Symbiatch - maailma on rikki

Lokalisoinnin typeryyttä (varsinkin Apple)

26.08.2007 10.53 - IT-ala 

Olen jo jonkin aikaa tuskaillut idioottimaisia lokalisointeja softissa. Enkä tällä kertaa tarkoita edes kieliasua tai sanoja vaan teknistä toteutusta. Varsinkin Apple on kunnostautunut tällä saralla.

Otetaanps englanninkielinen käyttöjärjestelmä. Asetetaan asetukset suomalaisiksi ja määritetään käyttöpaikka Suomeksi. Ei säädetä mitään kieliasetuksia pois englannista. Otetaanpa vaikka iTunes ja asennetaan. Hupsista, suomea pukkaa. Mutta minähän olen englanninkielinen!

Sentään Windows-iTunesin asennuksessa kysytään kieli. Mutta hupsista. Otetaanpa Autoplay-asetukset. Siellä nätisti selitetään rippaukset ja muut suomeksi. Mutta en minä ymmärrä suomea, siksi minulla on englanninkielinen käyttis! Entäs Services? Sielläkin selitetään serviisien tarkoitus suomeksi!

Olen jo aiemmin maininnut parista muusta softasta jotka toimivat yhtä idioottimaisesti. En ymmärrä miksi oletuskieli pitää valita minkään muun mukaan kuin käyttöjärjestelmän kielen mukaan. Se, että Suomessa väki käyttää suomalaisia numero- ja aikaformaatteja ei tarkoita, että kaikki ymmärtäisivät (tai haluaisivat käyttää) suomea. Se tarkoittaa vain sitä, että halutaan käyttää niitä suomalaisia formaatteja kun Suomessa ollaan.

Milloinkohan tämä menisi perille softanvääntäjille?

Comments (5) | Comment

Apple-ihanuuksia, osa 1

25.08.2007 10.06 - IT-ala 

On tässä tullut käyteltyä nyt jo jonkin aikaa OS X:ää niin pitää kommentoida hieman tyhmyyksiä siitä.

Ensimmäisenä viimeisin huomioni: property listat. Softat tunkevat asetuksensa ja muutakin plist-tiedostoihin. Nättiä että yhtenäinen formaatti jonka Apple on jopa määrittänyt. Ja vielä XML:ää. Eli käsittely on helppoa? No ei ihan.

plist-tiedostot sisältävät dictejä, jotka sisältävät avain-arvo -pareja. Tähän asti ihan ok. Mutta miten avain-arvo -parit on tehty? Siten, että sekä avaimet että arvot ovat suoraan dictin lapsia. Eli näin:

<dict>
 <key>asd</key>
 <string>joo</string>
 <key>dsa</key>
 <string>ei</string>
</dict>

Ok. Mites tällaisesta sitten haet nätisti tietyn avaimen arvon? No onnistuuhan se XPathilla hakemalla vaikka avain jonka innertext on sopiva ja sen next-sibling. Ei kovin nättiä. Entä jos haluan poistaa jonkin avain-arvo -parin? En voi tehdä sitä atomaarisesti mitenkään. Koko formaatti tuntuu olevan vain serialisointimuoto, eikä sitä pysty käyttämään XML:nä mitenkään järkevästi.

Entäs jos haluankin tehdä muutoksia tietoihin? Pitää varmistua että tägit ovat varmasti oikein peräkkäin. Ja sehän ei XML:n perusperiaatteisiin oikein sovi. Tägien pitää voida olla missä järjestyksessä tahansa, koska kyseessä on rakenteinen formaatti. Tietysti järjestyksellä on merkitystä, mutta ei siten että toisiinsa liittyvät asiat erotetaan.

Nykyisellään plist vastaa ini-tiedostoa, tai itse asiassa ini-tiedostot ovat jopa parempia koska niissä osiot nimetään. plistissä dict on vain dict.

Miten tämä sitten pitäisi tehdä oikein? Onhan kiva että datasta tietää mitä tyyppiä se on ja se löytyy helposti. Joten kerrotaan ne asiat, mutta ei sotketa asioita sen enempää. Esimerkiksi näin:

<dict>
 <value key="asd" type="string">joo</value>
 <value key="dsa" type="string">ei</value>
</dict>

Eli ei ollenkaan vaikeaa. Ja nyt voi sitten hakea nätisti halutun arvon, poistaa sen atomaarisesti jne. Miksi aina XML-formaatit pitää tehdä väärin? Muina esimerkkeinä Finvoice ja Ficoran domaininrekisteröinti-XML.

Comment

Kiintolevy kateissa?

13.08.2007 17.32 -

13082007181
Näin pyytää Nordean maksutomaatti Martinlaaksossa. Onkohan joku käynyt nappaamassa kiintolevyn? ;)

Comments (1) | Comment

MOSH bugaa

13.08.2007 12.41 - web 

Argh. MOSH sitten vähän bugaa. Lisäsinpä mIRGGIn versiot MOSHiin ja katsokaapa minkälaista jälkeä tuli kun moista kokoelmaa katsoo...

MOSH bugaa

En todellakaan lisännyt kuin asennuspaketteja ja tuosta kun klikkaa next, tulee vain mIRGGI-paketteja. Pitääpi laittaa palautetta...

Comment

Nokia MOSHaa

13.08.2007 10.38 - bloggaus mobiili web 

Nokia on sitten vihdoinkin avannut "julkisen" betan uudesta Mobilize and Share -palvelustaan. "Julkinen" siksi että kuka tahansa ei noin vain pääse kokeilemaan vaan pitää lähettää sähköpostiosoite johon saa kutsun. Todnäk kutsuja kuitenkin lähtee melkolailla kaikille.

Itse tuohon tutustuin ensimmäistä kertaa pari kuukautta sitten, mutta koska asia oli hyshys, ei siitä voinut puhua. Nyt kai sitten voi :)

Ensimmäinen tuntuma itsellä oli "ai taas yksi jakosivusto teineille." Eikä kyllä toinenkaan tuntuma kauheasti siitä muuttunut. Nokia kun on menossa näihin ohjelmisto- ja palvelutoimintoihin entistä vahvemmin niin kai tällainen sitten on tarpeen. Jotenkin vain ihmetyttää vieläkö ihmiset jaksavat taas uutta palvelua käyttää. Onko mitään oikeasti uutta ja hienoa?

Tietysti asiaan vaikuttaa sekin, että uusiin puhelimiin tulee vakiona MOSH-softa. Tällöin voi hyvinkin tottua käyttämään sitä ja jakamaan sekä lataamaan tavaraa kännyynsä. Näkee kunhan se tapahtuu.

Mietityttää myös tarkoittaako tämä loppua Lifeblog-touhulle. Nythän on käytännössä vastaava toiminne toisessa softassa ja vieläpä oma sivusto minne käyttäjät voivat tunkea tavaransa. Kunhan eivät nyt ihan tuhoa Lifeblogia kännyistä, se on ollut hyvin kätevä tapa lähettää tännekin sivustolle tavaraa.

Joni Koski jo kokeilikin tuota mobiilisoftaa ja mainitsi ettei se oikein softa vielä ole kun availee vain webbisivuja. Itse en tuota ole kokeillut kun en huomannut sen tulleen. Myöskin mietiskeli miksi softassa on asetus ostotoimintojen varmistukselle. En tiedä mitä kaikkea Nokian suunnitelmista voi puhua (eivät itsekään ole kovin tarkasti puhuneet, suunnitelmat kesken vielä), mutta jonkintasoista sisältömyyntiä tuonne on tarkoitus tehdä, jopa ihan käyttäjien toimesta. Mutta miten, minkälaista, millä logiikalla - en tiedä. Näkee kunhan pääsee betasta etiäpäin.

Twango-kauppa myös tuli julki tuossa aiemmin, tiedä sitten onko Nokia tehnyt heidän kanssaan yhteistyötä MOSHin kehittämisessä ja nyt saivat sitten kaupan setvittyä julkiseksi. Tiedä häntä, ainakin palvelu on aika erilainen. Nokia kuitenkin kertoi pari kuukautta sitten että koko MOSH on väännetty hyvin lyhyessä ajassa, joka on harvinaista niin isossa talossa. Viittaisi siihen että jotain valmista on saatu.

Mutta pitänee testata nyt uudestaan kun kerran alphasta siirtyi betaan. Josko sillä tekisi jotain. Tuskin kuitenkaan minä.


Näköjään tuo "MOSH-softa" on vain Nokian katalookisofta muokattuna MOSHille. Eli ei ollenkaan sitä mitä kuvittelin sen olevan. Pläh :P

Comment

Nokia 8600 Luna - Miksi ostaa?

01.08.2007 17.23 - mobiili 

Tuli käteen Nokia 8600 Luna ja ihmetyttää kovasti hälinä ja hinta. Tokihan se on nätihkö teräs/lasikuorineen (joihin jääkin sitten kaikki sormenjäljet ja rasvat kiinni, huomasin) mutta yli 700 euroa tästä? Ei käy järkeen.

Puhelimessa on S40 3rd Edition FP1, ei 3G:tä, eikä mitään muutakaan hömppää. Painoa on 140 grammaa, eli 20 grammaa enemmän kuin N95. Tuntuu kädessä. Liukukansi aukeaa helposti, kiinni laittaminen on jäykempää. En tykkää.

Käynnistettäessä huutaa saman Nokia tunen ja kädet liittyvät yhteen kuin muissakin. Eikö tämän pitänyt olla tyylikäs puhelin? Näytönsäästäjä on ihan nätti Flash-kikkare. Teemat ovat mitä ovat, aktiivinen valmiustila on aika ruma. Näppäimet lukittuna hetken päästä puhelimen numeronäppiksen valot alkavat feidailla päälle ja pois. Tämä on kai sitten hienoa?

Yritin sitten konffata nettiyhteyttä että saisi vaikka selaimen testattua. Järkyttävän monimutkaista hommaa, pitää luoda konfiguraatio access pointille, sitten webille, sitten säätää ne käyttöön jne. Taviskäyttäjä säätää S60-luurinkin helpommin käyttöön kuin tämän.

Eli ei tosiaan minun puhelimeni ollenkaan. Enkä pidä tuota edes kauhean ihmeellisenä muutenkaan. Mutta ehkä joku tuohon on tyytyväinen 700 euroa tuhlattuaan, ainakin jos ympärillä olevat tietävät hinnan.

Comments (1) | Comment

Lisää MacBook-kokemuksia

01.08.2007 09.49 - IT-ala 

Nyt on vähän aikaa tullut tökittyä MacBookia ja huomattua lisää asioita. Taitaa mennä tällä kertaa pääasiassa valitusten puolelle.

 • iTunes ei tietenkään suostu lisäämään WMA-musiikkia kirjastoon (ei tarvitse selittää paskasta formaatista tai muusta, WMA on parempi kuin MP3 ja sitä voin soittaa soittimissani, iTMS:n kamaa en)
 • Tab ei tunnu siirtävän valintaa checkboxeihin, nappuloihin jne, joten pitää hiirellä tökkiä. Ehkä en vain osaa, mutta ärsyttävää jos pitää eri tavalla noihin mennä (OS X:nhän piti olla niin kätevä ja helppokäyttöinen ja looginen ja...) Näppisasetuksista saa säädettyä, epäloogisesti kylläkin Keyboard Shortcuts, eikä Keyboard.
 • Miro näyttää kätevältä softalta, saa latailtua videostreameja. Vakiostreamit on ihan typeriä, mutta löytyy mielenkiintoista asiaa vaikka mistä kun vain hakee.
 • Näyttö on ihan liian glossy, ei voi naputella heijastusten takia jos valo tulee takaa
 • F9/F10/F11 on kätevä
 • Magsafe on kiva
 • Muistin päivitys oli helppoa, vaikkakin ruuvit olivat ärsyttävän pieniä ja hankalia
 • QuickTime Playerin mielestä musiikki on "movie"
 • Akun lataus kestää kauan eikä akku kestä niin hurjan kauaa kun kaikki aina hehkuttavat
 • Remote Desktop löytyy OS X:lle ja näyttää toimivankin ihan ok
 • Ei ole helppoa keinoa suurentaa ikkuna koko ruudun kokoiseksi
 • Esc ei tosiaan sulje kaikkia dialogeja, osan kyllä

Pitää taas lisäillä asioita kun tulee vastaan, kyllä tässä paljon säätämistä ja virittämistä on että saa minulle sopivaan kuntoon.

Apple muuten mainostaa:

Sinun pitäisi voida yhdistää kamera, kirjoitin, peliohjain, videokamera tai puhelin tietokoneeseesi ja käyttää sitä. Tämä on kokemus, josta tulet nauttimaan Macin kanssa. Macissa tarvitset vain USB-, FireWire- tai Ethernet-kaapelin. Liitä toinen pää laitteeseen. Ja yhdistä toinen pää Maciisi. Kaikki on valmista. Voit luottaa Maciisi täysin, sillä siihen on asennettu valmiiksi kaikki ohjaimet, joita saatat tarvita liittäessäsi tavallisimpia laitteita tietokoneeseesi. Sinun ei tarvitse uhrata ohjaimille ajatustakaan - kiitos Mac OS X:n.
Vaikka pakkauksessa ei mainittaisikaan Maciä, mutta laite liitetään USB-, FireWire- tai Ethernet-kaapelilla tai Bluetoothin avulla, laite todennäköisesti toimii ongelmitta. Ja ne harvat kerrat, kun Macissa ei ole kyseisen laitteen ohjaimia valmiina, ne löytyvät helposti laitevalmistajan kotisivuilta tai Googlen avulla.

Ok, mainitaan puhelimet. Puhutaan myös "tavallisimmista laitteista." Kokeillaanpa N95:ttä. Massamuistina toimii, PC Suite -moodissa (eli haluaisin USB-modeemiyhteyden, en mitään PC Suite -toiminnallisuutta) sanoo vain ettei ajureita löydy. Ja sanoo tämän tietysti konsolissa, joka pitää erikseen avata. Windows sentään sanoo suoraan käyttäjälle "sori, ei tunnisteta, mitä tehdään?" OS X:n kanssa käyttäjä jää ihmettelemään mitä tapahtui, tai tapahtuiko mitään.

Entäs Luna? Sama homma. Ei nyt ihan näytä siltä että laitteet toimivat noin vain. Ulkoinen kiintolevy tietysti toimii koska niille on geneerinen ajuri melkein kaikissa järjestelmissä.

No, sanotaanpa Googleen Applen ohjeiden mukaan "Mac OS X Nokia N95." Tulee Joostia ja kotimaisia foorumeja jne. Ei sanaakaan ajureista missään tai tuesta. Eli ei nyt tämäkään toiminut Applen sanomien mukaan.

Taidanpa lähettää Applelle postia ja kysyä eikö heidän mielestään Nokian kännyt ole Suomessa "tavallisimpia laitteita" ja kun sanovat että puhelimet toimivat noin vain...

Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu