Symbiatch - maailma on rikki

3rd Edition -vääntöä

28.03.2006 13.10 - mobiili ohjelmointi 

Ajattelin nyt sitten kokeilla josko oikeasti Hain kääntyisi suoraan 3rd Editionille, kuten väitetään. Ei näköjään vieläkään SDK toimi niinkuin pitäisi suoraan asennuksen jälkeen.

SDK näköjään ei enää tue normaalia wins-targettia, vaan winscw:stä höpistään joka paikassa. Yllättäen en ole tuhlannut rahojani Codewarrioriin, joten eipä onnistu. Eiköhän tällä sitten voi ollenkaan ilman sitä kääntää versioita emulaattorille?

SDK ei käännä myöskään laitteelle softaa vaan itkee puuttuvista tiedostoista. Ei mitään uutta Nokian SDKista puhuttaessa, mutta olis nyt vähän voinut...

Kokeillaanpa sitten Carbide.vs 2.0.1:llä, se kun tuota tukee. Carbide.c++:aa en kokeile, siinä kun kivasti vihjataan että ilmainen versio on vain ilmaissoftien tekijöille.

Carbide.vs sitten päättää, että pitää rekisteröidä kun koeaika on ohi. Onhan se kiva että heti pitää rekisteröidä kun on vanha versio ollut käytössä. Mahdollisimman hankalaa, varsinkin kun tuossa koneessa ei nyt ole verkkoa tällä hetkellä.

Comment

Verkkokauppa.com palvelee (ihan oikeasti)

28.03.2006 12.28 - kuluttaja 

Kirjoitin aiemmin ongelmista Verkkokauppa.comin takuuvaihdon kanssa ja nyt asia on selvinnyt. Lähetin heille vielä reklamaation, jossa selitin koko asian. Pari päivää sen jälkeen tuli viesti, jossa ehdottivat joko toista GPS-laitetta (16 tunnin toiminta-aika jne) tai sitten kaupan purkua. Valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon ja nyt sitten odotellaan vain pari päivää rahojen palautusta.

Hyvä että asia sentään tuli kuntoon, vihdoinkin.

Comment

Hain Mobile v2 ulkona

27.03.2006 12.01 - mobiili 

Tänään on sitten virallisesti Hain Mobile v2 ulkona. Ei juuri eroa v1.99:iin, mutta asetusten talletuksessa oli pieni kämmi joten kannattaa päivittää.

Ainakin ITviikko, Tietokone ja puhelimeni.fi ovat julkaisseet asiasta uutisen.

Nyt Hain Mobile on myös MBnetin päivän linkki ja Digitodaykin on uutisen julkistanut.

Comments (5) | Comment

Ei voittoa, yritä uudelleen

24.03.2006 21.30 - mobiili 

Kuten arvasin, ei voittoa. Jostain syystä säätietojen haku wapista on innovatiivista (toisenakin vuonna peräkkäin oikeastaan!), mutta Nokiankin hehkuttamat sijaintitietoiset sovellukset eivät. No, onneksi en tarvitse palkintoja jatkaakseni kehitystä. Ehkä olen vain aikaani edellä ;)

Digitoday sanoi julkistavansa tulokset kello 22 sivuillaan, siellä ei vielä seuraavana aamunakaan ole kuin kahden kategorian voittajat ja palkintoja jaettiin kuusi. Ei mitään uutta kylläkään.

Itse tapahtumasta pitää antaa pisteet kyllä Telefoorumille. Ravintola Pörssi oli hyvä paikka järjestää tilaisuus, ruokatarjoilu oli erittäin hyvä ja ohjelma oli mukavaa. Viime vuoden Kumman kaa -show oli aika tylsä, nyt oli tajuttu ottaa imitaattori silloin tällöin lavalle, ei vain kerran. Ja ensimmäisen kerran heti alussa, jotta saadaan ihmiset hyvälle tuulelle. Ja Krissestähän ei voi kuin pitää.

Eniten oikeastaan ihmetyttää "paras kuluttajahyötypalvelu"-kategoriassa nimetty Mondo -matkaopas. Jos miettii etteivät osaa esimerkiksi New Yorkista sanoa kuin viisi ravintolaa joissa käydä, eikä niistäkään mitään perusteluja tai tietoja mitä ravintola edes tarjoaa, en ymmärrä miksi tämä olisi hyötypalvelu. Sentään ei voittanut.

Kilpailussa myöskin itse kategoriointi oli todella outo. Äänestyssivulla loppuun saakka kysyttiin parasta uutta ja vanhaa palvelua, mutta valintalistoissa oli jaettu wapit ja sovellukset erilleen. Lopulta palkintokategoriat olivat sitten paras kuluttajaviihde, paras kuluttajahyöty, paras yrityssovellus, yleisön suosikki, Samsungin valinta sekä Nokian valinta.

Mielestäni myöskin oli hassua, että Samsungin valinta oli Maxdox, joka ei edes ollut kisassa mukana. Olisi ehkä pitänyt pitäytyä kisan ehdokkaissa mieluummin. Nokian valinta oli Viivi ja Wagner -joulukalenteri, eli pitäytyivät viihdelinjalla. Ihmetytti kyllä kun tekijä selitti että alustaa, jolla kalenteri oli tehty, oli väännetty 4-5 vuotta, kai se sitten kykenee kaikkeen hienoon.

Comments (5) | Comment

Paras mobiilipalvelu 2005

24.03.2006 20.48 - mobiili 

Nyt on ruuat syöty (yrttimarinoitua lammasta ja muuta hyvää) ja Krisse sekä imitaattori (jonka nimeä en muista) nähty. Kahvi on tarjolla ja pian ilmoitettaneen ketkä saavat palkinnot. En odota itse mitään saavani mutta näkee nyt...

Comment

Aprillipäivä ajoissa?

23.03.2006 15.44 - IT-ala 

Satuinpa törmäämään Digitodayn uutiseen Puhuuko palomuurisi xml:ää ja oikeasti alkoi mietityttää onko jo aprillipäivä. Sen verran huvittava juttu oli.

"Xml-liikenne on lisääntynyt, koska yleiset tiedostotyypit, kuten mp3, voidaan toimittaa sen avulla." Aha. Kukas nyt toimittaa MP3:ia XML:llä? Ja miksi? "Roehrin mielestä ei ole ihme, että tietomurtomiehet ovat jo löytäneet xml:n tehokkaana tienä levittää haittakoodia." Ovatko? Missä moista on tehty, paitsi artikkelissa mainittu palvelunestohyökkäys yhtä selainta kohtaan? "Virus voidaan liittää xml-dokumenttiin helposti." Niin voidaan. Mitäs sitten? Mikä softa ajelee viruksia sieltä XML:stä? "Xml kulkee portista 80, joka on oletusarvoisesti varattu web-liikenteelle." Ahaa, sillä on jo oma porttinsakin! "Siinä missä palomuuri valvoo ip-osoitteita, portteja, protokollia ja paketteja, xml-palomuuri tarkkailee sovelluksia, käyttäjiä, web-osoitteita sekä xml-viestejä. Laite tunnistaa hyökkäyksen esimerkiksi sisältöön ja palvelupyynnön tekijöihin liittyvän tiedon perusteella." No just.

Vähän lisää pelottelua niin eiköhän saada myytyä sen normaalin palomuurin rinnalle uusi laite. Ei pääse markkinat saturoitumaan. Huoh.

Comment

Karttaa pukkaa

23.03.2006 12.14 - web 

Virittelinpä huvikseni tuossa hieman webbikarttaa, kai tuon voisi laittaa Hain-web-versioon oikein käyttöönkin. Osoite pitää vielä antaa URLissa ja on aika karun näköinen, mutta pikaviritys tuo onkin.

Kartta toimii tällä hetkellä Firefoxilla ja kumppaneilla, IE saattaa tökkiä kun se ei oikein tykkää totella. Hiirellä ja vasemman ylänurkan nuolilla voi liikutella, näyttää kartan alueella olevat POIt ja niitä klikkaamalla saa osoitteen ja nimen.

Kommentteja saa antaa

Ja nyt kartta toimii taas koko Suomessa ja IE:lläkin pitäisi kaiken olla ok.

Comment

Geokoodaus testattavissa

18.03.2006 21.12 - ohjelmointi 

Pidän nyt hetken aikaa avoimena testiä varten geokoodauspalvelun. Hakuja saa tehdä seuraavanlaisilla URLeilla:

http://hain.fi/Geocoding/?town=helsinki&road=mannerheimintie&house=96

Paluuarvona tulee välilyönnillä erotettuna lon/lat-pari EUREF-FIN -koordinaatistossa. Jos osoitetta ei löydy, tulee NA. Jos tapahtuu virhe, ERR.

http://hain.fi/Geocoding/?mode=reverse&lon=24.1078958930721&lat=62.5564331384471

Paluuarvona korkeintaan viisi lähintä osoitetta (jos läheltä löytyy osoitteita) omilla riveillään, erottimena CRLF. Jos ei löydy mitään, ei tule mitään takaisin. Riveillä ensimmäisenä kunta, sen jälkeen osoite.

Huom! Hakuja seurataan, eikä palvelinta saa pommittaa. Kaikki kaupallinen käyttö kielletty.

Comments (5) | Comment

Verkkokauppa.com palvelee

18.03.2006 14.12 - IT-ala kuluttaja 

Jouduinpa viemään GPS-laitteen takuuvaihtoon kun ei enää löytänyt mitään satelliitteja. Ilmeni että pitää viedä myös koko Navicore-paketti softineen ja muistikortteineen kun sen mukana tuli. Raahasin sitten kaiken ja oletin että suht nopeasti saisi takaisin. Eipä käynyt näin.

Kolmen viikon päästä kyselin heiltä taas missähän mennään kun ei mitään kuulu. Kuulemma oli tukkuri lähettänyt tavaran. Odotellaan taas muutama päivä, ei mitään. Uusi kysely ja nyt kuulemma oli sitten GPS tullut mutta softapaketti oli jäänyt tukkurille. Ilmoitin että haluan purkaa kaupan kun tarvitsen jo laitetta ja joudun ostamaan uuden. Ei kuulemma käy.

Neljä viikkoa oli kulunut niin oli noudettavissa. Ilmoitin vieläkin haluavani purkaa kaupan, mutta se ei käy, vaikka kuluttajaneuvojankin mukaan 2-3 viikkoa on maksimiaika. No, ajattelin käydä noutamassa tuotteen ja jatkavani valitusta sitten muuta kautta.

Noudin tuotteen ja GPS-laite oli vaihdettu toiseen. Lain mukaanhan tämä on ok, jos tuote on vastaava. Tietysti olisi ollut kiva kertoa, että näin on tehty. Ja kun tutkin speksejä, laite ei todellakaan ole vastaava:

ominaisuusvanhauusi
kylmäkäynnistys30 s42 s
satelliitteja3220
tarkkuus5 m10 m
akun kesto10-12 h6 h
viestitRMC,VTG jneRMC
kiinnitysmagneettiei mitään
automaattikäynnistysonei

Selvästi siis tuote on vastaava, vaikka se on kaikilta ominaisuuksiltaan huonompi kuin edellinen. Katsotaan nyt mitä vastaavat, todennäköisesti väittävät vieläkin olevan vastaava, onhan se laatikko joka antaa GPS-dataa jollain tarkkuudella jossain muodossa ulos...

Comments (3) | Comment

Hain v1.99 ladattavissa

16.03.2006 10.04 - mobiili 

Laitan nyt Hain v1.99:n ladattavaksi kaikille kiinnostuneille. Lopullinen tulee heti kunhan lopputestaus on kunnossa.

Softa lataa kaiken toiminnallisuuden serveriltä, joten kaverien paikannus jne eivät vielä näy kun eivät ole serverillä toiminnassa. Kommentteja saa heittää ja flat ratelaiset GPS-omistajat tietysti mieluusti pitävät sijaintitiedon lähetyksen päällä niin saamme hieman kerättyä varmistusdataa.

Softa toimii N-Gagesta lähtien (myös 3650). N90:n isompi resoluutio voi olla ongelma, en ole päässyt testaamaan. Ja tietenkään 3rd Editionissa ei toimi.

Comment

Kiinnostusta ilmaiseen geokoodauspalveluun?

15.03.2006 16.15 - IT-ala 

Nyt kun dataa on, harkitsen josko tarjoaisimme geokoodauspalvelua ilmaiseksi, eli siis koordinaatin mukaan voisi hakea lähimmät osoitteet (sillä tarkkuudella kuin Digiroad ne antaa) ja osoitteella voisi hakea koordinaatit. Olisikohan tällaiselle miten paljon kiinnostusta? Tietysti ei-kaupalliseen harrastekäyttöön.

Comments (6) | Comment

Ihastuin mä ouppensorsaan + Digiroad

15.03.2006 16.14 - ohjelmointi 

Harvoin sitä tapahtuu, mutta olen aivan ihastunut avoimen lähdekoodin ohjelmistoon. Tällä kertaa kyseessä on PostGIS, eli GIS-laajennos PostgreSQL-tietokantaan. On vieläpä GPL:ää, yleensä ihastun korkeintaan BSD-tyyppisillä lisensseillä oleviin softiin (kuten Pgsql itse).

Sain Digiroad-aineiston tuossa jokin aika sitten ja aloin hieman tutkailla miten sitä parhaiten hyödyntäisi. Data vaikutti mukavalta, vaikkakin hyvin paljon dataa puuttuu vielä. Esimerkiksi opastintaulujen tietoja ei datassa ollut, vaikka ne dokumentaatiossa mainitaan. Myöskin palvelutaulut puuttuvat. Datan käyttö ei ole kaikilta osin täysin itsestäänselvää ja yksinkertaista, esimerkiksi yksittäisen tien numeron ja nimen saamiseksi pitää noutaa elementtitaulusta (joka sisältää n kappaletta tienpalasia yhdelle tielle) elementit, nimitaulusta tien nimi sekä segmenttitaulusta tien numero. Hieman monimutkaista, mutta voihan tuota itse järkeistää omaan käyttötarkoitukseen paremmin sopivaksi.

Mutta se PostGIS. Valmiina tulee työkalut ESRI Shape -formaatin lataamiseksi kantaan, joten Digiroad imeytyy nätisti kantaan. Data on 31 palassa, joten hieman joutuu naputtamaan että kaikki menee kantaan, mutta se on pikku juttu. Sitten vähän indeksejä ohjeiden mukaan geometrioille ja testaamaan. Ja sitten se ihastuminen tulikin.

Kokeilin piruuttani hakea lähimmät tiet kannasta koordinaatin mukaan. Hupsista, menihän siinä 50 millisekuntia! Ja kannan koko 6 gigatavua, pyörittämässä läppäri hitaalla levyllä. Jotenkin tuntuu, että GiST-indeksit ovat in, hip ja pop. Ja nyt kun tarvitsee jonkin osan datasta esimerkiksi karttaa varten, ei muuta kuin pyytämään ja hetkessä tulee.

Vielä pitää katsoa tuota formaattia, datan saa ulos jossain binääriformaatissa (käsittääkseni standardoitu) tai sitten tekstinä, mutta tekstiformaatti on 2-ulotteinen ja data on neliulotteista (x, y, z ja mitta-arvo m). Mutta saahan siitäkin piirreltyä kaikkea mukavaa.

Comment

6680:n huolto taas

14.03.2006 10.16 - mobiili 

Nokia Care käski aiemmin viedä 6680:n huoltoon. Vein, tuli takaisin, samat viat. Laitoinpa kyselyä NC:lle mitä seuraavaksi, vieläkö keksivät jotain kiertelyitä ja hidasteluja vai myöntävätkö että puhelin on rikki ja ne voi palauttaa.

Hakiessani puhelinta juuri ennen minua oli nuoripari, joka vei myös 6680:aa huoltoon, toista kertaa. Puhelin oli tuhonnut muistikortilta kuvat ja vaikka mitä, huoltohenkilö vain selitti "tiedostovirhettä." Aika surkeaa jos puhelimen käyttis sekoaa siitä, että se itse luo viallisen tiedoston. Samaa tiedostovirhe-selitystä muuten käytti siihen, että 6260 päivityksen jälkeen toimi ok, varmistuksen palauttamisen jälkeen näyttö ihan sekaisin ja kamera ei toimi. "Tiedostovirhe." Uusi selitys kaikkeen näköjään...

Outoa on myös se, että softapäivityksiä ja huoltoja ei enää ole kai pääkaupunkiseudulla paria enempää. Aiemmin noita oli vähän joka liikkeessä, nykyään ei. Pitänee kysyä kommentteja Elisalta ja kumppaneilta onko syy Nokiassa vai heissä. Epäilen ensimmäistä. Onhan se hyvä jos tehdään päivityksistä mahdollisimman vaikeaa, ei tarvitse maksaa siitä huoltajille.

Comment

Hain v2 ulos ihanjustkohtapian

09.03.2006 19.12 - mobiili 

HainM5.jpgHainM6.jpgHainM7.jpg

Nyt on sitten tehty päätös, että pakko tehdä jotain pieniä karsintoja ominaisuuksien osalta ja saada v2 jo ulos. Todennäköisesti siis vielä ennen kesää tulee seuraava versio (2.5 tai jotain) lopuilla ominaisuuksilla, mutta on tässäkin jo tarpeeksi. Enää pitää varmistaa muutamien ominaisuuksien toiminta ja sen jälkeen pääsee tekemään lisätoiminnallisuutta serverille. Uudessa versiossa toiminteita kun voi laajentaa ilman asiakasohjelmiston päivittämistä (paitsi nuo myöhemmin tulevat ominaisuudet). Oletettavasti v2 on siis saatavilla ensi viikolla.

Versio 2 osaa nyt tarjoilla sijainnin mukaan hakutuloksia, tarjoaa arvostelumahdollisuudet, tulee kertomaan myös lähialueen tapahtumat (kunhan niistä meille tiedotettaisi, esimerkiksi Finnkino ei näköjään halua elokuvatietojaan tarjota, Kinopalatsi kylläkin), TV-ohjelmat jne. Ja tietysti saa ladattua kuumimmat soittoäänet!

GPS-puolella esimerkiksi voidaan seurata haluttua kohdetta, tallentaa nykyinen paikka muistiin ja seurata sitä (sienestäjä-moodi ;) ja nopeusseuranta pikanäppäimillä (nopeusrajoituksen asetus yhdellä napinpainalluksella).

Kaikki hakutulokset voivat sisältää linkkejä webbiin, wappiin, karttoihin ja mihin vain. Karttajärjestelmää juuri kehitetään, jotta opastus olisi selkeämpi. Reititysominaisuudet tulevat sitten myöhemmin, tämänhetkisten suunnitelmien mukaan.

Harkinnassa on myös ollut liittää järjestelmään bloggaustoiminne, jolla saisi tehtyä "geobloggausta", eli sijaintitieto tulisi mukaan viesteihin. Ja tietysti tuettaisi kuvia ja videoitakin. Olisikohan tämä miten kiinnostava ominaisuus? Ei välttämättä vain sovellu Hain-ideologiaan, mutta voisihan siitä erillisen sovelluksenkin tehdä. Kommentteja?

Comments (1) | Comment

Jotain hyvää Symbianissa

01.03.2006 07.07 - mobiili ohjelmointi 

Kun nyt on tullut valitettua kaikenlaista Symbianin hirveydestä, voisi listata niitä hyviä asioita. Päivittelen listaa kunhan niitä tulee vastaan. Tällä hetkellä lista on hyvin pieni:

  • tietokantamoottori vakiona (5.0:sta alkaen), osaa myös SQL:ää
  • yhteyksiä otettaessa eri kännyistä yhden laitteen kanssa juttelevaan BT-laitteeseen (esim Bluei GPS) Symbian kysyy aina PIN-koodin ja ottaa yhteyden, Windows sanoo BT-COM-porteissa tässä tapauksessa vain virheen ja joutuu tekemään kokonaan uusiksi parituksen

Pakko kai siinä jotain muutakin hyvää on olla, mutta ei ole vielä tullut vastaan...

Comments (4) | Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu