Symbiatch - maailma on rikki

Motorola osti puolet UIQista / Motorola Bought Half of UIQ

18.10.2007 19.19 -

Symbian Smartphone Showssa Motorola oli kovin innoissaan kun hankkivat puolet UIQista. Videossakin näkyy miten fiksu ständi oli rakennettu. Odotan innolla mitä saavat tuotteissaan aikaiseksi :P

In Symbian Smartphone Show Motorola was very excited about acquiring half of UIQ. The video shows how ingenious stand they had erected. I'm waiting with great enthusiasm what kind of products they'll manage to get out :P

Comment

Ongelma signed-muutoksissa / Problem With the New Signed Protocols

18.10.2007 00.58 - mobiili 

Aiemmin kirjoitin lennossa muutoksista jotka ovat tulossa Symbian Signed -ohjelmaan. Ajattelin hieman enemmän kirjoittaa tuntojani näistä asioista, koska tunnelma on kovin kaksijakoinen.

Pienyrittäjänä odotan innolla Express Signed -prosessin tuloa. Jos aiemmin joutui maksamaan $200/allekirjoitus, samalla hinnalla voi nyt tehdä vaikka 9 bugikorjaustakin perään. Ei hinta tippuu kymmenykseen perussoftan osalta. Erittäin mukavaa kun ei enää tämä rahasumma ole esteenä sille että voisi käyttää vaikkapa Location-kapaa.

Mutta sitten taasen se, että enää et voi hakea kehittäjäsertiä jotta voisit itse allekirjoittaa softan vaikkapa laitedebuggaukseen on todella typerää. Mietitäänpä hetki minkälainen prosessista tulee:

 1. käännä asennuspaketti
 2. lähetä paketti Symbianille allekirjoitettavaksi laitteelle
 3. väännä captchat ja muut tiedot sisään
 4. odota sähköpostia
 5. lataa allekirjoitettu paketti
 6. asenna paketti puhelimeen
 7. käynnistä debuggaus
 8. löydä ensimmäinen ongelma
 9. muuta koodia ja hyppää kohtaan yksi

Tällaista helppoa ja kätevää prosessia sitten pyöritellään kohta? Ei kiitos, aivan järjetöntä. Jotain pitää asialle tapahtua vielä tai muuten kehittäjillä poksahtaa pää.

Eli vinkkinä Ristolle ja muille asian kanssa painiville: hieman lisää miettimistä ainakin tämän osalta ennen kuin muutoksia tulee. Muuten pitää oikeasti vääntää kello koneesta ja kännykästä väärään aikaan kun puolen vuoden kehittäjäserti vanhenee.

Toinen kiva asia olisi tietysti se, että saisi hoideltua Express Certified -prosessissa maksun vaikkapa per softa (tai hintakatto). Eli voisit maksaa vaikkapa $200/vuosi/softa ja allekirjoittaa vaikka joka päivä uuden version. Mutta hinnoittelu ei ole vielä ihan varmaa, todennäköisesti jonkinmoinen bulkkihinnoittelu tulee kuten ennenkin. Ja onhan tuo hinnanalennus jo niin iso että aiemman testauksen hinnalla julkaiset vuoden aikana joka kuukausi melkein uuden version itse testattuna.

Previously I wrote about the changes that are happening in the Symbian Signed program. I thought that I should write a bit more about my feelings about this subject since I'm quite on the fence about this.

As a small company owner I'm very anxious to get the Express Signed process up and running. Previously you had to pay around $200 to get a signature but now you can do also 9 bug fixes for the same amount of money. So the price is cut 90% for basic software. Very nice, now the price isn't a problem for example to use the Location capability.

On the other hand the lack of developer certificate is very annoying. Especially for on-device debugging. Let's see how the procedure works in this case:

 1. build the sis file
 2. send the file to Symbian for signature on your device
 3. hassle with captcha and other information
 4. wait for the email receipt
 5. download signed sis file
 6. install sis file onto your phone
 7. start debugging
 8. find the first problem
 9. change code and jump to step one

This kind of a simple and handy process is used soon? No thank you, completely insane. Something must be done to this or us developers are gonna go mad.

So a tip to Risto and others working on this subject: a little more thinking at least on this matter before making the changes. Otherwise we really have to change the clock on our machine and on the phone after the current developer certificates expire.

Another nice thing would be the possibility to be able to pay Express Signed fees e.g. yearly fee per application (or maximum price per application per year). You could pay e.g. $200/year/application and sign it every day if you wanted. But the pricing isn't completely certain, there will probably be a bulk pricing as there has been before. And the price drop is already so big that you could release a new version almost every month in a year with the previous price.

Comments (4) | Comment

Forum Nokia Goes Wild

16.10.2007 01.10 -

Forum Nokia people sure know how to party!

Comment

24 London

15.10.2007 21.51 -

kuva196kuva197kuva195
Now we're at 24 London having the evening reception. Arto and Anina are anxiously waiting to see what's going to happen...

Comment

I'm single, bilingual...

15.10.2007 17.35 - bloggaus 

No ei ihan. Jälkimmäinen osa on totta. Nämä kirjoitukset muuttuvat nyt sitten kaksikielisiksi (kyllä, k, ei m). Suomenkielinen versio on "virallinen", koska luonnollisesti pystyn paremmin kirjoittamaan sarkastisia, pistäviä ja muuten vaan ärsyttäviä juttuja ];)

Ja sinkku en ole. Mutta kuten jotkut saattavat tietää, kyseinen pätkä on Pet Shop Boysin laulusta levyltä Bilingual ja se vaan sopi tähän.

Well, not exactly. The latter part is correct. My writings are going bilingual. From now on, I'll try to write everything in both English and Finnish. The Finnish version is the "official" version since that's my native language and I'm better at writing sarcastic, prickly and otherwise annoying things ];)

And single I'm not. But as some of you might know, that's a line from a Pet Shop Boys song from the album Bilingual and it just came to mind.

Comment

Forum Nokia Enhanced Community Services

15.10.2007 16.49 - mobiili 

FN Online Community sisältää tällä hetkellä keskustelufoorumin (5-6 vuotta jo ollut), blogeja on ollut 1,5 vuotta ja wiki puolisen vuotta. Blogeja ei kauheasti ole käytetty mutta wikiin on aika paljon kirjoiteltu artikkeleita kyllä. Homma on kuitenkin aika levällään ja jo kesäkuussa Singaporessa oli puhetta että näitä oltaisi hieman yhdistämässä, ehkäpä nyt nähdään hieman enemmän äksöniä.

Uhkailevat että kehittäjien merkitys dokumentaatiossa, sen julkituonnissa jne kasvaisi. Toivottavasti. Nyt ollaan kuitenkin tekemässä yhtenäistämistä ulkoasullisesti ja muutenkin, jotta nämä kaikki osiot tuntuisivat enemmän Forum Nokialta, eikä vain satunnaisilta osilta. Vlogging ja podcasting -tuet myös kun siirtyvät ouppensorsa-alustaan nykyisestä.

Etusivu on tietysti portskaalityyppinen, siinä näytetään uusimmat videot, podcastit, wikiartikkelit jne. Eli siis jopa hyödyllinen portskaali. Näytti olevan paikka Daily Cartoonillekin, toivottavasti ei mitään tylsää kamaa.

Foorumi ja wiki jne toimivat samalla alustalla kuin aina ennenkin, joten niissä ei muutosta. Foorumille olisi ehkä kaivannut hieman jotain paranusta, mutta meneehän se noinkin. Haku ainakin voisi toimia paremmin.

Blogien vähäinen suosio selittynee silläkin, että aika monella on omia sivustojaan, kuten minullakin tämä. Ei siinä sitten välttämättä jaksa kopioida (ja ehkä jopa kääntää toiselle kielelle) samoja höpinöitä moneen paikkaan. Tällaisia ominaisuuksia ollaan tutkimassa ja ehdotuksia otettiin vastaan mieluusti. Tietysti ensimmäisenä on hyvä saada ulos perustoiminnot eikä yrittää saada kaikkea kerralla.

Statistiikkoja ollaan saamassa, mutta fiksuna firmana Nokia ei salli Google Analyticsin käyttöä koska se antaa liikaa informaatiota Googlelle. Vielä kun useammat ymmärtäisivät tämän.

Yksi kommentti tuli siitä että ulkoasu näyttää niin tylsältä ja muuttumattomalta. Keskustelujen pitäisi olla alati muuttuvia ja flässiä ja hip ja hop ja pop (ainakin herkkusienet tietävät kuka on kyseessä), mutta yllättäen kaikki muut olivat täysin eri mieltä. Viimeinen kommentti summasi kaiken: kyseessä on työkalu, josta pitää löytyä tietoa. Sen ei tarvitse olla nätti, kaikki liikkuva vain vie huomion muualle (itsekin tämän sanoin heti ensimmäisenä) ja jos sivuja voi kustomoida, ei pian osaakaan etsiä sitä oikeaa tietoa jos pitää auttaa jotakuta ja sivusto on ihan erilainen.

Yksi tärkeä asia on myös tietolähteiden vähentäminen. Nythän tietoa voi olla Forum Nokian ladattavissa tiedostoissa, helpeissä, wikissä, keskusteluissa, blogeissa jne. Pitäisi vähentää määrää ja yhtenäistää tavaraa.

Suunnitteilla on C++ Developers' Library, jossa kaikki data olisi vepissä eikä kasana PDF-dokuja. Myöskin tulossa joskus olisi sitten Java, Web ja Flash -kirjastot. Hyvä idea. Ja linkkauksia eestaas kunhan moisia saadaan tehtyä.

Työtä tehdään myös sen eteen että saataisi yhdistettyä nykyiset API-helpit. Tällä hetkelläkän S60 SDKiden mukana tulee kaksi "päähelppiä", toisessa on Symbianin dokumentaatio ja toisessa on S60-spesifinen dokumentaatio. Mutta ongelma on se, että molemmista pitää hakea jos ei tiedä kummassa tieto on ja koska Nokia muokkaa myös Symbianin luomia osioita, kaikki Symbian-dokumentaation mukaiset asiat eivät toimi eivätkä välttämättä edes käänny. Tämän yhtenäistäminen kuitenkin vie kauan eikä tapahdu ainakaan ennen ensi kesää, jos sittenkään. Mutta hyvä että asia on huomioitu ja parannusta tulee.

Technical Library on siirretty Wikiin. Tällä on saatu kommentointimahdollisuus, voi raportoida ongelmia helpommin jne. Ihan hyvä idea kyllä.

Myös haku ulotetaan löytämään tietoa yhteisösivuilta, jotta tieto oikeasti löytyykin. Haku onkin ollut aikamoinen ongelma monille, joten ovat käyttäneet muita hakuja kuin FN:n omaa. Ja API-dokumentaatio tulee myös devlibin mukana haun yhteyteen. Jippii!

Uudenlainen eLearning-systeemi on myös tulossa jotta voidaan toimittaa parempaa itseopiskelumateriaalia. Sitä pitää tutkia myöhemmin.

Ehdotin myös vaihtoehtoa jossa blogi toimisikin wikin päällä siten että kun laittaa kirjoituksen kategoriaan Blog, sivua ei saisi editoida kuin sen luonut henkilö. Silti olisi kommentointi jne ja tieto olisi yhdessä paikassa. Mutta ei välttämättä sovi kaikkeen.

Mutta hyvään suuntaan tässäkin ollaan menossa. Kestää vain kauan kun tavaraa on niin paljon.

Comments (2) | Comment

Sysopen Digia teki Linux-puhelimen / Sysopen Digia Made a Linux Phone

15.10.2007 16.16 - mobiili 

Nyt sitten kuuma uutinen on olevinaan se, että Sysopen Digia teki Linux-kännykän. Itsekin sanovat että on vain testailua ja vääntelyä, mutta jos joku haluaa, siinä on. Tekivät näköjään homman turvallisesti tuplaprossuna: yksi prossu ajaa Linuxia ja hommeleita ja itse GSM-piiri on erillinen yksikkö. Tämä todennäköisesti antaa mahdollisuuden pysyä turvallisesti erossa verkkoprotokollien parametreista ja muista joita ei kovin mielellään anna softavääntäjien sorkkia.

Tutkin tänään juuri Openmokon tilannetta. Kiinnostaisi hankkia moinen leikkikaluksi, mutta varoittivat että on vielä ihan raakile eikä sillä voi edes soittaa puheluita, lähetellä SMSiä tai käyttää GPRS:ää. Eikä sisäänpäinkään tule mittään. Joten ei tuo nyt oikein kannata. Hinta olisi kyllä järkevä ihan perusvääntäjillekin ($300/puhelin tai $450/devkitti jossa enemmän rautaa ja kamaa).

Itse olen miettinyt sitäkin että miksi firmat eivät kiinnostu Linux-puhelimista. Lisensointi on iso ongelma, pelkästään työpöydälläkin jo on kauhea tappelu kun näytönohjainajureita halutaan tehdä suljetulla sorsalla ja kuinka se on tuhmaa ja vaikka mitä. Miksei oteta BSD:tä? NetBSD toimii (kuten sanonta kuuluu) vaikka leivänpaahtimessa, toimii nätisti kyllä noissa ARM-pohjaisissa laitteissakin. Ja samat UI-kirjastot ja softat saa sinnekin kun kuitenkin pitkälti samat kirjastot on olemassa. Ja ei olisi mitään lisenssiongelmia. Applekin tajusi tämän aikoinaan.

Mutta aika näyttää. Linux on kai niin (media)seksikäs ettei jollain BSD:llä saisi mitään näkyvyyttä.

The hot topic right now is trying to be the news about Sysopen Digia's Linux phone. They themselves said that it's just a test board for them and not a product, but if someone is interested, it can be a product. They took the safe route and they use a dual processing system: one processor will run Linux and other things and the GSM mofule is separate. This probably will allow them to restrict the access to e.g. the timing parameters for the network etc. These settings shouldn't be changed by software developers.

I was just checking out the status of the Openmoko thingy. I'd be very interested in acquiring that as a plaything, but they are warning people about it being totally pre-alpha. You can't call, can't send SMSs, no GPRS etc. And no incoming stuff either. So it's not that reasonable platform at the moment. The pricing is quite affordable ($300/phone or $450 for a devkit with a little more hw and other stuff).

I have also wondered why companies aren't that interested in Linux phones. Licensing is a big problem, you can easily see the problems and battles people are having on the desktop. Display drivers should be open source and nothing must be closed etc. So why not BSD? Like the saying goes, you can install NetBSD even into your toaster. And it works fine on ARM based hardware. And we'd have the same UI libraries and applications as we'd have on Linux since the basic libraries are basically the same. And there would be no licensing problems. Even Apple realized this.

But time will tell. Linux is probably so (media) sexy that using some BSD wouldn't get any visibility.

Comment

iPod Touch + Nano

15.10.2007 14.37 - mobiili 

Kävin tuossa myös Apple Storessa Regent Streetillä katselemassa menoa. iPod Touch oli tietysti hypisteltävä ja olihan se ihan ookoo. Itseäni ärsyttää vain yksi nappi, haluaisi enemmän toimintovaihtoehtoja mutta meneehän se noinkin. Selain oli pirteä ja toimiva, skrollaus sormilla vetämällä toimi melkein aina, välillä tuntui ettei se tajunnut mitä halusin jos vedin nopeasti kuvan päältä. Selain antaa myös skrollata sivun ohi ja sivu pompahtaa kuin jousen vetämänä takaisin. Toisaalta turha karkki, mutta toisaalta ihan hyvä palaute siitä että sivu tosiaan loppuu tähän (skrollipalkkeja kun ei tainnut olla joten ei mistään muuten näe minkä kokoinen sivu on).

iPod Nano näytti kuvissa karsealta mutta itse hypisteltynä vaikutti ihan kivalta ja pirteältä vehkeeltä. Cover Flow pyörii nätisti ja muutenkin käyttöliittymä on mukavampi. Sama liittymä tuntui olevan Classicissa, joten nyt olisi paljon kivempi säätää tähtiä tai muita. En vain vielä tiedä raaskinko Classicia hankkia :P Rulla muuten ei ollut enää sileä, joten se tuntui paljon paremmalta hieman karhennettuna.

Muuten Apple Store oli aika mielenkiintoinen. Siellä on Genius-palvelu, jossa voit varata ajan ja mennä oman laitteesi kanssa saamaan opetusta. Palvelu oli todella suosittu: neljän aikaan päivällä itse mäkkipuoli sanoi että ei ole tilaa enää, iPod-puoli sanoi että seuraava vapaa aika arviolta kahdeksan jälkeen. Että kysyntää on ja molemmilla puolilla kuitenkin oli 6-8 henkilöä töissä.

I visited the Apple Store on Regent Street to see what's going on. iPod Touch was naturally there to fondle and it felt ok. A little annoying is the one button, I'd like to have more actions available but it's ok. The browser was quite responsive and functional, scrolling worked nicely with sliding fingers over the screen. Sometimes though the device was confused whether I wanted to scroll or click a link, so it didn't do anything. The browser allows you to scroll beyond the page borders and the view bounces back like being pulled by a string. On one hand a bit bells and whistles, but also a good feedback that the page ends here (IIRC there were no scrollbars or anything to show how big the page is).

The iPod Nano looked horrible in pictures but when I fondled it myself it felt ok. Cover Flow worked smoothly and the UI was quite much better. The same UI seemed to be in the Classic version, so now it would be so much more comfortable to set the ratings etc. I just don't know if I'll get it a Classic, it's quite expensive. The wheel wasn't smooth, by the way. It felt a lot better with a little texture on it.

Otherwise the store was quite interesting. They have a Genius service where you can book a helper and take your equipment there for advice. The service is very popular. Around 4PM the mac side had no available times and the iPod side had the next opening at around 8PM. And there were 6-8 service personnel on either side.

Comments (1) | Comment

Muutoksia Symbian Signed -prosessiin / Changes In Symbian Signed Process

15.10.2007 13.35 - mobiili 

Nyt on tulossa tämän vuoden aikana muutoksia Symbian Signed -prosessiin, Risto Helin esittelemässä. Kovasti lupailtiin että piilokustannukset poistetaan ja vähemmän byrokratiaa. Myöskin enemmän kapoja olisi käytettävissä ja - mikä hurjaa - sertifiointi ilman kolmannen osapuolen testiä :O

User Grantable (oi että inhoan tätä termiä kun se ei tarkoita sitä mitä pitäisi) ovat LocalServices, ReadUserData, WriteUserData, NetworkServices, UserEnvironment. S60 3.2:ssa Location tulee myös mukaan, woohoo. Eli parin vuoden päästä jopa onnistuu tämäkin.

Muuten jos haluaa SwEvent, ProtServ, TrustedUI, PowerMgmt, SurroundingsDD, ReadDeviceData, WriteDeviceData, pitää testata.

Nyt on tulossa Open Signed without Publisher ID, jossa voi yhteen laitteeseen saada nuo 8 lisäkapaa. Senkun lähettää SIS-tiedoston ja se tulee takaisin allekirjoitettuna.

Jos oikeasti tarvitsee CommDD, DiskAdmin, MultimediaDD tai NetworkControl, sitten pitää mennä Open Signed with Publisher ID. Ei tarvitse selittää miksi haluaa noita, ne saa aina yhteen laitteeseen.

DRM, AllFiles, TCB tulee vieläkin olemaan vain laitevalmistajan myönnettävissä.

Tulossa on myös Express Signed, joka on nopea prosessi. Siinä testauksen voi tehdä itse ja sillä saa nuo 13 kapaa. Certified Signed tulee olemaan nykyinen Symbian Signed, eli muut testaavat ja saat 17 kapaa. Ja Symbian Signed for Nokia sisältää testauksen ja myös nuo kolme viimeistä kapaa.

Testivaatimuksia on selkeytetty ja yksinkertaistettu, jotta oikeasti onnistuukin testaus itse. On myös lisätty vaatimuksia näyttövaatimuksille, eli jos oikeasti sanot "tää toimii kaikissa 3rd edeissä", se testataan kaikissa ja sen pitää toimia kaikilla näytöillä jne. E90:hän voi aiheuttaa ongelmia joillekin kun on kaksi näyttöä eri resoluutioila jne.

Itse kapoihin ei tule mitään muutoksia, eli vieläkin jos laitat NetworkServices, käyttäjälle sanotaan notta "tää voi sitten soittaa puheluita tai käyttää verkkoa" ja käyttäjähän voi huolestua että ei hän halua että softa tekee puheluita. Eli tämä pitkään valittamani kapojen typeryys.

Publisher ID:n hankkimalla voi hakea max 1000 laitteessa toimivan sertin, joka on voimassa 3 vuotta. Aiemmin raja taisi olla 100 laitetta ja aikaraja oli puoli vuotta. Eli joillekin tämäkin voi riittää saamaan softat asiakkaille. Ei testausta, ei mitään.

Express Signed tuo nyt sitten sen suurimman uutuuden. Tarvitaan TC Publisher ID (~$200, Verisignin ei käy!) ja jokainen allekirjoitus on $20/kerta. Eli nyt oikeasti voi järkevällä hinnalla hoitaa lopullisen softan pihalle. Näistä itsetestatuista softista otetaan silloin tällöin joitain testaukseen (joka ei maksa mitään, raha otetaan noista parinkympin jutuista) ja tulokset julkistetaan. Eli jos et testaa, tulokset sanovat hyihyi ja jos rike on kovin pieni, saattavat vain mainita että voisitko korjata. Mutta jos teet jotain oikein tuhmaa, sitten Nokia voi tehdä myös tuhmia asioita. Eli vaikuttaa hyvältä.

Certified Signed sitten on "normaali" testaus ulkopuolisten taholta. NSTL: Fast Track on mahdollinen, jolloin saat testauksen päivässä. Normaalisti noin viikossa hoituu homma. Publisher ID taas TC:ltä tarvitaan ja saadaan nuo 17 kapaa käyttöön.

Symbian Signed for Nokia sisältää sitten nuo kolme isointa kapaa. Normaali testaus, sertifiointi jne kuiten edellisessäkin. Mutta ei Fast Trackia olemassa. Ja tietysti hyvin tarkasti katsotaan miksi haluat AllFiles, TCB tai DRM-kapan. Ja tämä on Invitation Only, koska sivustolla on myös prototyyppilaitteisiin liittyvää asiaa. Jotta saa kutsun tuonne, pitää pyytää näitä kolmea kapaa (tai jotain niistä, ei kaikkia ole pakko). Sen jälkeen Nokia tutkii firman, miksi näitä tarvitaan jne. Tilinpäätöksiä, strategiatietoja ja vaikka mitä voidaan kysellä. DRM on iso juttu ja aiheuttaa paljon tällaisia asioita. Eli "kutsu" on vähän väärä sana kun itse pyydät päästä sinne.

Forum Nokiassa on uusi Power Management -osio, jossa kerrotaan suosituksia tämän osalta. Kannattaa käydä tutustumassa.

Kaikki nämä muutokset ovat Symbian-laajuisia (paitsi tietysti SS for Nokia), eli jos kehität UIQille tai mille tahansa Symbian-alustalle, samat muutokset tulevat. Tällä hetkellä ei kylläkään ole tarkkaa päivää milloin nämä muutokset tulevat voimaan. Mutta luultavasti joulukuussa ainakin Express Signed, muut sen jälkeen. Tekevät kovasti testausta nyt tälle prosessille jotta toimisi varmasti.

Niin ja jos ei tullut tästä pitkästä höpinästä selväksi: enää et voi itse allekirjoittaa devcertillä softia omalle luurillesi. Eli jos aiemmin teit softaa ja sinulla oli vaikka viisi testaajaa, pystyit hakemaan viisi sertiä ja allekirjoittamaan jokaiselle puhelimelle oman paketin 13 kapalla. Mutta nyt ei onnistu vaan homma pitää hoitaa webitse, vastaus tulee maililla ja paketti ladataan webistä. Hankalaa ja tappaa harrastelijat helposti.

There are lots of changes coming during this year to the Symbian Signed process. Risto Helin is explaining this for us currently. Lots of promises to remove the hidden costs and bureaucracy. Also more capabilities should be usable with less hassle. And the most radical thing: certification without third party testing house :O

User Grantable (oh how I hate that term since it doesn't mean what it should) capabilities are LocalServices, ReadUserData, WriteUserData, NetworkServices, UserEnvironment. In S60 3.2 also Location will be available, woohoo. So after a couple of years we'll be able to use that.

Otherwise if you need SwEvent, ProtServ, TrustedUI, PowerMgmt, SurroundingsDD, ReadDeviceData, WriteDeviceData you have to get the application tested.

The upcoming Open Signed without Publisher ID allows you to get these additional capabilities for a single device. Just send a SIS file via web and it'll come back signed.

If you really need CommDD, DiskAdmin, MultimediaDD or NetworkControl, you have to go through Open Signed with Publisher ID. You don't have to explain anything, you'lle get them for your device.

DRM, AllFiles and TCB will still be given by the device manufacturer.

Also coming soon is Express Signed, which is a fast track process. The testing is done by yourself and you get these 13 capabilities. Certified Signed will be the name for the current Symbian Signed, i.e. others will test and you'll get 17 capabilities. Symbian Signed for Nokia will include testing and you can get the three last capabilities.

The test requirements are clearer than before so that you really can do the testing yourself. There are also some new display requirements, so if you state that your application works in every 3rd edition device, it will be tested on all of them and it must work with all display configurations. E90 may cause problems with different resolution displays etc.

The capabilities themselves won't be changed, so still if you state NetworkServices, the user is shown that "the application can make calls or use network" and the user might be quite alarmed that they won't want to allow the application to make calls. So the thing I've been complaining about for a long time is still there.

By getting a Publisher ID you can request a certificate for a maximum of 1000 devices and is valid for 3 years. Previously the limit was 100 devices and 6 months (IIRC). So for some people even this might be enough to get the application out to customers. No testing, nothing.

The biggest new thing is Express Signed. You need the TC Publisher ID (~$200, Verisign ID can't be used!) and every signing is $20. So now you can really get your application signed at a reasonable price. A random application is taken into testing from time to time (doesn't cost anything, the price is paid by the $20 signing events) and results are published. So if you don't test, the results say no-no and if the problem is tiny, they'll just mention that you should fix them in the next version. But if you do something really nasty, Nokia might also be nasty. So this sounds very good.

Certified Signed is the "normal" testing by testing houses. NSTL: Fast Track is available and you'll get the testing done in a day. Normally testing takes less than a week. You need the TC Publisher ID and you'll get the 17 capabilities.

Symbian Signed for Nokia will include the three last capabilities. Normal testing, certification etc like in the previous one. But no Fast Track. And naturally you have to give valid reasons why you need the AllFiles, TCB or DRM capability. And this is Invitation Only, because the site has some information about prototype devices etc. To get an invitation you have to request some or all of these three capabilities. Then Nokia will check out your company, why they are needed etc. Financial statements, strategy information etc might be needed. DRM is a big thing and causes a lot of this kind of inquiry. So "invitation" is a bit wrong word since you have to apply.

Forum Nokia has a new Power Management section which includes recommendations of these things. You may want to check it out.

All these changes are Symbian-wide (except for the SS for Nokia), so if you develop for UIQ or any other Symbian platform, the same changes apply. A date is not available at the moment when these changes are going to happen. Express Signed will probably be available in December, others after that. Symbian is doing a lot of beta testing so that the processes will work.

And if you haven't understood from this long babble: no more can you self sign software with a developer certificate for your own phone. So if you previously developed an application and had e.g. five testers you could retrieve certificates for all those and sign the apps yourself with the 13 capabilities. But no more, you have to do it via web, wait for the email response and then download the package. Awkward and will easily destroy hobbyists.

Comment

Linux + Nokia + Open Source = MAEMO

15.10.2007 12.13 - mobiili 

Tänään puhutaan ensin Maemosta. Kaikkihan tietysti tietävät että se on Nokian Internet Tablet -laitteissa pyöritettävä alusta. Alusta perustuu Linuxiin ja Gnome-projektin palikoihin, joten aika moni osaa jo kehittää sovelluksia sille. Ainut mitä pitää opetella on muutamat UI-asiat.

Markkinatutkimus on osoittanut, että aika moni ei halua isoa multimediahärpätinpuhelinta (kuten N95), vaan hankkivat pienemmän kivan puhelimen ja surffaavat, postailevat jne Internet Tabletilla. Onhan se helpompi jättää kotiin jos ei tarvitse kun lähtee maailmalle.

Itse en ola näitä kokeillut vielä, mutta halu olisi hankkia moinen. Tietysti hieman mietityttää kannattaako hankkia N800 vai odottaa seuraavaa (kun nyt huhuillaan N900:sta jne). Näkee mitä nyt tekee.

4.0 Chinook on betassa ja siinä tulee virallisesti C++-kytkökset kehitykseen. Tämä itselleni ainakin kuulostaa hyvältä kun mieluummin väännän C++:aa kuin C:tä. Python löytyy muitten tekemänä, tulossa viralliseksi 2008 ja Gecko on tulossa myös 2008. Näyttäisi Monokin olevan tulossa, mikä olisi vallan pop minulle, jos toimii tehokkaasti. Ja miksei toimisi, sehän on .NETiä ;)

Ja myönsivät kiltisti että ampuvat itseään jalkaan kun eivät tue 770:lla uusia versioita, joten pitää tehdä kaksi eri softaa jos aikoo tukea 770:a ja N800:aa. Ja 4.0 Chinook tietysti taas rikkoo jonkin verran apeja kun tullaan lähemmäs oikeaa GTK+:aa eikä meidän-oma-hurjasti-pätsätty-versio ole enää käytössä. 770:aanhan ei ole esim Flash 9:ä jota jotkut käyttävät kovasti eikä läheskään uusimpia käyttisversioita.

Uuden laitteen tulosta ei sanottu varmuutta, mutta jos sellainen tulee, myös tullee developer program, jossa voi hakea alennusta laitten hintaan jos on ouppensorsakehittäjä. Näkee sitten kunjos uusi laite tulee. N900:stahan on reippaasti huhuja liikkeellä jo. Ainakin WiMax-tuki on ensi vuonna saatavilla, on sitten N800 tai NNext.

Mutta pitääpä katsoa josko moisen laitteen jostain saisi hankittua sopivaan hintaan ja vähän leikittyä. Ehkä pitää vähän vokotella Nokialaisia... ;)

Comment

Selain päivittymässä ja vähän Navteqia

14.10.2007 20.01 - mobiili 

Ookoo, ensimmäisen päivän pari sessiota takana. Oli puhetta Mapping & Navigation Frameworkista ja Web Widgeteistä. Jälkimmäinen oli aika tylsää alkuselityksen jälkeen kun esiteltiin veppitekniikalla widgettien tekoa ja esimerkeissä oli vähän perusteetkin pielessä. Mutta enihuu.

Ensimmäisessä osiossa vasta tajusin, että tämän takiahan se Navteq ostettiin. Nimittäin Nokia on aiemminkin jo puhunut siitä, että kartta-alustaa (Nokia Maps/Smart2Go) tarjottaisi kolmansillekin osapuolille. Mutta tekijänoikeus/lisensointijutut ovat vähän auki. Nyt selvisi vähän lisää.

Nyt Nokia on tuomassa tuon MNF:n julki ja sen avulla voi esittää karttoja, reitittää jne "providerien" kautta. Kyllä, monikko. Ja ei, et voi tehdä omaa. Luonnollisesti kysyin Nokian edustajalta onko mahdollista tehdä omaa implementaatiota kun kerran APIssakin on funktiot providerien enumerointiin jne. "Öö, ehkä ja ei, vielä ei puhuta mutta miksi ihmeessä kukaan sellaista haluaisi tehdä?" Mainitsin että itse voisin tarjota saman rajapinnan kautta omaa karttaprovideriani geokoodauksineen Suomeen ja toisaalta mainittiin myös Google Maps. Mutta ei, ei ole tulossa. Eli taas näytetään kiinnostusta herättävää asiaa ja sitten lyödään näpeille sanoen "hyi, et saa."

Selkeästi siis Navteq-kauppa oli tähänkin liittyvä. Nyt voidaan tarjota omaa kartta-aineistoa (eihän se alunperin omaa ole, mutta ei ole enempää välikäsiä) omilla lisenssiehdoilla. Ja lisenssiehdot ovat näillä näkymin seuraavat: ilmaissoftat saavat käyttää ilmaiseksi. Ilmaissoftissa ei saa olla mitään mainoksia, ei epäsuoria tuloja, ei mitään. Kaupalliset softat maksavat per käyttöönotettu softa. Eli trialeja saa jakaa ja sitten kun softa oikeasti otetaan käyttöön, maksetaan. Ja maksu on 1-2 euroa per softa. Ostettavissa todennäköisesti 1000, 2000 ja 5000 lisenssin paloissa.

Fleet Tracking -tyylisiä sovelluksia ei saa tehdä ellei tehdä vain laajennosta olemassaoleviin järjestelmiin. Tähän ei oikein selkeää syytä saatu miksi näin, mutta kai siinä joku hyvä syy on että se rajataan ulos.

Enihuu. Tuon avulla voi sitten tehdä geokoodausta, näyttää POIta kartalla, antaa valita paikan kartalta jne. Ja tämä joko erillisessä softassa tai oman softan näkymänä. Ja ei, tällä hetkellä ei saa mitenkään kontrollina että voisit omia valikoita tehdä. AIW (joku applikaatioiden välinen tiedonvaihto) on tulossa S60 3.2:ssa ja sillä voi tehdä jotain pientä. Eli typerää. Ai niin, on sentään tulossa ehkä kai mahdollisesti sellainen ominaisuus että voit pyytää kartasta bitmapin tietystä kohdasta ja sitä sitten näyttää omassa softassa. Whoa!

Tuki tulee olemaan S60 3.0, 3.1, 3.2 ja siitä eteenpäin. 3.2 tukee AIW:tä ja kaikkea muutakin, 3.1:een AIW:n saa virittämällä, 3.0:aan ei edes tule. Mutta itse kartta/navigointijutut toimii 3.0:sta lähtien. Joka lienee hyvä uutinen niille jotka ovat tuskailleet esim N80:n ja Nokia Mapsin kanssa. Mutta en huomannut kysyä tuleeko myös E-sarjaan jne.

Niin ja jos haluat tehdä softan joka näyttää reitin ja opastaa, sitten tietysti käyttäjän pitää ostaa Nokia Mapsiin reititystuki. Eli Nokia saa rahaa kaikesta mahdollisesta. Tietysti.

Web Widgetit sitten olivatkin aika tylsiä. Applelta "lainattu" paljon tavaraa, myös idioottimaisen typerät plist-tiedostot joista olen jo aiemmin valittanut. Ei mitään uutta eikä ihmeellistä näissä. Asentuvat kuten softat (vaikka ovat vain zippipaketteja joissa tietyt tiedostot), näkyvät kuin softat, poistuvat kuin softat. Ja ovat vain selaimessa pyöriviä sivuja jotka voivat kysyä muistinvaraustietoja ja muita sellaisia turhuuksia. Mutta AJAX jne kaikki mitä tuossa 3.2:n selaimessa on toimivat. Ihan ookoo, mutta aika tylsää katsella vääntöä tunti. Ja näytti jotenkin tyhmältä että nämä widgetit ovat vain applikaatioita muiden joukossa. Koko ruudun vievät jne.

Mutta tuki Widgeteille on tulossa hyvin varmasti ainakin 3.1-laitteille ja mahdollisesti 3.0:lle. Ja mitäs tämä tarkoittaa? Sitä että 3rd edin vanhemmatkin laitteet saisivat uusimman selaimen, vihdoinkin!

Mutta älkää pidättäkö hengitystänne. Ei se vielä hetkeen tule.

Ai niin, Nokia myös hehkutti että S60 on ensimmäinen mobiilialusta jolla on tollaset hienot widgetit. Taisivat unohtaa että iPhone on jo kaupoissa, S60 3.2 on tulossa joskus aikaisintaan kai vuoden päästä tai jotain. Että onnea vaan.

Että sellaista ensimmäisenä päivänä. Pian lähdetään porukalla iltaa viettämään, huomenna sitten enemmän asiaa. Raportoin lisää sitten.

Comments (1) | Comment

Pieni ero hotelleissa... / Small Difference Between Hotels

13.10.2007 17.03 - matkustus 

PA120097.JPGPA130020.JPG

Tässä pari kuvaa hotelleista. Toinen on 2 tähden hotelli Euro Lodge Clapham ja toinen Hilton Canary Wharf. Voitte arvata kumpi on kumpi ja kumpi on parempi :) En suosittele huonompaa kenellekään, sen verran kauheat tilat.

Here's a couple of photos of my hotels in London. One is a 2 star hotel Euro Lodge Clapham and the other is Hilton Canary Wharf. You may guess which is which and which is better :) I don't recommend the worse to anyone, it was quite awful.

Comment

Lontoon ensikokemukset

12.10.2007 15.59 - matkustus 

Taalla sita ollaan (kuten aeaekkoesten puutteesta voi huomata) Lontoossa, tarkemmin Piccadilly Circusissa. Piti tulla oikein intterveppikahvilaan kun ei loytynyt heti ilmaista WLAN-pistetta, eika juuri maksullisiakaan. Punnan tunti ei paata huimaa tassa nettailussa.

Matka oli kylla vasyttava. Oletin etta paasisi suht jarkevaan aikaan hotellille, mutta kun lento oli Stanstedtiin ja hotelli Claphamissa niin siinahan sitten halpaillessa meni 20 minuuttia odotellessa bussia, 80 minuuttia bussissa, sitten parilla metrolla etelaan ja pienen kavelyn jalkeen olin hotellilla. Ja kello oli jo yhdentoista tienoilla.

Hotelli on halpiskamaa, (kahden tahden, mutta on-suite suihku jne), laitan kuvia kunhan saan oman koneen verkkoon. Huone on n. nelja neliometria (mukaanlukien se kylpyhuone), ylin kerros ja pienesta ikkunasta nakyy viereisen talon tiiliseina. Ja aamupalana oli pari viipaletta paahtoleipaa. Mutta meneehan tama nain pari yota kunnes paasee Hiltoniin. Siella lienee hieman eri taso :)

Olen yllattynyt sinansa hintatasosta, kaikki sanoivat etta kallis, melkeinpa siten etta voit vaihtaa 1 EUR = 1 GBP. Mutta ainakin kolmioleivat ovat edullisia (2 puntaa iso runsaalla taytteella), musiikkiDVDita saa yhdeksalla punnalla jne. Eli aika samaa tasoa ellei edullisempaakin kuin Suomessa. Paikallisliikenne sitten maksaakin hunajaa satunnaiskayttajalle. 4 puntaa yhdesta matkasta on hurjasti, paivalippu maksaa hitusen yli 5 puntaa (alueet 1-4, 0930 - 0430). Ja metrot ovat matalia monesti, jos ei istumaan paase, on paa vinossa. Mutta kulkevat nopsasti ja ihan hyvin tuolla osaa suunnistaa kun on piskuinen metrokartta mukana.

Ensimmaisena tanaan suunnistin luonnonhistorialliseen museoon, josta sain ehka puolet tai kolmanneksen kierrettya yli tunnissa, sitten paatin lahtea vahan ulkoilemaan. Paikka oli kylla ihan hieno, paljon fossiileja, taytettyja elaimia ja vahan nuoremmalle vaelle suunnattuja esityksia maankuoren liikkeista ja vaikka mista.

Sitten kavelinkin Harrodsille, joka oli aika monipuolinen ja hieno paikka. En mitaan ostellut kun ei ollut sopivaa tavaraa (pistokeadapteri 20 puntaa, ei kiitos!). Televisioita oli laidasta laitaan naytilla myos, kallein taisi olla Sharpin 65" plasma ~11000 puntaa. Mutta olihan se ihan katsottava.

Pian pitaisi sitten hankkiakin se pistokeadapteri jostain jarkevaan hintaan etta saa lapparin ja kannyn ladattua, kanny varmaan jo sammunut. Ja syomista voisi napata, naytti olevan ihan kiva kiinalainen buffet viidella punnalla tuossa lahella. Nakee nyt mihin paatyy.

Ja iltaohjelmasta ei viela mitaan tietoa, ei valttamatta jaksa lahte klubbailemaan yksinaan, mutta katsoo nyt.

Comments (4) | Comment

Haluatko ilmaisia soittoääniä puhelimeesi?

10.10.2007 21.26 - musiikki web 

Olenpas tänään ilkeä ja mainitsen pienen mokan. Esimerkiksi Hesarin musiikkilataamon tehnyt ruotsalaisfirma on jättänyt pienen takaoven sivustoille. Jos haluaa puolen minuutin pätkiä soittoääniksi biiseistä, senkun menee lataamaan.

Helpoin latailtava on latauslista, joka on XML-formaatissa. Sieltä vain napsimaan suorat linkit mp3-tiedostoihin kyseisistä biiseistä (siis 30s esikuunteluversio).

Jos taas ei top-10 kiinnosta, sitten menee vain hakemaan itse lataamosta artisteja tai biisejä, hötömölökoodi esiin ja sieltä etsimään JavaScript-metodikutsua OpenPlayer, jolle annetaan parametrien joukossa clip-parametrilla suora URL myöskin esikuuntelubiisiin.

Että siitä vaan latailemaan ja katsomaan miten kauan menee että "aukko" tukitaan. Levy-yhtiöt tuskin innostuvat asiasta.

Comment

Jaiku, Google ja Nokia

10.10.2007 12.45 - mobiili 

Google sitten osti Jaikun. Onnea "pojille" menestyksestä minunkin puolestani. Mutta mielenkiintoista on tämä kauhea uutis- ja spekulaatiovyöry joka tästä kaupasta sai alkunsa.

Talouselämä otsikoikin jo Vapise Nokia, Google osti Jaikun. Eli pitävät tätä niin isona asiana, että Nokiankin pitäisi pelätä. Hieman ihmetyttää. Ja kirjoittavat jopa näin rankasti: "Ostos liittyy Googlen suunnitelmaan kehittää oma kännyköiden käyttöjärjestelmä. Nokia saa Googlesta kovan kilpailijan." Jahas, onko Google moisenkin jo paljastanut tekevänsä? Spekulaatiotahan on, mutta se on eri asia. Ja pitäisikö Nokian muka pelätä tällaisen takia?

Kommentoivat myös "Nokia osti jättikaupalla karttayhtiö Navteqin ... Google vastaa hyökkäämällä ja ostamalla Jaikun." Ihanko luulevat että parissa päivässä Google vetää neuvottelut läpi kun saa kuulla Nokian ostoksista? Jospa nyt ei ihan.

Taloussanomat taas otsikoi Googlen maajohtaja tyytyväinen Jaiku-kauppaan ja sanoo jopa "Hänen [maajohtaja Kokon] mukaansa on mahdollista, että tämä kauppa on vain päänavaus ja Google tekee muitakin kauppoja Suomessa." Tätä en kommentoi itse vielä... ;)

Aika rankkaa spekulaatiota siis on menossa. Ei kylläkään mitään uutta että suomalainen mukamastietävä talous- ja tietotekniikkalehdistö takertuu asioihin ja kuvittelee tietävänsä jotain. Yleensä eivät tiedä, mutta saahan sillä myytyä lehtiä...

Comments (3) | Comment

Lontoo odottaa

09.10.2007 18.16 - matkustus 

Ylihuomenna olisi sitten tarkoitus lennellä Lontooseen. Sunnuntaina ja maanantaina kiusaan Nokiaa, jossain välissä ehkä käydä erään ison firman haastateltavana työn puolesta, mutta pari päivää olisi vapaata oleskeluakin tiedossa. Kenelläkään vinkkejä missä kannattaisi käydä piipahtamassa kun ei tuon pitempään ole kaupungissa kiertelemässä?

Comments (2) | Comment

Nokia ostaa Navteqin

02.10.2007 09.11 - mobiili 

Nonni, nyt sitten Nokia on ostamassa Navteqia. Kuulemma sopii niin hyvin intterveppipalvelupisnekseen. Huoh sanon minä.

Onkohan tässä näkyvissä samantyylinen touhu kuten aikoinaan esimerkiksi MTV3:n kanssa. Aiemminhan MTV3 tuotti omaa ohjelmistoaan ja oli muutenkin ihan oikea TV-kanava. Sitten tuli nettiliittymät ja mobiilihömpät ja vepskaportskaalit ja ohjelmatuotanto myytiin muualle. Ja nyt sitten pääosa hommista onkin veppiportaalia ja rahastusta chateilla ja peleillä, itse TV-toiminta on jäänyt jonnekin taustalle.

Tuntuu tämä Nokian suunnanmuutos vähän samantyyppiseltä. Huomataan, että ei ollakaan se kulman kovin kundi. Ei ollakaan enää tilanteessa jossa sanotaan mitä markkinat haluavat vaan pitäisi kuunnella oikeasti mitä ne haluavat. Mitä sitten tehdään? Muutetaanko tyyliä ja tehdään mitä asiakkaat haluavat? Ei tietenkään. "Kopioidaan" pari suosittua puhelinmallia ja muutetaan strategiaa aivan toisiin asioihin.

Itse mieluummin näkisin Nokian kehittämässä sitä tärkeintä osa-aluetta eli niitä puhelimia. S60-alusta ei ole kehittynyt itsessään mihinkään juuri koskaan. Jos vertaa vaikkapa N95:ttä ja N-Gagea itse ohjelmistollisesti ei eroa välttämättä huomaa, jos jättää värikkäämmät ikonit huomiotta. Tämä kertonee aika paljon. Tungetaan turhia lisäominaisuuksia sisään muttei oikeasti mietitä mitä pitäisi tehdä.

Ehkä mukana on myös palanen Googlea. Halutaan tunkea lonkerot joka suuntaan ja siirtyä perusbisneksestä muualle, mutta ei sitten viitsitä oikeasti tehdä asioita kunnolla vaan vähän sinne päin. Ja luotetaan siihen että kun kansa diggaa niin siinähän se sujuu. Mutta sujuuko ja jos niin kuinka pitkään?

Tämän kaupan valossa ei mikään ihme, että lokakuussa Forum Nokia Developer Dayssa on yhtenä aiheena juurikin LBS-toiminnot Nokian alustoilla. Epäilen vain että mitään oikeasti innovatiivista ei sielläkään tule, vain tätä "on meillä kartat ja softat tässä kännyssä mutta ei niitä nyt ihan noin vaan voi käyttää mut miksi tarviiskaan kun Nokia Maps on pop"-touhua. Mutta toivottavasti yllätyn. Nokia Maps kun on ainakin täällä pääkaupunkiseudulla erittäin surkea navigoimaan ja käyttöliittymästä ei voi edes puhua. On se hyvä että Nokia voi itse allekirjoittaa softat sisään, Nokia Maps ei menisi Symbian Signed -testauksesta edes läpi.

Tulipas pitkästä aikaa taas valitettua, josko sitä taas pääsisi vauhtiin...

Comments (2) | Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu