokoa ei voi säätää, eli Nokialle tyypilliseen tapaan ruudulla näkyy puolet siitä tiedosta mitä siihen voisi laittaa. Ja niin edelleen. Pitänee testata muita softia tuohon.

Ruutua ei saa pimennettyä heti kun haluaa näköjään. Virtanapin takana voisi olla optio mutta eipä sellaista ole huomattu tehdä. Ja tuossa päänäkymässä on joku säätänyt ylärajan oudosti. Appletteja ei voi siirtää ihan yläpalkkiin kiinni, joten taas on hukkatilaa kauhea kasa.

Valintojen aktivointi on sekavaa. Esimerkiksi ohjauspaneelissa yksi tökkäys vain valitsee osion, muttei aktivoi sitä. Mutta taas applikaatiovalikossa ensimmäinen tökkäys käynnistää softan. Hieman voisi olla enemmän yhtenäisyyttä näissä.

Mukana tuleva "kotelo" on parempi kuin missään aiemmassa Nokialaisessa joita olen tökkinyt. On pehmeä, laite liukuu sisään ja ulos mukavasti, muttei tipahda pois. Väri on vähän ruma harmaa, mutta ei sentään mikään silmiinpistävä. Oikein hyvä.

Ohjelmien käyttö olisi paljon mukavampaa jos full screen -asetus olisi globaali. Eli kun käynnistän tiedostonhallinnan ja laitan sen täydelle ruudulle ja avaan vaikkapa PDF:n, olisi kiva kun se PDF-lukijakin olisi suoraan täydellä ruudulla. Turhia napinpainalluksia vaan tulee kun painelee koko ajan. Eikä paha asetus olisi sekään että aina olisi full screen -tilassa. Kelpaisi minulle todennäköisesti parhaiten, ei minua kiinnosta nuo sivunapit tai muutkaan jos käytän muita softia. Ihan kuten vaikkapa S60:ssakaan ei näytetä idletilan ikoneja kun muita softia ajellaan.

Kamera vaikuttaisi olevan totaalinen turhake (ainakin camera-sovelluksella kokeillessa). Kuva on täynnä kohinaa ja pikselit saavat väriä ihan mistä sattuu. Ehkä tuo jossain parin tuhannen luxin valoisuudessa toimii paremmin?

PDF-lukija vaikuttaa oikein mukavalta. Itse kaipailin juuri tämäntyyppistä laitetta dokumenttien lueskeluun. S60-laitteissa Adobe Reader on totaalisen käyttökelvoton (varsinkin muistinkäytön takia), ruutu on pieni jne. Qtek 9100 ei myöskään napannut, pieni ruutu ja huonohko softa kai löytyi. Nokia 9500 taas ei oikein näytä järkevästi noita myöskään. Mutta tämä saattaa hoitaa juuri tämän tarpeen. Vielä kun saisi käännettyä dokumentin pystyasentoon, yleensä jos on kaksipalstainen dokumentti voisi paljon paremmin lukea pystyasennossa vierittämättä ja sitten vaihtaa toiseen palstaan.

Otin sitten rdesktop-softalla yhteyden Windows-palvelimeen. Olipas ihana yllätys! Näyttö oli todella tarkka ja tavaraa mahtui tarpeeksi kerralla. Ainut ongelma oli oikean napin käyttäminen: se toimi kyllä suurimmassa osassa softia mutta ei esimerkiksi PgAdminissa ei toiminut. Tällaisia fontteja ja muita kaipaisin ihan peruskäyttöönkin, nuo vakiona olevat boldit jättikirjaimet vain tuhlaavat tilaa.

Sangasta meinasi tippua jo ruuvi, onkohan maanantaikappale. Pitää varoa tuota ettei se tipahda pois. Kuitenkin sitä joutuu heiluttelemaan eestaas tuossa.

Akku meni yön aikana vaikka tuon piti idlenä kestää yli viikon. Oli kylläkin asetuksissa ettei WLAN-yhteyttä suljeta vaikkei käytetä ja sähköpostien tarkistus 5 minuutin välein, ehkä se vaikutti. Lataus täyteen sammutettuna kesti melko tarkkaan kolme tuntia ja nyt katson miten kauan kestää satunnaista käyttelyä.

Comments (4) | Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu