Symbiatch - maailma on rikki

Linux + Nokia + Open Source = MAEMO

15.10.2007 12.13 - mobiili 

Tänään puhutaan ensin Maemosta. Kaikkihan tietysti tietävät että se on Nokian Internet Tablet -laitteissa pyöritettävä alusta. Alusta perustuu Linuxiin ja Gnome-projektin palikoihin, joten aika moni osaa jo kehittää sovelluksia sille. Ainut mitä pitää opetella on muutamat UI-asiat.

Markkinatutkimus on osoittanut, että aika moni ei halua isoa multimediahärpätinpuhelinta (kuten N95), vaan hankkivat pienemmän kivan puhelimen ja surffaavat, postailevat jne Internet Tabletilla. Onhan se helpompi jättää kotiin jos ei tarvitse kun lähtee maailmalle.

Itse en ola näitä kokeillut vielä, mutta halu olisi hankkia moinen. Tietysti hieman mietityttää kannattaako hankkia N800 vai odottaa seuraavaa (kun nyt huhuillaan N900:sta jne). Näkee mitä nyt tekee.

4.0 Chinook on betassa ja siinä tulee virallisesti C++-kytkökset kehitykseen. Tämä itselleni ainakin kuulostaa hyvältä kun mieluummin väännän C++:aa kuin C:tä. Python löytyy muitten tekemänä, tulossa viralliseksi 2008 ja Gecko on tulossa myös 2008. Näyttäisi Monokin olevan tulossa, mikä olisi vallan pop minulle, jos toimii tehokkaasti. Ja miksei toimisi, sehän on .NETiä ;)

Ja myönsivät kiltisti että ampuvat itseään jalkaan kun eivät tue 770:lla uusia versioita, joten pitää tehdä kaksi eri softaa jos aikoo tukea 770:a ja N800:aa. Ja 4.0 Chinook tietysti taas rikkoo jonkin verran apeja kun tullaan lähemmäs oikeaa GTK+:aa eikä meidän-oma-hurjasti-pätsätty-versio ole enää käytössä. 770:aanhan ei ole esim Flash 9:ä jota jotkut käyttävät kovasti eikä läheskään uusimpia käyttisversioita.

Uuden laitteen tulosta ei sanottu varmuutta, mutta jos sellainen tulee, myös tullee developer program, jossa voi hakea alennusta laitten hintaan jos on ouppensorsakehittäjä. Näkee sitten kunjos uusi laite tulee. N900:stahan on reippaasti huhuja liikkeellä jo. Ainakin WiMax-tuki on ensi vuonna saatavilla, on sitten N800 tai NNext.

Mutta pitääpä katsoa josko moisen laitteen jostain saisi hankittua sopivaan hintaan ja vähän leikittyä. Ehkä pitää vähän vokotella Nokialaisia... ;)

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu