Symbiatch - maailma on rikki

Leijonan kita

08.11.2007 15.49 - televisio työ 

Olen nyt katsonut pian kaikki BBC:n Dragons' Den -sarjan jaksot ja pitää kyllä sanoa että eroa suomalaiseen vastineeseen on kuin... en edes osaa mitään analogiaa sanoa.

Katsoin ensin uusimman kauden (5. jo brittilässä) ensimmäisen jakson ja olin todella innostunut. Lohharit olivat oikeasti ansainneet paikkansa. Kaikilla oli rahaa (ja paljon, toisin kuin Suomessa), kaikilla oli kokemusta useilta aloilta ja kaikki osasivat käyttäytyä. Jos idea ei kiinnostanut, sanottiin helposti negatiivisiakin asioita, mutta rakentavasti. Selitettiin miksi ei kiinnosta, onko idea huono vai eikö esitys ollut hyvä vai onko numerot ihan sekaisin.

Sitten katsoin ensimmäisen kauden ensimmäisen jakson miettien että ehkä viidennessä kaudessa jo homma pelaakin. Ja eikö mitä. Ensimmäinen jakso oli ihan samanlainen. Eli osattiin alusta asti toimia järkevästi!

Ties kuinka monta ihmistä on lähtenyt lohhareiden edestä ilman rahaa, mutta saaneet erittäin hyvää kokemusta, kannustavia sanoja, rehellisiä "älä jatka tätä, tee jotain muuta" ja "älä nyt herranjestas myy taloasi tämän idean takia, mieti lapsiasi" -kommentteja ja - mikä varsinkin suomalaisesta puuttuu - "et sinä tarvitse nyt pääomasijoittajaa, tuotteesi on tuossa vaiheessa, ota yhteyttä näihin ja näihin ja tee näin niin pärjäät ihan omillasikin." Tätä ei suomalaisessa tietenkään nähdä.

Onpa nähty myös pari työpaikkatarjousta rahaa hakemaan tulleille sekä kerran jopa yksi lohhari osti tuotteen rahaa kaipaavalta (siis yhden kappaleen) vaikkei sijoittanutkin. Eli selvästi annetaan ymmärtää, että tuote ja idea on hyvä, mutta ei ehkä ole tarpeeksi kannattava pääomasijoittajalle. Kunnioitukseni lohhareita kohtaan on suurta, vaikken heistä paljoa tiedä enkä heitä tunne. Pelkkä käytös kaikkien näiden jaksojen läpi on ollut uskomattoman kohteliasta ja hienoa.

Mitä sitten suomalaisesta olen oppinut? Sen, että Kakkonen ei halua olla mukana missään muussa kuin valmiin tuotteen myymisessä halpaketjussaan. Sen, että tämä brändinaikkonen ei halua laittaa rahaa mihinkään. Sen, että Suomesta ei joko löytynyt monialaosaajia, tai he eivät halunneet mukaan. Sen, että teknologialla ei ole merkitystä kun yksikään leijona ei ole teknologia-alasta mitään tietävä. Ja sen, että kyseessä on tosiaan viihdeohjelma, jossa mollataan hullujakin summia pyytäviä soittamalla taustalla musiikkia, joka antaa selvästi ymmärtää että tämä henkilö taitaa olla vähän vinksahtanut.

Itsekin muuten tuohon hain mukaan, teknologia-alan idealla. Onneksi en päässyt. Siellä olisi heti ensimmäisenä haluttu tietää paljonko rahaa tulee heti huomenna ja onhan tuote valmis. Siinä kun olisin sanonut että ei kun pitäisi kehittää vielä niin saman tien olisi vähintään kolme menettäneet kiinnostuksensa ja loput halunneet 125 % pääomasta.

Suosittelen kovasti katsomaan BBC:n versiota jos bisnes kiinnostaa. Siitä oppii todella paljon miten pitäisi esittää idea, mitä pitää tietää yrityksen rahatilanteesta ja mistä pääomasijoittajat ovat kiinnostuneita. Ja sen, että ei kannata arvottaa omaa firmaa miljooniin euroihin jos kehitys on alkuvaiheessa. Ei se mene läpi. Mutta jos joustoa löytyy, rahaakin saa.

Jos tuosta toinen kausi tehdään, toivottavasti sinne otetaan vaikka sitten ulkomailta leijonat. Saisi vähän jotain järkeäkin touhuun.

Comment

Comments

(anon, 08.11.2007 17.41)

Nyt meni kalkkiksella yli ymmärryksen.
-BBC:n Dragons' Den -sarja?
-lohharit?

H-kirjain on lähellä B-kirjainta, että lohharit ovatkin kenties lobbareita?

symbiatch (08.11.2007 17.54)

Dragons' Den on sama sarja kuin Suomen Leijonan Kita, siellä vaan ei ole leijonia vaan lohikäärmeitä eli lohhareita :)

(anon, 17.12.2007 22.23)

Channel 9 Forums » The Videos » Tobii Technology Eye Tracking: Follow the eyes
http://channel9.msdn.com/Showpost.aspx?postid=366386

Löytyipä mielenkiintoinen videonpätkä channel 9:stä.
Nuoret kehittäjät ovat kehittäneet jotain sellaista, mitä kenties
kännyjenkin maailmassa haaveillaan.

Mutta yksi mikä on kaikkien yli tässä filmissä, on se,
että kehittäjiltä ei ole vaadittu ohjelman kehitysrahaa omasta taskustaan,
kun ovat kehitystyöhönsä ryhtyneet.

On suorastaan hölmöä Symbian/Nokia taholta, että uusia ideoita tullaan
rahastamaan kehittäjien kehitystyöstään Symbian/Nokia-järjestelmän hyväksi.

Miten tällaisen kehitystyön alasampuminen voi olla perusteltavissa,
kun nyhdetään rahaa nuorilta innovatiivislta kehittäjiltä heti alussa
pois kun saavat Symbian luurin käsiinsä.
Eihän MS:kään koskaan olisi saanut uusia kehittäjiä leiriinsä, jos
kehittäjiltä olisi vaadittu rahaa toteuttaa ja testata ohjelmiaan
maksua vastaan MS:n ympäristössä.

Minä ihmettelen vaan.

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu