Symbiatch - maailma on rikki

Nokia lisää muistia / Nokia Increases Memory

27.12.2007 11.54 - mobiili 

Jo pitkään on käyttäjiä vaivannut S60-kännyköissä muistin vähyys, varsinkin kun käyttöjärjestelmä imee nykyään suurimman osan muistista. Hassusti aikoinaan 6260:lla tuli toimeen mukavasti 8 megatavun vapaalla muistilla ja siinä ajeli irkkiä ja sähköposteja ja selainta jne (tietysti selain on yksi kehittynyt osa, joka vie enemmän muistia, mutta silti). Nyt esimerkiksi N95:n alkuversiossa muistia oli 64 megatavua, josta vain 18 megatavua oli käyttäjälle vapaana. Tämähän ei sitten riittänyt mihinkään.

Varsinkin Java-toteutus oli niin surkea että imi muistia kuin sieni (johtuen esimerkiksi siitä että jokainen luokka ladataan muistiin käynnistyksessä, ei vasta kun tarvitaan!). Ja selain oli toinen. Ja kun Symbian 9.x:ssä tapetaan kysymättä softia taustalta jos muisti alkaa vähentyä, ei moniajosta voinut puhuakaan. Ja kovasti käyttäjät huusivat lisämuistia, muistipiirien hinnat kun eivät päätä huimaa eivätkä ole se virtasyöpöin osakaan kännyssä.

Ensin tuli E90 128 megan muistilla. Nyt oli käyttäjän sovelluksille vapaana jopa 80 megaa muistia. Tällä jo tekikin jotain. Sitten tuli N95 8GB ja N95-3 NAM, joissa myös nostettiin muistin määrä 128 megaan. Ja E51. Eli Nokia alkaa tajuta ettei puhelimilla tee mitään jos muistia ei ole tarpeeksi.

N95:n omistajille kylläkin erittäin hyvä asia oli v20-sarjan ohjelmistopäivitys. Siinä tuli on-demand paging käyttöjärjestelmään, joten enää ei latailla kaikkea muistiin heti (paitsi Java-luokat) vaan tarpeen mukaan. Joten pelkkä käyttöjärjestelmän imemä muistimäärä tippui reippaasti ja muistia pitäisi olla vapaana yli 30 megaa. Ja kun kaikki käynnistettävätkin softat vievät vähemmän muistia, muistinlisäys tuntuu vielä isommalta.

Tällaisen päivityksen kun yhdistää 128 megan muistiin, aletaan jo puhua toimivasta ympäristöstä. Ohjelmistot voivat tehdäkin jotain, eikä tarvitse joka tavua viilata koodista. Ei sillä etteikö se olisi silti hyvä, jokainen hukattu tavu on Paha Asia alustasta riippumatta.

Että ehkä 1-2 vuoden päästä kaikissa S60-luureissa on tarpeeksi muistia että voi oikeasti ajaa useampia sovelluksia. Ja toivottavasti joskus tajuavat korjata tuon typerän softien tappamisen taustalta, varsinkin kun se on Symbian Signed -rikkomus jos softa ei kuole taustalta kun käyttis pyytää. Siirräpä siinä vaikka isoa tiedostoa FTP:llä samalla kun luet posteja, FTP-softa vain tapetaan ja se siitä. Hienoa, tätähän halusinkin!

For a long time people have had problems with the size of memory in S60 mobile phones, especially since the OS will hog most of the memory. It's quite funny that with 6260 you could get by with 8MB of free memory while running IRC, email, browser etc (naturally the browser has since evolved and does take more memory, but anywho). Now, for example, in the first N95 edition there was 64MB of RAM of which only 18MB was available for the user. And this wasn't enough by a longshot.

Especially the Java implementation was so crap that it used lots of memory (one reason being that all classes were loaded to memory on startup, not when needed!). And the browser was another. And since Symbian 9.x kills applications from the background without asking when memory runs low you can't really talk about multitasking. And users were screaming for more memory. Memory chips don't cost that much and aren't the most power hungry part of the device.

First came E90 with a 128MB memory. Now the user had even 80MB of memory free for applications. With this you could do something. Then came N95 8GB and N95-3 NAM, which also raised the memory to 128MB. And E51. So finally Nokia is starting to realize that you really can't use the phones without enough memory.

For original N95 owners the help came in the form of the v20 firmware upgrade. It supports on-demand paging which allows the OS not to load everything into memory (except the Java classes) but only when needed. So just the OS's memory requirements dropped drastically. Now there should be at least 30MB of free memory. And when all started applications require less memory, the actual feel of the memory increase is even greater.

This kind of an upgrade combined with 128MB of memory, that's when we're talking about a real working environment. Applications can actually do something and you don't have to check your code for every byte. Not that it isn't good anyway, every byte wasted is a Bad Thing, not depending on the platform.

So maybe after 1-2 years all S60 devices will have enough memory to actually allow the user to multitask. And hopefully someday they'll realize to fix the stupid idiotic background application killing, especially since it's a violation of the Symbian Signed requirements if the application won't allow itself to be killed. Just try to transfer a big file with FTP while reading emails. The FTP transfer is killed and that's that. Exactly what I wanted!

Comments (5) | Comment

Nokia mokasi N810-promon / Nokia Messes Up N810 Promo

27.12.2007 10.38 - mobiili 

Nokia julkisti 12.11.2007 500 onnellista jotka saavat N810-laitteen alennuksella. Tämän tarkoitus oli saada laitteen ympärille kuhinaa, niin kehittäjien kuin teknobloggaajien jne suunnalta. Ainakin osalle lähetettiin alennukseen oikeuttava koodi jo pari päivää tämän jälkeen ja sanottiin että laite on saatavilla "soon" ja lisätietoja tulee. Mutta kaikkihan tiedämme että pian on venyvä käsite.

Tuli sitten 15.12.2007 ja Quim ilmoitti että alennuskoodit tulevat ensi viikolla. Väki oli innoissaan, laitteen voisi ehkä saada lomaksi itselleen ja voisi sitten kehittää, testailla ja kertoilla kokemuksiaan. Mutta eipä hyvin käynyt. Viikko tuli ja meni, nyt ollaan jo seuraavan viikon loppupuolella eikä laitteita voi vieläkään tilata.

Syy ei ole Maemo-tiimin eikä Quimin, mutta on aika ikävää että tässä menetetään se suuri massa joka olisi voinut heti laitteen tultua kauppoihin mainostaa (ja vaikka hypettääkin) ominaisuuksia, kehittää softia eteenpäin jne. Varmasti ainakin suurin osa tuosta 500 henkilön joukosta on ihan kiitollinen alennuksesta, mutta silti odotukset olivat vähän korkeammalla. Nyt joistain tuntuu kuin Nokia haluaisi repiä rahat jokaisesta laitteesta joka vain saadaan kaupassa myytyä täyteen hintaan ja sitten alkuhuuman laannuttua toimitetaan laitteita alennuksella.

Aika moni nyt alennuksen saaneista ei omista N800:aa tai 770:aa, joten eivät pysty tekemään kunnolla kehitystyötä jos haluaisivat. Erittäin ikävää.

Toivottavasti Nokialta joku pian selittää miksi näin kävi ja hoitaa homman kuntoon. Olisi muutenkin mukavaa jos saisi hakea laitteen suoraan Nokian kaupasta eikä tilata postitse netistä, turhaa lisäodottelua monille. Mutta nähdään miten käy.

Nokia released on 12th November the 500 fortunate applicants that will get N810 discount. The point was to get some buzz around the device from developers, technobloggers etc. At least some of the fortunates got the discount code a couple of days after this and the device was said to be available "soon", more information to follow. But we all know that "soon" is quite a relative term.

Then came 15th December and Quim announced that discount codes will arrive next week. People were excited, the device would probably arrive for holidays and they could develop, test and tell others about their experiences. But that didn't go so well. The week came and went, now it's the end of the next week and the codes are not working.

The Maemo team and Quim are not to blame but it's very unfortunate that now we'll miss the mass of people that could have advertised (and even hyped) the device , develop apps etc the moment it came available. Probably major part of the 500 fortunate will be grateful for the discount but the expectations were a bit higher. Now some people feel that Nokia is trying to get every last cent from customers paying the full price and after that provide the devices with discount.

Quite many of the 500 don't own a N800 or 770, so they can't really develop apps, even if they want to. Very unfortunate.

I hope someone at Nokia will soon explain why this happened and take care of the problem. It would also be nice if one could get the device from a Nokia Store so you wouldn't have to wait for it to arrive. But we'll see what happens.

Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu