Symbiatch - maailma on rikki

Olenko pudonnut kelkasta?

03.01.2012 14.06 - työ 

HUOM! Tässä jutussa on muutama yritys esimerkkinä. Nämä yritykset ovat tässä vain siksi, että ne ovat viimeisimmät joihin olen tässä suhteessa törmännyt. En halua mitenkään mollata heitä tai tuoda heitä esiin erityisen pahoina tai hyvinä esimerkkeinä. Kerron vain omia tuntemuksiani näiden toiminnasta, sivuista jne.

Ja jos joku tarvitsee 1-2 melkein 20 vuoden kokemuksella olevaa .NET/C++-kehittäjää projekteihin/alihankintaan niin ottakoon yhteyttä. Sopinee tähän aiheeseen ja lupaamme olla höpisemättä kokonaispotentiaaliprofiileistamme tai muista epäolennaisista. Ja osaamista myös muista alustoista ja järjestelmistä.

Aloin tänään miettiä olenko oikeasti pudonnut jossain välissä kelkasta. Nimittäin työelämän rekrytoinnin suhteen. Vaikka olen ollut työelämässä jo lähemmäs 20 vuotta ja vieläpä samalla alalla, en ole kauhean monessa työhaastattelussa istunut. Yrittäjyys on vähän erilaista, vaikka siinäkin pitää toki itseään myydä. Pitkäaikaiset asiakkuudet vähentävät sitäkin tarvetta.

Nykyään tuntuu, että sosiaalinen media ja ties mikä hömppä tungetaan joka paikkaan. Pitää olla cool ja nykyaikainen. Itse työllä ei ole aina niinkään merkitystä. Ja tämä menee kovin vahvasti vastakarvaan oman ajatusmaailmani kanssa.

Ja juttu on pitkä vuodatus. Toivottavasti joku jaksaa lukea, eikä TL; DR...

Tapaus Heebo / HR kakspistenolla

Nyt kuitenkin törmäsin ohimennen verkossa työnhakuilmoitukseen: Haemme freelance graafikkoa ja bloggaajaa/copya Heeboon. Tuttavani on aloittelemassa uraansa kuvittajana/graafikkona, joten ajattelin katsoa olisiko tässä sopiva paikka hänelle. Juttu alkoi hyvin, joten katsoin seuraavasta linkistä eteenpäin:

Oletko sinä intohimoinen kuvittaja, kuvankäsittelijä, visualisti, graafinen suunnitelija?

Kuvittaja kyllä, kuvankäsittelijä kyllä, visualisti/grasu menevät ehkä vähän ohi, mutta ehkä sekin voisi kaveriltani sujua.

Toimeksiantojen määrästä ja ajankohdista ei ole takeita ja siksi haemmekin alihankkijakumppaniksi sellaista henkilöä, joka voi ottaa joustavasti vastaan toimeksiantoja nopeallakin aikataululla. Tehtävä soveltuu opiskelijalle tai intohimoisella alan harrastajalle, joka haluaa tienata toiminimellä extraa ja kartuttaa sekä portfoliotaan että referenssilistaansa.

Jep, näinhän se toimii freelancereilla. Ei siinä mitään. Ja ottavat opiskelijoitakin, eli sopii hyvin valmistumisvaiheessa olevalle mukavasti.

Ilmianna itsesi tähän tehtävään luomalla profiilisi Heeboon ja vastaamalla työpersoonallisuustestiin. Olet samalla profiililla myös muiden graafikoita hakevien yritysten löydettävissä.

Ömm... Työpersoonallisuustesti? Onhan näitä kaikenlaisia testejä tullut nähtyä, ei siinä mitään. Mutta aina ne minua hieman ärsyttävät, koska eivät kuitenkaan välttämättä kerro mitään olennaista. Noh, kai se menisi siinä ohessa. Onhan kuitenkin graafisen alan töissä aina portfoliot, CV:t jne, jotka tarkistetaan.

Liitä profiilisi Lisätiedot-osioon ansioluettelon ja työnäytteiden sijaan infograafin malliin tehty kuvitus siitä mitä olet, mitä meille tarjoat, mitä osaat ja mitä tavoittelet. Infograafista pitää löytyä myös työsi hinta tai hinnoittelumalli.

Ömm, hetkinen? Siis he eivät halua nähdä CV:tä eivätkä tietää mitä olet tehnyt? He eivät halua portfoliota, josta näkisi minkälaista ja -tasoista työtä teet? He haluavat infograafin? Tässä vaiheessa meni jo vähän pieleen.

Ensinnäkin, infograafi ei ole sana, jota varmastikaan hakevat. Graafi voisi olla vaikkapa käyrä, joka kertoo työmäärän ja hinnan suhteen. Tämä ei heille vielä kuitenkaan paljoa kerro. He varmaankin haluavat infografiikkaa. Tiedättehän, sellaista, jota nykypäivänä liikakäytetään kun kuvitellaan, että ihmiset eivät osaa lukea vaan haluavat kaiken "hienoina" clipart-kuvina jne. Olen näitä nähnyt aika monta ja suurin osa on paljon huonompia kuin yksinkertainen taulukko. Toki vaikka sitten molempi parempi, mutta kun yleensä on vain infografiikka.

Tämän jälkeen alkoi kiinnostaa enemmänkin mistä firmasta on kyse. Tämä firmahan on itse Heebon takana (joka on tämä työnvälityssivusto). Muistan nähneeni tästä hehkutusta aikoinaan Metropolian opiskelijasivustolla ja silloinkaan ei vakuuttanut. Tutkitaanpa uudelleen tilanne.

Työpaikkoja tarjolla: kolme. Kolme? Joista kaksi heillä itsellään ja kolmannessa hakuaika yrityksen sivujen mukaan päättynyt jo 27.12.2011? Ok, tätä kautta ei siis tarvinne yrittää töitä hakea.

Katsotaanpa FAQ, sehän kertoo yleensä kaiken tarpeellisen toiminnasta.

Heebo-profiilisi ei ole CV vaan kokonaispotentiaaliprofiili, jossa voit kertoa tasavertaisesti palkkatyöstä saadun kokemuksen rinnalla kaikesta osaamisesta, kokemuksesta, kyvyistä ja taidoista mitä sinulle on kertynyt elämäsi varrella esimerkiksi harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden kautta.

Kokonaispotentiaaliprofiili. Hevonpaskabingopaperi ollut käsillä kun noin hieno sana keksitty? Ja miksei tavallisella CV:llä/ansioluettelolla voisi esittää myös muuta osaamista, kokemusta jne kuin työelämän? Toki voi myös kysyä miksi sellaista pitäisi erityisesti korostaa, kyseessähän on työnhaku. Työasiat merkitsevät, eikös? (Ja tässä juuri se syy miksi tunnen tipahtaneeni kärryiltä)

Profiilisi sisältää työpersoonasi itsearviointitulokset, jotka auttavat sinua kertomaan persoonastasi täsmällisemmin ja luotettavammin.

Siis vastaamalla persoonallisuuskysymyksiin sinusta luodaan (automaattisesti) profiili, joka kertoo sinusta luotettavammin ja täsmällisemmin kuin itse kertoisit? Hieman epäilyttävää. Eri asioita ehkä, mutta täsmällisemmin ja luotettavammin?

Voit liittää profiilisi Lisätiedot-osioon työnantajien arvostamia lisätietoja: CV, Työnäytteet

Eli siis sentään voi lisätä näitä, vaikka Heebo-porukan mielestä nämä ovatkin käytännössä turhia (tämän kuvan siis itse saan). Hyvä.

Huomioithan, että nämä eivät näy työnantajille anonyymissa profiilissasi. Puolittain täytettyä Heebo-profiilia ei voi korvata liitetiedostoilla, koska Heebon HakuKone ei lue tietoja niistä.

Arrh. Eli siis ovat turhia, ellet itse hae johonkin tehtävään, jolloin kai sitten nämä näkyvät niille, joiden tehtäviin haet. Kai. Ja oikein HakuKone. Hienoa!

Miksi minun täytyy profiilini lisäksi jättää myös CV liitteenä, kuten ilmoituksessa luki?
Moni työnantaja haluaa nähdä kuitenkin myös aiemmat työnantajasi ja yksityiskohtaisemmat työkokemustietosi. Kun ansioluettelo on jo liitteenä, nopeutuu rekrytoijan työ, koska hänen ei tarvitse pyytää sitä enää erikseen.
Heebossa profiilisi kiinnostavuus ei kuitenkaan perustu ansioluetteloosi vaan kokonaispotentiaaliisi. Täyttämällä profiilisi mahdollisimman huolellisesti, profiilisi voi olla työnantajalle kiinnostava vaikkei sinulla olisi haettavaa aiempaa työkokemusta lainkaan. CV-tiedot eivät myöskään näy rekrytoiville henkilöille ennen kuin he ovat muin kriteerein kontaktoineet sinua Heebon välityksellä ja saaneet lupasi nähdä myös henkilöllisyytesi paljastavat tiedot. CV on siten lisäinformaatiota, jolla parannat työnhakijana mahdollisuuksiasi saada kutsun haastatteluun.

Eli taas kokonaispotentiaalia ja sanotaan jopa, että vaikket olisi tehnyt moista työtä ikinä. No hemmetti, enpäs tiennytkään, että voisin hakea vaikkapa koulutuksen jälkeen kyseisen koulutuksen vaatimiin tehtäviin ilman työkokemusta! Luulin, että pitää ensin saada töitä, joita ei saa ilman töitä. Hitsi!

Ja niin, tässäkin nyt annetaan (mielestäni) ymmärtää, että jotkut työnantajat ovat höpsöjä kun haluavat nähdä entiset työpaikkasi ja -tehtäväsi. Ei riitä se kokonaispotentiaali. Sehän on tärkeintä.

Jättäessäsi profiilisi Heeboon, olet aina haussa mukana. Profiilisi osuminen työnantajien hakuihin riippuu täysin siitä mitä olet profiilissasi kokonaispotentiaalistasi kertonut. Mitä enemmän olet tietoa antanut, sitä todennäköisemmin osut hakutuloksiin.

Eli ihan kuten kaikkialla muuallakin. Nyt vain haetaan sitä kokonaispotentiaalia. Mutta tokihan voin hakea kätevästi jotain tiettyä tarjolla olevaa työpaikkaa, kuten kaikissa muissakin?

Kun haet Heebon kautta jotain tiettyä tehtävää, osut sen rekrytointiprosessin hakuun kirjoittamalla haun avainsanan profiilisi Kiinnostuksen kohteet -osion avoimeen tekstikenttään. Ilman tätä hakusanaa, et välttämättä tule löydetyksi. On ensisijaisen tärkeää, että avainsana on profiiliin kirjoitettu.

Siis hetkinen... En voi vain klikata, että haluan hakea tätä tehtävää? Minun pitää kirjoittaa avoimeen tekstikenttään tietty koodisana ja toivoa, että se sitten meni oikein. Ja jos ei mennyt oikein, et välttämättä tule löydetyksi!

Tässä vaiheessa meni usko koko hommaan. Tietysti asiaa ei auttanut sekään, että Hinnasto-linkki sanoo "sivua ei löydy." Tai se, että hakevat bloggaajia itselleen sekä asiakasyrityksilleen. Onko sosiaalisessa mediassa niin pakko olla, että firmat jo ostavat täysin ulkopuolisia ihmisiä kirjoittelemaan blogeja itselleen? Ihan oikeasti? (taas olen pudonnut kelkasta)

Ainakin yksi henkilö kyseisestä porukasta bloggaa kovasti ja paasaa bloggaamisesta (oma sanansa) ja hänen mielestään HR-ihmisten pitäisi blogata ihan hirveästi. Kun kerran muutkin sanovat niin. Ja Google rakastaa bloggaajia. Ja ties mitä.

Mutta jos ei ole mitään asiaa oikeasti, muuta kuin toistella muiden sanomisia? Eikä kukaan kommentoi? Lukeeko edes kukaan? Ja jos ei itseltä tule tekstiä, palkataanko sitten ulkopuolinen bloggaamaan oman henkilöstön puolesta? Ihan oikeasti? Paljon kysymyksiä, mutta mitään konkretiaa en näe. Voi toki olla, että en ole tarpeeksi lähellä HR-maailmaa, että näkisin. Silti minulle blogi, jota ei kukaan kommentoi ja joka täytetään sillä miten pitää blogata ja olla freesi on vähän heikko esitys.

Tapaus Siili Solutions

Olen Siilin postituslistalla, taisin joskus aikaa sitten hakea johonkin tehtävään jota heidän kauttaan hoidettiin. En päässyt, en ole katkera tai mitään. Älkää huoliko. En siksi kirjoita tästä yrityksestä.

Siilin uutiskirje "Jouluterveiset Siilistä" toi mieleen muutamia asioita sitä lukiessani.

Joulun lähestyessä päivystimme Pelastusarmeijan joulupadalla 20.12. Kampissa. Keräsimme päivän ajan lahjoituksia pataan ja lopuksi Siili tuplasi jo kerätyn summan.

Hieno homma. Mukavaa, että ihmiset haluavat auttaa.

Kertovat myös, että järjestävät Siili Kollektiivin puitteissa coding dojoja ja demoiltoja ja ties mitä ja kuka tahansa voi kasata porukan kasaan. Ok, voi olla kiinnostavaa. Muttei kai pakollista?

Toiminta on täysin vapaaehtoista, mutta ehdottoman suositeltavaa kehityshaluisille ja tietämyksensä jakamiseen myönteisesti suhtautuville Siileille. Eli meille kaikille.

Hmmkei. Eli kai vapaaehtoista, mutta tulee sellainen olo, että parempi olla mukana tai et ole kehityshaluinen tai muuten hyvä tyyppi.

Haluamme tarjota asiantuntijoillemme muutakin kuin vain monipuolisen urapolun. Olemme kunnostautuneet harrasterintamalla ja kokoonnumme säännöllisesti kiipeilyn ja pokerin merkeissä. Olet sitten urheilullinen tai haluat muuten vain viettää aikaa porukalla, meiltä löydät varmasti oman juttusi. Vapaa-aikaamme kuuluu lisäksi leffailtoja, maratontreeniä, hyvinvointiprojekteja ja totta kai myös ammatillista kehittymistä. Välillä olemme intoutuneet huippubaristoiksi ja keväällä lähdemme porukalla hörppimään teetä.

Minä taas haluaisin työn, jossa voin tehdä työtäni, olla siinä hyvä, kehittyä ja saada palkkaa. Ja työpaikka ei tunkeudu henkilökohtaiseen elämääni eikä pakota tai ahdistele minua viettämään aikaa työporukalla vapaa-aikanani. Ellen sitä halua.

Joukko miespuolisia Siilejä päätti marraskuun alussa osallistua kansainväliseen Movember-kampanjaan lisätäkseen tietoutta miesten terveysongelmista ja kasvattaakseen näyttävät viikset. Viiksien kasvatuksessa onnistuttiin vaihtelevalla menestyksellä, ja firman sisäisessä Yammer-ketjussa käytiin kiivasta keskustelua siitä, kenen viikset lyövät muut laudalta.

Vaikka omat naamahaiveneni eivät sovellu todellakaan kalapuikkojen kasvattamiseen (enkä sitä haluaisikaan), se ei minua paljoa haittaa. Mutta taas jotenkin itseäni vetää vastakarvaan tällainen toiminta, varsinkin kun se tuodaan yrityksen uutiskirjeessä oikein ilmi. Lienee siis taas vähintään sosiaalisesti pakko osallistua?

Siili rekrytoi vain alan parhaita osaajia. Asiantuntijoillamme onkin keskimäärin 11 vuotta työkokemusta tullessaan iloiseen joukkoomme. Keskustellessasi kokeneiden työkavereidesi kanssa opit jatkuvasti itsekin lisää. Haluatko sinäkin päästä hifistelemään alan gurujen kanssa?

Hifistely on yleisesti ottaen negatiivinen sana. Minä ainakin haluaisin tehdä tuottavaa työtä ja rakentaa järjestelmiä, jotka auttavat asiakkaiden työtä. En "hifistellä" tai "guruilla" yhtään mitään.

Otinkin siis yhteyttä Siiliin ja kysyin, voiko kyseisessä paikassa olla töissä ilman viiksien kasvatteluja tai vapaa-ajan kulutusta työporukalla. Kerroin, että itselleni työhyvinvointia on juurikin se, ettei minun tarvitse olla pakotettuna viettämään vapaa-aikaani työn parissa, ellen niin halua, tai osallistua ties mihin hömppään. Sainkin vastauksen (toivottavasti eivät pahastu kun julkaisen sen tässä):

kiitos viestistäsi ja hyvästä huomiosta. Meillä tehdään töitä todella asiantuntevassa porukassa. Keskimäärin osaajillamme on 11 vuoden työkokemus. Siili on myöskin jo niin iso yritys, että prosessit ja muut hallinnolliset asiat ovat hyvällä mallilla, joten se mahdollistaa erinomaisesti työn tekemisen. Osalle porukastamme vapaa-ajan jutut viiksineen ja pokeri-iltoineen ovat olennaisen tärkeitä, siksi kerroimme niistä myös uutiskirjeessä. Nämähän ovat vapaaehtoisia juttuja ja meilläkin vain osa ihmisistä osallistuu niihin.

Eli ei mikään pakko osallistua, mutta silti ovat niin iso juttu, että uutiskirjeisiinkin ne tuodaan mukaan. Eli itse kokisin jonkinmoista painetta osallistua. Ehkä eri asia sitten jos heillä töissä olisi, tiedä häntä. Katsotaan jos joskus heille haen. Näillä näkymin en, tällä kokemuksella.

Tapaus Vianova

Vuonna 2010 olin töissä muutaman kuukauden Vianova Oyssä. Tämä toimikoon sopivasti nykypäiväisenä vastavetona näille kahdelle muulle esimerkille. En toki halua levittää kuvitelmaa, että kaikkialla on toissijaista hömppää tai että kuvittelen niin.

Kyseisessä yrityksessä työhaastattelu tehtiin omasta mielestäni fiksusti. Ei keskitytty kokonaispotentiaaleihin, kyselty kiipeilenkö vai pyöräilenkö tai mistä elokuvista pidän. Kysyttiin mitä olen tehnyt, mitä osaan, teetettiin pari tehtävää, otettiin pari tulevaa kollegaa mukaan arvioimaan sopivuutta tehtävään (ja porukkaan, toki). Ja asia oli sillä selvä. Työt sujuivat ja tulivat tehdyksi hyvin.

Mitä sitten?

Voi toki olla, että esimerkiksi Heebo ei haluakaan välittää pelkkiä työntekijöitä vaikkapa IT-alalle, jossa juurikin osaaminen ja kokemus merkitsee (yleensä) eniten. Ehkä he haluavat välittää työntekijöitä hoitelemaan sosiaalista mediaa tai markkinointia? En tiedä. Mutta en ainakaan itse ole yhtään kiinnostunut heidän kanssaan toimimaan, en työntekijänä enkä rekrytoijana.

Kommentoi

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu