Symbiatch - maailma on rikki

Asenteellisuus kunniaan

28.06.2006 15.36 - IT-ala 

Jo pitkään on ärsyttänyt tiettyjen piirien asenteellinen kirjoittelu monista asioista. Nyt tänään pisti taas silmään Digitodayssa pari artikkelia joissa tätä harjoitetaan.

Ensimmäinen kertoo kuinka Microsoft avaa koodin jakamiseen tarkoitetun sivun (vain yksi sivu, luulisi että sivuston...). Täällä on pakko ollut laittaa loppuun kommentti: "Sivusto lienee osa yhtiön kamppailua avointa koodia vastaan." En oikein ymmärrä. Jos MS jakaa esimerkiksi Atlaksen ouppensorsana (kyllä, saat muokata ja käyttää miten haluat), miten tämä on osa kamppailua ouppensorsaa vastaan? Ehkä toimittajan päässä tämä jotenkin toimii, minä en itse ymmärrä.

Toinen kertoo että Nokian PC Suitessa on puskuriylivuoto jonka Gracenote on sinne koodannut. Tähän on ollut pakko sitten kommentoida "Se liittyy Microsoftin ActiveX-komponenttiteknologiaan." Aha. Eli halutaan taas kertoa miten ActiveX on niin vaarallinen, varsinkin kun se ei estä huonon koodarin puskuriylivuotoja?

Tietysti tuonkin saa korjattua poistamalla ActiveX:n käytöstä (mitenköhän se tehdään koko koneen laajuisesti?), mutta tuo on vähän sama kuin sanoisi "oho, me vähän mokattiin, poistakaa kaikki Java-virtuaalikoneet koneistanne niin ei vahingossakaan kukaan voi tätä aukkoa käyttää."

Ärgh. Sainpas vuodatettua.

Comments (6) | Comment

3G, Nokia ja Saunalahti

24.06.2006 16.06 - mobiili 

Laitoin nyt sitten Saunalahdelle kyselyä josko toimittavat uuden SIM-kortin kun Nokian matkapuhelintuen pääjehu on sitä mieltä että vika on verkossa eikä heidän puhelimissaan. Normaaliahan se on että puhelin saa jumittua tai bootata itsensä jos verkko on tuhma, eikös? Hieman tietysti jo epäilytti josko vika olisi SIMmissä tai verkossa kun kerran kaksikin puhelinta sekoilee. Kumpikin kylläkin Nokiaa, joten voi olla että ovat vain korjanneet edellisen mallin verkkojumituksen sillä että uudempi boottaa itsensä jos näin käy.

Yllätyin kuitenkin Saunalahden vastauksesta. He voivat toimittaa uuden SIM-kortin mutta se maksaa 7,40 euroa. Kysyin josko he hyvittävät hinnan sitten takaisin jos vika on heillä, kun kerran Nokia niin väittää. Eivät hyvitä. Mutta miksi, jos kerran vika ei voi olla SIM-kortissa eikä heidän verkossaan? Suoraan sanoivatkin ettei puhelimen kaatuilu tai muu johdu ikinä verkosta. Eli nyt on sitten Saunalahti vastaan Nokia.

Sain myös Saunalahdelta hyvän korjausvinkin 3G-ongelmiin: älä käytä sitä. Heidän mielestään ongelmien ilmetessä pitää siis lopettaa palvelun käyttö. Sanoivat myös että esimerkiksi Vantaalla 3G-verkon peitto ei ole tarpeeksi hyvä ja 2G-moodissa pitäminen olisi hyvä asia. Kiitin tiedosta ja kerroin että olen itse ollut tyytyväinen 3G-peittoon, mutta hyvä kun kertoivat ettei minun pitäisi olla. Onhan se rehellistä kertoa asiakkailleen ettei kannata tyytyä ihan hyvään toimivuuteen. Pitäisi kai sitten vaatia enemmän?

Eli asia pitänee siirtää kuluttajaihmisten hoitoon jos kerran kumpikaan osapuoli ei myönnä mitään vikaa voivan omissa tuotteissaan olla ja silti tuhansilla muilla homma pelaa, muutamilla vain on ongelmia.

(Ja ennenkuin joku mainitsee ettei asia kuuluisi kuluttajaviranomaisille pieni vinkki: sekä liittymä että puhelimet ovat yksityisomistuksessani ja asia on silloin kuluttaja-asia)

Comments (3) | Comment

Idealiike

13.06.2006 07.23 - mobiili 

VTT julkisti tuossa hetki sitten Idealiike-sivustolla keräämänsä 37000 mobiilipalveluideaa. Kävin noita hieman läpi, niissä kun pitäisi olla ainakin 2000 huippuideaa. En tiedä millä kriteereillä näitä on tuollaisiksi kategorioitu, joten vaikea kommentoida tuota.

Hyvin paljon ideoita oli suoraan sellaisiin asioihin, joihin Hain joko kykenee nyt tai on tarkoitettu kykenemään kunhan yhteistyö yritysten kanssa toimisi. Monesti kaivattiin seuraavia:

 • itsensä paikantaminen
 • kaverien/vanhempien paikantaminen
 • palvelujen etsiminen
 • hintavertailujen tekeminen
 • lisätietojen saaminen tuotteista

Eli enää tarvittaneen uusi versio J2ME-softasta jotta käyttäjäkunta on laajempi ja hurja markkinointi niin siinähän sen pitäisi sitten olla. Ja sitä ennen pitäisi saada firmat kiinnostumaan niin paljon, että tarjoaisivat sitä tietoa. Mutta se tuntuukin olevan vaikeampi homma kuin luulisi.

Itse Idealiikkeen tiedonulostusformaatti on hirveä. On vain skannattu paperit sisään, dokumenteissa on sivuja joissa ei ole mitään muuta kuin tyhjää tilaa, osasta teksteistä ei saa mitään selvää kun skannerin asetukset ovat olleet pielessä jne. Eli ideoiden kaivaminen tuolta on erittäin hankalaa. Pitäisi kai tehdä tuosta raportti ja alkaa myydä, säästäisivät muut paljon aikaa kun saisivat suoraan tiedon mitä eniten kaivattiin...

Comments (2) | Comment

Symbian-ohjelmointia, osa 3

10.06.2006 11.11 - mobiili ohjelmointi 

Tässä taas tullut törmättyä muutamiin ärsyttävyyksiin, joten mainitaanpa ne täälläkin.

Setting Item Lis 6

Taas yksi dokumentoimaton virhekoodi. Itselläni tämä johtui siitä että loin dynaamisesti CAknEnumeratedTextPopupSettingItem-instansseja ja annoin niille TInt-muuttujan joka ei ollut nolla. Koska listassa ei ole valintoja, tämän on oltava nolla mutta tätähän ei kerrota missään. Dokumentaation mukaan vasta LoadL:n kutsuminen lataa tuon arvon sisään.

CEikonEnv::InfoMsg

Symbianin dokumentaation mukaan näitä variantteja on monta. Nokian dokumentaation mukaan on vain pari vaihtoehtoa ja kaikki vaativat resurssin viestin formatointiin. Ihan ok, mutta arvatkaapa mitä tapahtuu jos käyttää Symbianin dokumentoimia muotoja? Emulaattorissa toimii nätisti, puhelin ei tee mitään. Näin sitä pitää. Ei ymmärrä miksei näitä voinut toteuttaa tai vastaavasti poistaa emulaattorista. Ja voisi edes heittää paniikin tai muuta että tietää ettei saa käyttää.

Niin ja Symbianinkin dokumentaatio on laadukasta tässäkin kohtaa. Esimerkiksi metodiesittelyä void InfoMsg (TInt aResourceId,VA_LIST aList) seuraa parametriesittely jossa ensimmäisenä const TDesC& aDes - Message to display. Hassua, minä en näe tuossa metodin esittelyssä missään kohdaa TDesCiä, nimellä aDes tai muutenkaan.

Ainoan S60-dokumnetaatiossa sanotun InfoMsg-variantin käyttökin aiheuttaa sitten rakkaan Des16Align-paniikin, joten eipä onnistu. Pitää siis käyttää CAknInformationNotea.

Comments (2) | Comment

Avoimia standardeja Tanskassa

09.06.2006 09.07 - IT-ala 

Tanska näköjään päätti että pitää siirtyä avointen standardien käyttöön pikimmiten. Tästä Digitoday sitten tyypilliseen tapaansa veti johtopäätöksiä ja raportoi, että "kiirehditään avoimeen koodiin." Näillähän ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Odotankin nyt innolla josko Tanska sitten kieltää esimerkiksi Javan käytön, se kun ei ole avoin eikä standardi. Sen sijaan C#, CIL ja CLR ovat avoin standardi, joten niitä varmaankin tuetaan sitten innolla. Ja tämähän ei olisi ollenkaan huono asia.

Surku vain että nyt sitten aletaan innolla vääntäytyä ODF:n käyttäjäksi. Kyseinen sillisalaattiformaatti väännettiin standardiksi vain Microsoftin kiusaksi sen sijaan että formaatti olisi oikeasti suunniteltu loppuun. Formaatissa esimerkiksi ei millään meinattu käyttää tietenkään SVG:tä grafiikkaan (sehän olisi rumaa, toinen avoin standardi ottaa käyttöön!), nykyisessä versiossa sentään yritetään, mutta asiat ovat vain "svg compatible." Ja mainitaan että kaikki implementaatiot eivät välttämättä toteuta kaikkia SVG:n määrittämiä vaatimuksia tietyille täkyille. Hienoa.

Eikä tuo formaatti muutenkaan kovin upealta vaikuta, olisivat vain aloittaneet puhtaalta pöydältä ja perustaneet komitean jolla oikeasti on kokemusta toimisto-ohjelmista. Intel ja Sun eivät oikein tähän kategoriaan sovi, muut nyt jotenkin. Mutta Microsoft tietysti jätetään ulos, koska silloin tulisi liikaa muutosehdotuksia ja standardista voisi tulla jopa useampien mielestä hyvä.

Comment

IT-viikko haastatteli

08.06.2006 12.04 - mobiili ohjelmointi 

IT-viikko teki puhelinhaastattelun viime viikolla Symbianista ja näköjään netissäkin on tuo artikkeli tai ainakin osa siitä. Pitänee itse lehti kaivaa jostain esiin niin näkee koko jutun.

Comments (12) | Comment

N70 käytössä

05.06.2006 09.16 - mobiili 

Nyt on sitten N70 käytössä, joten pitää siitäkin kirjoittaa kommentteja. Ei mikään uusi luuri, mutta toivotaan että on parempi kuin 6680, jolla ei tehnyt mitään. Lisäilen tänne asioita taas sitä mukaa kun niitä huomaan.

Plussat

 • hyvä koko
 • kamera parempi kuin edellisissä, videokuvallakin tekee jo jotain eikä ole pelkkää blokkimoskaa
 • medianäppäin on "togglaava" eli kertapainallus tuo näkyviin haluamasi ohjelman, toinen painallus palaa edelliseen ohjelmaan
 • kameralle on toinenkin nappi vaakakuvaukseen ja se tallettaa kuvan oikein eli käännettynä 90 astetta
 • 3G on pirteä
 • puhelimessa tuntuu olevan sopivasti potkua
 • muistia käytettävissä yli 20 megatavua

Miinukset

 • punainen luuri sulkee senhetkisen softan eikä vain palaa idleruutuun, tämä on typerintä mitä tiedän, pitäisi olla asetus
 • ainakaan minä en meinaa saada kameran läppää auki yhdellä kädellä
 • näppäimistö muutenkin pieni ja OK-nappia painaessa monesti painan oikealle tai alas
 • ensimmäisenä oikeana käyttöpäivänä kaatui 3 kertaa (IMAP-yhteys koko ajan auki, jossain välissä soitin musiikkia, IRC välillä auki, eli ei mitään raskasta)
 • BT-yhteyksissä on pientä häikkää kuten 6680:ssakin, mutta tässä ei tunnu kovin usein ilmenevän
 • muistikortin luukku on hankala avata, aina pelkää että se lähtee kokonaan irti, samoin kortin työntäminen sisään on aika hankalaa pieneen koloon vähänkin isommilla sormilla
 • uusi laturin plugikoko, täytyy aina raahata mukana joko laturia tai helposti hukkuvaa välikappaletta, muuten todennäköisyys löytää tuttavilta sopiva laturi on ~0,2 % kun aiemmin se oli 98 %.
 • jos kerran on LED-"salama", miksei voi tehdä kuten SonyEricsson ja antaa mahdollisuutta käyttää sitä taskulamppuna
 • ei voi säätää varoitusäänille voimakkuutta ja puhelin huutaa piippejä vähän joka välissä sitten, WMobilessa voisi säätää jokaiselle oman äänenkin halutessaan. tässä pitää pitää varoitusäänet poissa ettei rasita lähelläolijoita
 • Java-softien äänenvoimakkuutta ei voi säätää. kokeilin mukana tullutta lumilautailupeliä ja sammutin saman tien kun huusi niin lujaa ettei sitä kehtaisi kuin kotona peiton alla käynnistää
 • jos tulee viesti kun kuuntelet musiikkia, musiikki katkeaa eikä sitä jatketa ilman käyttäjän toimia
 • puhelu katkaisee musiikin, eikä sitä jatketa ilman käyttäjän toimia

Toivottavasti kaatuilu ei jatku, muuten tämäkin on täysin turha kun softat eivät pysy käynnissä. En tiedä onko samaa 3G-ongelmointia kuin 6680:n kanssa vai vain sattumaa.

Puhelimeen on tehty myös kielipäivitys ja se ei ainakaan täysin toiminut. Kun avaa musiikkisoittimen ja se päivittää listaansa, tulee ruutuun teksti tyyliin "a processar" joka ei minun mielestäni kovin Suomea ole. Pitänee mainita asiasta, tiedä mitä muuta on vielä väärällä kielellä.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin vaikuttaa ihan ookoolta, pitää vain opetella painamaan tuota mikäsennimionkaan valikkonäppäintä ja sitten poistu jos haluaa idleruutuun. Rasittavaa kun ennen riitti punaisen luurin painaminen.

Comments (10) | Comment

PC Sync ruulz ok

05.06.2006 09.07 - mobiili 

Tuossa taas satuin tekemään niin typerästi että synkkasin puhelimen PC:n kanssa, saman tien vein päivitykseen ja kun kerran oli uusi luuri, en tehnyt mitään varmistuksia jne ettei ainakaan mikään "tiedostovirhe" pääse tulemaan (Mannerheimintien Sonera/Päämies/Desk/mikäonkaan-liikkeen lempiselitys kaikille vioille). Sitten yritin synkata uudelleen. Tulos: 0 muutosta. Eli PC Syncin mielestä kaikki on ok vaikka puhelin on tyhjä ja Outlookissa >300 synkattavaa asiaa. Hienoa.

Ei sillä että tätä olisin mitenkään ihmetellyt, normaaliahan tämä on PC Syncin kanssa. Vihdoinkin vian päätin tutkia asiaa hieman tarkemmin ja selvittää mikä mättää. Ja selvisihän se.

PC Sync säilyttää PC:ssä tietoa siitä mitä puhelimessa on. Se ei siis tee asioita oikein ja juttele SyncML:ää tarpeellisten tietojen selvittämiseksi (kuten että puhelin on tyhjä). En tiedä miten voisin dumpata BT/USB-yhteyden kautta kulkevan datan, puhelimenhan pitäisi sanoa ensisynkkauksella että "hei nyt tehdään täysi synkkaus." Jos puhelin toimii oikein, PC Sync päättää tehdä jotain toisin. Tai sitten molemmat toimivat väärin.

PC Sync siis avaa Outlookin kontaktit, kalenterin ja tehtävät. Vertaa niitä PC:ssä olevaan kopioon ja päättää tämän perusteella onko kaikki ok. Jos muutoksia Outlookiin ei ole tehty, kaikki on ok. Ja kun puhelin on tyhjä, se ei tietenkään sano mitään muutoksia PC:lle, joten kaikki on senkin suhteen ok.

Milloinkohan Nokia viitsisi ottaa yhteyttä synkkauskoodin tehneeseen firmaan (Time Information Services Ltd) ja vaatisi toimivaa koodia. Tuskin koskaan, eihän kenenkään tarvitse tyhjäillä puhelintaan tai muuta mukavaa. Eikä PC Sync ikinä muulloin sekoile, ei toki.

Jos tuskailette puuttuvien tietojen kanssa, tuhotkaapa %USERPROFILE%\Application Data\Nokia\PCSync\SynchData\:n alta sopiva hakemisto (yksi per puhelin) ja sen jälkeen synkkiohjelma joutuu tekemään täyden synkkauksen. Toimivaa.

Comments (3) | Comment

ARGH resursseja

01.06.2006 19.18 - mobiili ohjelmointi 

Yritin sitten tehdä softaan lokalisointeja ja ihmettelin pitkään miksei onnistu. Aina vaan emulaattorissa ja laitteessa ruutu vilahtaa valkoisena mutta mikään ei toimi. Pitkään väänsin kunnes vihdoin tajusin syyn: olin määrittänyt lokalisointi-include-tiedostoissa TBUF-resurssin ja includet olivat ensimmäisenä. Ja tämähän ei käy, ensin pitää olla RSS_SIGNATURE-resurssi.

Tuon nyt jotenkin ymmärtää, mutta eihän sekään riitä. Jos seuraavina eivät ole r_default_document_info ja EIK_APP_INFO, eivät vakiomenu ja -cbat tule näkyviin!

Että Symbian näköjään luottaa siihen että resurssitiedostossa on tietyssä järjestyksessä tietyt asiat, sen jälkeen saa olla miten vain. Ei sitten voi tehdä niin että resurssikääntäjä varmistaisi asian, saati että edes emulaattori antaisi jonkin järkevän virheen. Argh. Kai tämäkin on omaa tyhmyyttä kun ei osaa leikkiä typerien resurssien kanssa.

Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu