Symbiatch - maailma on rikki

Yksiö myynnissä

25.05.2006 13.20 - asuminen 

Ne jotka kaipailisivat Helsingistä asuntoa, olisi tarjolla erittäin siisti 28 m2 yksiö Alppilasta. Lisätietoja saa esittelysivulta ja tarjouksia otetaan vastaan.

Comment

Nokia ei välitä kalentereista

23.05.2006 08.50 - mobiili 

On Nokia 9500. Bisnepuhelin. Kommunikaattori jopa. Tajuaa vCalendar-formaatin. Sisältää kalenterin. Lähetetäänpä sähköpostissa vCalendar-tiedosto. Näytetään tekstinä. Ei voi tallettaa kalenteriin. TÄH?!?

Mitä ihmettä on ajateltu kun ei sähköpostiohjelma tajua että tuon vCalendar-tiedoston voisi vaikka tallettaa kalenteriin? Jopa jotkut webmail-ohjelmat näyttävät tajuavan asian, mutta ei bisneskäyttöön tarkoitettu kommunikaattori. Järjetöntä.

Nyt sitten tehdäänkin niin kätevästi että kun tulee kokouspyyntö, avataan Outlook (jota en ikinä muuten käytä) että saadaan ne avattua, sitten synkataan PC Syncillä ne puhelimeen ja samalla tehdään muutama duplikaatti ja hukataan puolet jonkin puhelimen yhteystiedoista.

Näköjään pitäisi käyttää vain yhtä puhelinta ja sitäkään ei näköjään ole tarkoitettu käytettäväksi yhteydenpitovälineenä tai kalenterina, muuta kuin lukemiseen. Sehän olisi aivan absurdia jos puhelimella voisi täyttää kalenteria kokouspyyntöjen mukaan!

Comment

Mobiilikartta

21.05.2006 15.01 - mobiili 

En olekaan täällä tainnut mainita että julkaisimme tuossa mobiiliselaimille kartan. Palvelu tutkii mobiililaitteen profiilista näytön koon ja sen mukaan antaa sopivankokoisen karttanäkymän ettei ruutua tarvitse vierittää. Tietysti halutessaan voi ottaa isomman näkymän kerralla myös.

Sivustossa on myös pikanäppäimet, yritin tehdä niistä sopivan intuitiiviset. 2 pohjoiseen, 4 länteen, 6 itään, 8 etelään, 5 iso/pieni kartta, 1 zoom in, 3 zoom out, 0 paluu takaisin. Nokian selaimessa pitää painaa hetken pohjaan, SonyEricssonilla kertapainallus riittää (taas sitä parempaa käytettävyyttä SEltä).

Kartta löytyy osoitteesta wap.hain.fi

Comments (2) | Comment

Solupaikannusprojekti

21.05.2006 11.21 - mobiili 

Kun tuo solupaikannus tuntuu olevan niin kiinnostava asia monille ja me olemme kuitenkin eniten asiaa tutkineet ja kehitelleet niin ajattelin tässä laitaa projektin pystyyn asian tiimoilta. Aika moni on moisesta puhellut, mutta mitään aktiivista vielä ei oikein ole näkynyt.

Asentamalla Hain Mobilen (S60-version siis) kännyyn, rekisteröitymällä sen kautta Seurantaan ja laittamalla sijaintitiedon lähetyksen päälle GPS-laitteen kanssa keräytyy palvelimellemme lokitietoa sijainnistasi. Voit käydä lataamassa tämän tiedon sitten omalta sivulta Hain-palvelussa. Tiedoissa näkyy koordinaatit, solutiedot, aikaleimat jne.

Hetken päästä myös löytyy asetukset, joiden avulla voit säätää haluatko antaa sijaintidataa myös muiden käyttöön. Data on tietysti täysin anonyymiä. Datan voi antaa käyttöön joko opensource- (eli dataa saa käyttää vain avoimen lähdekoodin palveluissa), freeware- (ilmaissofta, ei tarvitse antaa lähdekoodeja) vai kaupallis-periaatteella (tee mitä lystäät, vaikka revit rahaakin).

Voit myös tyhjätä oman lokisi. Tällöin jos olet määritellyt datan sallituksi tiettyyn käyttöön, se jää tähän käyttöön eikä valintaa sen osalta voi enää muuttaa. Palvelimella kun ei tämän jälkeen ole mitään tietoa kenen dataa se alunperin oli.

Ilmoittelen tuon jatkokehityksestä tässä vielä kun asia edistyy. Jos suurempaa innostusta löytyy, mahdollisesti voidaan rakentaa myös palvelu, jossa voi solutiedon muuntaa koordinaateiksi suoraan palvelimellamme. Tämä kuitenkin vaatii vielä hieman linjausten vetoa.

Sijaintitietoa muuten ei lähetetä jos olet paikallasi (~3 metrin sisällä edellisestä sijainnista) vaikka asettaisit lähetyksen 10 sekunnin välein. Seuraavassa softaversiossa tulee hieman lisää toiminteita seurantaan muutenkin.


25.5.2006 9.00: Tällä hetkellä ei-kaupallisesti käytettäviä tietoja on jo yli 500 solusta mutta mahdollisesti käytettävää dataa (eli löytyy useampia GPS-pisteitä per solu) on parisen sataa solua. Laitan hetken päästä tuonne vaikka kerran yössä päivittyvän paketin jossa on solujen tiedot niin pääsee halukkaat sitten käyttämään näitä heti.

Comments (7) | Comment

Hain 3rd Edition olisi olemassa, mutta...

19.05.2006 10.12 - mobiili 

Porttasin nyt sitten softan 3rd Editionille, kylläkin ilman omaa käyttöliittymäkirjastoa. Solutunnistetta vaan ei saa ilman "testausta", joten en tiedä tekeekö tuolla sitten miten paljon. GPS toimisi kyllä ja saisihan tuosta televisio-ohjelmat ja muut. Ehkä voisin jonkin beta-version heittää ulos jos sille kiinnostusta olisi. Harva kuitenkaan varmaan viitsii kaivaa GPS:ää esiin kun haluaa hakuja tehdä mutta mistä sitä tietää.


Jos tässä tuo solupaikannusprojekti lähtee käyntiin ja kiinnostuneita on, ainakin sitten voisi 3rd Ed -softan laittaa betana ulos niin pääsee silläkin alustalla hoitamaan hommat.

Comments (4) | Comment

Symbian Signed rahastusta lisää

19.05.2006 10.00 - mobiili 

Tutkin tuossa juuri Verisignin ACS-juttuja ja huomasin lisärahastuksen: ei riitäkään että ostat ACS Publisher ID:n ja maksat testitalolle, sinun pitää myös hankkia ACS Content IDitä, joilla sitten lopullinen tiedosto allekirjoitetaan. Ja nämähän maksavat sitten jotain, hintaa ei kerrota sivuilla.

Tämä ei ole mitenkään epätyypillistä Verisignille, heidän "palvelunsa" eivät ikinä ole olleet mitenkään hyvälaatuisia. Mutta olisihan se kiva edes hinnasto nähdä, vaikka "aloituspaketissa" tuleekin 10 Content ID:tä. Ja tietysti vanhenevat vuodessa kuten Publisher ID:kin.

Eli $400/vuosi Publisher ID, jokaisesta "testauksesta" pari sataa testitalolle ja tuntematon summa vielä lisää Verisignille. Jep, allekirjoittaminen kannattaa aina!

Comment

Cell ID ilman jatkuvaa rahastusta?

19.05.2006 07.30 - mobiili 

Tuli tässä mieleeni, että toimisikohan pieni viritelmä noihin oikeustasoihin. Todennäköisesti jos teen DLL:n ja asennan sen erikseen isommilla oikeuksilla, ei siltikään pienemmillä oikeuksilla oleva sovellus voi käyttää näitä isompia oikeuksia sen läpi. Mutta entäs jos teen applikaation joka käynnistyy automaattisesti aina ja sisältää isommat oikeudet? Tämän kanssa sitten juttelen joko ihan sokettien läpi tai muulla tavalla ja pyydän sitä antamaan solutietoja jne? Luulisi toimivan.

Mutta sitten tuleekin se ongelma että varmastikaan eivät "testaajat" hyväksy moista ohjelmaa, sehän olisi niin kauheaa kun eivät saisi rahaa jatkuvasta ohjelman testaamisesta kun palikka toimisi samanlaisena sitä käyttävästä softasta riippumatta. (Niin ja olisihan tuo vähän kiertelemistä, mutta en nyt heti keksinyt miten tuo rikkoisi mitään sääntöjä)

Comments (12) | Comment

Hain S60 3rd Editionille - ehkä piankin

16.05.2006 01.12 - mobiili 

Pyörrän sitten puheeni. Aloin pervoksi ja porttaan Hain-softan 3rd Editionille. Homma ei ole kovin yksinkertainen, pitää hankkia serti tuolta ja allekirjoittaa tämä ja yhdessä luurissa testata jne jne jne. Tällä hetkellä Hain kuitenkin pyörii E60:ssä GPS-yhteydellä, latailee tietoja jne. Solupaikannusta pitäisi kai kokeilla pian myös.

Porttaus ei ole aina "käännät vaan uusiksi"-tyyppinen toimenpide, tässäkin tuli huomattua miten paljon vaikuttaa järjestys. Vanhoissa pystyi kontrolleja luomaan siten että NewLC:stä kutsui suoraan ConstructLlää, nyt pitää välissä heittää ikkunan tiedot sisään tai muuten kaadutaan. Ja capabilityt ovat ärsyttäviä.

Nyt vielä jostain syystä laite tekee niin, että kun yrittää ladata, jäädään miettimään. Jos avaa taskilistan, laite tajuaa kysyä että mikähän yhteystapa olisi pop ja sitten lataa. Muuten ei lataa mitään. Eli jostain syystä ei jääkään auki yhteys verkkoon ensimmäisen valinnan jälkeen kuten edellisissä S60-alustoissa. Ärh.

Laittanen jonkinlaista versiota joskus tässä jakoon kunhan siinä toimii vähän enemmän asioita. Ja kun tiedän voiko solua kysellä ilman Symbian Signediä, tämänhetkisten tietojen mukaan ei, mutta kun dokumentaatiota en taas löydä mistään tästä asiasta. Hyvä kun löytyy edes capabilityjen nimet jostain. Se kai vaatinee ReadDeviceData-kapan, johon tarvitaan ainakin ACS Publisher ID sitten. Pitäisikin selvittää kelpaako Thawten serti, Verisignin kun ovat niin järjettömän kalliita (vaikka Verisign omistaakin Thawten...)

Comments (7) | Comment

Hain S60 3rd Editionille - ei ehkä koskaan?

14.05.2006 22.59 - mobiili 

Tutkailin tässä taas hieman tuota 3rd Editionia ja vaikuttaa siltä ettei Hain ainakaan täysillä toiminnallisuuksilla tule tuolle alustalle tulemaan hetkeen, ei välttämättä koskaan. Syitä on muutama:

 • SDK vaatii Metrowerksin Codewarriorin jotta voi kääntää emulaattorille kamaa. Miksi maksaisin turhasta kilkkeestä jolla ei tee mitään?
 • Cell ID:n saaminen on muutamien testaajien mukaan melko hankalaa, ehkä jopa mahdotonta ilman Symbian Signed -ohjelmaa. Oikeuksia saada tuota tietoa laitteesta ei ole ilman että ohjelman ID on signed-alueelta ja ohjelma oikeasti on allekirjoitettu. Eli siis pitäisi maksaa joka versiosta että saisi toimimaan, jopa testiversioista tämänhetkisten kokemusten mukaan.

Vaikuttaa siis siltä, että jonkinlaisen version ehkä voisikin tehdä, mutta ilman solupaikannusta. Symbian Signed on totaalisen typerä keksintö, joka ei auta yhtään mitään koska tuossa tehtävä "testaus" ei oikeasti testaa mitään järkevää. Miksi siis maksaa jokaisesta versiosta rahaa Symbianille ja testiorganisaatiolle?

Ja ei, freeware-reitti ei käy. Vaikka tätä ohjelmaa jaetaan ilmaiseksi, itse sisällössä voi olla kaupallisia intressejä, joten freeware-säännöt eivät hyväksy.

Eli jääköhän minun mobiilikehitykseni Symbian-alustalla sitten vähiin hetken päästä kun kaikki pyörivät Symbian 9.x:llä ja käyttäjät pelotellaan olemaan asentamatta mitään muuta kuin allekirjoitettuja sovelluksia virusten pelossa. Sen näkee sitten, tällä hetkellä ei ainakaan näytä pätkääkään kiinnostavalta alustalta.

Mutta ällös huoli, eiköhän Nokia pian julkista jonkin ostamansa satunnaisesti viritellyn sovelluksen, joka tekee jotain samanlaista ja joka on taivaan lahja maailmalle koska on Nokian.

Comments (4) | Comment

Tiet saivat nimet

14.05.2006 02.04 - IT-ala 

Vihdoinkin ehdin ja jaksoin ottaa asiakseni laittaa teiden nimet Hain-palvelun karttoihin. Automaattialgoritmi ei tietystikään ole niin hyvä kuin ihminen asettelemassa käsin, mutta nyt tekemäni pikainen algoritmi on ihan toimiva. Ja ainakin parempi kuin ei nimiä ollenkaan.

Seuraavaksi voisikin sitten laittaa zoomin toimimaan vähän erilaisilla portailla eikä vain neljää vaihtoehtoa.

Comments (9) | Comment

Lindholm puhuu mobiilihausta

12.05.2006 10.44 - mobiili 

Huomasin tuossa Digitodayn artikkelin Mobiilihaun tieto on kateissa. Siinä Christian Lindholm puhuu paikkatietohauista ja jotenkin tuntui juttu tutulta. Halutaan etsiä palveluja läheltä. Halutaan profiloida käyttäjää. Halutaan yhteisöllisyyttä. Ihmisten voitava itse lisätä tietoja ja kommentteja. GPS on kiva, muttei aina käyttökelpoinen. GSM-solupaikannus olisi pop, kunhan ei toimi operaattorin kautta. Hmm, miten tämä on niin tuttua...

Ai niin, teimmehän ohimennen tuollaisen Hain-palvelun, jossa on GPS-paikannus, GSM-paikannus ilman operaattoria, palveluhaku, voi kuka tahansa lisätä tietoja, betaversiossa arvostelut ja kommentoinnit ja entistä paremmat kategorioinnit jne. Siksihän se kuulosti tutulta.

Pitänee heittää mailia ja vihjata jos ei ole vielä tätä huomannut. Ja jonkun Dan Mellingerin mukaan Yahoo! muka kehityksen kärjessä, höpsistä! Ai niin, se olikin suurista kärjessä. Mutta ei se suuruus paljoa auta, jos ei ole tietoa sieltä mistä käyttäjät haluaisivat.

Comments (2) | Comment

Qtek 9100 -arvio

08.05.2006 17.21 - mobiili 

Nyt hurjan parin päivän satunnaiskäytön jälkeen lienen ammattilainen Qtek 9100:n käytössä ja voin kommentoida sen soveltuvuutta kaikkeen.

Laite on selkeästi PDA jolla voi soittaa, ei suinkaan puhelin, jossa on PDA-ominaisuuksia. Tämän tietysti tiesin ja kiinnostikin miten hyvä tuo puhelinpuoli sitten on. Pitää kasata tähän listaa ongelmista ja toimitella niitä sitten Qtekille/MS:lle, jos jotain tekisivät.

Hyvää

 • Kun kuuntelee musiikkia ja tulee puhelu, musiikki loppuu. Kun puhelu loppuu, musiikki jatkuu. Yksikään käyttämäni puheli ei ole tätä tehnyt.
 • PDA-osion saa sammutettua kokonaan, säästää akkua.
 • Media Player on pop verrattuna vakiosoittimiin muissa käyttämissäni
 • Remote Desktop
 • .NET Compact Framework, Win32API jne. Kehityskalut hyvät.
 • Voi soittaa samantien takaisin äsken soittaneelle ilman selailua tulleista puheluista.
 • Kuulokkeissa äänenvoimakkuuden säätö ilman laitteen sorkkimista.

Huonoa

 • Jos laite on lukittu ja tulee puhelu, ei äänenvoimakkuutta voi säätää ilman että tökkii puhelimen auki. Ja tämä ei onnistu puhuessa ilman handsfreetä
 • PDA-osion saa sammutettua kokonaan, mutta tämä sulkee verkon käytön jne. Näyttö on siis väkisin päällä jos haluat pitää musiikin soimassa, ircin käytössä jne.
 • Näytölle ei ole mitään suojaa, ellet käytä laukkua. Ja nehän ovat epäkäytännöllisiä ja vyökoteloita ei kuulemma saa käyttää ikinä.
 • Näppäimistössä ei ole ctrl, alt eikä esc-näppäintä!
 • Näppäimistön tuntuma on ikävä ja välilyöntinäppäimessä kaksi kytkintä, tuntuu inhottavalta kun naksuu kahdesti kun painaa keskeltä.
 • Näyttö menee omituisen raitaiseksi auringossa, ei juuri luettava ainakaan aurinkolasien kanssa. Nokia 9500 on ihan toimiva auringossakin, vaikkakin näyttöön tulee joskus myös raitoja.
 • Lukitus onnistuu ruudusta hyvin pienestä kohdasta eikä sitä saa ohjelmoitua vakiona mihinkään nappulaan.

 • ITU-näppiksen puute on ikävä asia kun haluaisi vain naputtaa pikaisesti jotain.
 • Näyttöä ei kai saa pakotettua vaaka- tai pystytilaan vaan vaihtelee näppäimistön tilan mukaan. Saa kyllä nappiin sidottua käännöksen, mutta en haluaisi sen ikinä kääntyvän tietyissä tilanteissa.
 • Käsialan tunnistus on ihan turha minulle, kirjaimet heiluvat isoina ja pieninä, tunnistuvät väärin jne. Nokia 7710 tunnistaa paljon paremmin. Onneksi tuossa on muitakin syöttötapoja.
 • Miksei puhelumoodissa ole pikanäppimiä esimerkiksi nuolissa? Alas: tulleet puhelut, ylös: soitetut puhelut, vasen: ohi menneet jne.
 • Jos puhelin on vibralla, äänenvoimakkuussäädin ei vaikuta mitään puhelun ääneen!
 • Puhelin tuntuu välillä jumahtelevan kivasti, en tiedä johtuuko siitä että Pocket Outlookissa on pari tiliä, joissa on useita lootia ja inboxeissa ~100 viestiä, ainakin näiden kanssa tulee hidastelua välillä (äsken yritin lähettää tekstiviestin ja piti odotella puoli minuuttia että käyttöliittymä suostui tekemään jotain järkevää).

Naputtelen lisää kommentteja kunhan ehtii ja huomaa. Kuten tästä jo näkee, se että käyttis on hyvä ei tarkoita että laite olisi puhelimena hyvä.

Comments (4) | Comment

Windows Mobile 5 -elämä alkaa

07.05.2006 08.25 - mobiili 

Nyt on sitten Qtek 9100 hankittuna ja pääsee kehittämään sinnekin tavaraa. Hain ainakin pitäisi portata ja epäilen ettei ole kovinkaan iso asia. Näkee nyt miten käy.

Laitteen käyttö tuntuu aluksi vähän hassulta, siitä on aikaa kun olen viimeksi Pocket PCitä käytellyt. Ensimmäinen ärsyttävä piirre löytyi heti: vanhassa iPaqissani (3630) oli Compaqin task manager -softa. Tästä en vakiona löytänyt kuin Start-Settings-System-Memory-Running Programs ja on vähän liian monen mutkan takana. Meinaan jos Puttyn käynnistää, olisi ihan kiva päästä takaisinkin siihen helposti. Jos meinaan ikonista painaa, se haluaa käynnistää vain uuden yhteyden. Netistä varmaan löytyy tähänkin sopiva softa.

ActiveSync on aiemmin ollut ongelmaton, mutta nyt ei. 4.1 asentuu, kännykkä tunnistuu ja virtuaaliverkkolaite näkyy. Mutta laitetta ei tunnisteta, ei millään. Kokeilin resettiä kytkettynä, silloin yhtäkkiä löytyi joku sync-laite, mutta ei sekään asiaan vaikuttanut. Ja laitetta kun ei voi päivittää ilman ActiveSyncciä niin ei voi edes kokeilla toimisiko sitten uudempi ROM.

Aiemminkin ActiveSyncissa on ärsyttänyt se, että laite pitää ensin partneroida kaapelilla. Vasta sen jälkeen voi yhtyä verkon, IR:n tai BT:n läpi. Olisi Ihan Kivatm jos laitteen voisi kytkeä muutenkin, varsinkin kun ei yhteyttä nyt tunnu saavan. Ohjekirja ei sano mitään muuta kuin "asenna ja kytke", ActiveSync samaten ja troubleshootterit vain selittävät palomuureista mutta ei niilläkään merkitystä näytä olevan. Ärr.

Niin ja näyttö kääntyilee näppiksen mukana, tähän olisi kiva saada optio että näyttö pysyy samassa tilassa aina. Tympeää kun SSH-yhteyden läpi koko ajan heilutellaan näytön kokoa eestaas, eihän tuota nyt taskussa voi pitää näppis auki. Ja ääkköset ei toimi Puttyn kanssa kun eivät ole suoraan näppäiminä, tietysti.

Pitää vielä enemmän tutkailla ja yrittää saada yhteys auki että saisi päivitettyä. Sitten voi vääntää softaa ja maailma pelastuu jne.


Ja sitten selvisi, että ei ollut vain DHCP Client päällä. Tämäkin olisi hyvä selittää jossain, en ainakaan törmännyt tähän missään troubleshootterissa (mutta se ei meinaa mitään, hypin aina niitä niin nopeasti läpi). Mutta josko nyt sitten synkkaisi.

Ja sen verran vielä, että infrapunalla sain lopulta menemään läpi kunhan potkin hard resettiä jne. Eli laitteen kai saisi myös BT:llä paritettua kunhan asetukset laittaisi. Parin tunnin taistelun jälkeen siis USB-yhteys toimi ja sain päivitettyä kakkosversion ROMmin sisään. Ja sen jälkeen ei olekaan ollut ongelmia piuhalla tai BT:llä synkkailla.

Comments (1) | Comment

Vapaata CSS:n lukemista Nokialla

03.05.2006 07.41 - mobiili web 

Tässä vihdoinkin ehtii hieman käyttää aikaa CSS:n vääntämiseen Hain-sivulle jotta se toimisi paremmin mobiiliselaimissakin ja heti törmää ihanaan Nokiamaisuuteen. Miten seuraavan pitäisi näkyä:

HTML
<img class="visual" style="float:left" />
CSS
.visual { display: none; }

Arvauksia? Tietystihän normaalit selaimet toimivat oikein ja jättävät kuvan näyttämättä. Vielä sitten kun tuon .visual-määritteen laittaa @media handheldin sisään, saadaan hienosti piilotettua turhat leiskakuvat, eikös?

Ei. Nokian insinöörit (tai keneltä esimerkiksi 6680:n selaimen ovatkaan repineet) ovat päättäneet, että jos class-määreen mukaisesti on sanottu ettei näytetä, ei näytetä paitsi jos style-määreessä on sanottu vielä float. Silloin näytetään aina! Niin, miksikös sitä floattaisi jos kerran ei haluta kuvaa näyttääkään, sivuntekijän mokahan tuo.

Argh brgh!

Joudun siis tekemään class="visual fl" ja määrittämään fl { float: left; } jotta homma toimisi. Kiitos, Nokia, kun pidätte huolta että selaimetkin toimivat.

Positiivista sentään se, että selain tottelee handheld-mediaa.

Mutta sitten huomaankin, että attribuuttien periytyminen ei toimi. Jos määritän h1:lle class="visual" ja sen sisälle laitan img, tietystikään tuota kuvaakaan ei näytetä. Mutta Nokian laatuajatteluun tietysti käy se, että kuva näytetään. Hienoa!

Samoin jos määritetään elementille marginaali, floatataan se ja asetetaan ei-näytettäväksi, silti selain käsittelee marginaalit ja muut ja siirtää muuta sisältöä vastaavasti. Jes!

Jos joku kuvitteli IE vs Netscape vs Mozilla vs Opera -touhun olevan vaikeaa, tervetuloa Nokiaselaamisen ihmeelliseen maailmaan.

Comments (4) | Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu