Symbiatch - maailma on rikki

7710 kädessä

30.04.2005 09.05 - mobiili 

Nyt on Nokia 7710 kädessä, ensikokemukset hieman ristiriitaiset. Tätä puhelintahan ei varmasti myydä miljoonia, hintakin kun on mitä on. Eikä ole tietoa aikooko Nokia ikinä tehdä toista vastaavaa.

Puhelimessa ensimmäisenä pistää silmään hitaahko toiminta. Käynnistys kestää jonkin aikaa, käyttöliittymä piirtyy välillä osissa ruudulle ja antaa aika huonon kuvan puhelimesta. Muuten käyttöliittymä on ihan mukavan näköinen ja hyvin erilainen esimerkiksi Series 60:een nähden. Series 80:n käyttäjille taas liittymä on melko tuttu.

Häiritseviä asioita ovat muunmuassa se, että ohjelmissa on monesti oikeassa reunassa kommunikaattorityyppiset valintapainikkeet (kommukassa neljä, tässä kolme). Puhelimessakin on oikeassa reunassa kolme painiketta, joten voisi olettaa näiden toimivan kuten kommukassa, eli valitsevan näitä valintoja. Turha luulo. Valintoja pitää painaa kosketusnäytöstä, kolme nappia ovat melko turhia. Yksi vaihtaa fonttikokoa (melkein kaikissa ohjelmissa on kolme eri fonttikokoa, jokainen ohjelma muistaa oman fonttikokonsa), yksi tekee mitä milloinkin ja kolmas ei tunnu yleensä tekevän mitään.

Monessa ohjelmassa kaipasi back-nappulaa. Oikean reunan alin nappula näyttää sellaiselta, mutta ei tunnu olevan. Esimerkiksi jos lisäät kalenterimerkintää ja haluatkin peruuttaa sen, ei se onnistu suoraan. Merkintä on jo kalenterissa, joten se pitää poistaa. Erittäin epäloogista. Sama ilmiö esimerkiksi taulukkolaskimessa. Uuden luonti luo samantien muistiin tiedoston, joka pitää poistaa, jos et sitä tarvitsekaan.

Poissa on myöskin Series 60:stä tuttu prosessilistasta ohjelmien tappaminen. Pitämällä sovellusnäppäintä pohjassa tulee lista neljästä viimeksi käytetystä sovelluksesta. Se siitä. Ei enempää, ei voi tappaa, eikä suurimmassa osassa sovelluksia ole poistumisvalintaa. Jäävät sitten taustalle ajoon tai eivät. Samantyylinen siis kuin Motorola MPx220:n Windows Mobile tältä osin.

Näppäin- ja kosketusnäyttölukko menee vakiona päälle automaattisesti, ihan kiva. Mutta näyttö on niin pimeä, ettei näytöstä saanut mitään selvää mitä piti painaa että sai lukon pois. Virtanapin painallus sytyttää valot (kuten yleensäkin Nokialla) ja sitten tiesi (ohjekirjaahan nyt ei aleta moisissa asioissa konsultoida tietenkään). Napit ovat vastakkaisille reunoilla, joten vahingossa tuskin painuvat (miten voisivatkaan, ei tätä luuria taskussa pidetä), mutta yhden käden käyttö on melko mahdotonta.

Puhelintoimintokin on vain erikseen käynnistettävä, sitten voi naputella numerot ruudulta. Puhelimena tuota ei vielä ole tullut käytettyä, pitänee sekin koettaa.

Comment

Nokian uudet luurit

27.04.2005 15.17 - mobiili 

Nokia on hylännyt vanhan numeroinnin näköjään ja lanseerannut uuden N-sarjan. Puhelimissa on esimerkiksi gigatavujen kiintolevyä, kahden megapikselin kameraa Carl Zeiss -optiikalla ja niin edelleen. Series 60:a hehkutetaan, mutta varmaankin Symbian 9:ään perustuva, joten taas menee osittain softat uusiksi.

Yksi puhelimista on selkeästi ämptskärimarkkinoille tarkoitettu mediasoitin, normaali näppäimistö on piilossa ja vakiona vain eestaassoitastoppinappulasto. Toisessa hehkutetaan tätä kameraa ja joka suuntaan kääntyvää ja vääntyvää sitäjatätä.

Hintoja ei tietenkään kerrota, yksi malli tulee tällä neljänneksellä, yksi seuraavalla ja yksi viimeisellä. Olettaisin hintojen olevan lähempänä tuhatta euroa kuin viittäsataa, mutta aika näyttää. Mitään erityisen mullistavaa näissä puhelimissa ei siis ole, ainoastaan muotoilu on taas laitettu vähän uusiksi ja yhteen lisättu enemmän tilaa musiikille.

Comment

Muutkin uskaltavat puhua

27.04.2005 08.04 - mobiili 

Tietoviikossakin jopa vihdoinkin mainitaan Symbianin ongelmista. Tampereen Teknillisen Yliopiston professori Tommi Mikkonen sanoo rajapintojen määrän kasvun olevan ongelma kehittäjille. Myös ympäristön heterogeenisyys on suuri ongelma. Parhaiten asian tiivistää kommentti Nokiasta: "Nokian halu tehdä hienoja uudenlaisia puhelimia on ollut suurempi kuin halu tarjota muille mahdollisuus tehdä pitkäaikaisia sovelluksia." Näinhän asia juurikin on.

Nokialta vastataan, että viesti on kuultu ja asiaan ollaan puututtu. Forum Nokiassa kuulemma on yhdenmukaistettu eri kehitysalustojen rajapinnat. Puhuupa vielä Series 40/60/80-alustoistakin, joten tarkoittaakohan näitä? Kun ei edes Series 60:n rajapinnat ole yhteneväiset puhelimesta toiseen, saati että toteutettaisi tarpeellisia Java-rajapintoja, miten nyt sitten kuvittelevat yhdistävänsä muita? Nokialla taitaa olla oma käsitys yhtenäisestä. "Yhteiset rajapintamäärittelyt ovat saaneet hyvää palautetta kehittäjiltä", niin varmasti saisivat, kunhan niitä olisi vielä enemmän. Vai unohtaako Nokia kaikki myymänsä vanhat puhelimet ja kuvittelee kaikkien ostavan uudet laitteet heti?

Professori Mikkonen puhuu myös .NETistä. Ongelmana tälle näkee sen, etteivät laitevalmistajat vielä halua käyttää Windows Mobilea, vaikka Microsoftin panostus kehittäjiin on huomattavasti suurempi kuin Symbianin ja Nokian. Aika näyttää miten käy.

Erään yrityksen edustaja kaipaisi myös sertifiointijärjestelmää Symbianille, jotta voitaisi erotella jyvät akanoista. Epäilen, että oikeasti haluaa erotella isommat ja rahakkaammat pienemmistä, kuten Nokiakin tahtoo. Vain isojen halutaan leikkivän Symbian-hiekkalaatikolla, pienemmät voivat jäädä pois. Malli on vallan toinen Windows Mobile -puolella.

Comment

.NET 2.0 beta2 ulkona

22.04.2005 08.45 - IT-ala 

Visual Studio 2005 ja .NET 2.0 beta2 tulivat ulos jo yli viikko sitten, oudon hiljaisissa merkeissä. Kyseessä kuitenkin on melkein valmiit tuotteet, grafiikat ovat kohdallaan jne. Tiedossa on myös APIt jotka poistuvat lopullisessa tuotteessa, muuten kaikki pysyy samana. Nämä versiot sisältävät myös Go Live -lisensoinnin, eli voit käyttää tuotantokäytössä kunhan rekisteröidyt.

Visual Studiossa on ASP.NETin puolella vielä pienoinen ongelma, josta juttelin Brian Goldfarbin kanssa aiemmin. Voi olla että huomioni tuli liian myöhään eikä sitä enää korjata lopulliseen versioon.

Ongelma on siinä, että normaalisti sivusto luodaan tietysti webjuureen. Visual Studion mukana tuleva webserveri taasen komennetaan käynnistymään siten, että sivusto näytetäänkin muualla, eli http://localhost:12345/projekti/. Tässä on sitten hieman hankalaa tehdä sivustoa, jossa kaikki linkit viittaavat juuren kautta, kun ne eivät toimikaan omalla koneella testatessa. Sama tulee myös jos käyttäjä haluaa tehdä useita applikaatioita, joista yksi onkin http://domain.tld/mun/projekti/. Eipä onnistu senkään testaaminen tällä.

Toivottavasti ehtivät tämän korjata, yksinkertainen asetuksen lisäys ei pitäisi olla kauhean iso asia, muuten joutuu asentamaan serverin testikäyttöön että voi oikeasti tutkia toiminnan.

Comment

Nykynuorten käsitys yrittämisestä?

21.04.2005 16.29 - IT-ala yhteiskunta 

Pistipä silmään Sumean ex-toimitusjohtajan Ilkka Paanasen kommentti yrittämisestä. Heidän perustaessaan yritystä heillä oli tähtäimessä myydä yritys viiden vuoden sisällä. Hänelle yrityksen myyminen on "ilman muuta oleellinen osa yrittäjyyttä." Onkohan tällainen kuvitelma yleistä nuorien keskuudessa?

Kyllä yrittäjyyden oleellinen osa on pyrkiä tekemään oman halunsa mukaan juuri haluamaansa työtä. Tuottaa itselleen elanto, mieluiten vielä muutamille muillekin. Jos tarkoituksena on vain nostaa firma pystyyn, myydä äkkiä pois ja kääriä rahat, en kyseistä henkilöä pidä yrittäjänä. Ja en taida olla ainoa.

Comment

Tekes vaatii korvauksia

21.04.2005 09.20 - IT-ala yhteiskunta 

Tekes on ilmoittanut, että ulkomaille myydyiltä suomalaisyrityksiltä voidaan periä takaisin annettuja tukia ja muuta rahoitusta. Esimerkkinä mainitaan Smartner, jota on tuettu ja lainaa annettu, nyt sitten yritys myytiin ulkomaille.

Mielestäni on itsestäänselvää että tällaisissa tilanteissa rahaa otetaan takaisin. Jos tarkoitus olisi ollut toimia Suomessa suomalaisena, asia on ok, mutta nostaa firma pystyyn Tekesin tuella ja sitten myydä suurella rahalla ulkomaille, se ei aivan tunnu sopivalta. Toivottavasti Tekes oikeasti vaatii rahoitusta takaisin kaikilta näiltä yrityksiltä, jotta rahaa riittää oikeasti suomalaisille yrityksille.

Comments (1) | Comment

Puhelinten ei kuulu toimia kotona

19.04.2005 11.51 - mobiili 

Verizonin toimitusjohtaja heitti mielenkiintoisia kommentteja haastattelussaan. Hänen mielestään on aivan turhaa, että puhelimet toimivat ihmisten kotona, tai hississä tai kellareissa. "Ihmiset ovat oppineet vaatimaan liikaa." Jep.

Onhan se niinkin, matkapuhelinhan se on, miksi sen kotona pitäisi toimia. Hankitaan lankaliittymät takaisin, jotta voidaan puhua kotonakin...

Comment

ASP.NET ja If-Modified-Since

19.04.2005 07.55 - web 

Jos rakennatte itse ASP.NETillä If-Modified-Since -otsakkeen tarkistuksen ja haluatte lähettää 304-vastauksen kun muutosta ei ole tehty, muistakaa käsitellä tämä PreInit-vaiheessa, ei Loadissa! ASP.NET 2.0 beta2 tällä hetkellä näyttäisi toimivan siten väärin, että Loadissa asetettu 304 ja SuppressContent kyllä aivan oikein asettaa statuksen ja ei lähetä sisältöä, mutta asettaa Content-Length -otsakkeen. Ja tämähän on väärä toiminta.

Pitänee kysyä Microsoftilta onko tämä tarkoituksella, tietysti voisi tyhjätä koko ulostuksen, mutta tuntuisi turhalta kun voi vain suppressata sen.

Comment

Alkutaipale

19.04.2005 07.48 - mobiili 

Kuten tuossa sivussa sanotaankin, Nokia 9210 oli ensimmäinen kokemus Symbianista ja ajattelin hieman kertoa miksi siitä kärsimys alkoi.

Kyseessä oli asiakkaan tarve viestittää puhelimelle ja puhelimelta tietoa yksinkertaisesti SMS:n avulla sopivasti koodattuna. Pitäisi siis olla hyvinkin yksinkertaista, eikös? Ei suinkaan.

Asiakas oli itse yrittänyt jo tätä tehdä ja kääntyi sitten meidän puoleemme kun ei ottanut onnistuakseen. Siinä sitten yritimme hankkia dokumentaatiota asiasta ja jotain Symbianilta löytyikin, mutta aika kaukana oli tämän päivän dokumentaatiosta (joka sekin on vielä todella huonoa). Nokian omat esimerkit eivät edes kääntyneet, SDK:sta puuttui otsaketiedostoja, eikä Nokia ollut forumissaan vastannut asiaan mitään (luonnollisesti, sehän olisi asiakaspalvelua).

Kuitenkin löytyi tieto, että viestintäjärjestelmä alustetaan kutsumalla alustusfunktiota, jolle ei anneta parametreja. Yllätys oli suuri kun kyseinen funktio vain kaatoi koko softan, sekä emulaattorissa että itse laitteessa. Mitenköhän tästä eteenpäin? Nokian kääntymättömät esimerkit käytiin läpi, kaikki oli omassa koodissa kuten esimerkissä, netistä ei löytynyt mitään tietoa miksi näin kävisi. Ja siinä sitten samalla 9210:n protoversio jumitti itsensä totaalisesta, joten jouduimme odottamaan uutta laitetta.

Loppujen lopuksi ilmoitimme asiakkaalle, että ei onnistu, tämä vain ei toimi kuten dokumentaatiossa sanotaan. Asiakas ymmärsi vallan hyvin, sanoi että ihan samoja olivat itsekin yrittäneet eikä toiminut, joten jättivät sitten projektin siihen. Nokian tappio, kyseinen yritys kun on aika iso maailmmanlaajuinen ratkaisutuottaja ja noita kommunikaattoreita olisi mennyt aikamoinen kasa, jos vain sovellus olisi onnistunut. Mutta kun ei niin ei.

Comment

Nokia 6260 vastaan Motorola MPx220

15.04.2005 14.49 - mobiili 

Päätin tehdä pienen vertailun Nokia 6260:n ja Motorola MPx220:n välille. Kyseessä ei ole suoraan mikään Windows Mobile vs Symbian, enemmänkin käytössä huomattuja asioita, jotka ainakin minulle ovat aika tärkeitä.

(listaa päivittelen kun uusia asioita keksin)

Nokia 6260Motorola MPx220
Läpän pehmustesuoja suljettaessaonei
Pikanäppäimet valikoissaeion
Pikanäppäimet ohjelmavalikossavain 9 ensimmäistäkaikille
GPRS-yhteys aukeaa puhelun jälkeen takaisinkylläei
Näytön laatuhyväkohtalainen, suuren kontrastivaihtelun takia näyttö "elää" silmissä
KameraVGA, ok1.3Mpix, sumea
Synkkausokhyvä
Verkkoyhteys PC:n läpieion
Kieliasu, suomihyväkohtalainen
Kieliasu, englantihyvähyvä
IMAP-kansiotvain inboxkaikki
Useat IMAP-palvelimetonon
Kalenteriokok
Muistutuksetvain kokouksistaok
Yhden käden avausonnistuutuskaa
Puhelun tulon ilmoitusnopeamiettii
Äänenvoimakkuuden säätöokvaatii hyväksynnän
Ulkoinen näyttöeion
Profiilin vaihtovirtanäppäin vaikea painaa, muuten olisi helppohelppo
Automaattinen profiilinvaihtoonei
Ohjelma pysyy ruudussa läpän sulkemisen jälkeeneikyllä
C++ SDKonon
MIDPonon
.NETeion
Debuggaustuskaasuoraan Visual Studiosta

Täytyy sanoa, että Motorola häviää aika pahasti Nokialle puhelimen käyttäjän näkökulmasta, sen verran käytettävyysongelmia on. Ulkoinen näyttö olisi ollut mukava plussa Nokiassa, samoin vääntyilevä sarana on oikeastaan aika turha. Korjauksia Motorolalta kuulemma tulossa joskus lähiaikoina.

Kehityspuolella taas Symbian/Series 60 jää selvästi Windows Mobilelle, sen verran eri tasoa on dokumentaatio ja kehitysvälineet.

Comments (2) | Comment

Rahastusta a la Symbian

14.04.2005 14.59 - IT-ala mobiili 

Symbian-leirissä yritetään viedä eteenpäin kovaa vauhtia Symbian Signed -toiminnetta. Tässä yritetään varmentaa softan valmistaja ja toimivuus Symbian-järjestelmissä. Ihan hyvä idea, mutta Symbianin ollessa kyseessä tähänkin isketään kunnon rahastus väliin.

Jos haluan allekirjoittaa esimerkiksi Windows-ympäristössä softan, senkun ostan koodiallekirjoitussertifikaatin ja hoidan homman. Tämä takaa, että softa tulee minulta (tai joku on varastanut sertifikaattini, joka on minun vikani). Se siitä. Näinhän voisi toimia ihan Symbianinkin kanssa, vai mitä? Ei suinkaan.

Symbian vaatii ensimmäiseksi koodiallekirjoitussertifikaatin hankinnan. Ja tietysti VeriSignilta (yleensä esimerkiksi Thawten sertifikaatit kuitenkin käyvät, vaikka tällainen vaatimus olisi, Thawten sertifikaatit ovat 75% halvempia, vaikka onkin VeriSignin tytäryhtiö!). Sen jälkeen softa pitää lähettää testausorganisaatioon, joka veloittaa testauksesta arviolta $560 (Symbianin materiaalin mukaan). Tämän jälkeen voit levittää softaa puhelimiin.

Mutta entäpä kun teet seuraavan version softasta? No tietysti lähetät uudestaan testaukseen, maksat uudestaan maksut jne. Eli rahaa palaa vaikka kuinka.

Miksi vaivautua, voihan softaa levittää muutenkin? Pian ei välttämättä voi. SonyEricsson ja Nokia ovat jo ilmoitelleet kuinka heidän puhelimensa pian alkavat vaatia sertifikaattia, Nokia ei hyväksy omiin levityskanaviinsa softaa jota ei ole allekirjoitettu jne. Eli teepä siinä ohjelmistoja kun pian eivät edes asennu laitteisiin.

Näin sitä pitää, eikä EU vieläkään näe mitään pahaa Symbianin toiminnassa...

Comment

Verkkomainonta, ei minulle?

12.04.2005 14.17 - web 

Näyttäisi vahvasti siltä, että verkkomainonta ei ole minulle tarkoitettu. Näin ainakin voisi päätellä RE: ja M&M:n Grand One -kisan tilannetta katsoessa. Melkolailla kaikki sivut ovat ärsyttäviä, suurimmassa osassa on Flashia, pahimmillaan koko sivusto jne. Batteryn sivusto laittaa selaimen koko ruudun kokoiseksi, vain näyttääkseen sitten alle neljänneksen alalla omaa flässiään. N-Gage One esittelee surkeimman navigointikeksinnön aikoihin, ei noista teksteistä saa mitään selvää. Ja niin edelleen.

Selkeästi minun ei ole tarkoitus näiltäkään yrityksiltä ikinä ostaa yhtään mitään, en ainakaan heidän sivuillaan viihtyisi. Ei sillä että Battery koskaan kiinnostaisikaan, mutta eipä nuo muutkaan yritykset tämän jälkeen.

Jos joku osaa sanoa yhdenkin verkkopalveluja tekevän yrityksen joka osaisi tehdä oikeasti toimivia palveluja, saa kertoa. Itse en niitä oikein löydä ja saattaisi tarvettakin jossain välissä olla enemmänkin.

Comment

Ostaisitko kurssin tältä yritykseltä?

12.04.2005 13.56 - IT-ala 

Telewaren blogissa kerrotaan tietokannan kaatuneen ja siksi blogi alkaa uudestaan. Sivuilla on myös linkki W3C:n validaattoriin, linkin teksti "virheetön xhtml-sivu." Hassua, sillä W3C:n validaattori löytää sivuilta useammankin valituksen.

Kysymys kuuluukin, ostaisitko esimerkiksi tietokantakurssin yritykseltä, jonka omat tietokannat kaatuvat eikä varmistuksia liene? Ja joka mainostaa valideja sivuja, muttei sellaisia silti osaa tehdä...

Comment

Lisää softapatentointia Suomessa

11.04.2005 08.08 - IT-ala 

Plenware on saanut pari softapatenttia Suomessa. Yllättävintä näissä on se, että kumpikin tuntuu olevan tekniikasta, jota on käytetty vuosikaudet. Liekö sitten syynä patentin saamiseen ollut se, että tekniikka on liitetty matkaviestimeen?

Yksi patentti (115277) esimerkiksi kuvaa menetelmän, jossa otetaan kaksi kuvaa, verrataan niiden pikseleitä ja selvitetään onko tarpeeksi muutosta jotta kuvassa olisi liikettä. Tämä on perusalgoritmi liikkeentunnistukseen ja sitä on käytetty vuosikaudet. Silti sille myönnettiin patentti, miksi?

Patenttia on haettu vuonna 2002, pitäisi selvittää pitääkö patentin peruuttamiseksi olla ennen tuota tehtynä "matkaviestimeen" kyseisenlainen ohjelmisto vai vain ennen patentin myöntämistä vuonna 2005. Joka tapauksessa tällaiset patentit pitää saada kaadettua, kyseessä on kuitenkin täysin yleisessä tiedossa olevan tekniikan patentointi ilman mitään omaa keksintöä.

Comment

Nautinnollista kehitystä

09.04.2005 09.34 - mobiili 

Nyt sitten on tullut tehtyä softaa .NET Compact Frameworkilla ja täytyy sanoa, että eroa Symbianiin on kuin yöllä ja päivällä. Vakiokirjastoja löytyy vaikka mitä, kehitysympäristö on toimiva ja dokumentaatio on loistavaa. Voi kun Symbianillekin saisi tämän...

Visual Studio 2003 ei kylläkään jostain syystä anna vaihdella kaikkia ominaisuuksia, kuten listboxien fontteja jne, mutta ne voi koodilla kyllä vaihtaa. Visual Studio 2005 antaisi nämäkin vaihtaa, mutta tuossa betassa ei vielä emulaattori oikein toimi, joten kehitys on mukavampaa 2003:lla.

Niin ja testaus on siksikin mukavampaa, että verkkoyhteyden saa puhelimesta suoraan ActiveSyncin läpi hoidettua, joten ei tarvitse maksaa GPRS-yhteydestä. Nokia taas on alkanut nuolla operaattoreita ja on estänyt verkon käytön PC:n läpi. Myöskin debuggaus on hieman mukavampaa, senkun käynnistää softan Visual Studiosta puhelimeen ja hoitelee sen debuggerilla hommat. Ei tarvitse miettiä toimiiko emulaattori varmasti oikein, voi testata kunnolla itse laitteella.

Tuli kylläkin löydettyä yksi erokin, emulaattorissa ei saanut nuolinäppäimiä napattua kiinni, itse puhelimessa sai. Ikävä pieni vika...

Comments (1) | Comment

Motorola suomentaa

08.04.2005 15.33 - mobiili 

Tässä sitten kokemusta MPx220:sta: suomi on kauheaa. Paras suomennos löytyy kamerasta. Yritetään sanoa muistin tilasta "80% left", sehän on tietysti suomeksi "80% vasen." Kyllä, olen aivan tosissani!

Muutenkin puhelimen suomennokset ontuvat, onpahan jopa asetuksissa valinta "Vastaa" ja vaihtoehdot käytössä/ei käytössä. Mitähän sekin tarkoittaa? Tietysti sitä että vastataanko tulevaan puheluun avaamalla läppä vai ei! Nokian tuotteissa sentään suomi on toimivaa, Motorola jo sai palautetta.

11.04.2005 - Motorola vastasi jenkkipäästä: "meillä ei täällä oikein tiedetä mitään noista asioista kun asut siellä kaukana, etsi lähempää joku meidän osasto ja kysy sieltä." On se hyvä etteivät puutu tällaisiin, toinen ilmoittamani asia kun oli GPRS-yhteyteen liittyvä. Se tuskin on erilainen eri maissa myytävissä puhelimissa.

Comment

Motorola MPX220 kourassa

07.04.2005 09.34 - mobiili 

Tuli hankittua kokeeksi Motorola MPX220 -älypuhelin. Ensikosketus oli aika outo, käyttöliittymä on todella erilainen verrattuna muihin käyttämiini puhelimiin. Sinänsä SonyEricssonin P-sarjan puhelimissa on samantyylinen valikko, eli kaikki valinnat vain listassa ja pikanumeroilla tai nuolilla valitaan. Ensimmäisenä tietysti kaipaisi hipellysnäyttöä, mutta eiköhän tällä pärjää. Ainakin softakehitys on mukavampaa, lisää kokemuksia kunhan niitä kertyy.

Comment

Nokia jatkaa Microsoftin kiusaamista

07.04.2005 09.26 - EU 

Nokia taitaa oikeasti pelätä Microsoftin tuloa puhelinmarkkinoille, vai miten muuten voi perustella halua saada EU valittamaan MS:lle kaikesta? Mediasoitin jo vaadittiin pois, vaikka Nokialla ei ole mitään tekemistä PCiden mediasoitinmarkkinoilla. Nyt sitten ollaan avoimesti mukana koalitiossa valittamassa kaikesta.

Milloinkohan nähdään päivä jolloin Nokialta vaaditaan tarpeeksi dokumentaatiota ja avoimet rajapinnat jotta voidaan tehdä korvaavia ohjelmistoja vakio-ohjelmille? Eipä kovin hyvin onnistu kalenterien ja muiden vaihtaminen omiin, siten että kaikki muut ohjelmat voisivat käyttää näitä tietoja ilman muutoksia. Silti tämä on täysin hyväksyttävää EUssa. Olisi oikeasti jo aika lähteä Nokiaa vastaan ja vaatia toimivia puhelimia ja avoimia rajapintoja. Symbiankin mainostaa järjestelmäänsä avoimena, eipä se siltä tunnu kun yrittää dokumentaatiota tavata ja keksiä miten asiat toimivat (tai yleensä eivät toimi).

Jos on kiinnostusta lähteä mukaan vaatimaan Nokialta avoimuutta, heitä postia!

Comment

ASP.NET roskiin, PHP tilalle

06.04.2005 11.44 - web 

Minulle referoitiin artikkelia, jossa henkilö perusteli yrityksensä vaihtoa ASP.NETistä PHP:hen. Kommentoin asiaa hieman, sillä kyseinen artikkeli oli otettu vähän liian vahvasti "jumalan sanana", vaikka kirjoittaja itsekin totesi asian olevan vain heidän näkökantansa ja heidän tarpeidensa sanelemaa.


I was referred to this article as an example of people switching to PHP from ASP.NET. I'd like to point out a few things since most of the comments are overly positive about this switch.

1. It's not a problem with the platform that people aren't available for it. People learn new things all the time, but I know it's not a solution when you need 20 people for a project yesterday.

2. Naturally "simple and quick" solutions might be possible with PHP, but they are as possible with ASP.NET. Many real world applications aren't "simple and quick." And also remember: the right tool for each task.

3. Cost is not that big of an issue. You don't need SQL Server, you've got for example PostgreSQL. You don't need MSDN, or at least any part of it that requires paying. Visual Studio is great, but not necessary for development. Just use any editor you like. And you can always deploy Web Server Edition or purchase hosting solution. If you want your own server, it's the only thing you pay for. Everything else you need is free. Really.

4. If you can't get servers to work, look in the mirror and in the hardware first. Think what are the only common nominators: you as the developers and admins. What could be the problem then, since others can do it without problems. People can run development machines for years without problems, they can run servers for months without reboots and software they wrote doesn't stop working suddenly. Funny, isn't it?

5. Security is a problem everywhere and as someone already stated, it's strange that you'd leave your servers without upgrades while stating that Linux/Apache/PHP have vulnerabilities.

6. Platform independence is better with PHP, so if you need that, it is a good reason. Mono has gone a long way and might even be a possibility for ASP.NET hosting nowadays.

7. This relates to the point 1, since there are not that many people using it, communities are smaller. But also there is a lot of crap in the larger PHP communities, so you must be careful in believing everything you see in forums and using all the code samples you find. There have been lots of problems when people don't understand the code they use.

8. Lots of samples for ASP.NET too, but naturally PHP has been around for a lot longer. Also lots of crappy samples for PHP out there. People must be careful.

9. There is nothing IE specific about ASP.NET nor is PHP any better in this sence. So this is total FUD and should be treated as such. Web site developers do the code, not the platform.

10. As known for so long, superstars are usually comets. Many times they don't last that long and many times they aren't that great. They only appear to be, but after a while you realize the truth. I'm not saying your guy isn't an exception, just that there are lots of people in trouble because they blindly trust random people. (Yes, I don't expect anyone to blindly trust me either, that's not what this writing is about ;)

I hope people read the second to last paragraph and undestand it, since it's where you state the most important: this is the situation where you and only you are, so this is your decision. I respect that and even more I respect the fact that you understand it. Without that paragraph the whole text could've been random rantings, but now it's a description about your findings.

Hope you'll be happy with your new platform, I know I will be with ASP.NET and won't go back to PHP (which I used for many years before ASP.NET came out). Still my database of choice isn't MS's and I'm not paying them lots of money just because I use their stuff. Why should anyone else? You have the choice.

Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu