Symbiatch - maailma on rikki

Ihana päivä

28.02.2006 00.24 - mobiili ohjelmointi 

Eilen (vuorokausihan jo vaihtui) oli vallan ihana päivä:

 • "flunssassa" (tai mikä lie tauti tällä kertaa maailmalla pyöriikään)
 • Symbian ei käynnistä softaa jos sen ikoni on viallinen vaan sanoo mitäänsanomattomasti "järjest.virhe"
 • ikonien saaminen toimivaksi voi joskus olla hyvinkin tuskallista, varsinkin jos on eri SDK-versioita
 • SDK 1.2 ja SDK 2.1 eivät tosiaan tule näköjään toimeen samassa koneessa, käytetään sitten kahta konetta
 • _L() ja _L8() -makrot ovat idioottimaisia, ne varaavat näköjään pinosta tilan argumentilleen sen sijaan että string literal olisi suoraan binäärissä. vaikka kuukausia toiminut koodi, nyt sitten ei toimikaan kun metodista palataan ja taustalla jäädään käyttämään deskriptoria, jonka päälle on jo kirjoitettu (toisaalta, näiden käyttöä ei taideta enää edes suositellakaan)
 • carbide.vs yrittää väkisin tunkea projektitiedostoon kahta RSS-tiedostoa, josta sitten komentorivikääntäminen ei tykkää yhtään. ehkä helpompaa olisi vain editoida Visual Studiolla ilman Carbidea, varsinkin kun se tukee vain VS.NET 2003:a (Nokia sanoo "Visual Studio .NET 2003 or later" mutta sehän ei mitään meinaa). eclipsestä en tykkää ihan siksikin jo ettei se hyväksy drag&dropilla tiedostoja editoriin. onhan se muutenkin bloat
 • N-Gagea ei saa pitää laturissa jos sitä sammuttelee, muuten tulee "ota yhteyttä jälleenmyyjään"-ilmoitus. laturin piuha irti aina käynnistyksen ajaksi

Comments (2) | Comment

Hain v1.99 tarjolla

27.02.2006 09.46 - mobiili 

Hain v1.99 on nyt testauksessa, jos kiinnostaa betatestailla niin voi heittää sähköpostilla. S60 2nd Editionissa toimii, N-Gage tulee kunhan keksin miten ihmeessä saan Symbianin ihanan käännösympäristön tajuamaan, että minulla on SDK 1.2 asennettuna, se kun ei tunnu tajuavan kuin 2.0.sta eteenpäin nyt. Kai helpointa olisi ottaa puhdas kone ja asentaa sinne pelkästään tuo 1.2. Uskomattoman ihanaa.

Versiossa on nyt muunmuassa:

 • uusi graafisempi ulkoasu antialiasoiduilla fonteilla
 • GPS-tuki toimivana
 • nopeusseuranta (asetat nopeusrajoituksen ja softa näyttää kun mennään yli)
 • kohteen seuranta: etäisyys ja suunta valittuun kohteeseen
 • hakutoiminteet ja muut voidaan päivittää ilman softapäivitystä
 • sijainnin lähetys palvelimelle

Vielä puuttuvia:

 • osoitteen mukaan haku
 • hakusanahaku
 • lähetetyn sijaintitiedon haku palvelimelta
 • luvan antaminen sijaintisi seurantaan

Jos on käytettävissä GPS, sijaitsee alueella jossa Hain toimii vielä huonosti eikä datasiirto maksa liikaa, olisi kiva jos pitäisi tuon sijainnin seurannan päällä. Tämä auttaa palvelun toiminta-alueen laajentamisessa jonkin verran.

Comment

SocketServer Des16Align 14

23.02.2006 11.58 - mobiili ohjelmointi 

Jos satutte törmäämään otsikon mukaiseen virheilmoitukseen, otan osaa. Kyseessä on jo pitkään tiedetty virhe S60 v2.1 SDK:n debug-emulaattorissa, johon Nokia ja Symbian eivät ole ottaneet mitään kantaa, saati korjanneet. Virhe ilmenee yleensä nopeassa verkossa oleviin koneisiin yhdyttäessä, joten kyseessä lienee puskurointi/ajoitusvika.

Ratkaisu ongelmaan? Aja softaa laitteessa tai release-emulaattorissa. Todella hienoa.

Comments (2) | Comment

Nokia taas Microsoftin perässä

22.02.2006 15.55 - IT-ala 

Nokia on taas mukana valittamassa Microsoftista. Tällä kertaa muka Office ei mahdollista kilpailevien softien rehellistä kilpailua, vaan tarvitaan lisädokumentaatiota.

Aika vahvasti tämä alkaa näyttää jo siltä, että Nokia pelkää Windows Mobilea. Miksi muuten se olisi mukana nostamassa meteliä asioista, jotka eivät sille kuulu. Vai aikooko Nokia tuoda markkinoille joskus mediasoitinohjelmiston sekä toimisto-ohjelmiston?

Puhumattakaan siitä, ettei kukaan ole pystynyt vieläkään näyttämään yhtään kohtaa, joissa Office tai Media Player käyttäisi käyttöjärjestelmän palveluita jotenkin muuten kuin dokumentoitujen rajapintojen kautta.

Comments (2) | Comment

Hain v2 ulkoasu

21.02.2006 13.53 - mobiili 

HainHainHain

Napsaisin pari ruutukuvaa uudesta versiosta. Taustakuva on vielä liian tumma ja häiritsee tekstejä, sitä pitää muuttaa. Muuten alkaa homma toimia. Huomatkaa subpixel-antialiasoidut fontit...

Comments (1) | Comment

Uusi Hain tullee pian

21.02.2006 00.08 - mobiili 

Uusi Hain valmistunee pian ainakin testattavaksi. Juuri viimeistelin osaa hauista ja näyttää toimivan vallan hyvin. Uusi versio on aika erilainen taas, mutta nyt idean pitäisi olla melko pysyvä.

Uudessa versiossa tulee olemaan myös joitain uusia pyydettyjä ominaisuuksia, kuten mahdollisuus lähettää oma sijainti jatkuvasti palvelimelle ja antaa muille oikeus seurata sijaintitietoa. Sijaintilokin voi myös noutaa palvelimelta itselleen jos haluaa vaikkapa katsoa missä tuli pyöräiltyä.

Huomasin muuten Mikrobitissä olleen juttua paikannuksesta ja puhuttiin juuri hupikäytöstä kaverien paikannuksessa. Kunhan Hain saa myös kännyyn mahdollisuuden seurata toisten sijaintia (aluksi seuranta tulee webbiin, mutta voihan sitäkin kännyllä selata), tulee tästä halpa kilpailija operaattorien palveluille. Kuinka moni oikeasti haluaisi maksaa hupikäytössä yli 30 senttiä per kysely jos vaihtoehto on käytännössä ilmainen? Eri asia sitten jos paikannetaan lapsia ja heillä ei yleensä S60-kännyä ja/tai GPS-laitetta taskussa kulje.

Uudessa versiossa on tehty uutta käyttöliittymää, itse kun en yhtään pidä S60 (varsinkin pre-3rd ed) -käyttöliittymistä. Listoja kun käyttää, mahtuu ruutuun pari hassua tietoa ja se siitä. Nyt mahtuu paljon enemmän ja teksti on paljon siistimpää.

Myöskin tarjolla on GPS-näkymä sijainnin seuraamiseen ja helposti asetettava nopeusrajoitus, jota seurataan ja ilmoitetaan ruudulla jos rajoitus ylittyy.

Kantaan on myös lisätty paljon uusia yrityksiä, tällä hetkellä paikannettuja löytyy lähelle 10000 kappaletta ja lisää tulee koko ajan. Tietojen syöttö vain on hidasta puuhaa ja kun sovellustakin pitää rakentaa, ei aina ehdi tuohon paneutua. Kategoriointi on vielä pahasti kesken, siihen pitää panostaa paljon aikaa tulevaisuudessa. (vinkki: jos joku haluaa tehdä pientä korvausta vastaan kategoriointia ja tietojen syöttöä, voi ottaa yhteyttä)

Paljon muutakin on suunnitelmissa, mutta näkee nyt miten paljon tuohon ensimmäiseen julkistukseen tulee saataville. Jos on jotain kivoja ideoita mitä haluaisi nähdä sovelluksessa, ei kun kommenttia heittämään.

(PS. Karttoja on kyselty aika paljon, tulossa on kunhan dataa saadaan lisää)

Comments (6) | Comment

Digiroad - ei niin ajantasainen vielä

20.02.2006 10.28 - IT-ala yhteiskunta 

Digiroad-projekti valmistui 14.12.2004 ja asiasta pidettiin suurta meteliä. Onhan kyseessä maailmanlaajuisestikin suuri hanke, kasata koko maan tiestö yhteen tietojärjestelmään. Suomesta materiaalia tuli yli 430 000 kilometriä. Järjestelmää mainostettiin ajantasaisena ja kattavana kaikkeen käyttöön.

Nyt kuitenkin on selvinnyt, että vieläkin aineisto on vuoden 2003 tasolla ja päivitystyötä tehdään koko ajan. Tätä ei selkeästi kerrottu aiemmin, mutta nyt Tiehallinto on asian ilmaissut. Sinänsä aineisto ei siis ole niinkään kattavaa eikä ajantasaista, sillä kahdessa vuodessa tapahtuu paljon. Esimerkiksi Kehä III:lla on tehty isoja muutoksia ja Tampereen läntinen kehätie on myös suurten muutosten kourissa. Näillä alueilla Digiroad lienee paljonkin ajasta jäljessä.

Kesäkuussa tulee ulos uusi aineisto, joka on marraskuun 2005 tasolla ja syksyllä saadaan ensimmäiset päivitysaineistot vielä uudempaan materiaaliin. Tilanne on siis hyvä ja on normaalia, että järjestelmä ei heti julkaisun jälkeen välttämättä ole täysin valmis. Asiasta tiedottaminen kuitenkin oli hieman heikompaa.

Uskon kuitenkin, että nyt järjestelmä saadaan kunnolla toimintaan ja aineisto pysyy ajantasaisena. Nostan myös hattua Tiehallinnolle projektin läpiviemisestä ja myös aineiston hinnoittelusta. Tällä hetkellä vuoden 2003 datat saa 240 euron kertakustannuksella, rojaltilaskutus poistui vuodenvaihteessa ja 11/2005 datan saanee alle 600 euron kustannuksilla. Erittäin edullinen siis moneenkin käyttöön.

Comments (2) | Comment

Lisää Symbian 9:n allekirjoituksista

17.02.2006 11.01 - mobiili ohjelmointi 

Tietokone-lehden lisäjutussa valotetaan hieman lisää tätä Symbian ysin uutta maksusotkua. Tässä on vain yksi aika iso ristiriita:

"Testaus on puhtaasti tekninen, siinä katsotaan esimerkiksi ohjelman asentaminen ja toimivuus luvatuissa päätelaitteissa. Tarkistuksessa ei puututa ohjelmien sisältöön tai siihen, miten esimerkiksi operaattorit niihin suhtautuvat", Forsyth sanoo.

Symbianin omilla sivuilla aiemmin kylläkin selitettiin syyksi tälle pakolliselle testaukselle (verrattuna siihen, että ohjelman tekijä testaa ja allekirjoittaa sovelluksen) se, että voidaan varmistua ohjelman toiminnasta tarkasti jne. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että testaus katsoo vain muutamia asioita, kuten kaikkien tiedostojen poistumista kun sovellus poistetaan, sovellus ei saa käynnistyä jos muistia ei ole jäljellä juurikaan jne (tällä hetkellä esimerkiksi 6680:n vakiosoftatkaan eivät pääsisi tästä läpi). Tästä sitten maksetaan 160-580 € per laaki. Jotenkin ei ymmärrä miksi.

Myöskin kerrotaan, että "tietyt laatuvaatimukset täyttävät yritykset" voivat hoidella itse testejään. Eli suomeksi: pikkufirmat maksavat jokaisesta versiosta $150, isommat voivat sitten tehdä itse samat yksinkertaiset testit ja pääsevät halvemmalla.

Myöskin ärsyttää se, että koko ajan puhutaan VeriSignin sertifikaatista. Muilla tarjoajilla voi ostaa esimerkiksi Thawtelta (VeriSign senkin kyllä omistaa) huomattavasti halvemmalla sertifikaatin ja käyttää sitä (taitaa olla noin neljännes VeriSignin hinnasta). Epäilen, että tässäkin toimisi, mutta halutaan rahastaa olemalla kertomatta vaihtoehdoista.

Myöskin hintatasot testitaloilla ovat järkyttävän erilaisia: CapGeminilla uuden softan testaus 560 €. Uudelleentestaus (uusi versio) 280 €. NSTL:llä hinta on aina 250 €. Ja Mphasis tarjoaa testausta hinnoilla 185 € ja 160 €. Jos testikriteerit ovat kerran samat, miksi maksaa CapGeminille kolminkertainen hinta?

Myöskin freewarelle tarkoitettu ilmainen sertifiointi kiertää kolmannen osapuolen kautta. Ohjelma lähetetään jollekin "publisherille", joka sitten päättää testaako vai ei. Jos ei, se on voivoi. Jos testaa ja pääsee läpi, allekirjoittavat omalla sertifikaatillaan sitten ohjelman. Saas nähdä miten paljon sovelluksia (tällä hetkellä yksi) publisherit sitten hyväksyvät.

Entäs sitten sellainen tilanne, että haluat tehdä softan sekä Symbian ysille, että aiemmille? Binääriyhteensopivuus on rikki, joten pitää tehdä vähintään kaksi pakettia. Jos käytetään vaikkapa kameraa ja halutaan tukea kaikkia S60-laitteita, tarvitaan ainakin kolme pakettia. Kaikista maksettaneen sitten testausmaksu.

Mukavia poimintoja Symbian Signed Freeware FAQ:sta:

It is intended that all submitted freeware which offers substantial functionality and appears to be of reasonable quality will be tested and signed. The Publisher Certifier reserves the right to refuse to test particular applications and ultimately their decision is final.
You can submit updated versions of your application if it has gone through a major functionality update
As a guideline you should not submit updated versions more frequently than once every quarter.
Our guideline to Cellmania is to accept one re-test per failed application every six months - i.e. if your first submission fails, you have a second change to submit one corrected version within six months. If that also fails, you have to wait six months before attempting to re-submit.
Your application will be distributed by Cellmania, and will be published in the Symbian Signed applications catalog.

On hyvinkin ymmärrettävää, ettei nyt joka viikko sitten lähetetä testistä läpipääsemätöntä sovellusta takaisin, mutta puoli vuotta on aika pitkä aika. Varsinkin jos uusia versioita saa taas kolmen kuukauden välein toimitella. Ja kun kyseessä on ilmaissoftat, ei kai kovin moni tykkää huonoa vaikka Cellmania softaa levittääkin. Toisaalta, jos jossain välissä softa onkin vähän rikki eikä Cellmania testaa uutta versiota pariin kuukauteen, voi olla ikävää että sitä levitetään. Tietysti voi kokeilla pyytää poistamista.

Ja tietysti Cellmanian ehdoissa on tyypillinen kohta: "Cellmania may opt not to sign the application for any reason or no reason." Se heille suotakoon. Minimikriteerit kyllä löytyvät ehdoista myös:

* Originality of content - The application should have substantially unique content.
* Usability - The application should be easy to navigate keeping in mind the logistics of a mobile device.
* The application should work with most popular devices.
* Functionality - The application should be fully operational, with all links functioning properly.
* Usefulness - The application should offer some useful content to the user.
* Robust content - The application should offer a solid amount of content to satisfy a user.

Eli softan pitää toimia, sen pitää olla huomattavan omaperäinen, sen pitää olla käytettävä, sen pitää olla hyödyllinen ja sisältää runsaasti sisältöä tyydyttääkseen käyttäjän. Eli siis kaikki tetrikset ja muut jäänevät pois, samoin monet muut pelit, koska useat eivät ole omaperäisiä ja monessa ei ole paljoa sisältöäkään.

Cellmania voi myös itse päättää mihin kategoriaan sovellus laitetaan, näkyykö siinä yhtään mitään tekijän ohjeistusta, kommentteja tai avainsanoja jne. Myöskään et saa julkisesti sanoa että softa on Cellmanian hyväksymä tai julkistama ellet pyydä kirjallista lupaa etukäteen heiltä.

Eli ei se nyt ihan läpihuutojuttu olekaan, että ilmaisohjelmistot saavat sertifioinnin. Odotan kuitenkin innolla tietoja miten sertifioinneissa käy, kunhan joku tekee ensin sovelluksia näille puhelimille, joissa sertifiointi vaaditaan.

Comments (2) | Comment

Agile jaksaa puhuttaa

10.02.2006 14.24 - ohjelmointi 

Taas vaihteeksi on Tietoviikossa puhetta "ketteristä ohjelmistokehitysmenetelmistä", eli agile-metodeista. Kovasti puhutaan, että agilen takana ei ole mitään hypeä ja että menetelmät ovat vallan uusia, uljaita ja upeita. Tehostavat ja parantavat laatua.

Sitä en kiistä etteivätkö nämä menetelmät olisi järkeviä, mutta se ihmetyttää miksi niistä puhutaan nyt. Onko aika kypsä konsulteille repiä rahaa asialla? Itse kun olen käyttänyt vastaavia menetelmiä työssäni jo vuosikaudet: kehitystä tehdään pienissä sykleissä ja asiakas on koko ajan mukana sanomassa mitä haluaa ja onko lopputulos oikeaa. Tämähän on agilen perusidea. Olenko siis ollut aikaani edellä kaikki nämä vuodet ja menettänyt hyvät rahat kun en ole alkanut markkinoida ideaa?

Itse en pitänyt tällaista toimintatapaa mitenkään ihmeellisenä, se oli vain looginen tapa toteuttaa asioita. Asiakas ei kuitenkaan yleensä osaa sanoa täsmälleen mitä haluaa, eikä toteuttaja voi sanoa mikä lopputulos täsmälleen on. Siksi on huomattavasti järkevämpää lähteä tekemään tärkeimmät ensin pienissä erissä, jotta nähdään heti suurin osa mahdollisista ongelmista. Suuntaa voidaan vaihtaa jatkuvasti ja lopputulos on hyvin lähellä sitä mitä tarvitaan, vaikka alussa olisi puhuttu mitä.

Monesti asiakkaat menevät asioissa hieman liian pitkälle, jotkut jopa ajattelevat "haluan napin jota painamalla tapahtuu X" sen sijaan että kertoisivat "haluan saada asiat Y ja Z tehtyä tällä sovelluksella." Tähän ei kylläkään mikään "ketteryys" sinänsä auta, ainoastaan se että pyrkii ymmärtämään mitä asiakas oikeasti haluaa, ei vain kuuntelemaan mitä asiakas sanoo haluavansa.

Itse asiassa, tähänhän sopisi melkein Gregory Housen (kai kaikki katsovat Canal+:lta loistavaa sarjaa House?) periaate: kaikki valehtelevat. Vain sillä muutoksella, että "kaikki väittävät tietävänsä mitä haluavat, mutteivät oikeasti tiedä."

Comments (3) | Comment

Symbian 9 ja rahastus

09.02.2006 12.51 - mobiili 

Tero Lehto kirjoitti Symbian 9:n tuomista uusista ongelmista ja kommentoinkin asiaa. Laitan vastineeni myös tänne, koska tuli vähän pitempi kirjoitus.


Tuo nyt keksitty "ei sitten oteta verkkoyhteyksiä ilman maksuja"-tekniikka on luonnollinen jatko rahastukselle. Kuten uutisessasikin sanoit, softasta pitää maksaa jatkuvasti rahaa sertifiointitahoille. Minkälaista ohjelmistotuotantoa tällainen ruokkii? Korkeintaan sellaista jossa revitään rahaa ja paljon.

Entäs sitten pienemmät softat? Kympin tai pari maksavia softia on paljon, nyt uuden version tullessa joudutaan maksamaan taas usean lisenssin verran turhasta. Joten ei kannattane moisia sitten tehdä näille puhelimille. Entäs kun tehdään räätälöityjä järjestelmiä yhdelle asiakkaalle? Maksetaan taas jokaisesta versiosta isot rahat. Ei varmasti kukaan asiakas halua ryhtyä tällaiseen.

Toivottavasti tämä suunnitelma aiheuttaa ison loven laitteiden myyntiin ja ihmiset kertoisivat, etteivät osta moisia tuotteita. Surku vain ettei kuluttaja moisesta mitään ymmärrä. Tehokäyttäjä saattaa olla ostamatta, jos softaa ei löydy, mutta tavan tallaajalle riittää hienot kuoret ja kamera.

Comments (3) | Comment

Lisää 6680-ihanuutta

09.02.2006 11.43 - mobiili 

Uutisryhmissä joku kertoi aiemmin kuinka hänen 6680:nsa pitää pahimmillaan käynnistää uudelleen kun käyttää useita BT-laitteita. Olin kovin tyytyväinen, ettei minulla tällaista ilmene, mutta nyt ilmenee. GPS:n käytön jälkeen ei enää jutellakaan läppärille. Hienoa.

Myöskin yhdestä koneesta pimeni USB-portit täysin tuossa hetki sitten. Nyt meni sitten läppäristäkin USB-portit täysin mykiksi kännyn sekoillessa 3G:n kanssa ja ollessa latauksessa. Onneksi uudelleenkäynnistys korjasi asian, mutta vaikuttaisi siltä, että 6680:n USB-liitynnässäkin on jotain pientä kivaa.


Nokian sähköinen "Nokia Care"-tukikin päätti tällä kertaa vastata minulle kun mainitsin hieman vioista. Sanoivat että huollossa voi käyttää tarkistuksessa. Ihan kiva, mutta puhelin jo kävi huollossa, softapäivitys tehtiin ja mikään ei muuttunut. Kai nämä viat korjaantuvat kun vain käyn huollossa tarpeeksi usein sitten.

Comment

Opera sortuu arvailemaan

08.02.2006 14.01 - mobiili web 

Huomasin tuossa, että Opera 8.50 S60:lle näköjään yrittää informoida virheellisistä XHTML-sivuista. Yrittää siksi, että se kirjoittaa siihen kohtaan sivua jossa virhe on XML-parserivirheen ja jatkaa matkaansa. Ei kovin käyttäjäystävällistä.

Oikea toimintatapahan olisi hylätä koko sivu, jos XML:ssä on virhe, mutta näköjään sitten sorrutaan arvailemaan mitä tarkoitetaan ja häiritään peruskäyttäjää vielä sekavalla ilmoituksella. Voi tietysti miettiä kumpi on parempi, jättää näyttämättä vai arvata. Arvailujen takia vain olemme nyt HTML:n osalta totaalisen sekavassa tilassa ja XHTML:n piti pelastaa maailma. Ei näköjään pelasta, jos selaimet ottavat tämän linjan.

Comments (2) | Comment

Paras mobiilipalvelu -kisan testausta

07.02.2006 08.05 - mobiili 

Sain vihdoinkin latailtua joitain kisan sovelluksia ja ajattelin kertoilla kokemuksiani. Kun nyt tuntuvat vieläpä olevan samaa linjaa eilisen Mobile Monday Demo Nightin kanssa.

Mobihall RSS

Pitäisi olla RSS-lukija. Java-softa käynnistyy, sanoo hieman tietoja (mobreg: null, pw null, loggaa sisään vepskaan jne), sitten yrittää verkkoa ja kaatuu. Joka kerta. Ei siis voi arvostella.

Sanakirja

Yksinkertainen midletti, joka kysyy kieliparin, sanan ja hakee webistä vastauksen. Kuluttaa siis kaistaa aika runsaasti ja löytää hyvin yksinkertaisia vastauksia sanoille. Ei sentään kaadu.

Videosoittoääni

Softa latautuu, asentuu, sen jälkeen sitä ei näe missään valikoissa tai muualla, soittoääni ei vaihdu videoksi jne. Ei siis mitään hajua mitä tällä pitäisi tehdä.

Kännykauppa

Softa käynnistyy, tulee huonosti rivitetty (keskeltä sanoja vaan poikki) selitys miten nyt on maksutonta, mutta sitten maksaa jne. Sitten sovellus yrittää ladata asetuksia piiiiitkään (3G-verkossa vieläpä) ja sen jälkeen kaatuu. Toisella kerralla ei saa yhteyttä palvelimeen. Kolmannella kerralla saa ja pääsee sisään. Yritän hakea asuntoja, tulee vain "haetaan" ja siihen jää miettimään eikä yli pääse. En siis pääse tutkimaan mitä osaa.

Tässä softassa on kuitenkin vähän edes laitettu graafisuutta ilmeeseen, siitä plussaa. Ulkoasu on silti hirveä, joten siitä miinusta.

Seitsemännellä yrityksellä sain jopa haettua myynnissä olevia autoja, kuviakin jne. Näyttää ihan mukavalta, mutta aika karu ulkoasu todellakin.

Langs-peli

Kiva idea, mutta toteutus on todella kökkö. Valintaa ei voi peruuttaa, vain valita kirjaimia ja sen jälkeen tulee toinen ruutu, jossa sanotaan ettei onnistu ja pitää mennä uudestaan valitsemaan sana. Sananvalintalista menee aina alkuun, josta pitää kelata kauheasti saadakseen haluamansa sanan. Tätä ei parin sanan jälkeen jaksa oikeasti käyttää, vaikka kivaa harjoitusta olisikin.

Mondo

Kokeilin sekä Tallinnaa että New Yorkia. Palvelussa on viisi kategoriaa, esimerkiksi syö, juhli ja shoppaa. Joka kategoriassa on 5-7 paikkaa. Miettikää hetki: jos New Yorkista ei matkailualan lehti osaa kertoa kuin seitsemän ravintolaa, joissa kannattaa syödä, mitä tällä tekee? Myöskin lisätiedot ovat erittäin suppeat: pari hassua lausetta (tyyliin: "Turkkilainen ravintola. Kiva sisustus.") ja osoite. Ei puhelinnumeroa, josta voisi varata pöydän, ei lisätietoja missä kaupunginosassa osoite on, ei aukioloaikoja, ei mitään. Enemmän tietoa saa soittamalla tai käymällä turisti-infossa tai nappaamalla melkein mistä tahansa kauppakeskuksesta tai isommasta kaupasta turistioppaan.


Eli kaikkiaan ei näytä tämäkään hyvältä ollenkaan. Pitänee testata loputkin vielä. Jostain syystä käytettävyyttä ei olla ajateltu juuri yhtään ja ulkoasu on hyvin karu melkein kaikissa. Kisassa kuitenkin haetaan valmista, käytettävää palvelua, joten ei oikein tiedä miten nämä kuuluisivat tänne.

Comments (11) | Comment

Mobile Monday demo -live

06.02.2006 18.41 - mobiili 

Olen juuri Mobile Mondayn tapahtumassa ja ajattelin raportoida hieman mitä tapahtuu. Kyseessä on Suomen ensimmäinen Demo Night, jossa kuusi yritystä esittelee "kuuminta hottia" mobiilimarkkinoilta.

Tapahtuma alkoi noin puoli tuntia ilmoitetun ajan jälkeen Laika Mobilen höpinällä Venäjän markkinoista. Ei kovin kiinnostavaa, mutta sallittakoon.

HitPlayer

Hitplayeria mainostettiin kovasti upealla äänenlaadulla ja hyvällä frameratella. Ääni kuitenkin oli todella huono, diskantti puuttui kokoaan eikä laatu eronnut mitenkään huonosti pakatuista MP3:ista. Ei oikein vakuuttanut. <ilkeys>Tietysti sekin oli ihan mukavaa, että tauko oli osattu kirjoittaa englanniksi "paus."</ilkeys>

Video oli huonolaatuista ja nykivää, joten puheet 30 FPS:stä ja ei-pikselöityvästä olivat ihan turhia. Ainoastaan moottorikelkkakohtaus oli hiean parempi, mutta se onkin helppo tehdä, koska suurin osa ruudusta on valkoista. Kuva oli rasteroitua, jolla saatiin tietysti hieman vähennettyä pikselöitymisen näkymistä, mutta silti. Tahtoisi nähdä tuon paremmin omassa luurissa niin tietäisi tarkemmin.

Koko esitys ei siis yhtään vakuuttanut minua siitä että heillä olisi mitään erityistä tarjottavaa. On sitä ennenkin nähty 64x48 pikselin resoluutiolla videota ja ääntä ilman diskantteja.

Reslink

Reslink käytti suurimman osan ajasta hinnasta (390 euroa vuodessa per käyttäjä!) ja maailmanlaajuisesta toiminnasta puhumiseen. Itse demo koostui RFID-täkyjen tökkimisestä kännykällä ja parin midletin ominaisuuden esittelemisestä panelisteille. Katsojat eivät tästä saaneet mitään selvää, eikä mitään ymmärrystä tullut siitä mitä tietoja nyt lähetetään serverille ja mikä on homman nimi. Erittäin amatöörimäistä. Muistivat vielä mainita, että systeemin hinta on vain 1,64 euroa per päivä.

Fonecta SMS Map

Fonectan esittelijä vaikutti ensin puhuvan tahallaan hassusti, mutta todennäköisesti sitten puhuukin noin töksähtelevästi. Tämä "uusi" tuote nyt sitten selvittää paikkasi kun lähetät SMS-viestin ja näyttää sinulle värikartan alueesta. Whoa. Hurjaa. Todennäköisesti siis saat paluuviestissä URLin jonka avulla selaillaan karttaa.

Selitettiin, että kartassa näkyvä keltainen pallukka voit olla sinä tai hakemasi yrityksen sijainti tai kaverisi sijainti tai sinulle lähetetty osoite tai... Tässä vaiheessa oli jo sekaisin siitä mitä se nyt oikeasti sitten on ja miten tietää mitä se on. Esitys myös esitti kartat PC-ruudulle sopivana, eli yritettiin näyttää hieman parempi laatu.

Live-demossa lähetettiin viesti, jonka jälkeen saadaan linkki takaisin ja avataan WAP-yhteys. Sen jälkeen hommassa ei olekaan mitään ihmeellistä enää. Reititystä ja muita ei ehditty katsoa ollenkaan, mutta sentään sääkartta näytettiin. Aika turha sääkartta loppujen lopuksi, vaikutti vähän "pakko saada lisää jotain tähän"-jutulta. Tiedä kuinka moni kaipaa sääkarttaa sijaintinsa mukaan maksullisesti, sen kun saa wapin kautta muutenkin. Yleensä sentään tietää missä kaupungissa on. Hinta koko palvelulle tullee olemaan alle euron per viesti ja karttaa voi sen jälkeen käyttää 24 tuntia. Paitsi kun liikut, silloin joutuu lähettämään uuden viestin.

Movial

Movial esitteli palvelua, jossa 3G-puhelimesta voidaan lähettää videota PC:lle. Jos siis kaverilla ei ole 3G-kännyä, voidaan lähettää video hänen PC:lleen puhelun aikana. Demossa videoyhteys saatiin, kuva ei juuri päivittynyt (ehä kerran viidessä sekunnissa) jne. Kuvaahan ei voi edes lähettää ei-3G -puhelimen kautta, koska datayhteys ei toimi puhelun aikana kuin 3G:ssä.

Mietityttää vain miksei suoraan sitten puheyhteyskin lähetetä datayhteyden kautta. Kiinteillä datahinnoilla paljon parempi ratkaisu kuin soittaa maksullinen puhelu ja sitten näyttää kuvaa jotain kautta.

Generum OMA

Generum esittelee OMA-tuotettaan, jonka avulla voi rakentaa kännysoftia "ilman ohjelmointia." Demossa esitellään lääketuotekantaa, jossa näytetään tietoja tuotteesta ja osataan tehdä haku, joka kertoo mihin tuotetta on toimitettu. Tuotteessa käytetään vakiokontrolleja ja ulkoasu on erittäin karu. Tietoa voi syötellä sisään ja muuta. Ei mitään mullistavaa, samaa vanhaa tavaraa samassa vanhassa paketissa.

"Sovellus" luodaan webissä ja tiedot syötetään myös siellä. Itse "sovelluksen" luontia ei esitelty sen enempää kuin että datan kenttänimiä vaihdettiin. Vaikuttaa siis siltä, että kyseessä on vain tiettyjen tietokantojen käsittelyä kännykässä. Ei siis mitään oikeita sovelluksia tehdä missään.

Kun kysyttiin "missä pihvi", kertoivat että "konsultoinnissa." Mutta eivät he konsultoikaan vaan mahdolliset partnerit jne. Kovin sekavaa.

Mobile Probes

Nine Yards Designin edustaja kertoi heidän olevan ammattilaisia käytettävyydessä ja mobiilisoftissa ja vaikka missä. Demossa oli keksitty käyttää hyväksi paikallaolijoita siten, että pyydettiin lataamaan heidän sovelluksensa, jolla tehdää tutkimus paikan päällä.

Sovelluksessa on webbipohjainen luontityökalu, jonka avulla tehdään kyselyitä. Tekstiviestillä käyttäjä saa linkin sivustoon, jossa tehdään kyselyyn vastaaminen. Puhuttiin myös ihan kamerakännyn kuvien lähetyksestä jne, mutta en nyt heti keksi miten se hoidetaan wappi/weppisivustolla.

Esityksestä ei myöskään jäänyt oikein käsitystä mitä missä milloin jne, joten en tiedä miten tässä yhtään paremmin hoidetaan markkinatutkimuksia kuin nytkään.


Tuossa olivat kaikki esitykset. Aika huono oli taso, jos tämä olisi (kuten juontaja hehkutti) creme de la creme suomalaisesta mobiilisoftanväännöstä niin huhhuh. Olisi näköjään pitänyt mennä esittelemään tuotteita, vaikka eivät olekaan valmiita. Olisivat ainakin olleet parempia käyttää, ulkoasultaan selkeämpiä ja niissä olisi ollut paremmat bisnes-mahdollisuudet kuin monilla täällä nähdyillä.

(Ei, ei kiinnosta vaikka luulette että haukuin kaikki nämä ihan vain siksi, että pääsisin hehkuttamaan omaa vaporwarea. Siitä ei ole kyse, olen vain oikeasti pettynyt siihen miten valmistautumattomia esittäjät olivat.)

Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu