Symbiatch - maailma on rikki

Hain-uutisia

30.12.2006 13.31 - mobiili ohjelmointi 

Kun moni on kysellyt mitä Hain-projektille ja varsinkin softalle kuuluu, laitanpa tähän hieman kuulumisia.

Mobiilisoftat

  • 3rd Edition -versio on olemassa ja toimii nätisti mutta asentuu vain yhteen puhelimeen (aiemmin jo kirjoittelin kuinka pari muuta testiluuria vain buuttaavat kun yrittää käynnistää)
  • 3rd ed -solutiedotkin toimivat jos asennuspaketin allekirjoittaa puhelimen IMEI-koodiin sopivalla sertillä
  • hieman uudella arkkitehtuurilla tehty versio on nyt kehitteillä ja toivottavasti tämä versio (osittain puhtaalta pöydältä tehty) ei sitten buuttaile 3rd ed -malleja
  • Java-versio on tulossa samalla arkkitehtuurilla
  • omia reittejä voi talletella ja lähetellä muillekin jos tahtoo
  • reaaliaikainen karttaseuranta sekä itselle että muiden sijainnille
  • reitinhaku koko Suomessa osoitteella

Uuden arkkitehtuurin versiossa tulee myös sellaisia mukavia lisäominaisuuksia kuten mahdollisuus tehdä omia osasovelluksia (jotka joko käyttävät paikkatietoa tai eivät), pelejä jne. Myöhemmin keräilen beta-ryhmää testailemaan järjestelmää ja kokeilemaan kehitystä.

Web-puoli

Webbipuoli on jäänyt mobiilipuolen jalkoihin viime aikoina mutta senkin kehitys jatkuu. POI-tiedostot ovat kovin kiinnostavia olleet, niitä tulee lisää ja mahdollisuus ladata vain halutut tiedot koko kannasta on jo valmiina mutta vain testikäytössä. Pian kaikkien käytettävissä.

Reittien haut tulevat myös, testissä ovat jo ja toimivat nätisti koko Suomessa. Myöskin omien reittien lähettäminen ja muiden lähettämien reittien haku toimii webissäkin, samoin kaverien seuranta.

Muuta

Myös paljon muuta on kehitteillä mutta kaikkea ei vielä voi paljastaa. Jos kiinnostuneita betaajia löytyy, voi ottaa yhteyttä niin uuden version saa kunhan se on tarpeeksi pitkällä. Kannattaa myös mainita kiinnostaisiko omien osasovellusten koodaaminen niin voi siihenkin päästä. Ja tietysti onko käytössä S60 2nd ed, S60 3rd ed ja/vai J2ME -luureja koska softa pyritään saamaan kaikille samanaikaisesti. Pitää myöhemmin tehdä beta-lomake jossa kysellään kaikki tarpeelliset tiedot niin saa tarkemmin tietää mitä kukin voisi testailla.

Tässä vielä pari Sudoku-kuvaa ajettuna sekä S60:lla että J2MEllä. Uusi softa siis ajautuu samalla tavalla molemmissa arkkitehtuureissa ja tämä tietysti laajentaa käyttäjäkuntaa, nopeuttaa kehitystä (joiltain osin kyllä hidastaakin) ja muuta mukavaa.
Sudoku S60Sudoku J2ME

Comments (3) | Comment

Mein Kampf - Java style

26.12.2006 13.36 - ohjelmointi 

Olen tässä yrittänyt taistella Visual Studio 2003:a x64-koneeseen jotta pääsisi käyttämään Carbide.vs:ää. Sain vihdoinkin homman siihen pisteeseen että VS välähtää ruudussa ja kuolee sitten. Yritin tutkailla josko Carbide.vs sotkisi jotain (kopioin asennuksen toisesta koneesta joten asetuksetkin ovat sellaiset).

Carbide.vs:n asennus käyntiin ja homma menee läpi. Kuitenkin VS valittaa jostain ongelmasta sen kanssa eikä käynnisty enempää. No, yritänpä poistaa Carbide.vs:n. Eipä onnistu. "Sinulla ei ole Javaa koneessa." Täh? Asennus siis onnistuu muttei poisto? No, asennetaan sitten Java.

Rohkeasti uusin kutosversio JDK:sta sisään ja jännityksellä yrittämään poistoa. Win64 not supported. Täh? Eikös Java ollutkaan yhteensopivaa kaiken kanssa?

Eli näköjään Java on sitten täysin portattavaa kunhan otat huomioon käyttiksen ja prosessoriarkkitehtuurin erikseen, ainakin paketoinnissa. Vau. On se nättiä...

Comments (3) | Comment

PHP toimii, osa 3285784

23.12.2006 01.04 - ohjelmointi 

Olen jo jonkin aikaa tuskaillut erittäin ikävän ongelman kanssa: Horden Imp-webmail on sekoillut mystisesti. Vähän väliä tulee vain tyhjä sivu, lokeihin ei kirjoiteta mitään selitystä. Ja tätä ei tapahdu jatkuvasti. Ongelmaa olen yrittänyt kaivella jo kuukausia, mitään ei ole löytynyt.

Nyt sitten päivitin PHP:n uusimpaan versioon ja hupsista. Tulee virheilmoitus että haluttu php-tiedosto ei ole open_basedir-asetuksen hakemiston alla. Ja se hakemisto on ihan toisen virtualhostin hakemisto. Sitten tutkimaan onko webmail-vhostilla asetettuna open_basediriä. Eipä ole.

Eli rakas PHP:mme, joka toimivuudellaan ja laadullaan aina jaksaa yllättää, osaa jopa tehdä niin nätisti että ottaa toisesta vhostista asetuksia käyttöön. Todennäköisesti tietenkin siksi että Apachen prosessi on viimeksi juuri palvellut tätä toista vhostia. Mutta on se pieni bugi että asetuksia revitään jostain mistä ei pitäisi.

Ja ei, ei ollut mitään säikeistettyjä MPMmiä tai muita käytössä, ihan prefork kuten pitääkin.

Tässä taas yksi hyvä syy olla onnellinen siirtymisestä monen vuoden PHP-koodauksen jälkeen ASP.NETiin. Ei varmasti törmää tällaisiin ikinä.

Comment

Nyt ymmärrän

22.12.2006 12.34 - mobiili ohjelmointi 

Olen aiemmin ihmetellyt miksi Nokian S60 3rd Edition-puhelimet sanovat kauheat varoitukset aina kun asennat softaa joka ei ole oikein allekirjoitettu. Nyt en ihmettele. Hain Mobile on omassa N93:ssa pyörinyt jo jonkin aikaa nätisti kehitysversiona. Nyt sitten piti antaa parille testiin sovellus ja mitenkäs kävikään. Ei onnistu.

Toisella on N73, toisella N80. Molemmissa heti kun sovelluksen käynnistää puhelin buuttaa. Totaalisesti. Eli sovellus ei pääse edes vauhtiin. Nyt ymmärrän mitä varoitukset tarkoittavat: puhelimen saa oikeasti ihan sekaisin jopa sovelluksilla jotka tuntuvat toimivan ihan ok jossain toisessa. Ei mitään pientä virheilmoitusta vaan koko buutti. Näin sitä pitää...

Laitoin sitten sovellukseen AppViewiin heti ensimmäisenä Exit(). Ei auta, sama homma. Kokeillaan AppUi:hin. Sama homma. Eli mitään omaa koodia ei edes yritetä ajaa, silti kaadetaan luuri. Jes.

Comments (2) | Comment

Widsets - ei ihan

19.12.2006 12.13 - mobiili 

Kun Tietokonekin jo uutisoi miten Nokian Widsetit tuovat web 2.0:n kännykkään, pitihän sitä taas testata. Josko olisi kehittynyt sitten viime näkemän kun kerran ihan yhteisöllisyyttä pitäisi olla! No eipä ollut.

Sovellus on vieläkin suurimmalta osin pelkkä RSS-luin. Ja sisältöä tietysti on käyttäjiltä mutta niin sitä löytyy ihan millä tahansa RSS-lukimella. Joten ihmetyttää missä se "web 2.0" ja "yhteisöllisyys" nyt on. Vai enkö vain löydä?

Myöskin toiminnallisuudesta voi mainita pari pientä asiaa. Kuva kertoo enemmän, tässäpä näitä:

blogi sekaisinYlen uutisia runsaasti

Ensimmäisessä on oma juttusivuni mutta hassusti siellä näkyy Teron blogin sisältö. Toisessa taas Ylen pääuutiset. Aika hiljaista näyttää olevan...

Eli ei ihan nyt vastaa lehden uutisen kuvausta eikä toiminnallisuuskaan ihan natsaa. Myöskin itse webbisivun salasanan unohdus -toimintoa piti kokeilla kolme kertaa eikä toiminut, vasta sähköposti ylläpidolle korjasi asian.

Tekijätiedot kunnossa
Myöskin luotaessa "omaa" widsettiä tuli tekijän tiedoksi joku Antti ja käyttäjiäkin oli iso kasa. Hieman taisi tiedot heilahtaa päin mäntyä?

Tietokannat toimivat
Ja luonnollisesti tietokantayhteydetkään eivät aina toimi ja käyttäjälle kerrotaan todella nätti virheilmoitus...

Comment

Päivän laatupalvelut

13.12.2006 13.20 - henkilökohtaiset yhteiskunta 

Postissa saapui tänään parikin hienoa mokaa. Ensimmäinen oli jätelasku YTV:ltä. Ensimmäisellä rivillä laskua komeilee "vakiotyhjennys joka toinen viikko" ja heti sen alla sitten jäteastiavuokraa 11 viikkoa. Ihan ok, sopii laskutuskauteen. Mutta tämän alla sitten 10 viikon kohdalta tyhjennys. Ei ihan sovi yhteen.

Soitto laskutukseen, sieltä katsoivat että joo-o, noinhan siinä lukee mutta heillä on tiedossa että joka viikko pitäisi käydä. Joku siis ei ollut syöttänyt sopimusta sisään (edellisillä asukkailla oli joka viikko). Asia kuitenkin hoitui samalla kuntoon ja laskunkin korjaavat, eli ei suurta ongelmaa. Ja puhelinnumerokin oli 09 eikä mikään sikahintainen 010/020.

Toinen taas sitten tuli Eläketurvakeskuksesta. Ilmoittivat että saamansa selvityksen mukaan (eivät tietenkään kerro mikä selvitys, keneltä jne) olen tehnyt YELin mukaista toimintaa mutta minulla ei ole YEL-vakuutusta. Ja pitäisi kahdessa viikossa kirjeen postituspäivästä hoitaa heille tieto mistä on otettu tai ottavat minulle moisen. Mielenkiintoista, riittääköhän että otan sen pari kuukautta ennen kirjeen päiväystä, YEL-vakuutus kun on voimassa koko ajan.

Pitää näköjään heille soitella, numero on possuhintainen 010 kylläkin ja tänään ei asiaa hoitava henkilö ollut edes paikalla. Ihmetyttää mistä keksivät tällaisia asioita kun yksinkertainen kysely vakuutusyhtiöiltä olisi kertonut että vakuutus on olemassa. Aiemminkin ovat sekoilleet, että sinänsä kai ei mitään uutta. Rasittaa vain tuhlata omaa aikaa ja vaivaa kun setvii heidän virheitään.

Comments (1) | Comment

ODF Alliancen hieno "FAQ"

12.12.2006 08.21 - IT-ala 

ODF Alliancella on hieno Office Open XML Fact Sheet (pdf) sivuillaan. Tässä on olevinaan tarkoitus kertoa miksi Microsoftin OOXML on huono. Katsotaanpas mitä sanovat:

...Ecma produced a standard restricted to be compatible with single vendor's own product.

Tuota... Eikö ODF:kin sitten ole huono, OASIShan standardoi sen täsmälleen yhden tuotteen perusteella: OpenOfficen? Miksi ei tehty toisin?

Fast-track procedures should not used rubber stamp single-specificationof over 6000 pages. Can a National Body make an informed decision on such a large specification in the allotted time?

Eli koko doku pitäisi aina lukea läpi tai sitten pitäisi tehdä vain pieniä speksejä? ODF:hän on paljon kevyempi ja jopa puutteellinen formaattina joten luonnollisesti muutkaan eivät saa olla isoja?

Examples of existing standards not used in OOXML include SVG for drawings and MathML for equations.

Pata kattilaa soimaa, ODF ei myöskään suostu käyttämään SVG:tä vaan "svg-compatible"-määritteitä ja muita, jotka eivät ole sama asia kuin SVG. Korjaamaan äkkiä sitä itse toitottamaansa speksiä?

Ecma TC 45's charter prevented members from making any changes that would be incompatible with Microsoft's existing proprietary binary formats. For these so-called “legacy reasons,” OOXML grandfathers in old implementations, including their bugs. For example, the date mechanism used in the Excel spreadsheet application, which caused days of the week before March 1, 1900 to be off by one, continues to be off by one. Such deficiencies should not be perpetuated. There no room in an “open” embedding bugs legacy binary formats.

Tästä olen ihan samaa mieltä. Uusi formaatti, bugit pitää korjata eikä luottaa vanhoihin formaatteihin pätkääkään.

the fact that was designed only one specific application makes interoperability more tenuous achieve.

Eli sama kuin ODF:n kanssa. Mikseivät jutelleet esimerkiksi Microsoftin kanssa että interoperability olisi hyvä? Microsofthan on kuitenkin maailman suurin toimisto-ohjelmistotoimittaja. Sen sijaan mukaan otettiin IBM, jolla on kokemusta ja useita muita joilla ei ole oikeastaan mitään kokemusta. Ja ajettiin läpi vieläkin sen yhden softan formaatti sen sijaan että olisi käyty koko homma oikeasti läpi.

Do we need two standards to do the same thing? Both ODF and OOXML were designed for the same customers (users of text, spreadsheets, and presentations) and use the same technical means (XML in zip archives).

Eli kun heidän porukkansa on jo jotain saanut aikaiseksi, muut eivät saa tehdä mitään? Mitenkäs sitten kun ODF ei tuekaan haluttuja ominaisuuksia? Hieman tuntuu siltä että yritetään saada pakotettua kaikki käyttämään puutteellista formaattia jotta kilpailevat softat laajemmilla ominaisuuksillaan eivät pystyisi näitä käyttämään...

Sinänsä muutamia hyviä pointteja, mutta mikään "Fact Sheet" tuo ei ole vaan yhden porukan itkuja siitä että joku muu tekee samaa kuin he ja joiltain osin paremminkin. Joiltain osin myös huonommin. Ja standardoi sen ECMAn läpi eikä OASIS-organisaation, jolla ei ole sinänsä mitään statusta tai meriittejä standardointitahona.


Olemme muuten nyt ODF Alliancen jäsenenä, katsotaanpa onko kyseinen lafka vain "me teemme lehdistötiedotteita ja muita, jäsenlista on vaan lista" vai onko siellä oikeasti jotain tapahtumaa jäsentenkin kesken. Itse ainakin sanoudun irti tuosta FAQ:sta heti kun noin FUDia on.

Comments (1) | Comment

Stockmann juhlistaa joulua

10.12.2006 12.45 -

1012200612010122006118
Stockmannilla on hienoja koristeita. On säälittäviä siimoilla häntää nostavia rottia ja muuta. Hienoin silti on tuo pienten lasten silmien kohdalla oleva esitys. Yksi rotta on hehkuvasilmäinen paholaiskuningas, toinen vetää viinaa ja kolmas on jo sammunut. Ehkä vähän voisi miettiä mitä laittaa näkyviin...

Comments (1) | Comment

Symbian Signed -testaus

01.12.2006 09.12 - mobiili ohjelmointi 

Kyselin tuossa jo toukokuussa Flanderilta miten heidän mainostamansa Symbian Signed -testaus hoituu, he kun mainostivat että testi määrittää sovelluksen olevan "of high quality" ja muuta sellaista. Vastauksena tuli Symbianin doku, joka kertoo mitä testataan. Ja saadaanko testissä selville josko sovellus lähettelee kontaktitietosi ja tekstiviestisi jollekin kolmannelle osapuolelle tai tehdään jotain muuta turvatonta? Ei tietenkään. Testataan että sovellus asentuu ja poistuu nätisti, näyttää pari dialogia ja selviää virtakatkoksista ja muistin loppumisesta. Woohoo. Sehän se on se tärkein.

Onhan se hyvä että moisia testataan mutta ei tuo tietoturvaa pätkääkään lisää. Se, että sovellus asentuu ja poistuu nätisti ei mielestäni ole syy antaa sille oikeuksia käpistellä laitteen tai käyttäjän datoja noin vain. Mutta olenkin tyhmä.

Puhumattakaan siitä, että Symbianin "best practices" ovat välillä ristiriidassa oikeasti hyvien tapojen kanssa, mutta näitä ei silti muuteta. Jos siis teen asian oikeasti oikein enkä siten kuin Symbian haluaa, sekö on virhe? Pätkää soveltavasti siteeratakseni: "Asiahan ei tietystikään minulle kuulu, mutta minä vaan kysyn"

Comments (13) | Comment

Pepsin kisa kusee

01.12.2006 08.34 - kuluttaja 

Tuossa yritin nyt sitten syöttää Pepsi Max -pulloista löytyviä koodeja Pepsin kisasivustolle. Ensinnäkään etusivun "klikkaa tästä ja syötä koodi" ei tee yhtään mitään vaikka kuinka klikkailisi. Pitää tajuta mennä jollekin toiselle sivulle, että voi klikata. Sen jälkeen koodin syöttö ei tee yhtään mitään, ei sano onko oikein vai väärin vai mitä. Ja pulloissa olevat kooditkin ovat niin epäselviä ettei ikinä tiedä onko kyseessä O, 0, G, D vai Q.

Lähetin jo palautetta Activearkille, jonka osoite on palauteosoitteena. Vastauksena tuli vain:

Mene kohtaan "ongelmia koodin kanssa" (sivun vasemmassa reunassa) jos et pääse korkin koodilla pelaamaan.

No, tuosta kun klikkaa (sekin oli hyvin epäselvä, käsitin että jos on ongelmia koodin kanssa, lähetä palautetta annettuun sähköpostiosoitteeseen), pitäisi syöttää pullosta jokin koodi. Kiva kiva, pullot on jo kaupassa kun jätin vain korkit kun niitä piti tarvita.

Eli eivät kai sitten halua korjata itse kisa-flashia mitenkään, näyttäisi. Odottelen vielä siihen vastausta ja jos ei niin sitten pitänee mainita asiasta eteenpäin. Ikävää, aiemmin se kilpaileva merkki on sotkenut kisansa ihan täysin teknisesti, nyt sitten Pepsikin.

Comments (3) | Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu