Symbiatch - maailma on rikki

Sysopen Digia teki Linux-puhelimen / Sysopen Digia Made a Linux Phone

15.10.2007 16.16 - mobiili 

Nyt sitten kuuma uutinen on olevinaan se, että Sysopen Digia teki Linux-kännykän. Itsekin sanovat että on vain testailua ja vääntelyä, mutta jos joku haluaa, siinä on. Tekivät näköjään homman turvallisesti tuplaprossuna: yksi prossu ajaa Linuxia ja hommeleita ja itse GSM-piiri on erillinen yksikkö. Tämä todennäköisesti antaa mahdollisuuden pysyä turvallisesti erossa verkkoprotokollien parametreista ja muista joita ei kovin mielellään anna softavääntäjien sorkkia.

Tutkin tänään juuri Openmokon tilannetta. Kiinnostaisi hankkia moinen leikkikaluksi, mutta varoittivat että on vielä ihan raakile eikä sillä voi edes soittaa puheluita, lähetellä SMSiä tai käyttää GPRS:ää. Eikä sisäänpäinkään tule mittään. Joten ei tuo nyt oikein kannata. Hinta olisi kyllä järkevä ihan perusvääntäjillekin ($300/puhelin tai $450/devkitti jossa enemmän rautaa ja kamaa).

Itse olen miettinyt sitäkin että miksi firmat eivät kiinnostu Linux-puhelimista. Lisensointi on iso ongelma, pelkästään työpöydälläkin jo on kauhea tappelu kun näytönohjainajureita halutaan tehdä suljetulla sorsalla ja kuinka se on tuhmaa ja vaikka mitä. Miksei oteta BSD:tä? NetBSD toimii (kuten sanonta kuuluu) vaikka leivänpaahtimessa, toimii nätisti kyllä noissa ARM-pohjaisissa laitteissakin. Ja samat UI-kirjastot ja softat saa sinnekin kun kuitenkin pitkälti samat kirjastot on olemassa. Ja ei olisi mitään lisenssiongelmia. Applekin tajusi tämän aikoinaan.

Mutta aika näyttää. Linux on kai niin (media)seksikäs ettei jollain BSD:llä saisi mitään näkyvyyttä.

The hot topic right now is trying to be the news about Sysopen Digia's Linux phone. They themselves said that it's just a test board for them and not a product, but if someone is interested, it can be a product. They took the safe route and they use a dual processing system: one processor will run Linux and other things and the GSM mofule is separate. This probably will allow them to restrict the access to e.g. the timing parameters for the network etc. These settings shouldn't be changed by software developers.

I was just checking out the status of the Openmoko thingy. I'd be very interested in acquiring that as a plaything, but they are warning people about it being totally pre-alpha. You can't call, can't send SMSs, no GPRS etc. And no incoming stuff either. So it's not that reasonable platform at the moment. The pricing is quite affordable ($300/phone or $450 for a devkit with a little more hw and other stuff).

I have also wondered why companies aren't that interested in Linux phones. Licensing is a big problem, you can easily see the problems and battles people are having on the desktop. Display drivers should be open source and nothing must be closed etc. So why not BSD? Like the saying goes, you can install NetBSD even into your toaster. And it works fine on ARM based hardware. And we'd have the same UI libraries and applications as we'd have on Linux since the basic libraries are basically the same. And there would be no licensing problems. Even Apple realized this.

But time will tell. Linux is probably so (media) sexy that using some BSD wouldn't get any visibility.

Comment

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu